web analytics

16

LUNA EN EEN STAALTJE SYNCHRONICITEIT

Zondagmiddag, 19 maart kwamen 2 Duitse werknemers van partner P. wat werk doorspreken. Tijdens dit gesprek geeft werknemer N. ons een zelfgemaakt boekje met de titel ‘A Guide To Cutting Stencils.’ Het mini-boekje gaat over de Londense stencil-kunstenaar Banksy, een kunstenaar waar zowel P. als ik nog nooit van hadden gehoord. Werknemer N. blijkt bevriend met deze Banksy en ik ben helemaal weg van zijn werk. Maatschappijkritisch, maar dan wel met een knipoog. En mooi! Ik vind alles mooi! We vragen aan werknemer N. of hij misschien kan regelen dat Banksy iets bij ons op de muur komt spuiten. Ooit. Werknemer N. kijkt wat hij kan doen. Bijna een week later komen onze Amerikaanse vrienden D. en E. weer terug in Amsterdam, na 10 dagen touren door Europa. Met een boek en een joint hangen ze op de bank. “What are you reading”, vraag ik vriend E. terwijl ik naast hem sta. Hij klapt het boek dicht en ik lees de cover; ‘Banksy, Wall and Piece’. “No, fucking way!”, roep ik. En daarna vertel ik ze dat ik Banksy net heb ontdekt en dat ik zijn werk helemaal briljant vind. Dan vertellen vriend A. en E. over een toevallige ontmoeting op zondag 19 maart in Londen met een ex-collega uit Amerika die hen heeft verteld over stencil-kunstenaar Banksy. Daarna probeerden zij wat werken van Banksy te spotten in Londen en kochten vervolgens allebei het boek. “No way! That’s synchronicity!”, roep ik. Als een dag later ook de Vietnamezen Q. en D. weer arriveren in Amsterdam vertellen we ze het Banksy-verhaal. “No way”, zeggen ze, “that’s unbelievable.” “Synchronicity man!”, zegt vriend D. met een jointje in z’n hand. We laten de Vietnamezen zowel het kleine als het grote boek zien en ook zij zijn onder de indruk van het werk van deze stencil-kunstenaar. “Awesome stuff”, zegt Vietnamees Q. terwijl hij het boek vluchtig doorbladerd. Maar wanneer hij het boek een kwartier later wat beter doorneemt ziet hij ineens iets wat hij herkent. Daarna kijkt Vietnamees Q. ons allemaal 1 voor 1 aan. Vervolgens knoopt hij zijn overhemd los en onder zijn overhemd draagt hij een T-shirt met daarop 1 van de stencils van Banksy. Gekocht in Barcelona, zondag 19 maart.

Dit vind je misschien ook leuk...

16 reacties

 1. Rick de Kikker schreef:

  De cover van Blur’s Think Tank is van Banksy, maar dat terzijde.

 2. Kimske schreef:

  Das vaag zeg!!
  Overigens inderdaad echt mooi werk!!!

 3. Dooie Kat schreef:

  BANKSKY! *weet niets om daar nog aan toe te voegen*

 4. M%n schreef:

  Moh! Cool! (Zowel Banksy als de anekdote)

 5. Cerito schreef:

  Knap hoor zo een t’shirtje maken…erg goed..

 6. Brillie schreef:

  Je krijgt nog de groeten van vriend F. Die zag mijn neef M lopen en gaf aan hem door, het weer aan zijn neef B te geven. Dat was ik dus.

 7. Marloes schreef:

  Dat is echt ontzettende synchroniciteit zeg! Een goed teken. :)

 8. n8vlinder schreef:

  jeeeeeeeeeeeezus wat een verhaal!

  mooi werk maakt ie trouwens.

 9. Mikel schreef:

  En hier een link naar nog meer van deze streetart artiesten.
  http://woostercollective.com/

 10. Janssen schreef:

  Toeval bestaat niet….

 11. ja ja 4 schreef:

  wat? nu pas? chantal je loopt écht ernstig achter. bovendien als je goed in amsterdam kijkt zie je hier en daar nog een banksy. als die al niet weg zijn inmiddels.

 12. ja ja nog steeds 4 schreef:

  of het is dat amsterdam in het algemeen weer hopeloos achter ligt. as usual.

 13. iKooon schreef:

  Banksy rules!

  En toeval bestaat echt wel! Geniet er maar van. Het is magisch.

 14. Nina schreef:

  Nee! Dat is eng!
  En HELEMAAL door die lachende aap, de ‘Laugh now’ zegt: alsof hij het al die tijd wist! Aaaah!!

 15. Arjen schreef:

  Zie ook de NL Esquire van april…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *