web analytics

47

“HOE IS HET MET JOU?”

Kut. Ik sta in een fotowinkel en ik ben de eerstvolgende die aan de beurt is. En voor mij staat een vage bekende. Ik zie alleen de zijkant van zijn gezicht en zijn paardestaartje, maar ik weet niet meer waar ik hem van ken. Kut. Ik begin met nadenken, want die vage bekende gaat zich vast zo omdraaien. Hij is al bezig met afrekenen. Kut. En als hij klaar is met betalen dan zal hij mij ook zien. En dan moet ik doen alsof ik hem herken. “Hoi, hoe is het met jou?”, vragen. Maar hij zal de twijfel in mijn ogen zien. Ik zal de standaardvragen vragen: “Waar werk je nu?”, of “Woon je nog in Amsterdam?” Maar ik zal me tijdens het beleefdheidsgesprek constant afvragen wie er in Godsnaam voor me staat. Waar ik hem van ken. En ik zal er pas thuis achter komen. Kut. En ik zal me schuldig voelen. Ik besluit me te manoeuvreren naar een ander gedeelte van de winkel, zodat de vage bekende mij niet zal zien als hij zich omdraait na het afrekenen. Moeilijke confrontaties dienen uit de weg te worden gegaan. En ongemakkelijke beleefdheidsgesprekjes al helemaal. Maar als de vage bekende heeft afgerekend zie ik vanuit m’n ooghoek dat hij in de deuropening van de winkel is blijven wachten. Kut. Hij heeft mij dus ook herkend. Kut. Nu moet ik echt diep gaan nadenken. Graven. Een logische tijdlijn uitzetten in mijn hoofd. Kut. Kent P. hem ook? Nee. Is hij wel eens bij mij geweest in mijn appartement op de Bentinckstraat. Nee. Is het een homo? Nee. Ben ik met hem naar bed geweest? Nee, m’n type niet. Ken ik hem van de HBO? Nee. Ken ik hem van de MTS? Nee. “Dankjewel en een fijne avond”, zegt de verkoper van de fotowinkel. Kut. Nu! Ik loop richting uitgang en zie de vage onbekende staan. Kut. Kut. Kut. Kut. Nu! Nu! Nu! Nu! Nu! “Hé, Luna, hoe is het met jou?”, vraagt de vage bekende. “Hé, Martijn”, zeg ik, “goed. En met jou?”

Dit vind je misschien ook leuk...

47 reacties

 1. Corinne schreef:

  Ben je vandaag voor je inwendig onderzoek geweest, je zit zo vol met het woordje KUT?

 2. Wiro schreef:

  “Ja, goed, ik heet alleen geen Martijn!” :-)

 3. Lynn schreef:

  whoehahaha! Te goed gelogd Luna, die zag ik niet aankomen (maar is dan ook ontzettend onnozel provinciaaltje, natuurlijk)

 4. blue schreef:

  hahahahahaha! en nu nog vertellen waar je um ook al weer van kent!

 5. Luna schreef:

  Nee, ik wist het meteen weer toen hij me aansprak hoor! De vriend van een meisje waarmee ik in een studentenhuis heb gewoond… Het zat heel ver weg die informatie…

 6. ientje schreef:

  Hihi… heb es hetzelfde meegemaakt, begon een heel gesprek en weet nog steeds ni wie het was… stom hè!

 7. Janssen schreef:

  Zo erg is dat tovh niet,wanneer je iemand niet meteen thuis kan brengen.
  Ik zeg dan gewoon:Sorry,kan je ff niet plaatsen hoor!!

 8. Chantal schreef:

  Ja,dat ik kut **LOL**

 9. Jitske schreef:

  Bizar zoals die hersenprocessen soms werken, zó herkenbaar :)

 10. Claud schreef:

  Whoeiiiiiii….en dan zomaar heel cool.. Hé martijn…. gelukkig maar voordat je hé kut zegt.. LOL

 11. EvilGirl schreef:

  Was t maar kut, dan kon je t naaien!! ;)

 12. Pollie schreef:

  Je herkende hem aan z’n stem. Dat is grappig. Doet me denken aan mijn kooklerares die herkende mij helemaal niet. We stonden in de rij bij de bakker voor brood. Ik vertelde wat ik wil hebben, ze draait zich om en vraagt ineens ben jij dat? Ja dat was ik;-)

 13. Maurice schreef:

  Heel herkenbaar Luun. lolzzzzzzzz. Ik herken wel altijd de gezichten na 10-15 jaar, maar ik ben een lul met namen onthouden.

 14. nove schreef:

  hoe zit het.. zijn er inmiddels meer mensen die jou slechts als ‘Luna’ kennen en van je eigen naam helemaal niets afweten en je er helemaal niet eens meer naar vragen. Zijn Luna en Chantal zo in elkaar vervlochten geraakt dat de twee als een bestaan..kun jij ze nog uit elkaar houden of laat jij je type-casten totdat de interesse wegvalt.. ik refereer aan een ‘Swiebertje’ syndroom.
  Andersom, is jouw virtuele wereld drukker bezet met liefhebbende mensen dan wat je in je dagelijkse habitat ervaart. Is dat reden tot zorg? Hoe zit die verhouding bij anderen die drukbezochte weblogs onderhouden ?

 15. Chantal schreef:

  @ Nove…Zo,over welke Chantal heb jij het nou???

 16. Ellen schreef:

  Dat noemen ze nu ook wel eens “het syndroom van korsekof” hebben. :-)

 17. bliss schreef:

  goed, en met jou? gewoon geen naam noemen.

  doet me aan theo maassen denken. en hoe spel je jouw naam ook alweer? nou gewoon: E L S.

 18. Oboema schreef:

  Ik heb het een keer zo gehad dat ik iemand dacht te herkennen en vol vertrouwen op haar afstapte een praatje begon om er na een minuut of tien achter te komen dat ik haar helemaal niet kende. Wel een gezellige avond gehad en ik was een versiertruc rijker ;-)

 19. masterfrans schreef:

  dus toch met hem naar bed geweest?

 20. nove schreef:

  Eh, die vraag is voor Luna en andere webmasters..Luna is ook wel bekend onder collega’s, zakenvrienden en intimi onder haar familienaam Chantalle v.d. H.
  Mijn vraag is simpel..voelt ze zich meer thuis bij Luna dan bij Chantalle..ik vind het een beetje eng allemaal eerlijk gezegd.. eem kafkaiaanse metamorphosis, brr.. zo kruip je met het grootste gemak in de huid van een alter-ego en verplaatst men zichzelf in de erotische gedachtenwereld een insect- met- een- gouden hartje of is men ineens een stevige watertoren- die- op- instorten staat op een weblog omdat dat allemaal kan en mag en de volgende dag is de verhuizing van de inboedel ’talk of the town’..en moet men vlapudding gaan eten en stoppen met roken omdat dat goed is voor de potentie.. de psycho -dramatiek van de webloggers is enorm boeiend thematiek, voer voor psychologen, Chantal, echt.. mits zij zich over hun verlegenheid kunnen zetten..maar dat duurt maanden, al die drempelangst lees je terug op hun sites.. mensen blijven zo ongrijpbaar, zo zwevend, zo van alles wat en niks tegelijk, onbetrouwbaar maar wel lekker divers, net als de turkse groenteboer. Je begrijpt dat een eigen weblog een overwinning van de weblognerds op een scepticus en harde kritikaster zou betekenen en die vreugdevolle dag gun ik alleen mezelf, zoals dat hoort.. voorlopig denk ik..nooit ..nooit begin ik eraan !
  Maar er passief van genieten..reken maar.

 21. helena schreef:

  Ik weet dus echt nooit een naam. Daarom heb ik een tactiek bedacht die prima werkt. Wat bij mij altijd perfect helpt is de vraag: “Oh, wat was de naam ook alweer?”
  “Ehhh: Sterre..?” (beetje beledigd, want ken ik haar nou echt niet meer?)
  “Nee, nee: ik bedoel je ACHTERnaam!”
  (alsof je die ooit geweten hebt. Maar goed, jij hebt alle naam-info, en de persoon is gevleid dat je zo geinteresseerd bent dat je ooit zelfs blijkbaar haar achternaam hebt geweten).

 22. Luna schreef:

  Lieve Nove,
  Of ik me meer thuis voel bij ‘Luna’ of bij ‘Chantall’? Toch maar meer bij ‘Chantall’… Maar je hebt in je verhaal ergens wel gelijk… sommige vrienden van vrienden kennen mij wel (eenmalig per jaar van een verjaardag) als Chantall, maar lezen mij vaker per jaar, soms elke week, soms elke dag… dus sommige mensen spreken mij ook ’thuis’ of ‘op feestjes’ aan met ‘Luna’… (of dan eerder Loena)… Een beetje raar, maar het voelt niet vreemd… omdat, inderdaad, na 4,5 jaar loggen Luna en Chantall wel zijn versmolten… en eigenlijk niet eens versmolten, want ‘we’ waren altijd al dezelfde… Ik ken mensen die mij hebben leren kennen als ‘Luna’ en weten dat ik ‘Chantall’ heet, maar die gewoon lekker ‘Luna’ blijven zeggen… Dus, het is voor mij geen metamorfose om op het net te schrijven onder een andere naam, dat is vooral zo gegroeid… Maar het is vooral ‘just a name’, want alles wat ‘Luna’ meemaakt, maakt ‘Chantall’ ook mee… Er wordt geen ‘andere jas aangedaan’, niet ‘verplaatst in een ander ego’… Luna is geen alter-ego van Chantall, maar gewoon precies dezelfde…

 23. Oboema schreef:

  @Nove, mischien is het ook wel gewoon leuk om te bloggen.

 24. Maurice schreef:

  En ik heet Kikkert. Ben benieuwd of ik ook zo’n preek krijg van Nove.
  Het verhaal achter mijn “alter-ego” is een te lang verhaal. Maar als ik hier al met Maurice reageer, weten ze hoe ik heet.
  Ik vind Luna (maan), leuker dan Chantall. Chantall zie ik niet jongleren met vibrators, Luna wel. Chantall duikt niet in een luchtballon, Luna duikt daar gelijk in.

  Volgens mij is Luna wat Chantall zou willen zijn. Is toch een mooie combinatie.

 25. nove schreef:

  Ik reageer op diverse sites met een schuilnaam die ik heb ‘aangenomen’.. nove ,kort voor Novecento, filmepos van Fellini over opkomst en verval van Italie onder het ancient regime en een imponerende schets van de jarenlange emancipatie en bevrijdingstrijd van de Italiaanse werkende klasse tegen de doctrines van de totalitaire droom van het fascisme en de koestering van de mythische macht van het burgerlijk kapitaal en elitaire kerkbesturen. Ik kan hem ieder aanraden, een moreel orgelpunt in de wording van het moderne Europa en een zuiver eerbetoon aan de esthetische kracht van de eenheid en solidariteit tussen democraten van diverse politieke snit tegen gewelddadige overheersing en reactionaire klassenpolitiek.. Avanti..

  Ik was enorm onder de indruk van deze film, deze ode, dit pamflet, dit eerbetoon aan kortweg ‘socialistische idealen’.
  Mijn roepnaam is overigens Peter, zo heet ik ook volgens mij paspoort en dat blijft zo.

  Heel aardig dat je op mijn vraag ingaat. Ik vroeg me af hoe dat nou bij je functioneert, die dichotomie tussen virtueel en irl maar eigenlijk is het een flauwe vraag..serieus bedoeld hoor, mind me omdat ik vermoed dat er ook loggers zullen zijn met innerlijke conflicten maar achteraf is hier de vraag stellen hem beantwoorden ..je hoeft de site maar door te ploegen om te ontdekken dat je bij Maanisch.com van tweeen een krijgt, dat er harmonie is en alles top en vree. Nu heb ik helemaal geen twijfels meer.

 26. Luna schreef:

  Nou Maurice, volgens mij is ‘Luna’ ook precies wat ‘Chantall’ doet… :-) Maar om Oboema even gelijk te geven; het is ook gewoon heel leuk om te loggen/bloggen… en bij mij is dat ’toevallig’ zo gegroeid onder een ‘alter-ego’…

 27. nove schreef:

  Doe je ook boekbesprekingen, interviews bij FOXY over de controversiele spanningen en ambivalente gevoelens bij mensen als ze over porno, gedrag, economie, technocratie, multimedia en (vrouwen)maatschappij denken ?

  Tips:
  30/9
  “The Art and Politics of Netporn”:http://www.networkcultures.org/netporn/
  Offshoot
  “CUT-UP Media”:http://www.cut-up.com/

 28. Leo schreef:

  Nove houdt erg van zichzelf

 29. Janssen schreef:

  Nove gebruikt errug moeilijke woorden,dit BLONDTJE kan het niet volgen:(

 30. Sanne schreef:

  Nove…
  Ik ben benieuwd welk minderwaardigheidscomplex er achter jou verschijning schuil gaat. Een compliment (mogelijk) je bent zelf ook interessant psychologenvoer! Ben je erg verwijderd van je omgeving of kan je nog aansluiting vinden?

 31. nove schreef:

  Leo: uiteraard, alleen scheer ik mijn schaamhaar niet tot op het bot. Ik ben geen metroseksueel, kom zeg.
  Janssen: meer aan kruiswoordraadseltjes doen, lieverd.
  Sanne: ik ben geen verschijning, geen spook of fenomeen en kom heus niet uit een olielamp of achter een zwevende of zevende rib vandaan maar ben via een lastige en pijnlijke baarmoederlijke bevalling ter wereld gekomen. Een jongetje..! Je had erbij moeten zijn.. alle oogjes glommen, de verse vrouw -moeder overladen met goud, robijnen, sieraden en zijden pyama’s..het was haar opnieuw gelukt en dit keer raak..een mannelijke erfgenaam, de eerstgeboren erfdrager (ik had een ouder zusje maar ja .. een meisje, he)..bravo !
  Ik tors daar uiteraard nog veel koppige schuldgevoelens over mee maar dat was je al duidelijk. Wij hebben beiden geleden onder de situatie en ik heb haar altijd teleurgesteld. Ik weet nu, geluk is zeldzaam en alleen het graf biedt eeuwige rust..

  Minderwaardigheidscomplex..hmm…nee.. ? Vraag dat beter aan mijn moeder..maar maar werk jij soms voor dit kabinet..
  Bij die hoog-intelligente wezens lijkt dat wel de rode draad, zij praten dat ieder aan die zich daarvoor opensteld. Ze zijn niet wijs zoals ze zichzelf problematiseren en alles om hen heen vanuit hun complexen en pathologische aandoeningen verhoeren.

  Werd de “fenomologie”:http://nl.wikipedia.org/wiki/Fenomenologie maar eens beter of in elk geval meer begrepen.

 32. Anna schreef:

  Nouja, Nove, bedoel je fenomenologie? – Als je dan al moeilijke woorden gebruikt, spel ze dan in elk geval juist …

 33. Janssen schreef:

  Janssen is jouw lieverd niet Nove en ook niet gediend van kleinerende opmerkingen…..

 34. Chantal schreef:

  Funny,van de week zat ik nog te denken aan hoe Luna “echt zou heten” en ehhh wat een leuke naam trouwens :-) !
  En nove,ben jij een psycho ofzo? Het inspireert mij hoe jij schrijf maar aan de andere kant krijg ik er enorme kippenvel van!

 35. momoniek schreef:

  Ken het gevoel. Ga dat soort gesprekken ook liever uit de weg :)

 36. Menno schreef:

  Ja, inderdaad, nove, tijd dat je voor je eigen website betaalt

 37. nove schreef:

  ja, he, wat is dat internet een zegen, ieder blijft op een veilige armlengte van elkaar en niemand ruikt er naar spruitjes of ziet er niet leuk en niet hip uit.

  Anna: nou ja, was toch bijna goeoeddd..maar strenge juffen zijn onmiskenbaar aan een opmars bezig.
  Janssen: gaan we katten..?
  Chantal: moeilijk te zeggen..ik ben vermoedelijk minder kil, rechtlijnig in geloofszaken, ambitieus ‘for the sake of it’, frenetiek, wreed- sadistisch ingesteld of sexueel ondervoed ( ok, een beetje dan ) Ik werk ook niet voor dit kabinet. Zeg jij het maar.
  momoniek: welk soort gesprekken voer je wel enorm graag..over ijsjes, zomerjurken en tralala.. ? Over welke onderwerpen of thema’s kun jij een ‘goed gesprek’ hebben..wat snij jij zoal aan .

  oh ja, ..frenetiek= bezeten, krankzinnig

 38. Janssen schreef:

  Zucht……ben jij altijd zo vermoeiend???

 39. nove schreef:

  oh vast, Janssen..heb jij soms kinderen in huis.. kleine kinderen die in de taal moeten groeien antwoorden heel vaak met bloedblaartrekkende wedervragen..na een dag met een stel dergerlijke koters plof je leeggezogen en katskapot op je nest.

 40. Janssen schreef:

  Wat ik in huis heb gaat je helemaal niets aan,in elk geval ben ik blij dat jij er niet rondscharreld…..ik zou je acuut in de feestverlichting schieten.

 41. nove schreef:

  goed plan..Janssen..magnifiek idee..ik hou toch al niet van obligate feestjes, laat staan speciale decorering..maar kijk uit he.. ik zeg je van tevoren.. ik ruim niet op.
  Alle gekheid van mij bij elkaar te rapen is verloren energie.. a complete waste of your precious hard-earned quality time.. en gebroken spiegels moet je nooit lijmen, die brengen ongeluk. So, you are on your own. Dag, Janssen, kusje onder de misletoe van de kerstman.

 42. absint schreef:

  herkenbaar – mij overkomt vaak hetzelfde maar dan zonder dat ik precies opt goede moment de naam weet. Kudt.

 43. Oboema schreef:

  @Nove; misplaatste groodheidswaan, minderwaardigheids complex, gebrek aan aandacht, geen sex. Ik weet niet waaraan je leid en mischien wel aan al het genoemde. Maar doe even iets aan al die opgekropte woede en haat, en dan vooral niet hier lijkt mij.

 44. koen schreef:

  Luna,
  ben ik gewist ?
  ik vond nochtans echt dat t een mooie foto is ! ;-)
  groetjes

 45. Ellen schreef:

  Bril……….ik [b]”mis”[/b] je bril.

 46. Japie s. schreef:

  Wat is het toch vermoeiend om mensen met taal te zien stoeien. Het gebruik van veel ‘moeilijke’ woorden maken je niet tot een intellectueel. De kunst van taalbeheersing is het jezelf uit kunnen drukken in makkelijke en duidelijke taal, voor iedereen.

  Dus nove, probeer eens iets anders, er zal een wereld voor je open gaan, of in jouw woorden:

  er zal een ondermaanse voor je open gaan.

 47. peet schreef:

  *negeert de nove-thing*

  in voorkomende situaties denk ik veel vaker dan 13x ‘kut’,
  dus, dat heb je netjes opgelost, luna-thing :-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *