web analytics

16

77 YEARS OF HOPES AND DREAMS

Vandaag, precies een jaar geleden overleed mijn geweldige moeder. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan haar denk.

“We moeten iedereen wel een bedankkaartje sturen hoor”, zei m’n vader een paar weken na de condoleance.
“Ja, ja, pappa, komt goed, ik ga iets anders doen. Iets wat meer bij mij past. En wat meer bij mamma past.”

Iedereen die ons het afgelopen jaar heeft gesteund of hun medeleven heeft getoond, op wat voor een manier dan ook; bedankt. Elk gebaar, groot en klein, is enorm door ons gewaardeerd. Ik heb ervoor gekozen om geen bedankkaartjes te sturen. Ik wilde graag iets anders doen. Een soort ‘pay it forward’.

Pay it forward is een ‘uiting’ van een goede daad aan anderen in plaats van aan de oorspronkelijke weldoener. Je geeft de goede daad die aan jou is gedaan dus door aan anderen. Je kunt liefde teruggeven, maar je kunt liefde ook doorgeven.

Het afgelopen jaar maakte ik, met liefde, 77 dromenvangertjes. Eén voor elk jaar van m’n moeders leven.

Het was voor mij belangrijk om iets terug te doen wat mijn moeder me heeft geleerd. Iets fysieks. Iets met m’n handen. Iets creatiefs. Mijn moeder leerde me borduren. Breien. Haken. M’n moeder leerde me handwerken en van haar erfde ik m’n liefde voor textiel.

Mijn liefste herinneringen aan m’n moeder zijn die waarin we vroeger samen knutselden. Zo vouwden we, toen ik nog thuis woonde, samen ooit honderden sterretjes voor in de kerstboom. Maar ook de laatste jaren, tijdens haar ziekte, zaten we regelmatig tegenover elkaar aan tafel te handwerken. Ze hielp me met het haken van kleedjes, het uitzoeken van kralen, het opspannen van dromenvangers en alle dingen die ik maakte liet ik als eerste aan haar zien. Als iets niet lukte, dan belde ik haar voor advies of om gewoon even te klagen. Mijn moeder was mijn grootste fan. En ik die van haar.

Deze 77 dromenvangertjes maakte ik alleen. Al was m’n moeder er, zoals eigenlijk altijd als ik iets maak, in gedachten bij.

In elke dromenvanger hangt een ‘HOPE-hangertje’ in het midden.

Hoop is een emotie die ik pas dit jaar, het eerste jaar zonder mijn moeder, maar juist ook dit Corona-jaar, heb begrepen. Ik dacht dat hoop een passieve emotie was. Iets naïefs. Dat je gaat zitten en dan maar hoopt dat het morgen beter is of wordt.

Maar hoop zorgt ervoor dat je doorgaat. Dat je opstaat. Dat je kiest. Dat je staat. Dat je leeft.

Hoop dóét leven.

Deze dromenvangertjes wil ik graag gratis sturen naar mensen die een beetje hoop of gewoon iets liefs in hun leven kunnen gebruiken. En jij mag kiezen naar wie. Ik stuur het dromenvangertje gratis, namens jou en met een persoonlijke boodschap van jou naar degene die jij kiest.

Ga naar Maaneschijn.nl, vul jouw gegevens in, kies voor ‘verzenden naar ander adres’ en vul daar de gegevens in van de ontvanger. Bij ‘bestelnotities’ schrijf je het briefje dat ik naar de ontvanger mag sturen (ik print dit uit en stuur dit met de dromenvanger mee).

Ik hoop dat ik alle 77 dromenvangertjes namens jullie mag versturen. Mocht dat eventueel niet lukken, dan breng ik de rest naar de afdeling chemotherapie in Ziekenhuis Rivierenland in Tiel!

Je vindt deze Hopes & Dreams-dromenvangertjes: www.maaneschijn.nl/dromenvanger/77-years-of-hopes-and-dreams

Dit vind je misschien ook leuk...

16 reacties

 1. Jannie schreef:

  Wauw… wat heb je dit supermooi bedacht en geschreven. Een eerbetoon aan je moeder. Echt heel mooi ❤️

 2. Anja schreef:

  Wat een mooi gebaar ❤️

 3. Jannie schreef:

  Ik ben net naar Maaneschijn gegaan en heb het dromenvangertje voor iemand die iets liefs kan gebruiken besteld.

  Een moeilijke dag voor je vandaag, een jaar later. Maar wat een liefde zal er vandaag rond gaan (ik weet zeker dat er minstens 77 mensen “aan de slag” gaan en denken aan een ander. Dat is echt een super mooie gedachte. X

 4. Kirsten schreef:

  Zo’n mooi gebaar. Ik heb er heel graag gebruik van gemaakt. Dankjewel Luna 💚

 5. Esther schreef:

  Heel veel liefde voor jullie op deze dag en ook alle andere dagen! Ik volg je al sinds de oude weblogtijd en ook altijd genoten van Piet en Riet. Wat een ontzettend lief, creatief en mooi gebaar. Het doet me denken aan de tijd dat je schilderijen in het ziekenhuis ophing! Voor mijn eigen lieve moeder Riet heb ik een dromenvanger aangevraagd.

 6. Marjan schreef:

  Zoveel liefde rondom jouw mama Riet, niet alleen vandaag, maar alle dagen van je leven. Het gemis zal er altijd zijn. Soms met een lach een bulderende lach, soms met een traan een stortvloed aan tranen. Je beschrijving van hoop , geeft mij juist weer tranen, hoop doet werkelijk leven. Het gevoel dat diegene die we zo vreselijk missen ergens toekijken hoe wij het doen zonder hen. En juist dat geeft me elk uur, elke dag weer die kracht om dingen te doen. Nou ja en mensen zoals jij, ik wil hier nogmaals mijn waardering uitspreken voor je geweldige instagram content, met Nina en de poesjes, papa Piet, M, jezelf niet te vergeten. je waanzinnige kerstboom. Iedere foto of story van de kittens, waar heel dapper ‘I help’ bij staat, waar ik dan weer zo om moet lachen, dat ik de tranen in de ogen heb staan.
  Maar ook deze dromenvangeractie, is weer zo Luna….. Dank dank dank…. voor het feit dat je elke dag weer eventjes mijn dag kleurt.

 7. Anja H schreef:

  Ik volg je al tijden heel stilletjes. Heb een traantje gelaten toen je moeder stierf, zo herkenbaar. Mijn moeder mis ik al heel wat jaren, gelukkig heb ik een lieve schoonmoeder en al krijgt ze nu wat ouderdomskwaaltjes (heupen) ze gaat gewoon lekker door en maakt er wat van!

  Heel veel sterkte voor jou, je vader en je vriend!

  • Sandra schreef:

   Geweldig. Je moeder zou super trots op je zijn… mooie manier om haar te herinneren via veel mensen die blij gemaakt mogen worden :)

 8. Heb er net eentje besteld voor mijn lieve buurvrouw Hetty. Ondanks een hoop persoonlijke ellende, een zwakke gezondheid en lijdend aan depressie zorgt zij voor hen die het soms even moeilijk hebben. Vandaag kwam zij mij een stukje overgebleven kerststol brengen en een bakje kippensoep.

 9. Marianne schreef:

  Zo mooi dat je zoiets om weet te draaien in iets positiefs.
  Sterkte deze tijd…
  Ik heb er ook een besteld voor iemand die net zo positief in het leven staat.
  Bedankt

 10. M. schreef:

  ♡♡♡

 11. Cindy schreef:

  Zo prachtig, zo jij!

 12. GATES0 schreef:

  Thank you!!1

 13. Anita schreef:

  Zó lief dat je dit doet! Én lief dat er eentje voor mij aangevraagd is! Dit leukerdje hangt nu boven mijn bed en ik denk na over mijn ‘pay it forward’. Dank je wel xxx

 14. Linda schreef:

  Ik lees dit te laat, maar wil je alsnog bedanken voor de manier waarop je je verdriet omzet in zulke mooie dingen. Topper ben je!

 15. Linda schreef:

  Mijn vader is vorige week overleden een gisteren begraven.

  Hoe doen mensen dit? Dit gevoel, dit verdriet, deze boosheid?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *