web analytics

38

LUNA IS EEN NIET-ROKER

Dat ik ooit nog eens een stukje bovenstaande titel mee zou geven leek mij schier onmogelijk. Toch staat het er. Ik heb morgen een maand niet gerookt. Een hele maand. En het bizarre is; ik mis het niet. Er is geen enkel moment geweest dat ik vertwijfeld naar de hemel heb gestaard en aan niets anders kon denken dan een sigaret. Er is ook geen enkel moment geweest dat ik dacht dat ik het leven niet meer trok en gewoon een sigaret moest hebben om het allemaal weer draaglijk te maken. Er zijn wel momenten geweest dat ik dacht; goh, en dan nu lekker een sigaretje. Maar het koste me geen enkele moeite om het moment daarna te denken; nee, ik rook niet meer. En juist het feit dat het stoppen met roken me eigenlijk geen enkele moeite heeft gekost, dat ik zelfs compleet straalbezopen kan zijn en dan nog geen sigaret opsteek, dat vind ik een moeilijke gedachte. Ik heb alle ontberingen doorstaan en ze niet eens als ontberingen gezien of ervaren. Ik ben met gemak een niet-roker. Niets moeilijks aan. Ik ben als niet-roker geboren en ik ga als niet-roker dood! En dat zou best wel eens eerder kunnen zijn dan toen ik nog rookte, want ik voel me een stuk slechter dan een maand geleden. Zo heb ik al een maand last van een vaag soort net-niet-verkoudheid. Zo kan ik veel minder alcohol tot mij nemen dan voordat ik stopte met roken. Zo heb ik zelfs al een aantal black-outs op mijn naam staan die het gevolg zijn van te veel drinken zonder daarbij te roken. Zo heb ik na een onderonsje met rokers méér last van mijn keel dan toen ik zelf nog rookte. En zo ben ik zeker 2 kilo aangekomen sinds ik gestopt ben met roken. Maar stug niet blijven roken natuurlijk.

Dit vind je misschien ook leuk...

38 reacties

 1. Cor schreef:

  Hoi Luna,

  Oke, hou vol! Samen 5 kilo aangekomen.

  Ik heb al 3 maand niet meer gerookt en snuif nog dagelijks van de rook van collega’s, volg rokende voorbijgangers tot de peuk op de grond en oefen het droog inhaleren, hoe was het ook al weer;HEERLIJK!
  Zoooveel tijd over nu ik niet rook.Ik was waarschijnlijk verslaafd, maar ik verveel me en ik sta creatief al weken droog.
  We gaan veel te zwaar als niet roker dood. Hoe ondraaglijk licht is ons bestaan?

  Het ga je goed,

  Cor

 2. Erwin schreef:

  Dan moet je maar eens stoppen met drinken. Dat is je reinste zelfmoord.

  Ik ben ooit een jaar gestopt geweest met roken. Had het ook een jaar niet gemist. Tot ik niet naar huis kon. Om 06:00 uur ’s ochtends zat ik daar in de kou. Ik was moe, brak en versleten. Een vriend van mij passeerde en gaf me een sigaret. Alsof het de normaalste zaak van de wereld was stak ik het aan. Van de ene kant was het smerig, maar het hijsen, de rook in mijn longen vervulde een leegte die op het juiste moment kwam.

  Ik wens je veel succes. Wil je niet ontmoedigen. Dit was 13 jaar geleden. Zit nu weer te denken om te stoppen.
  Want die ochtenden tot 06:00 uur komen niet nog maar bar weinig voor.

  Groet,
  Erwin.

 3. Rick schreef:

  Je kunt minder alcohol tot je nemen dan voorheen… ben je ook eerder zat en dat is weer financieel aantrekkelijk. Opgeteld bij het bespaarde ‘rook geld’ ben je dadelijk een ‘rijke dikke dame’.

 4. Panaracer schreef:

  Niet zo somber zeg. Er zitten ook goede kanten aan. Bijvoorbeeld ben je nu niet meer zoveel geld kwijt om lam te gaan. (gaat het sparen voor Hello Kitty stuff nog sneller).
  Tot slot nog een gratis tip voor op de slechte momenten: Bewaar na een avondje stappen een ongewassen T-shirt of blouse, twee maal diep inhaleren en je denkt er niet meer aan om een sigaretje op te steken.

 5. mixologist schreef:

  Leuke foto op je webcam!
  mooi om de dag mee te beginnen!

 6. Nootje schreef:

  Best wel herkenbaar, ik ben al iets langer gestopt en het valt mij ook alles mee. Alleen dat van het eerder zat zijn is me nog niet echt opgevallen :) Maaruh, volhouden he.

 7. theo schreef:

  Stoppen met alcohol is geen oplossing. Zonder alcohol is de leegheid van het bestaan ondragelijk. Het goede aan niet-roken is blijkbaar dat je er meer blackouts van krijgt. Korte momenten waarin je niet leeft. Prachtig. Ik kan me nu wel voor mijn kop slaan dat ik nooit heb gerookt. Stoppen is de manier om blijkbaar die korte momenten van niet leven en dus nirvana kunt bereiken. zucht.

 8. dreadloki schreef:

  Al 5 maanden gestopt ….
  met sigaretten, in plaats daarvan 2 joints op een dag …

  Call me weak, call me pathetic, maar ’t werkt! Oja, en een zwangere vriendin :-]

 9. Menno schreef:

  Gossammegoedhoor. Ik hoop het je na te doen.

 10. Ray schreef:

  Oprecht gefeliciteerd! (van een roker)

  Van roken ga je dood, het kost geld en je wordt er geeneens stoned/high van!

  Eigenlijk stom dus en ik probeer het mezelf vaak te zeggen. Er komt een dag dat ik ook een paar kilo zal aankomen.

  @Theo: Zo ben ik ooit een jaar lang gestopt, maar op een gegeven moment rookte ik 8 a 10 joints per dag, dus ben ik maar weer gewoon gaan roken.

  Dat ik nu nog rook heeft voornamelijk te maken met het feit dat ik nog wat andere aandachtspunten heb.

 11. Wollie schreef:

  W. stopte ook met roken toen ze zwanger werd . Heel verstandig hoor en bovendien een ideaal moment want om succesvol te stoppen heb je een doel nodig.

 12. Starlady schreef:

  Go Girl!!!
  Ben trots op je :)

 13. Karin schreef:

  Goed gedaan. Nou nog even die foto met peuk weghalen. Of laat je die uit nostalgie staan?

 14. Verbal Jam schreef:

  Zolang je maar niet zo’n rokers afzeikende niet-roker wordt. ;-)

 15. miss bitch schreef:

  You can’t have it all…

 16. richard schreef:

  Ik las dit bericht met een glimlach op mijn gezicht. Ben zelf 4 maanden geleden ook gestopt en het bevalt me prima! Ga zo door, en blijf gewoon realistisch denken!

 17. D.W. schreef:

  Ik ben al 14d niet-roker.
  De moeilijkste periode moet nog komen.
  Want nu heb je al bewezen dat je het kan…

 18. Chantal schreef:

  Gefeliciteerd! Verbazend dat je geen afkick verschijnselen hebt. Hoe ga je dat doen met blowen? Sinds ik 6 jaar geleden gestopt ben met roken, durf ik ook geen joint meer aan te raken (blijven wel genoeg andere middelen over natuurlijk ;)

 19. Wybo schreef:

  zijn wel bij-verschijnselen hoor Luna.. klopt helemaal had mijn zusje ook… nog 2 weken en dan is alles weer zoals het was….
  ~trots~

 20. Huug schreef:

  Ik ben nu een vijftak weken gestopt met drinken. Vroeger ieder weekend lam gezopen (het begon telkens op vrijdagavond tot zondagmorgenvroeg zonder eten), de hele zondag in bed met vreselijke kater en een drankstop want moest de maandag weer (monter) op het werk. Helemaal geen last van om stiekum te drinken ofzo maar, ik voel me nu wel al drie weken slap, moe en suf en ziekjes. En ook blackouts en bepalde dingen van vroeger met moeite kunnen herinneren. Eigenlijk zou ik willen proberen om met mate terug beginnen te drinken omdat ik me tijdens de sweek nu slechter voel dan vroeger maar die verknalde weekends en relaties en katers, brr dat wil ik ook niet meer. Heel dubbel. Volgende week is er donderdag een openbedrijvendag, ik ben bang dat ik me dan weer eens zal volgieten… misschien toch die Antabuse slikken die in het medicijnenkastje ligt ? Roken is ook minder lekker geworden, als ik daar nu ook nog mee zou stoppen, jeetje, dat zou teveel zijn.

 21. Patser schreef:

  Ja! nu kan die regel bij “wie is luna” er wel af…

 22. Rena schreef:

  Goed dat je met die kankerstokjes gestopt bent ! p.s. leuke blog, ik lees het altijd met heel veel plezier !

 23. Verbal Jam schreef:

  @Huug: ik zou nog maar lekker even volhouden, ondanks het feit dat je je niet zo best voelt. Misschien helpen een paar flinke vitamineshots nog wel. Weer gaan drinken in elk geval niet. In mijn omgeving heb ik in het verleden meermalen gezien hoe mensen door drank echt vol-le-dig in de vernieling raakten. Wanneer je bij jezelf merkt dat je geen type bent om de normale maat te houden met alcohol, dan zou ik er maar compleet afblijven als ik jou was. Ik bedoel het allemaal niet moraliserend, maar ik heb helaas teveel loosers gezien die al hun vrienden verloren doordat er geen zinnig woord meer uitkwam.
  Doe mij een lol en effe doorbijten dus :-)

 24. Huug schreef:

  @Verbal Jam: dat treft, heb vandaag een megadosis vitaminesupplementen gekocht. Andere mensen zeggen me dat mijn lichaam (en lever) nu lat voelen dat het met de drank uit de hand aan het lopen was. Ik ga volhouden. Wel zo dat sigaretten echt vies smaken, maar daar ook nog eens mee kappen zoals Luna lijkt me erg moeilijk nu. Bedankt voor jouw reactie. :-)

 25. Kristel schreef:

  @Huug: had ooit een goeie vriend, wiens vader zich heeft ‘doodgedronken’ (lever), hijzelf gind pa goed na, dus nu is hij geen vriend meer. Pijnlijk. Zeker volhouden dus, sterkte!

 26. Huug schreef:

  Hoi Kristel, wat ik het mis is die prettige roes die ik van de drank krijg. Het probleem bij me is dat ik min of meer nuchter blijf (denk en doe) tot aan de derde fles wijn, dan de roes een uurtje komt en dan meteen ineens dronken ben. Op de keper genomen drink ik dus niet zo echt veel tot aan de “roes”, alleen probeer ik dit te rekken door nog meer te drinken en dan gaat het fout. Als ik de vorige verhalen van Luna lees dan ben ik tig maal situaties tegengekomen zoals bijv. met M. en F. maar ook andere (en meestal erg leuk eigenlijk -voor mezelf dan- maar ook wel kwetsend en niet erg bevorderlijk voor vriendschappen, de merde is dat het je dan eigenlijk niet meer kan schelen, weet ik onderhand ook wel.) In die zin is drank echt wel een hard drug. Toen ik nog in Nederland woonde heb ik met jointjes zitten uitvogelen of dat niet een alternatief voor me zou zijn. Het probleem was dat ik geheid als een blok in slaap viel of ronduit misselijk werd. Nu neem ik de laatste 5 weken uitgebreid een bad om te relaxen na een drukke week.Dat ik graag onder collega’s nog eens ga borrelen op vrijdagavond mag ik vergeten, kan toch moeilijk met een badkuip komen aanzetten… trouwens, ze vragen me of ik ziek ben of vriendin ineens heb, ik heb het nogal moeilijk om ze te zeggen dat ik aan mijn drankprobleem probeer te werken. Enfin, misschien moet ik maar eens gaan sporten krijg je ook een high van zeggen ze. Wat ik niet echt snap is hoe Luna het voor elkaar krijg om zo te kunnen zuipen. Is het dan toch de lever ?

 27. CK schreef:

  Goed om te horen meid! Stoppen sucks en inderdaad ik ging ook meer hoesten zelfs toen ik gestopt was. Zelfs nu, na 3 maanden, denk ik weleens dat ik een zwaarder gevoel op mijn longen heb dan toen, maar alles went :).. Tis tof om te stoppen, je krijgt er teveel voor terug.. niet meer genante toestanden als je smacht naar een sigaret terwijl je bij niet rokers zit.. Heerlijk en vrij gevoel :)

 28. CK schreef:

  huug>> zoals veel mensen weten heb is mijn broer al jaren alcoholist en drugsverslaafde.. het ligt niet aan je lever (ja ook wel gedeeltelijk) maar het zit voornamelijk tussen je oren (zoals iedere verslaving). Mail me maar es, misschien kan ik je met mensen in contact brengen?

 29. Menno schreef:

  Hey Huug, ben ook al een tijdje met (uh, tegen) de drank bezig – de vrijdagavond borrel vind ik geen probleem, zit gewoon in de kroeg met een bak koffie, en de vrienden en collega’s reageren heel positief, weten precies waar het over gaat en zijn supportive, ik kan merken dat ze “het” herkennen. Voor wat het sporten betreft heb ik een huis met een lap grond gekocht waar ik nogal wat buitenwerk aan heb (dode bomen die moeten worden gezaagd, nieuw grasveld, vijver aanleggen, ga zo maar door), behoorlijk fysiek maar beter dan sporten want je bent met je eigen omgeving buiten bezig… don’t be embarrassed, als je gewoon zegt waar je mee bezig bent krijg je een hoop respect, hier in Washington Metro in ieder geval wel.

 30. zjon schreef:

  schouderklopje voor Luna op deze druilerige dag!
  Doe het vooral volhouden! ;-)
  Zjon

 31. Verbal Jam schreef:

  @Huug: begrijp ik het nou goed dat je vindt dat als je drie flessen wijn binnen hebt, dat je dan ‘nog niet eens zoveel drinkt’? Wat is dán veel? Een heel fust? :-)
  In elk geval wens ik je veel sterkte met volhouden en ik zou het gewoon aan mijn omgeving vertellen als ik jou was. Het is niets om je voor te schamen, alcoholisme is gewoon aan te merken als ‘ziekte’. Wanneer je omgeving dat niet wil begrijpen en/of je wil steunen, dat wordt het misschien ook tijd voor een andere omgeving. Wat *jij* bent uiteindelijk zwaar de lul als het fout gaat. Niet alleen fysiek, maar ook in sociaal opzicht. Werk-looser, vrienden-looser, relatie-looser…
  Dus grijp jezelf bij het nekvel en hou vol. Een wereld te winnen, toch? Dat rotgevoel gaat zeker over. Vraag desnoods hulp. Ik heb respect voor je goede beslissing.

 32. theo schreef:

  coole scene hier zeg. ik heb hele saaie vrienden. de meeste drinken niet en roken niet. dansen veel op drum&bass enzo. zijn verliefd op hun relatie en denken er niet over vreemd te gaan. kortom: mijn leven is saai!!!! dat komt door mijn omgeving. hebben jullie tips om spannende mensen te ontmoeten?

 33. Huug schreef:

  Hoi bedankt iedereen , ik denk dat ik het nog een tijdje ga volhouden, heb alvast een abo op het zwembad genomen. :-)

 34. aergn schreef:

  Laat je NOOIT (moet je erg dramatisch uitspreken), maar dan NOOIT verleiden tot een trekje, laat staan een hele sigaret! Een keer opnieuw the taste of blood te pakken, en je hebt het aan je rekker. Let op mijn woorden.

  Oprecht veel succes toegewenst!

 35. odette schreef:

  Gatverdamme, ik ben helemaal jaloers. Nu zelf 1 maand gestopt en iedere dag nog gedoe. Ik vind er geen bal aan, aan dat stoppen met roken.

 36. Hans schreef:

  2 kilo? Zeik niet! hier 7 kilo, maar ik stink niet meer uit mijn bek en kan drie keer zo lang sporten met vergelijkbare moeheid.

 37. Julius schreef:

  Now you’re getting somewhere.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *