web analytics

16

WWW.TIELSETINTEN.NL

Ik bezoek mijn moeder nu zo’n 3 maanden dagelijks in ziekenhuis Rivierhuis.

Zij werd verplaatst van de Intensive Care naar een gewone afdeling.
Toen naar een schakel-afdeling.
Toen toch weer niet.
Toch weer wel.
Toch weer niet.
Toen weer wel naar een schakel-afdeling.
Terug naar een gewone.
En weer naar de Intensive Care.
En via een gewone afdeling.
Weer terug naar een schakel-afdeling.

Het zinnetje ‘The saddest thing that I’d ever seen / We’re smokers outside the hospital doors’ van The Editors draaide iedere keer dat ik de draaideuren van ziekenhuis Rivierenland doordraaide in m’n hoofd. Ik zag elke dag weer de meest toegetakelde patiënten buiten in het rookhokje zitten. Met stickers op hun hoofd, infusen aan hun lichaam, aan weet ik veel wat voor medische apparaten gekoppeld, maar ze bleven toch stug doorroken. Why, tell me why?

Ik dacht dat dat het meest fascinerende was wat ik zou zien.

Tot ik voor de eerste keer de schakel-afdeling bezocht.

In de gang van het reguliere ziekenhuis naar het oude ziekenhuis, de gang naar de schakel-afdeling op de eerste verdieping, zag ik kunst aan de muur hangen die ik nog herkende van toen ik een klein meisje was. Ik zie mezelf als 5- of 6-jarige nog staren naar een roze macremé-patchwork-jaren-70-ding met allemaal glitterstenen erin. Ik vond het prachtig toen. Hoe bijzonder moest je zijn om dat wat je maakte op te mogen hangen in het ziekenhuis? Hét ziekenhuis! Daar waar zoveel mensen het zagen? Dat wou ik ook! Nu, 30 jaar later, 30 jaar, hangt dat schilderij er nog steeds. Het is van roze naar oud-roze verkleurd en de tijd heeft de stof en het draad geen goed gedaan. Het ziet eruit als een verlept bosje bloemen. Al doen bloemen er een week over om te verleppen, dit kunstwerk heeft er jaren en jaren over gedaan. En het hangt er nog steeds. De rest van de muren is leeg. Er hangen lege spijkers.

Vergankelijkheid.

Als ik zou vragen of ik mijn kunstwerken op zou mogen hangen in die gang op de eerste verdieping van het reguliere naar het oude ziekenhuis, op de gang van vergankelijkheid, dan zou ik waarschijnlijk 20 belletjes kwijt zijn. En op dat antwoord zou ik 20 dagen moeten wachten. Of 20 weken. Of 20 maanden. Kastjes. Muren. Net zoals mijn moeder al weken, maanden van kastjes naar muren wordt gestuurd. En dan zou het antwoord waarschijnlijk toch ‘nee’ zijn.

Ik heb mijn schilderijen gewoon opgehangen. Aan de lege spijkers.

Check: www.tielsetinten.nl

Mijn schilderijen mogen er over 30 jaar nog hangen. Dat zou ik geweldig vinden. Maar ze mogen nu ook gratis meegenomen worden. En dan hang ik gewoon weer een nieuwe op, want ik heb een onuitputtende bron van liefde, boosheid, verwondering, frustratie, passie en agressie in me die ik graag op canvas-doeken wil uitsmeren. Al zou ik een donatie op giro 26000, t.n.v. KWF Kankerbestrijding enorm kunnen waarderen. Mijn moeder trouwens ook.

Dit vind je misschien ook leuk...

16 reacties

 1. Octavie schreef:

  Wat een ontzettend goed en mooi idee.

 2. Marieke schreef:

  Die ‘7 Tinten Zomer’ vind ik echt prachtig en had ik heel graag in ruil voor een bijdrage aan KWF Kankerbestrijding van de ziekenhuismuur gehaald en aan mijn eigen muur gehangen. Maar helaas woon ik niet in de buurt van Tiel. :-(

 3. MarinaTwiet schreef:

  Je bent fantastisch!

 4. Dionne schreef:

  Ik vind het z’n retegave actie van je.

 5. reinbald schreef:

  echt vet, zo geurrillakunst!

 6. Brooklyn schreef:

  Wat Marieke zegt! Mooi doek hoor!

 7. Lidewij schreef:

  Wat een gaaf idee, en een mooi initiatief.
  Die roze met groene is prachtig!

  Schilder het maar lekker van je af, even je hoofd leeg…
  Sterkte.

 8. CiNNeR schreef:

  Omdat een verslaving aan roken niet stopt omdat je stickers op je hoofd en infusen in je lichaam hebt. Omdat ziekenhuisopname eerder voor meer dan minder stress zorgt. Omdat een ziekenhuis bij uitstek een plek is waar de verveling genadeloos toeslaat. Eigenlijk vooral omdat mensen niet meteen van persoonlijkheid veranderen op het moment dat ze ziek worden of zorg nodig hebben.

  Mooi initiatief!!

 9. momo schreef:

  Wat een geweldig idee Luna! Way to go!!!!

 10. Lisa schreef:

  Luna de nieuwe schilderijen-Loesje van Tiel! Een geweldig initiatief!

 11. patchwork schreef:

  Mooie stunt!

 12. shirley schreef:

  Beste Luna, ik probeer je te mailen maar dat lukt niet. Heb je nog een mail adres waar ik een persoonlijk bericht heen kan sturen?

 13. Luna schreef:

  Hi Shirley!
  Je kunt me mailen op luna en dan een apestaartje @climaximaal.nl, @ploesiepoesie.nl, @tielsetinten.nl Of electricluna apestaartje maanisch.com (het spreekt voor zich dat die apestaartjes dus @ zijn)… Haha! Alles komt bij mij aan!

 14. chy schreef:

  As a brand name in the UK, with 100 years of history of the Burberry ( Burberry USA, Burberry Outlet, Burberry Sale ) carrying 2012 autumn and winter bags back strong to classic, perfect shape and exquisite workmanship, with unexpected luxury material and fashion elements, deduce the British luxury family of art ’s unique taste.Local time on August 19th, Lea Michele with Louis Vuittn Handbags ( Louis Vuitton Outlet ) " Do Something " handbag debut 2012 charity ceremony.

 15. Von klassisch und schlicht Designs, neutrale Farben und Designs, um wirklich Auge knallenden und innovative Stile, die neuesten Looks für Uhren verfügen verlassen, sind Sie sicher zu finden, was Sie für all Ihre wichtigen Anlässen benötigen.

 16. Coach Customized Leather Products – coach outlet store online customized leather products.Discount Coach outlet Purses Needlessly to Say;discount coach http://www.outletcoach-2012.org/ purses needlessly to say.2012 coach outlet Bags Will Swear off You Wonderful Perceive With No Misgiving|mentor coach outlet online(http://www.coachoutletshow.net/)bags will swear off you wonderful perceive with no misgiving.Best Brands in (www.coach.com)Handbags Possible to Find in Coach and authentic coach Outlet,best brands in handbags possible to find in coachoutlet and coach outlet online.How to spot a fake coach purse|how to spot a offical coach outlet purse.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *