web analytics

34

“SI!”

“Ik wil het niet, ik wil het niet, ik wil het niet!” Dat riep ik al ongeveer 2 jaar tegen partner P. als hij begon over een huishoudster. “Liefje, ik zeg niet dat jij het huishouden moet doen, maar ik heb er geen tijd voor en het moet wel gebeuren”, zei hij dan altijd. Maar ik wou geen huishoudster, ik wou het niet! De gedachte dat een vreemde met haar vingers aan mijn spulletjes zit, daar kan ik gewoon niet zo goed tegen. Of dat ze misschien per ongeluk iets weggooit! Maar het huishouden zelf, daar heb ik dus ook geen zin in. En als ik ergens geen zin in heb, dan doe ik het dus niet. Met alle gevolgen van dien. Zucht. Nu heb ik ergens in een zwak moment toegegeven. Tegen P. gezegd dat hij het dan maar moest regelen. Als hij het zo graag wou. En die toezegging liet P. dus niet door z’n vingers glippen. Met als gevolg dat vandaag de Boliviaanse J. voor onze deur stond. Een Boliviaanse die een paar woorden Engels en een paar woorden Nederlands spreekt, en vooral een heleboel woorden Spaans. En ik spreek amper Spaans. “Hola J.”, zei ik toen ik de deur opende. “Buenos días seňora”, zei een vrouwtje van nog geen 1,5 meter. Gelukkig, dacht ik, het is een Boliviaanse van het type totaal-niet-neukbaar, dus ik kan haar met een gerust hart met partner P. alleen in huis laten. Daarna vloog haar mini-lijfje van het gasfornuis naar de koelkast naar de gootsteen naar de vloer naar de tafel naar het toilet naar de douche naar bad naar het bed naar het kantoor en weer terug. Verdomme, dit was een professional. Een vrouw met dé ultieme schoonmaak-blik in haar ogen. Om bijna jaloers op te worden. En met wat handen en voeten en Engels en Spaans zijn we eruit. De Boliviaanse J. komt 4 uur per week bij ons schoonmaken. “Si!”, zei ik. Maar nu ga ik de komende week eerst maar eens zelf met emmer en dweil en doekjes door het huis. Want ik wil natuurlijk niet dat de Boliviaanse J. mij een slechte huisvrouw vindt.

Dit vind je misschien ook leuk...

34 reacties

 1. helena schreef:

  Niet teveel tijd aan besteden hoor… Ik heb het mezelf ook afgeleerd. Niet alleen was het huis altijd blinkend schoon wanneer de schoonmaakster kwam, ook hotelkamers etc. werden door mij kraakhelder achtergelaten. Het idee dat iemand een sok van mij van de vloer zou moeten oprapen vond ik al erg.

 2. Marieke schreef:

  Sjee! Truttie! Das toch gewoon onwijs handig? Iemand die met heel veel verwoede enthousiasme voor je schoonmaakt!? Als ik het geld had, zou mijn engel in de huishouding iedere week 4 uur komen. Maar nu mag ik 1 keer in de 2 weken van haar dienst genieten. Heerlijk. En ze zorgt dat ik gewoon mijn carriere kan volhouden. Aa ja joh! Je bent er zo aan gewend. Voor je het weet zal je haar onwijs missen als ze op vakantie is.

 3. Linda schreef:

  Luna heeft een Rosario!
  Heeft ze humor?

 4. Gelkinghe schreef:

  Geraffineerd hoor, van die P., om via zo’n Boliviaanse interieurverzorgster je latent gebleven huisvrouwentrots wakker te maken. :-)

 5. Maria schreef:

  Zelfde idee als onder de zonnebank gaan voor je naar het strand toe gaat…;-)

 6. Saskia schreef:

  Vrouwen sporen echt niet. Ik heb nog nooit een man gehoord die wat schoonmaakt vóór de schoonmaakster komt en bijna elke vrouw doet het geloof ik wel!

 7. Janssen schreef:

  Hoe herkenbaar.
  Toen ik nog hele dagen werktte hadden we er ook een en de avond voor ze kwam ging ik ruimen:)
  Ze was top,verschoonde zelfs het bed als er een kat op had gekotst enne…..ze gooide nooit iets weg:)

 8. Renesmurf schreef:

  Geen zin om schoon te maken, maar wel zin in een schoon huis, dan moet je een keuze maken!

 9. dimitri schreef:

  entonces, una muchacha en su casa. te felicito! suerte a la Boliviana quien tiene que limpiar Tarzan…

 10. Marloes schreef:

  Ahhh… lijkt me heerlijk! Ik ben altijd bang dat er dingen mee worden genomen of er ineens een enorme telefoonrekening verschijnt. Maar een lief vrouwtje met gouden schoonmaakhandjes is een zegen!

 11. Maurice schreef:

  Beste vraag is hier in de reacties nog niet gesteld: Werkt ze zwart?

 12. Janssen. schreef:

  Nou Maurice……ik vroeg me eigenlijk af of ze wel pauze krijgt:)
  4 uur werken aan 1 stuk is errug veel…..

 13. Petra schreef:

  Jawel, net als wij allemaal eerst gaan lopen schoonmaken voor de schoonmaakster komt…

 14. Ellen schreef:

  Heerlijk lijkt mij dat om een huishoudster te hebben. Trouwens….ben blij dat jij je bril weer laat zien. :-)

 15. Foefer schreef:

  Oh, wat zijn wij vrouwen toch heerlijk logische wezens… Net zoiets als ik dat altijd een woeste schoonmaakdrift krijg vlak voordat we op vakantie gaan. Waarom wil ik in godsnaam zo graag een glimmend schoon huis achterlaten?

 16. Claud schreef:

  Nou ik moet er ook niet aan denken dat er iemand met zijn handjes aan mijn spullen komt.. maar het is wel handig en je kunt je nu dan helemaal op secondlife storten.. maar uhh..nu eerst schoonmaken? daar komt zij toch voor?? X

 17. Life schreef:

  Dan hoeft zij toch niet te komen?
  [ vraagt zich af waarom elke vrouw die ze kent, vantevoren schoonmaakt???]

 18. momoniek schreef:

  Heerlijk een schoonmaker, ik wil er ook een voor mijn kamer. :)

 19. wies schreef:

  ik wil dat ook. ik wil dat ook.

 20. Chantal schreef:

  Totaal-niet-neukbaar type,haha wat een geweldige uitdrukking!

 21. EvilGirl schreef:

  @ Chantal: Haha!! Ik sluit me volledig bij jou aan!!!

 22. Nina schreef:

  ‘Mini-lijfje’ vind ik anders ook erg goed! :-)
  Geweldig, waar zouden we zijn zonder schoonmakers? (just imagine…)

 23. MirjaM schreef:

  ik wil ook een schoonmaakpersoon. maar bij mij wil mijn vriend het niet… dus blijft het hier gewoon een troep tot ik eens in de zoveel dagen de schoonmaakgeest krijg!

 24. Maurice schreef:

  @ janssen. Dat is ook een belangrijke vraag: Krijgt ze pauze. Een paars geschilderde slaapkamervloer onderhouden lijkt mijn ook ondoendelijk.

  Toch wel grappig dat vrouwen eerst het huis schoonmaken om vervolgens een schoonmaakster in te huren. Die kan voor die paar euro lekker op haar gat gaan zitten want het is toch al schoon. Die J. heeft het maar goed voor elkaar :-)

 25. Cerito schreef:

  4 uurtjes maar!!!
  Of ze werkt erg snel…of het blijft een smeelboel…

 26. Leia Nemef schreef:

  Doe je je speeltjes wel achter slot en grendel? Anders valt de productiviteit uiteindelijk toch nog tegen.

 27. Menno schreef:

  Umm, Saskia, bij deze dan. Ik heb zelfs nog geen werkster genomen, hier in Virginia, omdat mijn huis nog niet op orde is, terwijl ik er wel een had in New York. Twee zelfs, want ze bracht altijd haar vriendin mee om the helpen, beiden uit El Salvador. Maar wel jonge neukbare typetjes, pipe cleaning hoort bij schoonmaken, vind ik.

 28. Dr. G. schreef:

  Jammer dat het geen neukbaar type is, anders had je er nog op kunnen verdienen!

 29. NanaM schreef:

  Ik wil ook poetsmiep. Helaas ben ik er zelf één bij de thuiszorg om mijn schamele studiebeurs bij te vullen.
  Ik ben het ook helemaal eens met Ellen: leuk je bril weer terug te zien!
  Brillen zijn de shit! ;)

 30. Grappig dat jij nu een stukje schrijft over een nieuwe werkster, terwijl net mijn “poetsie”http://www.waaromnoutoch.nl/archive/2005/10/06/poetsie#body weg is verdonkeremaand. Heeft jouw Boliviaanse al een verblijfsvergunning? En zo ja, heeft ze dan nog ruimte voor een extra schoonmaakadres?

 31. Linda schreef:

  Dus er is een schoonmaakster voor nodig om iemand aan het schoonmaken te krijgen. Hmm, sterk argument…

 32. Erik schreef:

  Nou ik vind dat een vrouw gewoon het huishouden moet doen. Zo denken wij moderne mannen hoor, ook al zeggen we anders… Wij willen nog steeds een traditionele vrouw. Vrouwen gewoon achter het aanrecht, het is genoeg geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *