web analytics

15

LUNA WEET WAT ZE WAARD IS

Ik kreeg een berichtje via Facebook met de strekking: ‘Ik heb vandaag in België een schilderij gekocht van jou, voor, schrik niet, € 2,50.’ Ik weet niet waar ik meer van schrok; van het feit dat een schilderij van mij dus maar € 2,50 waard blijkt en ik dus een carrière als kunstenaar maar moet vergeten, of dat iemand überhaupt een schilderij van mij had doorverkocht. Ik schrok trouwens niet eens, ik vloog meteen in een extreem negatieve flow.

De afgelopen maanden heb ik 50 schilderijen opgehangen in ziekenhuis Rivierenland. En van die 50 schilderijen weet ik van slechts 10 schilderijen bij wie ze hangen. Of waar. Bij die 10 zit een aantal vrienden en de rest zijn verpleegkundigen en doktoren van mijn moeder. En eigenlijk is het een prachtige score; 1 op 5 van de personen die een schilderij meeneemt laat iets van zich horen. Maar, om maar even gebruik te maken van de negatieve flow; als iemand niet eens de moeite neemt om mij even te laten weten dat hij of zij een schilderij heeft meegenomen, heeft diegene dan wel gedoneerd op giro 26000 t.n.v. KWF Kankerbestrijding? Waarschijnlijk niet. Ik ben, tot mijn moeder werd ontslagen uit het ziekenhuis, doorgegaan met schilderen en schilderijen ophangen, ook al hoorde ik, zeker de laatste weken, niets meer over de verblijfplaatsen van de Tielse Tinten. De laatste 30 waren allemaal binnen een dag, soms zelfs binnen een uur, weg, dus ik ging ervan uit dat degene die ze had meegenomen er blij mee was. Dat mijn Tielse Tinten een mooi plekje aan een muur kregen. En al was dat niet het geval, het maakte me op dat moment weinig uit, al verklaarde de verkering me regelmatig voor gek; “Je moet ze gaan verkopen, mensen maken er misbruik van.” Maar het was voor mij ook een les in loslaten. En ik had afgesproken met mezelf: weg is weg. Als ik een schilderij had opgehangen, had ik ‘m losgelaten. Dan had-ie van mij part ritueel verbrand mogen worden, of kapot gesneden, in de greppel gegooid, whatever. Maar who was I kidding?

Natuurlijk had ik het heel erg leuk gevonden als ik van álle 50 schilderijen had geweten waar ze hangen. Natuurlijk wil ik dat mensen het mooi vinden wat ik maak! En natuurlijk; of er gedoneerd is op giro 26000 t.n.v. KWF Kankerbestrijding. Dat was de hele opzet! Dat ik berichten hoorde als ‘ja, ik heb al een donker schilderij van je thuis, nu wil ik ook nog een lichtere, die neem ik de volgende keer wel mee’ of ‘zou je er voor mij eentje met vlinders kunnen maken’ of ‘ja, m’n zoon heeft net een nieuw huis gekocht en die wil er wel eentje met zwart en rood’ legde ik naast me neer. Want dat was niet de opzet! Ik maak wat ik wil en als je het mooi vindt, dan neem je het mee en dan doneer je een bedrag wat je kan missen op het rekeningnummer van de KWF Kankerbestrijding. En zou je mij dan alsjeblieft een mailtje kunnen sturen? Met eventueel een foto van waar het schilderij nu hangt? Meer vroeg ik niet! Maar toch heb ik het gevoel dat mijn Tielse Tinten-project is overgenomen door hebzucht. Door de ‘het is gratis, dus ik neem het mee’-mentaliteit. Het schilderij dat voor € 2,50 is verkocht in België, is dus 1 van de schilderijen waar ik nooit meer iets van had gehoord.

“Liefie, zo zijn mensen”, zegt de verkering. “Nee, dat vind ik niet leuk en dat wil ik niet accepteren”, zeg ik. “Probeer het dan zo te zien”, zegt hij, “het schilderij heeft een hele reis gemaakt van Tiel naar België! Dus je hangt nu in Engeland én België!” “Oh, ja, ik ben een internationaal kunstenaar”, zeg ik, “maar dan wel een heel verdrietige internationale kunstenaar.”

Dit vind je misschien ook leuk...

15 reacties

 1. Kimske schreef:

  Pfff…. asociaal!! echt… zou me niets verbazen als een persoon 10 schilderijen van je meegenomen heeft… om ze te verpatsen. Diep, diep triest. Als die koper nou echt ballen heeft, doneert hij de overige 3997,50 aan het kwf…

 2. Anoniem schreef:

  Tja, dat lijkt mij ook enorm moeilijk om los te laten. En toch… Je schilderijen zijn op reis en ze kunnen mensen opvrolijken. Waar dan ook, hoe dan ook.

  Ik ben al donateur van de KWF kankerbestrijding maar ik doneer vanavond iets extra´s.

  Sterkte.
  Judi

 3. Anoniem schreef:

  Hmmm, ik blijk helemaal geen donateur meer te zijn bij nader inzien… Hoe is dat nou weer gebeurd!? “#$!

  Nou ja, meteen maar online geregeld en alsnog iets extra´s gedoneerd.

  Goed dat ik er dankzij jouw blog nu achterkwam!!

  J

 4. Luna schreef:

  Dat zijn nou de lieve en positieve berichtjes! THANKS!!!

 5. Lindalala schreef:

  Ik vind het werkelijk té asociaal voor woorden! Hoe kun je iemands liefdadigheid op die manier bedoezelen? Ik snap dat niet… Maar zoals iemand hierboven ook al zei: je schilderijen brengen evengoed iets moois bij de mensen thuis. X

 6. Saskia schreef:

  Ik ben mijn koffer aan het inpakken voor onze emigratie naar Australie en daarin zit een Ploesiepoesie en een Bruce mini schilderij dus je werk gaat ook helemaal Down Under deze week hoor! Steeds internationaler. Ik vind je Tielse Tinten project top en als ik wat meer in de buurt zou wonen zou ik er ook een halen – en dan jou een foto sturen van hou hij staat in mijn huis, en dan gul doneren aan KWF. Focus op alle positieve leuke mensen, we zijn met best veel xxxx

 7. Patchwork schreef:

  Treurig! Maar nog treuriger was geweest als ze er nog allemaal hadden gehangen?

 8. BroederMonster schreef:

  Ik zeg, een online veiling waarbij mensen eerst doneren voordat ze een schilderij krijgen. Was zelf niet in staat om naar Tiel te gaan of te bieden maar donneer sowieso aan KWF

 9. BroederMonster schreef:

  Doneer natuurlijk

 10. Brooklyn schreef:

  Tiele Tinten is en blijft een fantastisch inititief. Ik geloof in Karma. Dus dat belooft wat voor de hebzuchtigen. Het idee van Broedermonster is zo gek nog niet. Jammer dat het nodig is!

 11. Alex schreef:

  Heb je eigenlijk een permanente boodschap op de achterkant geschreven/geplakt oid, waarop je aangeeft wat de bedoeling is van Tielse Tinten? Misschien dat het bij doorverkoop verschil maakt.

 12. Luna schreef:

  Ja, Alex, op alle achterkanten heb ik een geprint papiertje met alle gegevens en verhaal en linkjes en e-mail :-)

 13. Heleen schreef:

  En ik wacht nog steeds op een webshop zodat ik een fijn schildereij kan kopen (na die uit de hand gelopen veilig die ik jammerlijk verloor) om Luna de winter door te helpen. Maar oeh, zo schofterig om dan te verkopen en helemaal voor zo’n lousy 2 euro 50! Wellicht is de koper, die zo vriendelijk was om het te melden wel zo netjes om even wat centjes over te maken op KWF?

 14. MARTIJN Rosdorff schreef:

  Kunst is leiden… (Hij hangt prachtig, trouwens) Groeten uit Engeland!

 15. patchwork schreef:

  Staat er bij je gegevens op je schilderijen ook iets waar internetlozen/digibeten, zoals ouderen, iets mee kunnen?
  Voortaan op het werk zelf signeren met TielseTinten?
  Wat ik me ook afvraag (ik krijg speurneigingen): zijn de spoorloze werken vooral van vóór of ná je eerste veiling? In het kader van berekenende types…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *