web analytics

17

PARTNER P. KOOKT

“Ik doe het niet meer. Ik doe het niet. Ik doe het niet!”, riep ik gistermiddag tegen niemand in het bijzonder, al verwachtte ik wel een reactie van P., die naast me op de bank zat. “Wat is er?”, vroeg hij. “Alles”, zei ik, “ik ben chagrijnig en ik baal en ik heb een kutdag en ik voel me klote en ik doe het niet meer en ik heb ook nergens zin meer in.” “Doe eens rustig”, zei hij, “je hoeft ook helemaal niks. Het is zaterdag.” “Jij altijd met je niet rustig. Ik bepaal zelf wel of ik rustig doe en ik ben momenteel helemaal a-relaxt.” “Ik zie het”, zei hij. En daarna: “Zal ik vanavond koken?” Ik schrok. En ik keek hem aan. Was dit wel het goede moment om hem voor de tweede keer tijdens onze 8,5 jaar durende relatie voor mij te laten koken? Durfde ik dat experiment wel aan? Ik twijfelde. Maar ach, ik had toch al een kutdag, dus veel erger kon het niet worden. Waarop mijn partner P. richting de Albert Heijn vertrok en daarna vol goede moed begon aan een typische Hollandse maaltijd: gebakken aardappeltjes met prei en een tartaartje. Kon weinig aan mis gaan, dacht ik. Maar even later hoorde ik de aardappeltjes op zeer hoog vuur branden. Misschien al lichtelijk verbranden. Ik besloot niks te zeggen, want dan zou ik gegarandeerd een reactie krijgen als: “Dan doe je het toch lekker zelf, joh?” En ik had in boekjes gelezen dat je je partner juist moet stimuleren! Dus ik riep: “Gaat-ie lekker liefje?” “Prima”, riep P. terug. En toen ik op kon scheppen zag het er ook eigenlijk best redelijk uit. Van de buitenkant dan. “En kijk”, zei P. terwijl het deksel van de groentepan optilde, “prei-pap.” Ik keek in het pannetje. Jakkes. En ik kon het niet laten om er wat van te zeggen. “Heb je de prei wel afgegoten?”, vroeg ik. Dat had-ie. Maar hij had er daarna nog een sausje doorheen geroerd. “Had niet gehoeven, liefje”, zei ik. “Maar het smaakt prima hoor”, zei hij. Maar dat was dus niet zo. Het was bijna soep. De aardappeltjes bleken van binnen niet gaar. En het tartaartje was nogal aan de droge kant. “Moet je hier nou zelf ook niet een beetje om lachen?”, vroeg ik. Aan z’n gezicht te zien niet. Ikzelf was daarna trouwens helemaal niet meer zo chagrijnig.

Dit vind je misschien ook leuk...

17 reacties

 1. Trijntje schreef:

  Oh oh wat herkenbaar.
  Aardappelschijfjes eerst 4 minuten in magnetron (in het plastic) en daarna bakken. Dan komt het goed.
  Prei liever roerbakken…
  Tartaar geheimen weet ik niet (vega).

 2. inge schreef:

  ik kan er helemaal nie tegen om, als ik al nie al te vrolijk ben, zo’n maaltijd voor m’n neus te krijgen. gelukkig ben ik meestal wèl vrolijk en kookt vriendje, voor zo ver ik het kan inschatten, beter [in ieder geval vaker !] dan P.

  aan de andere kant, zo’n maaltijd vraagt om heel veel ijs na en daar word je dan altijd wel weer vrolijk van…

 3. jolanda schreef:

  Gelukkig ben ik thuis niet degene die kookt…bij mij zou het net zo gaan. Ik kan het gewoon niet!

 4. Iris schreef:

  Partner P; je bent een schatje!

 5. Pollie schreef:

  Met liefde gekookt dat in ieder geval;-)

 6. Janssen schreef:

  Grote grijns hier…….al doende leren toch??
  Die van mij is ook geen ster in de keuken (ik zelf eerlijk gezegd ook niet ),maar wel wat beter dan P. geloof ik….:):)

 7. fred schreef:

  partner p is een sukkel, kookt vrijwel nooit en als ie het al doet is het niet goed…..

 8. Luna schreef:

  Maar fred, toch hou ik zielsveel van ‘m…

 9. Maurice schreef:

  Wat kan jij een kreng zijn… Peter-Paul (zo heet hij vast als je op de gracht woont) heeft zijn leven gegeven door zelfs de Appie te bezoeken !

  Beetje meer respect voor Peter-Paul ! (of vriend P.)

 10. Hans schreef:

  @Jolanda.

  Ach, wat koketteren we er weer mee. Ik kan het niet… Het lukt me gewoon niet. Wat een onzin. Op ieder pak staat precies wat je moet doen en hoe lang. Je zult er geen haute cuisine mee op tafel krijgen maar je zult even min van de honger omkomen. En daarbij…wat let je om te leren koken?

 11. Octavie (Bl-oxx) schreef:

  Maar jij was toch mooi je chagrijnigheid kwijt. Dus ergens heeft hij iets goeds gedaan. Ik zeg: hij deed het expres. Stiekem is hij meesterkok.

 12. Foolosopher schreef:

  Oh Luna,
  Je maakt onze dag weer goed! Dank je voor deze geweldige onthulling!

 13. carlot schreef:

  hahahaha! ik ga m voortaan peter-paul noemen!! :-)

  xxx

 14. Rosalie schreef:

  Ik moet nu opeens aan die blauwe soep in Bridget Jones denken. :-)

 15. Uw macrobiotische vriend schreef:

  Goed dan mister Big in Ibiza niet aan de BBQ heeft gestaan. Maar als hij voor jou durft te koken, houdt hij wel heel veel van je. :)

 16. Dré schreef:

  Toch zijn de beste kok’s mannen.

 17. Marieke schreef:

  Haha, mannen in de keuken… Die van mij kan het redelijk, maar laat tijdens en ná het koken zo’n ongelofelijke bende achter! *zucht*

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *