web analytics

21

HOE SCHOON IS LUNA’S HUIS?

“Je moet het gewoon bijhouden”, zegt m’n moeder altijd. “De ene dag wassen, dan strijken, die dag stofzuigen en uiteindelijk kom je vanzelf in het ritme.” Niet dus. Ik haat het huishouden, al hoef ik me sinds de Boliviaanse J. een keer per 2 weken over de vloer komt over de meeste dingen geen zorgen meer te maken. “En als je het bijhoudt, dan heb je ook tijd om af en toe eens wat anders aan te pakken”, zei m’n moeder afgelopen maandag. “Zoals?”, vroeg ik. “Het schoonmaken van de koelkast bijvoorbeeld.” “Het schoonmaken van de koelkast?”, vroeg ik. “Ja, hoe lang is dat geleden?”, vroeg ze. “Eh, die heb ik nog nooit schoongemaakt”, zei ik. “Schande”, vond ze, “hoe lang woon je daar nu al? Een koelkast moet je elk half jaar schoonmaken.” “Ik haal heus wel eens een doekje over de plankjes hoor”, zei ik. Maar m’n moeder vond het schandalig. Kon echt niet. En zo had ze mij niet opgevoed. En ja, als moeders dat soort dingen gaan roepen, dan sta je natuurlijk 5 minuten later je koelkast volledig te demonteren en elk onderdeeltje uitgebreid te soppen. Viel best mee eigenlijk, met de smerigheid. Beetje schuurmiddel, beetje Andi, beetje afwasmiddel, beetje schudden en klaar. Tot ik tijdens het weer terugplaatsen van alle onderdelen ineens op een soort lade stuitte. Een onderkant-van-de-koelkast-lade. Mijn koelkast bleek ineens een onderkant te hebben die ik nog nooit had gezien! En die onderkant had mij overduidelijk ook nog nooit gezien, want er zat een laag schimmel vastgekoekt aan het plastic van minstens 1 centimeter. Oeps. Oh, smerig. Oh, goor, Oh, getver. Ik overwoog de lade gewoon weer dicht te schuiven en te doen alsof ik niks had gezien. Negeren tot je het vergeet is de beste oplossing voor elk probleem. Maar ik voelde de ogen van m’n moeder priemen in m’n rug en ik besloot door te zetten. “Mam, ik ben net meer dan 5 uur bezig geweest met die 2 kut-koelkasten”, klaagde ik 5 uur later, “zo’n kut-klusje zuigt gewoon alle energie uit een mens. Het was smerig en goor en ik doe het nooit meer.” “Ja”, zei ze, “als het gewoon netjes had bijgehouden, dan was je er in een uurtje mee klaar geweest.”

Dit vind je misschien ook leuk...

21 reacties

 1. Cindy schreef:

  Vervelend he, dat moeders altijd gelijk hebben met dit soort dingen…

  Als ik weet dat mijn ouders langskomen plan ik alle schoonmaakklussen 3 dagen vantevoren in, dan ben ik net op tijd klaar ;)

 2. Patty schreef:

  Wat als je je Boliviaanse nu eens iedere week laat komen? Misschien heeft ZIJ dan tijd voor “extra” kutklusjes?

 3. Suffie schreef:

  Lag er nog iets onder dat tegen je gromde?

 4. KatYo schreef:

  Ik ben heel slecht in schoonmaken. Heb er geen zin in, maak er geen tijd voor, ben er ook niet handig in. Zou vaak willen dat ik wel een schoonmaak-gen zou hebben, want zou het best schoner willen hebben thuis..

 5. Brooklyn schreef:

  Onderkant-van-de-koelkast lade? Huh? Heb ik die ook?

 6. Luna schreef:

  Als ik jou was zou ik het niet gaan checken Brooklyn!

 7. Lau schreef:

  Ja maar Luna, straks checkt die onderkant-van-de-koelkast-lade Brooklyn uit, en dan is het te laat! ;-)

  @Cindy: ik herken dat… Mijn vriend zegt dan “Joh, het zijn je ouders toch?! Die maken daar geen punt van” en draait zich nog een keer om in bed. Grr..

 8. Cindy schreef:

  @Lau: Gelukkig helpt die van mij nog wel mee, al moet ik m wel een paar keer flink aansporen ;)
  Wat trouwens ook helpt als er iemand onverwacht langs wil komen: zet een emmer met water en een spons in de kamer en zeg dat je nèt wilde gaan schoonmaken…

 9. Janssen. schreef:

  Het is helemaal waar wat je moeder zegt:Kwestie van bijhouden……ik doe dat braaf en wanneer je dat doet kun je ook eens een dagje ‘Franse slaggen’,een dag de bezem erdoor inplaats van stofzuigen…….het is een kwestie van efficient zijn,ik heb geen hulp maar tijd zat voor leuke dingen:):):)

 10. marlies schreef:

  Ik heb ook zat tijd voor leuke dingen..
  Mocht ik ooit in een ritme komen waarbij ik elke dag sta schoon te maken, beschouw ik mezelf als treurig.
  Gelukkig heb ik mijn schoonmaakaversie niet van een vreemde: mijn moeder houdt er ook niet van. Gelukkig.

 11. Marloes schreef:

  “I believe you should live each day as if it is your last, which is why I don’t have any clean laundry, because, come on, who wants to wash clothes on the last day of their life?” – anon

  Dat wassum! :o)

 12. mariette schreef:

  o gosh wat klinkt dit bekend. alleen helpt mijn moder dan totaal niet mee. kijkt alleen maar keurend. ik voel me heel ongemakkelijk, terwijl het toch MIJN huis is, en al zou er iets grommend anonder de koelkast vandaan springen, dan zou het nog mijn beslissing zijn. sprak zij dapper. alleen….. zo werkt het niet helemaal geloof ik ;-(

 13. Mascha schreef:

  Oh ja damn… de koelkast… ;-)

 14. Laïs schreef:

  MIjn moeder heeft me ook van die handig tips gegeven. Begin in één hoek van je huis en maak die gronidg schoon. Mochten er dan andere plichten roepen kun je je spullen opruimen en weg. Heb je niet je hele huis op de kop staan.

  ik ben erg hardnekkig want ik houd nog steeds niet van schoonmaken, ik vind het zonde van mijn tijd. Maar ik ben wel dol op een schoon huis.
  sja..
  ik duik de koelkast maar eens in, nee niet om te bikken!
  liefs

 15. blue schreef:

  whhahahaha weer een hilarisch verhaal, zie het helemaal voor me ;)

 16. Joyce schreef:

  Ik zal het ook nooit leren. Of leuk gaan vinden. Of soms zelfs noodzakelijk vinden. Zucht.

 17. Moeder van Luna schreef:

  Ik ben ook geen fan van het huishouden doen,maar ja voor dat alles je achterna komt zul je toch iets moeten doen,niet te veel natuurlijk,als het maar netjes LIJKT toch???!!!!!

 18. Ellen schreef:

  Ik maak mijn koelkast ook nooit echt schoon. Heb ik nog nooit gedaan, zal ik ook vandaag niet doen en al helemaal morgen niet. Wat een gedoe.

 19. Agnes schreef:

  Ik haat het als moeders gelijk hebben!

 20. Thierry schreef:

  Hahaha, had je moeder ook vast niet zo’n lade?
  Ik vraag meestal mn ouders moeder om de koelkast ‘leeg te eten’ als we op vakantie gaan. Dan maakt ze’m meestal ook meteen even schoon – lief he?
  (en praktisch ook… ;)

 21. Wendy schreef:

  Heel herkenbaar.

  Heb al jaren last van CHAOS (Can’t Have Anyone Over Syndrome). Dat bijhouden wil gewoon niet lukken…. *snik*

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *