web analytics

13

LUNA EN DE NOOTZAAK

"Drie ons ongezouten pistache?”, vraagt de notenboer terwijl z’n schepje al richting de desbetreffende bak verdwijnt. “Ja, lekker”, zeg ik, “en doe ook maar een half ons cashewnoten.” Terwijl hij de noten afweegt valt me op dat zijn notenkraam in 1 grote hysterische kerstshow is veranderd. “Zo, jij bent lekker bezig geweest”, zeg ik. “Ik zet geen boom dit jaar, veel te veel gedoe, daar ben ik een hele dag mee kwijt.” “Maar 1 dag?”, vraagt de notenboer en hij kijkt me aan met een blik van ‘meisje, dat is nog helemaal niks en ik zou maar snel die boom gaan zetten, want anders kun je die pistachenoten op je buik schrijven’. Hij trekt z’n wenkbrauwen erbij omhoog. “Nou, eh, ik vind het nogal wat”, zeg ik. “Een hele dag bezig met die kerstboom en ballen en ik heb net een kitten en die…” “Ik kom uit een echte kerstfamilie”, zegt de notenboer. “Wij leven voor kerstmis.” Oh. Oh. Dit is overduidelijk een man die het concept kerstmis heel serieus neemt. Maar dat had ik misschien al kunnen raden aan de kerstmuts met bel op z’n hoofd. “Ik heb dit jaar al 5 kerstbomen opgetuigd”, zegt de notenboer, “eentje hier, 2 thuis in de woonkamer, een grote en een kleine, en 1 in mijn eigen slaapkamer en 1 in de slaapkamer van m’n zoon. En ik ga er ook nog eentje doen in de zaak van een vriend van me.” “Zo, dat zijn er nogal wat”, begin ik, “mijn vriendje…” “Ja, maar dat is nog niks bij mijn vader”, zegt de notenboer. “Mijn vader is altijd een week bezig. Ken je van die klapkratjes?” Ik knik van ‘ja’. “Nou, daar heeft hij er 84. Vol met kerstspullen”, gaat hij verder. “M’n moeder heeft nog de kerstballen van toen ze een klein meisje was en alles wordt neergezet. Alles. Het hele huis staat vol. Kerstmis is heel belangrijk voor ons. Altijd al geweest. Ze heeft wel 100 van die bewegende poppen. En als er eentje kapot is, dan repareert m’n vader het meteen, dat is z’n hobby hè?” Omdat ik toch niks te doen heb vraag ik of hij ook z’n hele tuin versierd. Doet hij ook. En hij vertelt vol vuur over speciale kerstlichtjes-slingers, kerststallen, waarom echte kerstballen beter zijn dan de plastic nep-ballen, over vroeger en over gezelligheid! Gezelligheid! En net op het moment dat de notenboer me bijna overtuigd heeft van de noodzaak van een kerstboom komt er een andere klant. Die wil een onsje pijnboompitjes.

Dit vind je misschien ook leuk...

13 reacties

 1. Janssen. schreef:

  Hahaha,nou….wanneer deze man je niet kan overtuigen kan niemand het!!
  De mijne staan,een grote en een kleine,onderin onbreekbare ballen,hebben de katten wat te meppen :):)
  Misschien wil de notenman jouw boom wel doen????

 2. darja schreef:

  84 van die klapkratjes vol? dat is echt niet gezond hoor! maar ik vind de tip van janssen wel een idee: hij mag jouw boom komen doen!

 3. Juksti schreef:

  Inderdaad, 84? Ongelooflijk!

 4. Rutger schreef:

  Je mag wel mijn nep kerstboom hebben, hij is alleen een beetje klein. Maar dus, je neemt geen kerstboom omdat die andere klant een onsje pijnboompitjes wil? Aanklagen, die klant!

 5. susan schreef:

  jij verstond natuurlijk pijnBoom pitjes.

  hahaha.

 6. Julia B. schreef:

  Hahaha, of P-I-J-N-B-O-O-M…

  Als jij geen kerstboom wil, dan neem je toch lekker vooral GEEN kerstboom? En laat je vooral niet omkletsen door een halvegare notenverkoper met een tic die bijna geen tic meer genoemd mag worden. Ik krijg accuut visioenen met van die Jambers-achtige taferelen (compleet met kersttreintje-op-spoorbaan die rond de kerstboom rondjes rijdt, tjoektjoeke…)! :-D

 7. FrankiePebbles schreef:

  Tuig van de richel!

  (excuseer, ik kon ’t niet laten)

 8. Janssen. schreef:

  Iemand met een passie een halve gare?????
  Hoe kortzichtig kun je zijn…..:(:(

 9. Maurice schreef:

  Verkopen ze geen plastic kerstballen voor kattenmensen Luun? Wellicht iets voor jouw bedrijf. Ploesie kerstballen van plastic met allerlei katten erop ;-)

 10. Janssen. schreef:

  Die zijn er hoor Maurice,natuurlijk niet met een Ploesie,vind het wel een goed idee!!:):)
  Ik heb onbreekbare ballen(niet te onderscheiden van glas ) onder in de boom en wanneer de katten ze er uit meppen,stuiteren ze……geinig gezicht!!!
  Wanneer ze die bal veroverd hebben mogen ze hem ook houden als speeltje…..

 11. Gypsy schreef:

  Woon die gast misschien in Landsmeer? Bracht daar vorig jaar net voor de kerst m’n kat naar een pension. Holy-ffing-crap, dat hele dorm is een grote kerstboom!

 12. Julia B. schreef:

  @Janssen: weet je, van mij mag iedereen lekker doen wat ‘ie zelf wil. Wel een kerstboom, geen kerstboom, 86 kratjes met kerstversiering voor in huis, Santa’s en lichtgevende herten in de tuin… allemaal prima! Je hebt helemaal gelijk dat het sowieso leuk is als iemand een passie heeft, wat dat dan ook is.

 13. fred schreef:

  bij mij dus geen kerstboom, gedoe allemaal…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *