web analytics

5

EEN CULINAIR JAMAICAANS DAGJE

beginpaginatotaaljamaica

IMG_8271
Begin de Jamaicaanse dag met een… zakje bananenchips aan het water!

IMG_8273
De eerste dagen heb ik totaal geen last gehad van muggenbulten en ik zit nu ineens helemaal onder… HUIL! Ze jeuken allemaal verschrikkelijk en ik heb ze ook nog eens kapot gekrabd.

IMG_8277
Maar dit uitzicht maakt alles goed!

IMG_8274
Het water is zo’n 30 graden, dus heerlijk! We gaan vandaag een culinaire excursie doen, dus na de ochtendduik en een ontbijtje vertrekken we met de bus richting een tankstation.

IMG_8279
Op de meeste tankstations staan ’s ochtends van dit soort karretjes (bekend van de film Cool Runnings) met daarin verschillende soorten pap.

IMG_8280
We krijgen allemaal een klein bekertje en het is maar goed ook, want de pap is nogal machtig… er zit heel veel suiker in en mais, pinda’s en vanille en gecondenseerde melk (en vast nog veel meer). Ik ben niet zo van de pap, maar hetzelfde voedsel eten als de locals vind ik wel heel tof.

IMG_8292
Dit is een broodvrucht,  een vrucht die enorm veel gegeten wordt op Jamaica. De meeste mensen hebben een broodvruchten-boom in hun tuin staan, zodat ze altijd genoeg (of in ieder geval iets) te eten hebben. We zijn inmiddels weer doorgereden met de bus en aanbeland bij een Jamaicaans vrouwtje dat van deze vruchten verkoopt en roostert.

IMG_8293
Als je ze roostert worden ze dus zwart (rechts op de foto). Wanneer je ze nu open maakt zit er een aardappel-achtige vrucht binnenin. We krijgen hier een stukje van te proeven; lekker. Heel lekker! Zeker met een beetje zout erop. Rechts op de foto de allergrootste en allerlekkerste avocado’s die ik ooit zag en proefde. Ik koop er meteen 2 en baal nu (nu ik dus weer thuis ben) enorm dat ze dit soort avocado’s niet in Nederland verkopen (voor 35 eurocent per stuk). Die kut-avocado’s van de Albert Heijn zijn altijd bruin van binnen of te hard. Die op Jamaica zijn 2 keer zo groot en PERFECT!

IMG_8296
We gaan weer verder met de bus en stoppen ergens bij een vrouwtje dat jam en wat kruiden verkoopt, maar ik snap de stop eigenlijk niet zo. Het lijkt een beetje alsof de reisleidster de dame die de jam verkoopt persoonlijk kent en haar wat geld wil laten verdienen aan de toeristen (wat overigens prima is). Bij een culinaire excursie verwacht ik een plek waar de jam zelf gemaakt wordt, maar ik moet niet zo zeiken. Of eigenlijk wel, want je betaalt 109 dollar voor een excursie en dan mag je best wel wat verwachten. Ik mocht hier in ieder geval wel even naar het toilet en daar stond een tafel met deze schildering. Three Little Birds… nice!

IMG_8300
Dit meisje pakte m’n hand vast en begon m’n haar te aaien en ik voelde me daar toch ietwat ongemakkelijk bij. Ik weet het niet… staat ze daar om te bedelen? Het is een schatje hoor, daar niet van… en haar haar zit echt heel lief ingevlochten en ze lacht ook heel lief, maar ja, jeetje… Ik heb gehoord dat er ook een excursie is naar een Jamaicaanse school en dat de kinderen dan richting de toeristen rennen en met elkaar ruziën wie welke toerist mag vasthouden. Deze foto heb ik overigens stiekem genomen. Anderen gingen samen met haar op de foto en dat ging mij iets te ver. Toch een soort van aapjes-kijken waar ik niet aan mee wil doen.

IMG_8303
Geen idee of de prijzen per stuk zijn, maar in ieder geval wordt alles van een dier gegeten en verkocht! Het ziet er allemaal wel exotisch uit… het is de vlees-prijslijst van een winkeltje dat gevestigd is in een oude zeecontainer.

IMG_8305
En weer door naar de volgende stop; een vismarkt!

IMG_8310
De vissen worden ’s ochtends gevangen en op de vismarkt zowel gefrituurd als vers verkocht.

IMG_8311
Dit is een papegaai-visje en ik vond het zielig om ‘m op te eten.

IMG_8312
Doe maar gewoon een rode snapper.

IMG_8313
Yep, doe mij die maar. De vis hoorde overigens niet bij de culinaire tour, die hebben we zelf maar gekocht en uitgedeeld aan de rest van de mensen die meegingen met de culinaire tour. Toch raar? Naar een vismarkt gaan en dan geen vis eten? De red snapper was overigens Goddelijk! Over de vis zat een pittig sausje (heb ik het recept van)… HMMMM!

IMG_8314
En weer door! Naar een marktje waar verse groenten en kruiden worden verkocht (heb uiteraard diverse dingetjes ingeslagen, waarover later meer (in andere plogs)). Daar in de verte hangen de meest awesome ‘etalagepoppen’ ooit…

IMG_8315
Kijk, in close-up! Met enorme dikke konten en heupen! Helemaal mijn land daar! Woehoe!

IMG_8316
Ja, zo ziet het er op de Albert Cuijp ook uit.

IMG_8317
Zo dan weer niet. Echt prachtig en heel bijzonder om hier rond te lopen (wel héét, want nergens schaduw en ik was al lichtelijk verbrand tijdens het snorkelen).

IMG_8325
En weer door! Naar een restaurantje waar we een kook-workshop krijgen. Eerst even een rondje door de kruidentuin.

IMG_8327
Het mag de naam workshop niet echt hebben, maar misschien lag dat aan de groep of de niet zo spraakzame kok (die speciaal voor Nederlandse gasten een oranje rasta-pet opzet).

IMG_8329
We zijn met een groep van 11 en je kan niet echt met z’n 11-en tegelijk een bosuitje gaan snijden. Maar; no problem! Uiteindelijk doet de kok zelf het meeste en we eten HEERLIJK! Jerk chicken, vis, salade, rijst, alles is supervers… hmmmm…

IMG_8334
En weer door!

IMG_8340
Naar de Pelikan Bar… die zie je helemaal in de verte in de oceaan! In de oceaan? Yep! In de oceaan! Het is een barretje IN de oceaan, dus je moet er met een bootje naartoe.

pelikan-bar
WOW!!!! Deze foto heb ik even van internet gejat, want ik heb zelf geen foto’s van een afstandje van de bar. Gaaf or what?? De bar wordt gerund door 5 jonge Jamaicanen en de ene was nog stoneder dan de ander… Ze lagen dan ook her en der verspreid door de bar hun roes uit te slapen en degenen die wel wakker waren rapten mee met de radio. Super!

IMG_8344
Heeeeeeeeeel romantisch dit! De echtgenoot heeft onze namen in de houten panelen van de vloer laten kerven…

IMG_8349
En… hier missen een heleboel foto’s, want m’n batterij was leeg… het is inmiddels avond, uurtje of 22:00 en we zijn op weg naar Bourbon Beach, een club waar alle locals ook komen (hebben wij ons laten vertellen door de taxichauffeur). Hier heb ik heerlijk gedanst op reggaeton! Er kwamen nog wat Jamaicaanse mannen naar me toe om te vragen of ik hier was voor m’n ‘holiday’, maar toen ik zei dat het m’n ‘honeymoon’ was, vertrokken ze snel weer op zoek naar een andere blanke vrouw met een dikke reet.

IMG_8350
Topavond en nacht! Eenmaal op het resort hebben we nog met S. en T. in het zwembad gehangen, gezwommen en wat gedronken. Alweer zo’n topdag? YEP!

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. ria schreef:

  Toppie ????

 2. Ellen schreef:

  daar kan je heel lang op verder buuf

 3. Marjan schreef:

  Het is zo leuk om je zo te zien genieten!

 4. Martine schreef:

  Ik wil ook naar Jamaica!
  Even een avocado tip, als de avocado zacht (rijp) voelt, peuter dan zijn naveltje er even af. Bij bruin, niet kopen, bij groen lekker.

 5. Anita schreef:

  Jaaaaaaaa avocados! Ik ben een beetje lyrisch geloof ik. Maar t is zo mooi. En wil ooookkkk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *