web analytics

31

DON’T FEED THE TROLL

Na bijna 20 jaar delen van lief en leed op internet zou je denken dat negatieve of lullige reacties me niet zoveel meer doen. Integendeel. Ik kan nog net zo pissig worden als 20 jaar geleden wanneer iemand een reactie plaatst, puur bedoeld om te kwetsen. En ik kan me, net als 20 jaar geleden, de hele dag lopen druk maken over wat ik allemaal terug wil zeggen. Nu weet ik ook al 20 jaar dat je maar beter niks terug kunt zeggen, don’t feed the trolls, want dat is precies wat ze willen.

Maar ik kan de laatste reacties van Menno, een man die hier al bijna 20 jaar meeleest, niet naast me neerleggen. Omdat ik gewoon echt niet begrijp waarom iemand moedwillig een nare reactie plaatst onder een column die gaat over de naderende dood van m’n moeder.

Hij schreef onder mijn tekst THE TIME IS NOW: “En kunt u dan uw stervende moeder bezoeken?”, vroeg de dokter. “Zeker”, zei je, ”ik moet dan wel mijn neukertje of mijn oude vader om een lift vragen, want ik heb nog geen rijbewijs en geen auto.” “Goed geregeld dus”, zei de dokter.

Ik heb Menno gemaild met de vraag of deze reactie nu echt nodig was, maar daarop kreeg ik geen antwoord. Ik kreeg 2 weken later wel een reactie onder mijn plog met de Disney-foto’s (LUNA NAAR EURODISNEY (PLOG)): “And you didn’t bring your Mum, who is about to die, right? Maar je kunt altijd schrijven over de kanker van andere mensen, natuurlijk. En poesjes. Moet je niet aan denken, dat de telefoon gaat, dat je vader meteen naar het ziekenhuis moet, omdat zijn lief stervende is, en dat je dan niet even kunt rijden, omdat je pas twaalf jaar weet dat je moeder stervende is, en dus je rijbewijsje niet op tijd hebt kunnen halen. Never mind, er zijn altijd poesjes.”

Niet dat het jou ook maar iets aangaat, Menno, maar mijn moeder woont op 300 meter van mij vandaan en heeft ervoor gekozen om thuis te sterven als zij het daar de tijd voor vindt. Die tijd vindt ze het nu nog niet, omdat ze, met de maximale pijnstilling, nog samen met m’n vader geniet van een voetbalwedstrijd op tv. Of van de zoveelste herhaling van Midsomer Murders. Of van een spannend luisterboek.

Weet je waar m’n moeder ook van genoot? Van mijn foto’s van Eurodisney. Weet je hoe fijn het is voor een moeder om te zien dat je een sterke dochter op de wereld hebt gezet? Een dochter die, ondanks haar verdriet, toch gewoon wél leuke dingen blijft doen? Wél gewoon kitsche kerstballen gaat shoppen in Amsterdam. Wél gewoon op de foto gaat met Baloo in Eurodisney. Weet je hoe hard we met z’n drieën hebben gelachen toen ik vertelde dat ik een uur in de rij tussen de kinderen moest wachten voor die foto, maar dat ik ook echt als een kind zo blij was? Na m’n Eurodisney-foto’s en -verhalen hadden we een gesprek over doodskisten, euthanasie, welke bloemen op de kist en zaten we met z’n drieën te huilen, omdat we het einde alle drie zo graag anders hadden gezien.

Ik ben een dochter die met alle liefde al jaren naast mijn ouders staat, óók tijdens dit laatste, moeilijke stukje. Voorál tijdens dit laatste moeilijke stukje.

En Menno, omdat jij je zorgen maakt of ik er wel op tijd bij zal zijn als m’n moeder sterft; mocht mijn moeder er toch voor kiezen om liever naar een hospice te gaan, dan zit die op een kilometer van mijn huis, een afstand die ik, mocht het nodig zijn, kruipend nog wel aan kan, maar gelukkig heb ik een fiets. En mocht er geen plek zijn in deze hospice, of in het ziekenhuis in Tiel, dan heb ik genoeg geld gespaard om een paar maanden lang elke dag en nacht op en neer te kunnen gaan met de taxi naar welke plek dan ook in Nederland. Wat zeg ik? Ik kan me Godverdomme elke dag met een limousine laten brengen als het moet! Maar gelukkig hoef ik dit allemaal niet in m’n eentje te doen of te dragen, want ik heb genoeg mensen in mijn omgeving die mij met alle liefde, op elk moment van de dag, naar waar dan ook willen brengen.

Dus beste Menno, ik word misschien oud zonder rijbewijs, maar laat mij in Godsnaam nooit zo’n liefdeloze, compassieloze, zure, zielige, zelfingenomen klootzak worden zoals jij.

Dit vind je misschien ook leuk...

31 reacties

 1. Leo schreef:

  Amen!!!

  Makkelijk gezegd maar laat je niet gek maken hoor! Jullie maken iets mee wat niemand mee zou moeten maken (helaas is het aan de orde van de dag)

  Dat doen jullie op je eigen manier en het is niet aan anderen om daar een stempel van goed en fout op te plakken.

  Sterkte

 2. Suus schreef:

  Veel sterkte Luna, en laat je inderdaad niet gek maken!
  Deze zak zoekt gewoon aandacht. Hij zal hieronder ook vast weer iets triests achterlaten omdat hij blijkbaar niets beter te doen heeft met zijn leven. Gewoon lekker negeren.

 3. Iris schreef:

  Hele mooie blog, en goed opgeschreven!
  Alleen ben ik bang dat dit zijn ego alleen maar meer streelt en hij het fantastisch vind, deze aandacht…
  #dontfeedthetrolls #ignorethetrolls #alltrollsmustdie

 4. mie schreef:

  Your rock, girl !

 5. Mandy schreef:

  Go Luna!

 6. Marjan schreef:

  Don’t feed the trolls lieverd, die vullen zichzelf wel met haat en jaloezie, zijn ze heel goed in…..het is namelijk het enige wat ze kunnen….

  Jij bent heel erg goed in het verspreiden van liefde, liefde voor je moeder en vader, voor M en voor Nina, voor je katten, je vrienden, voor kitscherigheid, voor eten, voor genieten, voor jezelf en voor nog zo ontzettend veel meer. En al die liefde maakt jou tot die heerlijke, eerlijke, leuke, lieve , geweldige Luna die je bent. Altijd doen waar je goed in bent. Met een knuffel voor jou en voor jullie allemaal daar!

 7. Berta schreef:

  Ik vind het eenvoudigweg onbegrijpelijk dat iemand zo reageert. Ten eerste het behagen scheppen in het vernederen van een ander… dat is al vrij triest. Maar dan ook nog in de context van de naderende dood van je moeder?! Ik kan er niet bij… wat zegt dat over iemand?! ’t Moet wel een enorm triest figuur zijn, met geen enkel benul van wat vriendschap, Liefde en warme familiebanden kunnen betekenen in een leven.

 8. gewebkijk schreef:

  mooi gesproken, en veel sterkte de komende tijd. (en liefde)

 9. Lotte schreef:

  Wat een sukkel is die Menno.
  Heel veel sterkte, liefde en kracht de komende tijd . Geniet van alle mooie momenten ♥️
  Liefs lot

 10. BiteMe schreef:

  Jezus Menno, heb je geen liefde in je leven ofzo?!

 11. melia de jong schreef:

  go girl steek je energie niet in zulke losers wat je ook doet je doet het toch nooit goed maar zoals wij hier in rotterdam zeggen laat zulke mensen lekker de ……… genieten je doet het harstikke goed veel liefs melia

 12. Jessica schreef:

  Ik heb hem toch even opgezocht en zijn eigen blog wat doorgespit. Het enige wat ik zou kunnen zeggen is: Ok, boomer….
  Chantall, blijf liefde geven zonder om te kijken en laat jezelf door liefde van anderen opbloeien. Dat kleine beetje zure regen is niet genoeg om jou neer te maaien (al brandt het wel een beetje).

 13. Tosca schreef:

  Wat een enorme droeftoeter die Menno zo iemand wens ik eeuwig durende jeuk en te korte armpjes 🤮

 14. Paul schreef:

  Liefde voor jou en je moeder, Chantall.

 15. Karen schreef:

  Zucht, ik heb zulke mooie reacties bedacht, maar ik wil me ook niet verlagen tot zijn niveau. Ben bang dat ik dan zo ver moet bukken, dat het een hernia oplevert. PS. Ik had ook nog iets met herfst, eekhoorns en grote eikels, maar ik doe het niet! ;)

 16. DP schreef:

  Ik had zijn reactie die dag gelezen en was al begonnen met typen maar bedacht me, negeren is misschien beter. Ik had het ook nooit zo goed kunnen verwoorden als jij dat hebt gedaan. Ik ben benieuwd hoe iemands leven er uit moet zien om zo iets walgelijks te schrijven en er waarschijnlijk nog trots op te zijn. Lager uitschot dan dit kan ik me niet voorstellen.
  Tegenover zijn debiele reactie, staan gelukkig zoveel fijne warme. Wel goed dat je deze loser fileert. Schrijf het van je af en probeer het te vergeten. <3

 17. Esther schreef:

  Alle liefde die jij in je leven hebt maakt sommige mensen jaloers en boos. Heel triest, zulke reacties, en behoorlijk gestoord.
  Liefs voor jullie!

 18. Gerda schreef:

  Ach lieverd toch…. let it go, let it go…. is te makkelijk gedacht. Maar meis, laat het. Hij is het zeker niet waard. Geniet nog van de tijd met je moes. En knuffel haar zo lang het kan. Ik gun jullie nog zooo veel knuffels. 💋💋

 19. Lien schreef:

  Achter ieder verhaal, iedere post, iedere foto, gaat een heel leven schuil, en in de meeste gevallen weet je weinig over dat verborgen deel. En terecht trouwens, iedereen heeft recht op een deel prive. Daarom kun en mag je dit soort (lullige) gedachten nooit op verhalen, blogs, plogs, foto’s etc. plakken, want je weet de helft nog niet! Jij laat eigenlijk best heel veel zien van dat leven achter de oppervlakte. En daarom, lieve Luna, verdien jij dit soort reacties niet en trouwens, jij bent meer dan je verhalen!

 20. Lien schreef:

  PS; een rijbewijsloos bestaan is heel goed te doen (weet ik uit ervaring), je komt toch wel overal waar je wilt en het is goed voor het milieu! Je bent dus een soort avant-garde-milieuactivist :)

  En vergeten in mijn vorige post: <3 <3 <3 voor jou!

 21. barbara schreef:

  Menno beschrijft op zijn eigen blog dat het wel heel erg is voor prins Andrew dat hij nu zo negatief in de pers komt. Kom op, ze was toch al zeventien en verder was hij ‘gewoon een beetje dom”. Dus hij vind blijkbaar naar Disneyland gaan een onoverkomelijke fout maar mensenhandel en kindermisbruik dat zal allemaal wel meevallen. Zeer bijzondere prioriteiten die Menno. Het is maar waar je de nadruk op wilt leggen in je leven. Verder is die blog niet te volgen, het lijkt wel het manifest van de Unabomber. Hij komt op mij nogal over als een bepaalde groente die je eet met een lekker eitje en wat ham erover heen. Niet serieus te nemen deze man. Sterkte Luna en mama de komende tijd

 22. Ier schreef:

  Onvoorstelbaar dat iemand dit denkt en dan ook nog het lef heeft om het te plaatsen. Word je toch een partij naar van. Al lange tijd geniet ik van je blogs/plogs en leef ik met je mee als het je moeders ziekte betreft. Wat een prachtig stel ouders heb je! En zij hebben een heel bijzondere dochter. Heel veel sterkte en liefs toegewenst!

 23. San schreef:

  Slimme zet van Menno om zo extra hits voor zijn blog te krijgen?! En hij vindt een rijbewijs kennelijk zo belangrijk….misschien kan hij rijlessen voor je regelen? Of een extra chauffeur? ;)

 24. Judettedelatourette schreef:

  Wat een ontzettende lul die gast !
  Ik zou hem bijna niet de aandacht gunnen die hij nu krijgt.
  Maar gooi het er uit en weg ermee met deze lelijke energie !
  Heel veel sterkte en dat rijbewijs komt wel (of niet )
  Bijzaak in deze
  Ben er zelf op mijn 54e toch ook maar weer eens aan begonnen dus er is nog hoop !
  En iets leuks, er is een flamingo emoji !! 🦩
  Liefs

 25. Maurice schreef:

  Ik weet hoe lief en goed jij bent voor je ouders, en andersom zij voor jou.
  Dat je een ziekenhuis “rebels” ging opfleuren met schilderijen die gestolen mochten worden, maar met een verzoek een bedrag over te maken naar het KWF. En ga zo maar door.

  Geef de komende tijd liefde aan jezelf, je lief en ouders. Velen weten dat jij een top wijf bent <3

  X
  Maurice

 26. Tania schreef:

  WHAT THE FUCK. Niemand weet hoe een ander zich voelt, hoe die treurt en hoe zijn/haar leven in elkaar steekt. Komt daar nog bij dat er helemaal nooit een reden is om iemand nog een beetje na te schoppen als ze al zo laag zitten in hun leven. Wat een lul. You do you Luna! Nog heel veel sterkte in de komende tijd en geniet van elk moment vreugde dat je kan vinden, en lach wanneer je kan. Zonder schuldgevoel want elke mama zou dat willen voor haar kind.

 27. Esther schreef:

  Heel veel sterkte gewenst, Luna <3

 28. Patrick schreef:

  Alsof jij je tegen wie dan ook zou moeten verantwoorden…. laat ze lekker lullen en geniet van de tijd samen met je moeder en andere dierbaren.

 29. fransijn schreef:

  Block die loser Luna. Je hebt een prachtig antwoord gegeven. Laat dat het slotstuk voor hem zijn. Laat hem niet meer binnen. Het is af, het is klaar. Ik volg je al heel erg lang en heb bewondering voor je. Ik reageer nooit. Ik wens je erg veel sterkte de komende tijd. Aan liefde en hulp zal het je niet ontbreken.

 30. Madd schreef:

  Mijn moeder had geen rijbewijs toen mijn vader in het ziekenhuis terecht kwam, en toch was mijn ze (77 jaar oud) er elke dag. Meestal zelfs 2 x per dag. De ene keer met de bus, de andere keer reed ze met iemand mee.

  Ik had geen rijbewijs toen mijn moeder overleed, in een ziekenhuis 25 km verderop. Ik had een jaar later, toen mijn vader overleed in een ander ziekenhuis 20 km verderop nog steeds geen rijbewijs.

  Waarschijnlijk zou dit heerschap niet naar zijn ouders in het ziekenhuis, of waar dan ook, gaan als hij er moeite voor moest doen en niet het gemak van een rijbewijs en auto had. Zegt meer over hem dan over jou. Want inderdaad: al moet je er kruipend naartoe. En aangezien hij ze ongetwijfeld niet in zijn leven heeft snapt hij ook niet dat er altijd mensen zijn waar je op kan rekenen en die er voor je zijn.

  Ik was bij mijn moeder, van het begin tot het einde. Ik was bij mijn vader, van het begin tot het einde. Zonder rijbewijs.

  Lekker laten lullen die Menno, je hoeft je niet te verantwoorden, zeker niet tegen zo’n droplul.

 31. Else schreef:

  Kan ik deze gewoon liken ? Goed zo meisje, ik steek ff mijn duim omhoog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *