web analytics

52

LUNA EN EEN ROODBORSTJE

De moeder van mijn moeder zei altijd: “Na mijn dood kom ik terug als een roodborstje.”

Het hele huis van mijn moeder is daarom vergeven van roodborstjes. Mijn moeder heeft kopjes en schoteltjes en bordjes en beeldjes en schilderijtjes van roodborstjes. Als ik een cadeautje voor m’n moeder moest kopen, dan was het bijna altijd iets met een roodborstje.

En als er een roodborstje in de tuin zat, een best wel unieke gebeurtenis, want roodborstjes zijn schaars en schuw, dan zei m’n moeder altijd: “Kijk, daar heb je m’n moeder.”

Op de camping in de Lage Vuursche was ik zondagochtend, Pinksterochtend, als eerste wakker. Iedereen sliep nog en het bos ontwaakte.

Op de omheining kwam een roodborstje zitten.
En bleef zitten.
Met een worm in haar bek, omdat ze haar jongen moest voeren.
Het roodborstje bleef zitten en zitten.
En ze keek me aan.
En toen wist ik het.
Je komt mamma halen hè, zei ik in gedachten.
En wist ik dat al niet veel langer?
Had ik al niet al veel langer met die angst geleefd?
En het roodborstje bleef zitten.
5 minuten.
10 minuten.
Een kwartier.
En ik was 1 met het roodborstje, op een level waarover ik normaal altijd wat lacherig doe.
Even blijven zitten nog, dan haal ik m’n fototoestel.
Ik maakte een foto.
En het roodborstje vloog weg.

Ik liet de foto vanmorgen aan m’n doodzieke moeder zien, waarop zij voor het eerst in een week ook moest huilen.

Want mijn moeder weet het ook.

Dit vind je misschien ook leuk...

52 reacties

 1. Irene schreef:

  ((((Luna))))

 2. Mentha schreef:

  :( Sprakeloos, de tranen staan in mijn ogen. Wens je heel veel sterkte lieve Luna. (((((hug)))))

 3. Bianca schreef:

  Brok in de keel wat een mooi stukje , heel veel sterkte

  (

 4. lien schreef:

  wat een rotnieuws… veel sterkte

 5. Maurice schreef:

  Wat een bijzonder ontroerend en magisch verhaal! Ontzettend veel sterkte… XXX

 6. Ilona schreef:

  Och meisje, wat verschrikkelijk. Ontzettend veel sterkte de komende tijd.

 7. Linda schreef:

  Lieve Luna, kippevel heb ik van dit prachtige stukje. Ik kan jou en je ouders en allen die jullie verder lief zijn nu alleen maar heel veel sterkte wensen! Take care. X

 8. Ivon schreef:

  Speakless

  Ik las je op twitter vandaag en het nieuws is de hele dag in mijn hoofd blijven hangen.
  Dit is een heel bijzonder verhaal, kippenvel ervan…..ik vind het zo ontzettend kl*te voor jou, je moeder en je vader en iedereen die haar lief heeft.
  Mijn ouders waren vandaag bij mij thuis en toen heb ik meerdere malen gedacht hoe fijn het is dat ik nu nog van ze mag genieten.

  Heel, heel , heeeeeel veel sterkte en ik hoop dat jullie nog even tijd hebben om nog van elkaar te genieten

 9. Yvonne schreef:

  Ik weet even niets te zeggen, behalve heel veel sterkte ! X

 10. Webwandelaar schreef:

  Lieve Luna,
  Bij de titel was ik al gegrepen, want voor mij zijn roodborstjes ook bijzondere boodschappers. Maar deze boodschap hakte erin!!
  Toch is het goed dat je het weet en je geluisterd hebt. Ik wens jouw en je naasten kracht (en meer van deze magische momenten).

 11. Jeanique schreef:

  Ik weet niet wat ik moet zeggen. Ik wil je alleen overladen met kussen en knuffels.

  x

 12. karin r. schreef:

  er gebeuren de gekste dingen wanneer je het ziet. spreek je iets met je moeder af? …

 13. Paula schreef:

  Wat onwijs klote…… Sterkte voor jullie allemaal.

 14. Bite Me schreef:

  Pfff heftig zeg. Ik ben niet zo goed in dit soort dingen, weet nooit wat ik moet zeggen. Het is gewoon ontzettend kut dit!
  Veel sterkte Luun.

 15. Jan schreef:

  Mooi stukje in een heftige tijd. Sterkte meisje

  xxx

 16. Joors schreef:

  Zit met volgeschote ogen terwijl ik dit lees!
  Woorden schieten te kort! Denk aan jullie!!!

 17. DjB schreef:

  Heel veel sterkte…

 18. Annelies schreef:

  Mijn moeder zei dit ook altijd na het overlijden van mijn vader over een terugkerend koolmeesje. Kijk: dat is je vader. Die komt even naar me kijken. Ik dacht toen altijd ja ma het zal wel maar na het lezen van je stukje..er is meer tussen hemel en aarde.. Geef ze heel veel knuffels en zeg alles wat je nog wou zeggen. Ik kon het niet meer zeggen tegen mijn vader. Heel veel sterkte.

 19. patchwork schreef:

  Goddorie! Wat een ellende! Ik hoopte zo dat het met een kuurtje op te lossen zou zijn! Hoe is´t mogelijk, zo plots, in zo korte tijd! Heel veel sterkte!

 20. Cisca schreef:

  Nee…
  Heel veel sterkte, kracht en liefs voor jullie.

 21. Arnoud schreef:

  Lieve lieve lieve schat,

  Ik vind het zo erg voor jullie! Ik denk aan jullie allemaal!

  Dikke kus!

 22. Jellebel schreef:

  Sh*t……….
  Wat vreselijk voor jullie, en wat maak je er weer een mooi stuk tekst van. Ik wens jullie alle sterkte toe met elkaar. x

 23. Helene schreef:

  Pfff, wat vreselijk. Ik ben een stille lezer maar wilde je toch laten weten dat ik aan je denk. Heel heel heel veel sterkte en geniet van haar zolang ze er nog is.

 24. Meta schreef:

  Heel veel sterkte, ben er stil van..

 25. Sanneke schreef:

  Och Luna… Ik volg je op twitter ook en zie de verdrietige berichten langsflitsen; het gaat echt heel erg niet goed hè? Wat fijn dat je oma deze belofte deed en zich er duidelijk ook aan houdt. Dan weet je ook, dat mocht het onverhoopt echt helemaal mis gaan met je moeder, ze nog steeds contact met je zal kunnen houden. De mijne doet dat ook met mij. Ik wens jou en je moeder veel kracht.

 26. jet schreef:

  liefs en een knuffel…

 27. Angelique schreef:

  Lieve luun, Zo ontzettend moeilijk om met de sterfelijkheid van je ouders geconfronteerd te worden. Ik wens je oneindig veel kracht toe en hoop dat je je toch een beetje gedragen voelt door het feit dat zoveel virtuele vriendjes en vriendinnetjes oprecht en intens met je meeleven. Liefs!

 28. Peter Ria schreef:

  Lieve Luna,heel veel sterkte met mam
  knuffels

 29. Leonella schreef:

  Ik lees al een tijdje mee, maar nu wil ik je toch echt even sterkte wensen. Ook voor je moeder, en alle anderen die om haar geven, veel sterkte.

 30. Birgit schreef:

  Courage!

 31. Marit schreef:

  Sterkte! We denken aan jullie hier vanuit Parijs

 32. Anton schreef:

  Natte ogen! Prachtig geschreven en zo herkenbaar, ik wens je heeeeel veel sterkte.

 33. Beppie schreef:

  Godverdomme.
  Niet MamaLuna…
  :-(

 34. Joyce schreef:

  Al vanaf het begin van je blog, lees ik je en ben ik fan. In het begin nog weleens gereageerd maar nu al een poos een stille lezer. Maar al die jaren meegeleefd. En nu schoten de tranen me in de ogen. Heel erg veel sterkte!En heel veel kracht om hier mee om te gaan.

 35. Marloes schreef:

  Lieve Luun,

  Wat een mooi en verdrietig stukje…heel veel sterkte de komende tijd.

  Liefs Marloes

 36. Ninensa schreef:

  Heel veel sterkte… bah!

 37. Aukje schreef:

  Je krijgt het wel voor je kiezen. Ik gun je zo ontzettend een andere uitkomst. Zou het roodborstje niet nog kunnen wachten?

 38. Laurent schreef:

  Wat erg, zo plotseling…

 39. Elisabeth schreef:

  Ik vind het zo verdrietig… Wens jullie heel veel kracht toe om dit te doorstaan.

 40. Irene schreef:

  Wat verschrikkelijk – heel veel liefs en sterkte – dikke kus voor je moedertje xx

 41. Nina schreef:

  Heel veel liefde en kracht toegewenst

 42. Emma schreef:

  Het is zo verdrietig allemaal, maar ook zo vol liefde. Ik wens je alle kracht toe.

 43. jrk schreef:

  Misschien wel een van de weinige mannen die je vanaf het begin trouw leest (is dat eigenlijk zo?) Bijna nooit een reactie geschreven, maar hoewel ik dus al heel veel met je heb meegemaakt, doe ik dat nu maar wel een keertje. Veel sterkte de komende tijd!

 44. Ann schreef:

  Heel veel sterkte x

 45. Menno schreef:

  Sterkte, lieverd. Zeg maar tegen haar dat ze voor mij de eerste and enige echte blog-moeder van Nederland is. Kisses to you both.

 46. Madd schreef:

  Jee.. meisje toch :-( wat een ellendige berichten allemaal.

  Natuurlijk heb ook ik niets zinnigs te zeggen, niets waar je ook maar iets aan hebt. Tis mooi kut en ik wou voor je dat t anders was. Heel veel sterkte jullie allemaal

 47. Bart schreef:

  Luna , ik houd van je , blijf zoals je bent, veel sterkte met je lieve moeder .

 48. Grietje schreef:

  Niks om dapper over te doen dus. Maar zo mooi beeldend als dit verhaal hier boven, zo mooi is een herinnering.
  Sterkte met alles Luna.. sterkte met alles en laat het verwondering zijn waar je kracht uit haalt

 49. Edo schreef:

  Sterkte meiske, ook ik denk aan je. Dikke knuffel.

 50. Beer schreef:

  Als ik kon toveren………

  Ik vind je geweldig goed bezig ondanks alle misere, alle sterkte toegewenst met dit moeilijke proces voor je hele familie .

 51. jay cutler bears schreef:

  The Patriots brian urlacher jersey host the pretty shocking Chicagohttp://www.chicagobearsjerseys2012.com/ a potential SuperBowlsneak peek matchup the AFC East major Patriots jay cutler bears willtravelto Chicago to battle against the National Football Conference North majorBearswith a telecast on CBS established to start a four:20 PM ET. Chicago is riding a 5 game profitable streak and boasts among the NFL’s leading ranked defenses as they rank 3rd for points allowed. The offense has been sporadic, though superior of late, and ranks 21st in football for scoring. roy williams bearsboast among the leading kicking teams units in the game. romp past theNew York Jetsfor his NFL-record 26th straight regular-seasonhomewin. jay cutler chicago bears have railed against the Patriots forte bears defense for permitting too many yards this year. This was not the case in the game against theNew York JetsonMonday Night Football. The corners are still vulnerable on this team but Jay Cutler will have a hard time finding his receivers against this Devin Hester jersey young defense.

 52. Von klassisch und schlicht Designs, neutrale Farben und Designs, um wirklich Auge knallenden und innovative Stile, die neuesten Looks für Uhren verfügen verlassen, sind Sie sicher zu finden, was Sie für all Ihre wichtigen Anlässen benötigen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *