web analytics

57

LUNA EN DE EUROKIT

‘Tegen inlevering van het onderste deel van deze op naam gestelde afhaalcoupon ontvangt de eigenaar één eurokit ter waarde van 8,55’, zei het papiertje dat een paar weken geleden in mijn brievenbus lag. ‘Er is een eurokit voor elke inwoner van Nederland die op 31 december 2001 zes jaar of ouder is.’ Laat ik er voor het gemak van uitgaan dat er 15 miljoen mensen in Nederland wonen en dat er 3 miljoen jonger dan die zes jaar zijn. Laat ik er ook voor het gemak van uitgaan dat 2 miljoen mensen de eurokit vergeten op te halen, omdat ze geen tijd of geen zin hebben. Dat geeft toch nog mooi 10 miljoen mensen die in totaal zo’n 85 miljoen gulden van de Nederlandse staat krijgen. Ik lees wel eens in de krant dat mensen in de zorg zo weinig verdienen. Ik hoor ook wel eens op het journaal dat er geld nodig is in het onderwijs. Of dat de agrarische sector het nogal moeilijk heeft. Of dat er aan de andere kant van de wereld nog steeds kindjes dood gaan van de honger. Of dat er nog steeds geen geneesmiddel tegen aids is gevonden. En nu krijg ik als Nederlands staatsburger zomaar geld, zodat ik alvast aan dat geld kan wennen? Zodat ik alvast aan dat geld kan wennen? Ik schrijf het nog een keer; zodat ik alvast aan geld kan wennen! Iedereen zit thuis naar z’n nieuwe euro’s te kijken: “Het lijkt net nepgeld hè?” Ja, het is ook nepgeld. En ik vind niet dat ik die 8,55 heb verdiend. Ik ben vandaag naar de HEMA gegaan, heb m’n eurokit opgehaald en heb de muntjes meteen uit het ding gefrommeld. Bij de Dam stond een mannetje met een collectebus voor het Leger des Heils. Daar heb ik m’n gratis gekregen geld ingedaan. De euro wordt van ons allemaal, maar er zijn wel grenzen.

Dit vind je misschien ook leuk...

57 reacties

 1. ano schreef:

  Indeed, belgie heeft ook enkel een staatsschuld, om de hoge belastingen te verantwoorden.

 2. Trio de twee wezen schreef:

  Foei, Luna! Je mag nog niet met Euro’s betalen. Ook niet het Leger des Heils!!!

 3. Patrick schreef:

  Goh ja, ik had het niet zo gezien. Ik zie ook niet in waarom we moeten wennen hoor. Krijgen we ook een Dollarkit als we naar de verenigde staten gaan en een Rupiakit als we naar India gaan, of een Britse pondenkit, een Australische Dollarkit, een joegoslavische Dinnarkit (o nee, dan krijg je priveles in Scheveningen) ga zo maar door. Waar doen ze zo moeilijk over? We krijgen gewoon een nieuwe munt. Maak Nederland eens wat veiliger, gezonder en wijzer. Het ziekenfonds is volgend jaar weer minder bv. Je mag nog maar 1 keer van Els naar de Tandarts, de rest betaal je zelf maar. Els kan het betalen, de administratief medewerker, vuilnisman, Ziekenverzorgster, Treinconducteur, bioscoopcassiere, werkloze en de callgirl dan toch ook? Ik heb nieuws voor Els, iedereen verdient een ander salaris en niet zoveel als Els. Els begrijpt dat niet. Net als de meeste andere politici niet. Maar de Euro kwam vlak voor de verkiezingen moeten Wim, Els, Annemarie en Gerrit gedacht hebben, laten we de mensen eens een kado doen. Luna for President dames en heren, en geef de Fl 8,55 aan het goede doel, of dezelfde tegenwaarde, als je de kit leuk vind.

 4. Joop schreef:

  Nog nooit zo’n onzin gelezen. Heroverweeg mijn bezoekjes aan deze site.

 5. Dolf schreef:

  Joop, ga jij lekker je 8,55 tellen en bedenk eens wat je daarvoor kan kopen in Afrika.

 6. Patrick schreef:

  Ik sluit me bij Dolf aan. Joop kan je niet toevallig de verkiezingen vergeten, dat scheelt weer een VVD stem!… ;))

 7. Patrick schreef:

  Hé Luna, wanneer komen er weer leuke tekstjes op de verstuur knop????

  bv. eh tja, eh, kweetniet?

 8. patrick(2) schreef:

  Zeg Dolf en Patrick, erg mooi dat jullie zo begaan zijn met de rest van de wereld. Geven jullie ook echt geld aan instellingen voor de 3e wereld etc. of praten jullie alleen Luna naar de mond?

 9. Patrick schreef:

  Mijnheer 2, ik zeg wat ik vind. Ik heb die kit niet eens opgehaald. Ik heb niet gevraagd voor een Euro. Kost iedereen geld. Ik ben echt begaan met de wereld en vind dat er maar eens door de rijkere mensen moet gekeken worden naar hoe anderen rondkomen. Het egoisme in deze maatschappij is beschamend.

 10. Suffie schreef:

  Suffie kijkt ook naar de minder bedeelden in Nederland, de bejaarden, de bijstandsmoeders, de mensen op de armoedegrens en alle andere mensen die verschrikkelijk op hun centjes moeten passen en voor wie de gulden zo’n beetje de enige zekerheid in het leven is, of was dus. Voor die mensen is het europakket een tegemoetkomertje voor de overlast die de omschakeling voor hun gaat betekenen.

  Suffie heeft het financieel niet slecht en heeft die hele kit eigenlijk niet nodig. Maar Suffie wil op 1 januari 2002 wel iets in de parkeermeter kunnen gooien en is dus wel blij met zijn 8,55.

  Onze begaanheid met de wereld moeten we niet koppelen aan een ongewenst douceurtje van de regering. Het inleveren van ons europakketje is ene leuke geste, maar willen we echt met de wereld in het reine komen, dan zullen we dat op een andere schaal moeten doen….

  Wie heeft de fles wijn uit zijn kerstpakket naar een derde wereldland gestuurd???

  Suffie in ieder geval niet…

 11. Guard schreef:

  He, Suffie….waarom noem jij je eigenlijk Suffie?? Want zo suf ben je helemaal niet ;-)
  Ik volg vaker wat je te vertellen hebt, maar sta steeds weer versteld :-)
  Je denkt in elk geval verder dan alleen je eigen portomonnee…, maar ik heb m’n kerstpakket niet weggegeven, hij is meteen de pot van de thuiszorg ingegaan. (De afgelopen 4 jaar hebben wij geen kerstpaketten gehad, hoef je je ook niet druk te maken dat je weer asociaal-veel hebt gekregen.) Maar m’n eurokit…ach, die heb ik maar gehouden om m’n portomonix mee te vullen, krijg ik ook wat ;-) Maar om er aan te wennen was voor mij (persoonlijk) niet nodig geweest.

 12. Joop schreef:

  Dolf en Patrick1:
  Schijnheilige salonsocialisten.

 13. patrick(2) schreef:

  Een eigen mening is goed (Patrick) en tegen de Euro zijn mag ook, maar waarom heb jij en al die andere Nederlanders daar dan niets tegen gedaan?
  Ik ben een Amerikaan (woon 4 jaar in NL) ik hoor iedereen klagen over die Euro maar niemand gaat de straat op !

  Ik ben je trouwens niet aan het aanvallen, ik reageer op wat hier staat enzo..

  ps_
  Suffie, ik wou dat ik zo kon schrijven… als jij.

 14. Luna schreef:

  Ik wil even tussendoor vermelden dat ik niet tégen de euro ben, maar ik vind het belachelijk dat we geld krijgen om aan geld te wennen…

 15. Joop schreef:

  De eurokit is een aardig gebaar, niet meer en niet minder.

  Andere eurolanden kennen geen gratis eurokit. Nederland is het enige land dat iets tegenover het veroorzaakte ongemak wil stellen.
  Veel mensen – waaronder ik – uit het bedrijfsleven die veel overuren hebben moeten maken om essentiele systemen draaiend te blijven houden, waarderen het gebaar.
  Het bedrag op zich is niet eens relevant.
  Wil je de wereld verbeteren, dan zijn daar talloze manieren voor te bedenken, maar met de eurokit heeft dat nu eenmaal helemaal niets te maken.

 16. Patrick schreef:

  Joop ik heb er niets tegen dat je voor de eurokit bent, dat is je goed recht. Net zoals het mijn goed recht is om tegen de eurokit te zijn. Maar dan hoef je niet meteen te gaan schelden. Overigens ben ik absoluut geen socialist. Ondanks dat wens ik iedereen ook jou Joop een fijne Jaarwisseling morgen en een goed nieuw jaar. Het enige wat ik met mijn 1e reactie wilde zeggen is, dat ik vind dat er veel te weinig aandacht is voor de zwakken in onze maatschappij. En Joop, ook ik heb velen overuren moeten maken hoor voor die Euro. Je bent echt niet alleen.

 17. Luna schreef:

  Verbeter de wereld, begin met je eurokit…

 18. Patrick schreef:

  Mijnheer 2, gelijk heb je wel. Helaas hebben we in Nederland niet de mogelijkheid gehad om ons voor of tegen de Euro uit te spreken. Behalve dan in ons stemgedrag. Kortom er viel weinig te doen. Als ik een Deen was geweest had ik daar mee gestemd tegen de Euro. Misschien ben ik wel te behoudend. Vind ik de Euro eng. Ben ik gehecht aan onze gulden, weet ik veel. Van mij had het niet gehoeven. Ik heb liever een goede betaalbare gezondheidzorg, een goed rechtvaardig rechtsysteem dat werkt (ik ben slachtoffer van geweld 2 jaar terug en de daders zijn nog niet gepakt, ik heb levenslang) een goed onderwijssysteem waarbij er genoeg onderwijzers en leraren zijn, een goede zorg voor Ouderen en gehandicapten en goede openbare voorzieningen. Helaas zie ik de laatste jaren steeds meer verval in deze sectoren. Ik heb het persoonlijk goed, maar ik zie dat velen het wel moeilijk hebben. Daar maak ik me zorgen om.

 19. BotXXX schreef:

  Bij de omwisseling van gulden naar euro zal niet al het gulden geld worden ingeleverd. Hier aan verdient de staat zijn geld (enkele grote hopen geld) waar deze 85-90 miljoen makkelijk vanaf kan. Het is een mooi gebaar naar de inwonenden van het land.

  Maar mevrouw Luna koopt zeker al haar kleren, eten op de goedkoopste manier en stort het overgebleven deel van haar salaris over naar een goed doel :?

  Inderdaad het is jammer dat de welvaart in de wereld niet gelijk verdeeld is, maar ik zie u niet uw ringen verkopen om andere mensen te helpen wanneer u het zelf goed heeft.

 20. Joop schreef:

  Een laatste suggestie mijnerzijds.

  Iedere keer wanneer de aandrang tot geestverruimende consumptie zich aandoet:
  Beheers jezelf en stort het geld op de bankrekening van een goed doel!
  Dat zijn dan 3 vliegen in een klap.

 21. Ed schreef:

  Ja, goede aktie Luna.
  Was er zelf niet opgekomen, te egoistisch en zo….

 22. Ed schreef:

  Reactie op Suffie;
  Bij het bedrijf waar ik werkte kon je kiezen of je het kerstpakket zelf wilde ontvangen of dat de waarde van het pakket werd gestort op de rekening van een goed doel.
  Het kan dus wel…

 23. Suffie schreef:

  Luna, Suffie gelooft ook niet in de Eurokit als middel om te wennen. Dat is een onhandige manoeuvre (beleidsprincipe van Mintzberg) om vooral te laten zien dat de regering bij de overstap naar de Euro ook aan de Kleine Man denkt. Niemand zit te wachten op de Euro (behalve de overheid en de internationale handelsondernemingen), maar het gros van de mensen houdt zijn mond zolang de overheid met geld strooit. Ook als is het maar 8,55…

  Maar in 1 ding heb je gelijk, we moeten toch ergens beginnen…

 24. Trio de twee wezen schreef:

  Als we uitgaan van de veronderstelling dat 10 miljoen mensen in aanmerking komen voor de Eurokit, zoals Luna al even voor ons uitrekende, dan kost deze operatie de overheid dus 85 miljoen piek, exclusief de kosten van de heisa er omheen, de verdeling enzovoorts…..

  Nou vraag ik mij al ernstig af welke kleuter tussen de 6 en 10 iets aan die eurokit heeft, maar bovendien zul je zien dat veel, erg veel van dat geld weer terecht komt bij mensen die het niet nodig hebben.

  Wat mij betreft hadden ze die Eurokit wat groter mogen maken en vervolgens geven aan die genen die het echt nodig hebben. Dus aan de oudjes, de uitkeringsgerechtigden en de mensen die net boven de armoedegrens leven. Op die manier sla je twee vliegen in 1 klap.

 25. Trio de twee wezen schreef:

  Trouwens, hoe ze fuk is Mintzberg???

 26. Geertjan schreef:

  ’t Was bedoeld om de euro’s te laten voelen en zien, zodat we vliegensvlug met ons nieuwe wisselgeld zouden kunnen omgaan.
  Heel attent van ons land.

 27. Bosjesman schreef:

  Hoi allemaal

  Een maat van me werkt bij een bedrijf waar ze het kerstpaket hadden laten samenstellen uit producten die uit de derde wereld kwamen. Dus rieten gevlochten mandjes, een houten badsetje met bijvoorbeeld een houten haarborstel en een spiegeltje, een houten mikadospellethe en een rieten kaarshouderytje. Dat paket is, mag ik wel zeggen zeer slecht ontvangen door het personeel. de meeste mensen waren achteraf van mening dat ze het geld achteraf beter meteen hadden kunnen overmaken naar een goed doel. Deze mensen hadden geen keus, maar hadden dat misschien beter wel kunnen hebben.

  De leiding van het bedriojf was iverigens van mening dat ze met dit verantwoorde paket de derde wereld een plezier hadden gedaan. Ik vraag me dan altijd af wat er bij de handel aan de strijkstok blijft hangen…

 28. Porter schreef:

  Effectieve marketing:
  Iedereen heeft ’t er over, en dat voor maar 8,55 per persoon.

  Mintzberg en de gemiddelde salonsocialist hebben hier geen kaas van gegeten…

 29. Jopie schreef:

  Perfecte analyse!

 30. Dolf schreef:

  Raar dat als je maar een kleine morele, goede daad verricht er altijd mensen zijn die je verwijten dat je niet all the way gaat en nog geen enkele reis Nairobi boekt om aldaar waterputten te slaan.
  Ja, ik ben een salonsocialist.

 31. Patrick schreef:

  Ik ben eigenlijk Harry Potter en tover alles weer goed.

  Overigens kan ik Porter geen ongelijk geven. De Eurokit was inderdaad effectieve marketing!

  Politici hebben gekozen om de verantwoordelijkheid te nemen, waarom mogen we ze er dan niet op aanspreken?

 32. Suffie schreef:

  Henri Mintzberg is geen salonsocialist en weet vermoedelijk niet eens wat een Eurokit is. Hij is wel een Amerikaanse organisatiedeskundige die heel scherp doorheeft hoe organisaties (en dus ook overheden) hun beleid op slinkse en vaak onheuze wijze doordrukken.

  Geen kaas van gegeten? Hij heeft het uitgevonden, Porter…

 33. Patrick schreef:

  Je blijft lachen hier…..

 34. Dolf schreef:

  Mintzberg tekende de structuren in de wereld op in een grote toren op vrijdagnamiddag met een wijntje erbij.

 35. mixologist schreef:

  Wacht maar tot je 55% belasting betaalt over je zuurverdiende centjes, dan ben je wel blij met iedere grijpstuiver die de overheid je terugwerpt. Ik heb liever dat ze 8,55 teruggeven dan dat ze al die miljarden in de bodemloze putten die gezondheidszorg, asielzoekers en WAO heten storten.

 36. Suffie schreef:

  Suffie hoopt maar van harte dat Mixie probeert de conversatie levendig te houden…

  Suffie zou er namelijk niet aan moeten denken dat Mixie eerst in de WAO of in een ziekenhuis terecht zou moeten komen om van zijn verbale dwalingen terug te keren…

  Suffie realiseert zich dat Mintzberg wellicht te hoog gegrepen was…

 37. ano schreef:

  Laten we onze nucleaire raketten aan de armste landen schenken voor hunnen nieuwjaar. Dan zijn wij er eindelijk vanaf en kunnen zij wat macht over ons uitoefenen.

 38. Benm schreef:

  Mixie heeft een punt.

  Ik ben blij met alles wat de overheid teruggeeft, al is dat in ons land nooit genoeg.

  Tegenwoordig beperkt de overheid zich trouwens tot het confisqueren van slechts 52% Naar mijn mening nog altijd zeker 5,2x te veel.

 39. Suffie schreef:

  Suffie zou graag 52% betalen. Dat zou wat zeggen over Suffie’s salaris…

  Mensen die 52% betalen zouden met liefde iets in de “bodemloze put” moeten gooien om het hun medemensen wat makkelijker te maken.

  het valt Suffie op dat met name de mensen in de 52% groep altijd het hardste mopperen op de gretigheid van de overheid en dat je de mensen die het minste hebben vaak het minste hoort….

  Suffie vraagt zich af waar dat aan ligt…

 40. Luna schreef:

  Luna wil graag Suffie een dikke kus geven voor zijn altijd goede en mooie reacties…

 41. Benm schreef:

  Suffie,

  Dat is op zich wel waar.. Maar goed, 52% maakt het argument sterker natuurlijk. Ik neem aan dat je toch wel een procent of 40% betaald op het bovenste deel van je inkomsten… Smaken verschillen, maar 40% vind ik ook te veel ;-)

 42. Koen schreef:

  “Veel mensen – waaronder ik – uit het bedrijfsleven die veel overuren hebben moeten maken om essentiele systemen draaiend te blijven houden, waarderen het gebaar.”

  Doet dat nou nog zeer Joop, als je bij jezelf zo’n veer naar binnen ramt terwijl je gebukt voor de spiegel staat?

 43. Seriouzz schreef:

  Lang leven de Euro-KUT!

 44. Suffie schreef:

  Luna, Suffie bloost nu echt een klein beetje…

  Iedereen een gelukkig en eerlijk 2002….

 45. Patrick schreef:

  “Amen”; zei de koster en stak de kerk/moskee/synagoge/tempel in brand.

  (Doorhalen wat niet van toepassing is.)

 46. Gijs schreef:

  Eens in de paar honderd jaar (ik geloof dat de gulden iets van 400 jaar bestaat) krijgen we nieuw geld. Dan is het toch leuk dat iedereen daar op leuke manier mee geconfronteerd wordt met een klein cadeautje?
  Als je effectief wilt zeuren, dan kun je je beter druk maken over de lastenverlichting die we hebben gehad.

 47. Gnerk schreef:

  Zucht, dan maar zeuren: het is 700 jaar en het is een sigaar uit eigen doos, bij elkaar getanked door forensend Nederland.

 48. Joop schreef:

  Soms is het wel eens goed, om er even bij stil te staan dat al die dagelijkse handelingen, vaak alleen door ingewikkelde en tijdrovende conversieprocessen zonder kleerscheuren in 2002 blijven doorwerken.
  Daar is veel tijd en energie in gaan zitten. Dat mag best wel eens gezegd worden vind ik.

  Dus Koen, wanneer jij tegen het einde van de maand, op tijd en voor het juiste bedrag, jouw uitkering ontvangt, denk dan aan ons.

 49. Plato schreef:

  Ontzettend mee eens moet ik zeggen… Vreemd toeval dat ik op deze site moet belanden terwijl ik op Ilse zoek naar ‘Hoe moet ik pijpen’… ik kijk nog even verder. Mooie site trouwens

 50. Porter schreef:

  Boeiende vraag…
  Zal Luna vast iets over te melden hebben

 51. boer biet schreef:

  ik heb het moeilijk,maar deze blijk van medeleven geeft hoop.

 52. Koen schreef:

  ;-)

 53. Joop schreef:

  Tsja, Koentje……….

 54. Koen schreef:

  Kan wel gaan reageren…maar doe het niet, niet reageren is ook een reactie. Een eenvoudige reactie, maar…. tis een reactie, toch?

  Anywayz, bedankt voor mijn uitkering Joop…als ik jou toch niet had, zou ik niet weten wat ik moest doen…be-dankt!

 55. Joop schreef:

  Wij zijn weer vriendjes.

 56. stoosh schreef:

  vreemd volkje…..

 57. Vico schreef:

  Wat is dat, een Eurokit?