web analytics

16

LUNA IN HET OPENLUCHTMUSEUM

Braaf lees ik oppaskind M. alle plastic bordjes voor die op de boerderijtjes en huisjes in Het Openluchtmuseum zitten geschroefd. Af toe schiet me ook een wetenswaardigheid te binnen waarvan ik niet eens meer wist dat die nog aanwezig was onder bereikbare hersenscellen: “Vroeger schilderden de boeren de muren blauw zodat er geen vliegen op gingen zitten. Want vliegen houden niet van blauw.” Nadat we een uur door de bossen van het museum hebben gebanjerd vraag ik of oppaskind M. het wel naar z’n zin heeft. Hij vind het leuk, maar het wordt tijd om iets te gaan eten, dat vooral. En dan het liefst iets lekkers. Als kind beleef je de dingen heel anders. Kan ik hier ergens op knopjes drukken? Waar is de speeltuin? Krijg ik straks een ijsje? Hé, daar staat een poffertjeskraam! Ik liep gisteren met oppaskind M. door Het Openluchtmuseum en hoewel ik daar vroeger een paar keer met m’n ouders ben geweest, herinnerde ik me weinig van de oude boerderijtjes. Wél wist ik, toen M. honger kreeg, feilloos het pannenkoekenhuis te vinden. Vlakbij het pannenkoekhuis zat de speeltuin en ik wist ook nog dat er ergens in het museum een ouderwets bakkertje zat waar m’n ouders 20 jaar geleden een heerlijke krentenbol voor me kochten. En toen kwam ineens het besef. Het is 20 jaar geleden dat ik hier voor het laatst was! 20 jaar! M’n ouders hadden geen auto, m’n vader zat in de WW en daarom gingen we iedere zomervakantie met z’n drieën 3 dagen met de NS op dagtocht. Andere dagen pakten we de fiets om door de Betuwe te fietsen. Bloesem, De Waal, lammetjes. En bolletjes met kaas in de fietstassen van m’n moeder. Wij hoefden de wereld niet te ontdekken, wij hadden genoeg aan Nederland. En dat is allemaal al 20 jaar geleden. Weemoed. Ik word er soms niet goed van.

Dit vind je misschien ook leuk...

16 reacties

 1. Skar schreef:

  Tja, dat soort nostalgische herinneringen zijn soms wel ff lekker om aan terug te denken… Maar dat je nog precies het pannenkoekenhuisje wist te vinden, knap hoor :)

 2. Rick schreef:

  Toen de treinen nog volgens de planning reden.

 3. Maks schreef:

  En den normen en waarden nog heerschten onder den menschen.

 4. Mannetje schreef:

  Het stukje is duizend keer beter dan de foto…

 5. jp schreef:

  ja, legendarisch lekkere krentenbollen!!

 6. Job schreef:

  Ik kan me nog herinneren dat dat bakkertje fabeltasties witbrood aan het bakken was. En dat ik kwaad was op mijn moeder dat ze niet elke dag daar haar brood ging halen.

 7. max schreef:

  aha! je wordt oud! ik ruik een midlife crisis!

 8. bokbok schreef:

  20 jaar geleden…10 jaar geleden…
  Jezus, soms vergis ik me ook zo in de jaren, ben je ervan overtuigt dat het 1 jaar is, is het al 3 jaar geleden.
  Alleen vond ik mijn tienerjaren zo vreselijk langzaam gaan, had iemand dat ook?

 9. eliane schreef:

  Ik ben zo benieuwd wat mijn eigen kinderen over twintig jaar nog weten.

 10. Kikkertje schreef:

  Het wordt tijd dat je gedag zegt tegen de pil of je spiraaltje Luna. Dat ik je crea bea kaartje nog niet heb ontvangen in mijn brievenbus, dat vergeef ik je. Ergens krijg ik het gevoel dat P. Zijn P(enis) aan het werk moet zetten zodat je geen oppaskind meer nodig hebt!

  Wie weet zie ik je wel met je maxikosi (of hoe dat ding ook mag heteten) wel over de grachten hobbelen.

  P. Succes!

 11. mwoi schreef:

  Goede bron voor alle wetenswaardigheden over vliegen: Viva.

 12. Coco schreef:

  Dat doen ze nog steeds in andere delen van de wereld en dáárom wil ik mijn muren ook blauw!

 13. ientje schreef:

  Kom hier schat, dan geef ik je een stevige knuffel! ;) Ik ken je ni? Nee, en dan?? :)

 14. blue schreef:

  aaaaaaaaah…nostalgie….heb jijd aar ook al last van Luun…op jouw leeftijd?????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *