web analytics

15

LUNA EN EEN PANIEKAANVAL O.I.D.

Vorige week woensdagnacht 2.00, schudde ik P. wakker: “P. ik voel me helemaal niet goed. M’n hart gaat heel hard en ik heb het gevoel dat ik adem te kort kom. Ik ben hartstikke bang dat het niet goed zit.” Ik had al 2 uur lang wakker gelegen met een raar gevoel in m’n lijf. Iets zat er niet lekker. Ik voelde me raar. En slap. En wee. En dat werd alleen maar erger. En ik kreeg het koud. En ik ging trillen. En m’n hart leek nog sneller te gaan. En ik kreeg mezelf niet meer rustig. En ik wilde naar buiten om te wandelen. En ik moest naar de wc. En ik kreeg niet genoeg adem. En ik wou een kruik. En ik dacht dat ik een hartaanval zou krijgen. En toen ging m’n linkerarm ook nog tintelen, maar of dat nou echt was, of dat ik dat alleen maar dacht, dat wist ik ook niet meer. En ik voelde me raar. En ik had geen slipje aan en als de ambulance zou komen, wat dan? En van de gedachte aan een ambulance ging m’n hart nog veel sneller kloppen. En dit dan allemaal tot een uur of 4.00 ’s nachts. Toen had ik behoefte aan iemand die me even aan wat apparaten hing om te checken hoe het er allemaal intern aan toe ging. Dus P. belde met een arts en zij wisselenden wat informatie uit. En even later kreeg ik de arts aan de telefoon. “Er is totaal geen reden om bang te zijn voor een hartaanval, gezien uw leeftijd en uw geschiedenis.” Ja, doei! ‘Er is voorshands geen enkele reden om werkelijk ongerust te zijn’, dat zei Colijn ook de nacht voordat de Duitsers Nederland binnenvielen in 1940. Die arts had makkelijk lullen, zij had geen hart dat als een bezetene in haar lijf klopte! Ze vertelde nog wat over hartslag, ademhaling, lichaamstemperatuur en hoe dat allemaal samen hing en dat er echt geen reden tot paniek was. “Kunt u dan misschien de hele nacht aan de telefoon blijven? Gewoon voor de zekerheid?”, wilde ik vragen, maar koos er uiteindelijk toch maar voor om rustig te gaan liggen en me te concentreren op wat MTV-clips. Een paar uur later viel ik eindelijk in slaap en de volgende dag voelde ik me, behalve moe, best prima. Voor de zekerheid toch nog even langs m’n huisarts. “Nou, laten we eerst maar eens even je bloed testen, dan zien we daarna wel weer”, zei hij na het aanhoren van m’n verhaal en gaf me een verwijsbriefje. En van de gedachte dat ik bloed moest laten prikken kreeg ik bijna weer een paniekaanval. Of iets dergelijks.

Dit vind je misschien ook leuk...

15 reacties

  1. Maia schreef:

    Als ervaringsdeskundige op het gebied van paniekaanvallen, wil ik je deze effectieve tip zeker niet onthouden:

    Als je een paniekaanval op voelt komen, leg dan een hand op je onderbuik, zeg maar 2cm onder je navel, en adem hier rustig naartoe.
    Dit voorkomt dat je ademhaling in je borst plaatsvindt, waardoor je alleen maar het gevoel krijgt meer lucht nodig te hebben, en de paniek alleen maar toeneemt.

    Ik heb dus 2 jaar yoga nodig gehad om te ontdekken dat dit het beste werkt. Ik weet zeker dat je er veel baat bij hebt!

  2. Kimske schreef:

    Pff das schrikken inderdaad!

    En het laatste wat je dan wilt horen is dat t allemaal wel meevalt…

    Hoop dat je snel weer wat rust vindt…

  3. Berth schreef:

    Grappig dat het soms precies klopt wat er in de krant staat:
    http://www.nieuwskraker.nl/369428

  4. Lais schreef:

    schrikken is het wel, al is het maar een paniekaanval, of iets anders…
    pffff

  5. jaytje schreef:

    ik ken het ik ken het ik ken het…. de eerste is het ergst:-)

  6. esther schreef:

    Veel ervaring mee, helemaal te boven gekomen. Erg druk gehad de laatste tijd misschien?

  7. Belg in Nederland schreef:

    Patiënten afpoeieren, dat is volgens mij het eerste wat je leert in Nederland als je arts wil worden.

  8. Melody schreef:

    Er nou niet vanuit gaan dat er nog vele zullen komen: kan heel goed een eenmalige reactie zijn. Reactie op een combinatie van wat je hebt gegeten, misschien teveel gerookt, een nare droom, weet ik het. Hoeft iig geen terugkerend iets te zijn, je zou je er zeker niet teveel over moeten gaan opwinden.

  9. Maurice schreef:

    Je kunt gelukkig nog typen ;-)

  10. Dré schreef:

    Niet gelijk in paniek raken, maar er vindt hier wat geschiedvervalsing plaats. Colijn’s speech waaraan jij refereert stamt uit 1936 nadat Hitler het Verdrag van Locarno had opgezegd. Nederland heeft sindsdien dus nog een aantal (panische) nachtjes onrustig geslapen voordat de moffen binnenvielen.

  11. Sandrissimo schreef:

    Hey, nu weet je tenminste wat het is, moest het nog eens gebeuren. Gewoon rustig blijven en eventueel een kalmerend natuurproduct gebruiken zoals Valeriaan of Passiflora of rescue remedy van Bachbloesemdinges…

  12. Chantal schreef:

    Klinkt inderdaad als hyperventilatie. Ik ben geen arts natuurlijk, alleen maar ervaringsdeskundige :) heb er last van gehad als ik het te druk had. Probeer dan inderdaad door je buik adem te halen. Tip van Maia is een hele goeie.

  13. David schreef:

    Klote gevoel…als iemand die er een jaartje of zes mee om gaag zou ik je ook graag een paar tips geven.

    De eerste is idd het ergst. Er zouden meer kunne komen of niet, het belangrijkste is dat je daar niet teveel bij stil staat, deed je voorheen ook niet. Niet bang zijn voor nog een paniekaanval, dan fok je jezelf alleen maar op. Als het gebeurt komt het helemaal goed, deze keer toch ook?

    Do’s:

    Gezond eten, erover lullen, rustig blijven, WETEN dat het goed komt, a little bit of excersize works wonders…

    Dont’s:

    Er teveel over nadenken, jezelf isoleren, denken dat je gek bent,

    Een andere ademshalingtechniek:

    Adem 8 tellen (eerst buik dan borst) in, hou 2 tellen vast, adem 10 tellen uit, 2 tellen pauze en herhaal. Houd je lekker rustig…

    Mocht je iets voelen opkomen vertel P. het dan…of een vriendin of wie dan ook. Het even hardop zeggen helpt (mij) in de meeste gevallen.

    Ik ben geen arts maar inmiddels wel erg ervaren, een soort van ongewenste hobby ;)

    Na zo’n 10 keer ambulance rijden, en tig keer bij de huisarts heb ik geleerd dat het met alles van dieet tot onverwerkte stress te maken kan hebben…

    Sterkte!

  14. Pippa schreef:

    Alles lijkt ’s nachts ook altijd tien keer erger, dat maakt het er ook niet makkelijker op. Sterkte!

  15. Mariette schreef:

    Ja, je bent elektrisch hè.
    Zorg dat je altijd, in alle situaties, 1 nuchtere gedachte bij de hand hebt. Bijvoorbeeld: Dit gaat gewoon weer over, als ik mezelf opfok duurt het alleen wat langer.

    succes, Mariette

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *