web analytics

12

LUNA EN EEN RUND

“Liefie, zullen we een stuk rund kopen?”, vraagt de verkering.
“Wat dan?”, vraag ik.
“Een stuk koe. Op de schietclub zit een boertje en die slacht een paar keer per jaar zelf een koe. En daar kun je je op inschrijven, kijk, deze is het, de rechter.”
Hij laat me een gekopieerd A4-tje zien met een foto van 2 runderen.
“Ah, wat een leukerd”, zeg ik.
“Ja, en ook lekker, echt biologisch, staat bij hem in de wei en je krijgt dan ongeveer 30 kilo voor € 6,80 per kilo. Hij verdeelt het rund over 20 mensen, dus kan ietsje meer of ietsje minder zijn.”
“Hoeveel kilo?!!!”
“Ongeveer 30. Dat krijgen we wel op hoor.”
“Hallo! Het kan wel op, al is het lekker. Ik vraag wel of Piet en Riet meedoen, dan hebben we allebei 15 kilo, dat lijkt me veel verstandiger.”
“Zeker weten?”, checkt de verkering, die het liefst elke dag een kilo vlees wegwerkt. En of dat nou een kiloknaller gehaktballen is, of een kilo frikadellen of een kilo ecologisch, dynamisch en biologisch verantwoorde haasbiefstuk, dat maakt hem niet uit. Als ’t maar vlees is.
“Zeker weten.”

En zo werd vorige week het rund geslacht, in mootjes gehakt en in 20 porties van 35 kilo verdeeld. Dus zo kwam het dat de verkering en ik de keukentafel en het aanrecht vol hadden liggen met diverse soorten biefstuk, entrecote, braadlapjes, gehakt, tartaar, doorregen runderlappen, riblappen, rollade en rosbief. En aan de hoeveelheid ‘ooohs’ en ‘aaahs’ die de verkering liet horen kreeg ik het idee dat hij het een haast orgastische ervaring vond om al dat vlees door z’n handen te laten gaan en in diepvrieszakjes te stoppen. Helemaal zelf voor jouw geschoten, vrouw!

En al zou ik zelf het liefste elke dag volledig verantwoord eten, sinds ik de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over het ecologisch toiletpapier heb gezien, de biologische komkommers wél in een plastic cellofaantje verkocht worden en de gewone komkommers niet, ook scharrelkippen niet écht veel ruimte hebben om hun ding te doen en er 1, 2 en 3-sterren varkens bestaan, wantrouw ik alles waar ‘biologisch’ op staat. Het blijven producten die gefabriceerd zijn door bedrijven die winst willen maken en momenteel valt er met producten die het stempel ‘biologisch’ of ‘ecologisch’ dragen veel winst te halen.

En het boertje wil natuurlijk ook een beetje winst maken met de 4 dikbilrunderen die hij per jaar slacht. Dat lijkt me logisch. Maar nadat ik bij hem op de boerderij ben geweest en de wei heb gezien waar de runderen in staan (groot!), de runderen live heb aanschouwd (hun haar zit goed!) de boerin heb ontmoet (“Wij eten vanavond zelf ook een lekker sukadelapje!”) hoop ik dat ik de rest van mijn leven op deze manier mijn vlees kan kopen.

Dit vind je misschien ook leuk...

12 reacties

 1. maurice schreef:

  Ik voel een BBQ in Tiel aankomen…Maar ik krijg geen uitnodiging. LOL

 2. Inge schreef:

  Lekker! Goed idee ook. Ik hou me aanbevolen voor de volgende slacht!

 3. Berta schreef:

  Een buitenkansje om op die manier je vlees te kunnen kopen!
  Ik wantrouw biologische producten ook wel, maar ga er van uit dat vlees met het label “biologisch” wel een stuk diervriendelijker geproduceerd is. In ieder geval weet je zeker dat waar het níet op staat, gegarandeerde ellende is!

 4. smiley schreef:

  Toffe aanpak van die boer. Goed dat jullie er ook van konden genieten! Ook goed om het nog eens op te splitsen ;-)

 5. Filip schreef:

  In Polen doen ze hetzelfde. Alleen met varkens. Je moet de biggen hebben tussen 110 en 130 kilo, die zijn het lekkerst. En een vrieskist van minimaal 200 liter. Daar kan dan een halve big in. Een beetje een onsmakelijk verhaal, maar uiteindelijk heel lekker. Beter dan de keurslager. Prijs voor dit moois: 1,50 €/kilo.

 6. Esther schreef:

  Krijg er subiet honger van !

 7. Ikke schreef:

  Wij doen dit al jaren bij een boer op de veluwe. Heerlijk limousinvlees van gezonde koeien. 6,80 is niet duur overigens.

 8. Martine schreef:

  Hoe is het met die blote poes voor de verkering? ;-)

 9. patchwork schreef:

  Wanneeer foto van Oprah sphynx? in bikini ofzo.

 10. Esther schreef:

  Wie geen boer in de buurt heeft, kan ook bestellen op: http://www.wildrundvlees.nl / http://www.natuurboeren.nl en http://www.freenature.eu

 11. coursework schreef:

  So what’s the deal with this meat?

 12. Patricia schreef:

  THX that’s a great anwres!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *