web analytics

11

LUNA EN EEN KAAL PLEKJE

“Hé, je hebt hier een kaal plekje”, zegt M.
“Huh?”, zucht ik.
We liggen op de bank een film te kijken en ik lig met mijn hoofd tegen hem aan. Ik voel M.’s vingers over m’n hoofdhuid gaan.
“Ja, een kaal plekje, wacht, ik maak even een foto.”
Even later houdt M. zijn mobiele telefoon voor m’n ogen.
“Wat?”

Ik schrik. Op het beeldscherm zie ik een kale plek ter grootte van een 2 euro muntstuk. Dit is niet goed. Dit is niet de bedoeling! Wanneer ik m’n vingers richting het kale plekje breng voel ik het nu ook zitten. Dat voelde ik nooit eerder en ook tijdens het verven van m’n haar is het me niet opgevallen. Het plekje moet dus ergens in de afgelopen 2 weken zijn ontstaan. Lichte paniek.

Niet gaan Google’en, niet gaan Google’en, niet gaan Google’en, niet gaan Google’en!!!!!
Toch gaan Google’en.

‘Alopecia areata is een haaraandoening, waarbij een persoon vrij plotseling gedeeltelijk kaal wordt. De plekken waar Alopecia areata zich voordoet, zijn vaak rond of ovaal van vorm. In deze plekken vallen alle haren uit. Het verloop van Alopecia areata is grillig. Het is niet of nauwelijks te voorspellen of het haar terugkomt en of dat eventuele herstel blijvend zal zijn. Er zijn geen behandelingen waarvan bewezen is dat ze helpen tegen Alopecia areata. Dit betekent dat men eigenlijk altijd het natuurlijke beloop zou moeten afwachten.’

Lekker dan.

De plaatjes onder ‘Google Image Search’ zien er weinig hoopvol uit. Mijn plekje is momenteel nog ter grootte van een 2 euro muntstuk en zit midden op m’n hoofd, dus m’n haar kan ik er nog overheen laten vallen, maar ik zie foto’s met kale plekken ter grootte van diverse golfballetjes, een kale plek ter grootte van een hand, een heel kaal achterhoofd, goed zichtbare plekken aan het begin van de haargrens en plekken waarbij het lijkt alsof iemand een paar keer flink is uitgeschoten met een tondeuse.

Nog lekkerder dan.

De paniek wordt groter. De onzekerheid al helemaal. Blijft het bij dit plekje? Zitten er al meer? Word ik straks helemaal kaal? Moet ik een pruik? What the fuck heb ik nou weer!? En waarom? Godverdomme. Kut. Kut. Kut. Ik ben zo blij met m’n haar. Zo trots dat het zo lang is. Zo dik. En zoveel. Ik zie mezelf in gedachten al met een kaal hoofd. Dat wil ik niet. Ik heb geen mooie schedel. Ik heb geen hoedenhoofd. Nee! Nee! Nee!

‘Krijgt u ineens één of meer kale plekken? Ga dan naar uw huisarts om te kijken waardoor dat komt.’

Laten we dat eerst maar doen.

Update: Ik ben inmiddels naar de huisarts geweest. Het is Alopecia areata. Valt niks aan te doen. Kan hierbij blijven (ik had nog ergens anders een plekje), kan erger worden. De toekomst zal het leren. Kan aan stress liggen (“Wil je met iemand praten?’), kan ook gewoon pech zijn (‘Is mindfulness niks voor jou?’). Het is dus vooral afwachten en hopen dat het hierbij blijft. Het is gewoon kut.

Dit vind je misschien ook leuk...

11 reacties

 1. Kim schreef:

  Aah wat k*t. Stress is volgens mij ook een grote beïnvloedende factor :(
  Sterkte xxxx

 2. Susan w schreef:

  Kan inderdaad ook door stress komen. Bij een vriendin van mij vallen haar wenkbrauwen uit bij veel stress.

 3. Esther schreef:

  Wat verschrikkelijk! En relatable! Mijn haar is ook mijn trots. Ik hoop dat het weer teruggroeit.

 4. Marianne schreef:

  Sterkte 🍀🌷

 5. Jan schreef:

  Hallo? Ons was beloofd dat 2021 een beter jaar zou worden dan het vorige, meest vervelende jaar ooit. Dus kappen nou met die onzin ja! Insmeren met bier, beginnen met roken, nog vroeger naar bed. Maar doe iets!

 6. Lot schreef:

  Hey Luna, een collega van me kreeg het vorig jaar ook heel plots, na een ingrijpende gebeurtenis. We wonen in België en hier worden de plekken (indien niet te groot) met inspuitingen corticosteroïden behandeld door de dermatoloog. Dat was geen al te aangename behandeling, maar tot op heden heeft het (na enkele sessies) wel geholpen. Ik hoop dat het bij jou ook mag goedkomen en bij voorkeur op natuurlijke wijze. Ik heb de vingers gekruist voor je.

 7. Danielle schreef:

  Wat een ellende! Lijkt me om te janken. Sterkte!

 8. Hanneke schreef:

  Hė wat naar… sterkte!!

 9. Ylse schreef:

  Ik ken iemand die dat had. Precies dezelfde ronde plekken. Door stress. Ging vanzelf over! Dus dat kan ook!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *