web analytics

49

INSOMLUNA

Sinds de jaarwisseling slaap ik gemiddeld 3 uur per dag. Met 2 uitschieters naar beneden; 0 uur. En 1 uitschieter naar boven; 8 uur na de avond dat ik 2 verjaardagen vierde. En ik begin nu echt het idee te krijgen dat ik gek word. Ik ga om een uur of 1.00 in bed liggen, zodat dan in ieder geval m’n lichaam een beetje rust krijgt, maar tot een uur of 5 lig ik te malen en te dralen en te denken. Ondertussen check ik alle, maar dan ook alle documentaires op National Geographic-channel en op Discovery-Channel in de hoop dat er eindelijk iets slaapverwekkends langskomt, maar tot nu toe was het allemaal te interessant om te volgen. Zelfs de meest idiote belspelletje krijgen me niet in slaap, omdat ik het te fascinerend vind dat iemand een half uur lang hetzelfde kan zeggen en daar nog voor betaald krijgt ook. En in stilte een beetje liggen wachten op de slaap trek ik helemaal niet, want dan gaan m’n gedachten helemaal op full speed. Want zelfs terwijl ik naar een documentaire over bamboe-etende pandaberen kijk, verzin ik het ene na het andere idee om te gaan doen, maken of bekijken en dan word ik daar zelfs om 4 uur midden in de nacht nog zo enthousiast over dat ik het liefst uit bed wil stappen om het idee uit te voeren, maar daar heb ik dan eigenlijk ook de fut niet voor. En daar lig ik dan de nacht erna weer wakker van; dat ik niet meer weet waar ik gisteren zo enthousiast van werd en was ik er toch maar uitgegaan om het in ieder geval even op te schrijven. Het enige positieve aan deze halve staat van insomnia is dat ik in staat blijk om elke nacht te oefenen op het lucide dromen en dat het ook steeds beter lukt. En als ik eindelijk echt in slaap val droom ik over familieleden die ik nooit meer zie of heb ik herenigingen met familie of vrienden die zijn overleden. Overdag word ik op de been gehouden door de pompende beats van Armin van Buren en blijk ik prima in staat om aan de website van de PloesiePoesies te werken of 10 liter erwtensoep te maken zonder in m’n vingers te snijden. Maar ondertussen. Ondertussen ben ik zo ontzettend moe.

Dit vind je misschien ook leuk...

49 reacties

 1. Mannetje schreef:

  Tip 1: geen tv aan
  tip 2: streng zijn voor jezelf, je mag NERGENS aan denken
  tip 3: oefenen: http://www.teleac.nl/beterslapen/article.jsp?art=574816

 2. Ikke schreef:

  Ochjee, ik ken het zo goed! Nog een paar dagen en je begint overdag een beetje te hallucineren. Tijd voor een belletje naar vrienden in het buitenland. Daar kan je heel eenvoudig aan vrij goede slaappillen komen. Ik laat af en toe een dosis “Simply Sleep” overkomen. Sterkte ermee…

 3. Kim schreef:

  En wat is eigenlijk de site van die ploesiepoesjes?

 4. Nina schreef:

  My god! Een lekker valeriaantje misschien? Zo kan je toch niet doorgaan? Zulke periodes heb ik ook wel gehad, maar dan benutte ik mijn tijd door al mijn creativiteit er uit te gooien: dan hou je er tenminste nog wat moois aan over. Het klinkt als een te grote shot inspiratie. Als je nu al dagen niet slaapt, moet je toch echt iets verzinnen!

 5. Joop schreef:

  Je bent toch niet maanisch of zo hè? ;-)

 6. Luna schreef:

  Gisteren raadde iemand me melatonine aan… dat, in combinatie met valeriaan, zal hopelijk vannacht voor een goede nachtrust zorgen… :-)

  @Kim: De site van de PloesiePoesies is http://www.ploesiepoesie.nl maar ik ben achter de schermen aan het werk om ‘m te bouwen!

 7. Brooklyn schreef:

  Ik wil me er niet echt mee bemoeien hoor maar zou je niet eens je bloeddruk op laten meten bij de dokter???

 8. LL schreef:

  Melatonine werkt bij mij redelijk in dit soort periodes, neem er wel altijd meer dan 2.

 9. Jitske schreef:

  Dit is niet goed mopje. Ik zou zeker even naar de dokter gaan en slaappillen halen voor het geval dat & kijken of je misschien ook nog andere klachten hebt. Anders wordt het echt een vicieuze circel.

 10. Wim schreef:

  Je bent vast gestopt met drank of drugs… melatonine werkt bij mij redelijk

 11. Anja schreef:

  Klinkt bekend dat piekeren en denken in bed, alsof je hersenen op hol zijn geslagen, maar gelukkig droom ik er na niet over overleden familieleden brrrr
  maar zolang zonder slaap is idd niet echt gezond hoor!

 12. M%n schreef:

  Melatonine en valeriaan. Ja! Dat gaat het ‘em doen. En een notaboekje naast je bed voor die killerideëen die dan toch nog opkomen, lig je daar tenminste niet wakker van.
  Sterkte meis!

 13. Luna schreef:

  @Anja: Die dromen over die overleden vrienden en familieleden zijn helemaal niet eng hoor… die zijn zelfs heel gezellig :-)

 14. Roland schreef:

  Wat jij nodig hebt is regelmaat. Sta om een vaste tijd op, ga werken, doe wat zinnigs tot gewoon een normale tijd, zeg van 8 tot 5 ofzo. Ga niet te vroeg en niet te laat naar bed. Is even slikken maar de mens is werkelijk het meest gebaad bij regelmaat.

 15. Roland schreef:

  gebaad woehahaha sorry

 16. dubstar schreef:

  Oorzaak is duidelijk : Armin. Download van daag nog wat goede ambient en draai dat als je aan het werk bent. Tipje : Helios – Eingya.

 17. Mannetje schreef:

  de hoeveelheid werkzame stof in vrij verkrijgbare melatonine is te klein om te kunnen helpen. Via een arts of buitenlandse apotheek is wel goed spul te krijgen. Melatonine helpt alleen om in te slapen, dus als je drukte aan je hoofd hebt zit je na een uur weer rect overeind naar Nationale Geographic te staren.

 18. D.W. schreef:

  ons lot als bi-polairen.

  Maar nu ff de rem erop.
  Niets doen is je opdracht de komende dagen.

 19. Luna schreef:

  Er zitten 500 pilletjes in dat potje melatonine… daar moet toch wel een werkbare hoeveelheid van achterover zijn te slaan?

 20. Annibal schreef:

  Het klinkt alsof je creativiteit de leegte van even geleden goed wil maken. Leg een opschrijfboekje naast je bed om je inspiratie in uit te gieten, drink voor je gaat slapen een kop goede nachtrust-thee van Zonnatura (mits je dat nog niet geprobeerd hebt) maar bovenal: neem voor je naar bed gaat een half uurtje rust, dan heb je de tijd om je dag af te sluiten en rust in je hoofd te krijgen. En als dat niet helpt mss ff de dokter bellen?

 21. Mandy schreef:

  valeriaan tabletjes extra van het kruidvat. Kost geen kont en ik slaap er lekker op! Ik ken dat, wat jij hebt. Maar met 2 kids over de vloer, ben ik na 3 slapeloze nachten gevloerd, dus ik MOET slapen…en dat lukt me dus daarmee…hoe vol m’n hoofd ook zit…3 pilletjes erin en klaar…wel zorgen dat je minstens 7 uur kunt slapen anders ben je de volgende dag zo gaar als een k’nijn!

 22. Marlous schreef:

  Ik kan je aanraden om eens te kijken of er in de buurt een ontspanningscursus gegeven wordt. Die oefeningen in combinatie met ruisende zee op de iPod werken bij mij als een zonnetje.

  Wat eigenlijk het beste werkt. Seks voor het slapengaan :D

 23. sas schreef:

  marlous heeft gelijk… van sex slaap je beter…

 24. Luna schreef:

  Nou, dan moet ik jullie dames teleurstellen… geen enkele orgasme heeft mij de afgelopen weken in slaap gekregen, terwijl het normaal gesproken een prima slaapmiddel is…

 25. Kimske schreef:

  Melatonine is het antwoord! Veeeeeel melatonine!!

 26. Kimske schreef:

  dus minimaal 5 pillekes!

 27. Marian schreef:

  Wat mij helpt is telmeditatie. Langzaam tot 100 tellen en als je merkt dat je gedachten zijn afgeleid weer bij 1 beginnen. Dat is zo stomvervelend, daar val je bij in slaap. En gaat het echt niet, dan sta ik gewoon op en ga iets doen. Pot thee erbij, crackertjes en dan iets lezen, mailen, schrijven, breien o.i.d. Ik maak me ook niet meer druk over de dag erna. Die kom je ook wel weer door.

 28. Elly schreef:

  Depressies? afgewisseld met slapeloze tomeloze energie…? Toch eens goed in de gaten houden of je dit vaker hebt. En dan toch eens naar de dokter ermee…

 29. blue schreef:

  oei, dit klinkt niet goed Luna! je bent bekend met stemmingsschommelingen toch? Ik zeg: húp naar de huisarts en vraag een verwijzing naar de RIAGG of CGG of hoe die ok maar heten in Amsterdam. Wacht álsjeblieft niet tot je afknapt/opbrandt of weetikveelwat! Sterkte!!

 30. Eveline schreef:

  Ik slik sinds kort tabletjes op basis van valeriaan en val als een blok in slaap. Heerlijk!

 31. Menno schreef:

  Ja, ff dokter, Luun. Depressie december gevolgd door slapeloosheid = klinische depressie. Niet zelf aan gaan amateuren.

 32. Nina schreef:

  Goedemorgen schone slaapster! Goede nachtrust gehad?
  xx

 33. bas schreef:

  Zit in dezelfde periode…Ik weet niet of het bij jou te maken heeft met bipolariteit maar in dat geval zou ik lithium overwegen.

 34. Nels schreef:

  Niet zelf gaan klooien met pillen, naar de huisarts en mar kijken wat die zegt.

 35. catootje schreef:

  overduidelijk een depressie… ga z.s.m. naar de dokter! ik herken dit maar al te goed en ben er veel te lang mee door blijven lopen…

 36. bertken schreef:

  ik heb ook wel eens periodes van slapeloosheid – wel een stuk korter dan die van jou trouwens! Inderdaad ga ik dan ook tegen de ochtend lucide dromen. Best eng trouwens, want ik heb dan soms ook uittreedervaringen en ik voel soms vreemde trillingen.

 37. Dré schreef:

  Ga lekker sporten, kun je gelijk die bitterballen er weer af trainen, verder denk ik dat Roland met de juiste remedie komt, pillen zijn niet de oplossing!

 38. sophia schreef:

  Echt naar de doc Luna,en niet zelf met die melatoine gaan rommelen,laat het niet te ver komen…een psychose ligt op de loer…insomnia…is een voorbode…doen hoor!!

 39. Mariette schreef:

  Het lijkt er inderdaad op dat je lichaam zelf te weinig melatonine aanmaakt, iets waar veel mensen, vooral ’s winters, last van hebben (ik ook). Gevolg: slapeloosheid > ‘jetlag’ > na enkele dagen scherpe, hallicunatoire gewaarwordingen > bang zijn dat je gek wordt of erger…
  Melatonine is het hormoon dat verantwoordelijk is voor je slaap-waakritme, daar ben jij helemaal uit.
  Het kan geen kwaad er een iets hogere dan de voorgeschreven dosis van te gebruiken (al heeft dat meestal geen zin), het betreft een ‘lichaamseigen’ stof – maar ik betwijfel of je wat aan dat potje met die 100 pilletjes hebt. Erg goed zijn de kauwtabletten van het merk Melatomatine (wel vies) en – iets minder bij mij – Valdispert nacht – Extra Sterk. Dit laatste bevat ook valeriaan en passieflora. Minstens een week gebruiken deze pillen.
  En verder: rustig leven, zo min mogelijk drank & drugs (= pure hersenvervuiling!).
  Wees zuinig op jezelf!

 40. Kimske schreef:

  Nou Chantall, dokters genoeg hier!

  Succes!

 41. Ellen schreef:

  AFSCHUWLIJK zeg. Ik zou hier zeker iets aan laten doen. In ieder geval even langs de dokter voor een check-up.

 42. Lucy schreef:

  Je kunt ook een aantal lessen yoga volgen, daar leer je jezelf helemaal te ontspannen. En als je ze ook nog ’s avonds neemt, dan kun je daarna makkelijker slapen (ik wel in elk geval). Maar sport in het algemeen is op zich ook goed om van te slapen, alleen als je vlak na het sporten wilt slapen ben je waarschijnlijk nog een beetje te actief om meteen naar bed te gaan.

 43. seriouzz schreef:

  retteketet naar Beter Bed…

 44. patchwork schreef:

  Een warm bad en geen tv en notitieblokje naast bed, warme melk met honing of melatonine om te beginnen. Slaap je helemaal niet of slaap je te laat in,maar kun je wel uitslapen? Ik slaap uiteindelijk wel, maar mijn dag/nachtritme is ook volkomen in de soep. En dan te bedenken dat we niet eens een echte winter hebben gehad! Niet zomaar aan de heavy slaappillen gaan hoor, probeer het eerst anders.

 45. Maurice schreef:

  Jammer dat je niet mijn buurvrouw bent (hoewel je in de buurt woont)…Hadden we samen kunnen kijken naar National G.
  Ik ben daar in de nacht ook fan van.

 46. Doinja schreef:

  Gewoon weer even een hele dikke knuffel voor jou!

 47. Sander schreef:

  Lastig is dat, de slaap niet kunnen vatten, maar toch weet ik dat er op Discovery een kerel is die zo verschrikkelijk saai praat.. daar slaapt toch iedereen zo van?

 48. vitrage schreef:

  Er zit je duidelijk iets dwars. Probeer uit te vinden wat dat is en probeer dat op te lossen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *