web analytics

29

AMSTERDAM, WAT BEN JE MOOI!

Ik ben de hele dag in Almere geweest en wanneer ik in de trein naar huis zit, passeer ik station Amsterdam Muiderpoort met meer dan 1 uur vertraging. “Door de weersomstandigheden”, sprak een vrouw door een speaker. En ik ben haast bevroren. Maar wanneer de mij vertrouwde gebouwen en de mij vertrouwde lichtjes allemaal in een nevel van wit en sneeuw, langs de treinraampjes schieten, denk ik; Amsterdam, wat ben je mooi! Wat ben je ongelooflijk mooi! Thuis lig ik op de bank en ik zie wolken wit langs onze ramen naar beneden vallen en ik ben verliefd. Weer zo verliefd op Amsterdam. En op de plek waar ik nu woon. Dit uitzicht, dit wit, dit zo waanzinnige wit, heb ik nog nooit gezien, hier in ons huis. En om 20.00 komt partner P. thuis, in net zo’n verliefde staat als ik. “Meisje”, roept hij, “buiten is het Anton Piek-weer! Kom we gaan!” En ik denk; Jezus, hoe romantisch. En we lopen en we rennen samen, door onze eigen Coca Cola-commercial. Onze voeten knarsen centimeters diep en we gooien sneeuwballen naar elkaar. En we nemen foto’s, want we hebben allebei onze stad nog nooit zo mooi gezien. En we zeggen: “Kijk die bomen eens, hoe mooi!” En we zeggen: “Kijk dit straatje eens!” Heel Amsterdam is wit. En we nemen foto’s van de grachten. En we nemen foto’s van elkaar. Wit. Wit. Wit. “Kom, laten we uit eten gaan”, zegt hij als we op de Dam lopen. “Naar de Japanner”, opper ik, want daar zijn we bijna in de buurt. En op de terugweg lopen we nogmaals terug over de grachten. Het sneeuwt nog steeds. Heel de stad is lief en iedereen kijkt elkaar weer aan. Men schuifelt voorzichtig door de straten en iedereen lijkt zich te realiseren dat zo’n winteravond als deze herinnerd moet blijven. Amsterdam, wat ben je mooi!

Dit vind je misschien ook leuk...

29 reacties

 1. Henk schreef:

  Tja… Als dát waar zou zijn…

 2. Henk schreef:

  Maar uh… de hele dag in Almere… En je wijntjes dan? ;)

 3. Maurice schreef:

  Luna met een muts. *pinkt een traantje weg*…
  Jij schrijft lief als je geen vibrators verkoopt Luna!

 4. Sillycrazyme schreef:

  Heel Nederland valt over mekaar heen om dit wonder te onderzoeken: het is wit en het ligt op de straat, wat is het? Alsof ze met zijn allen nog nooit sneeuw hebben geziem :-D

 5. TbosS schreef:

  Amsterdam was gisteren inderdaad prachtig… het vondelpark was sprookjesachtig… en wordt nu tijdelijk bewoond door enkele honderden sneeuwpoppen.

 6. Jan F. (de) schreef:

  Weet wel dat onder die sneeuw de grotestadse viezigheid ligt die binnenkort weer boven komt drijven… Hier op het platteland is de sneeuw even wit maar als dat wegsmelt vinden wij elkaar hier nog even lief.

 7. zara schreef:

  :-) :-) niet alleen het vondelpark, maar ook het sarphati en oosterpark worden bewoond door witte mannetjes
  ik vind het ook superrr! dit ‘anton pieck’weer

 8. mwoi schreef:

  Sneeuw bedekt oneffenheden, op straat en tussen mensen.

 9. dennis013 schreef:

  aa, amsterdam is ook best leuk :)

 10. Kaat schreef:

  Amsterdam is prachtig. Vooral met sneeuw, maar ook als het zonnetje over de grachten schijnt en de mensen op de terrasjes zitten.

 11. Noughdy schreef:

  Kunnen we eindelijk weer over 20 jaar zeggen dat we vroeger wel echte winters hadden…

 12. Liesbet schreef:

  Hoe immens mooi, zeg. Ik kan waarlijk zeggen dat ik jaloers ben.

 13. San schreef:

  Uit het hart gegrepen, Luna!

 14. Rick de Kikker schreef:

  Koud worden en dan weer naar binnen om elkaar op te warmen. Ik ben gek op de winter.

 15. nove schreef:

  kon het ook nie laten even aan de sneeuw te zitten en heb gewoon, onder het Alziend Oog, zomaar een hand ervan beetgepakt en er zonder moeite een pracht van een bal van gekneed. Ik werd niet gestraft, ik herhaal, geen straf ! Hij deed ook lekker Plof op straat.
  Goeie sneeuw, pakt lekker, blijft compact, stevig en toch licht op de hand. Geweldig voor poppen, die rol je zo bij mekaar, lijkt me.
  Dat Amsterdam ‘mooi’ kan wezen hoeft mij niet voorgekauwd te worden hoor, ik ben inmiddels weg omdat de teloorgang me teveel aangreep/grijpt. Te maffioos, te corrupt, te a-sociaal geworden..
  En die enkele wandeling in sneeuwbuien of avondlichtjes is geen compensatie. Het versterkt alleen maar het idee dat ‘de’ stad implodeert en eindigt waarmee het ooit begonnen is, een moeras, een poel des verderfs..( ik word sentimenteel/ theatraal, tja)
  Denk je aan de vogeltjes in de tuin, de grachten en parkvijvers ?

 16. Erwin schreef:

  Hm lekker warm binnen bevalt mij ook goed…

 17. Nina schreef:

  Wat mooi, het lijkt wel een sprookje! Jammer dat ik nu niet ook in Amsterdam zit….

 18. Foefer schreef:

  * kijkt lichtelijk bedremmeld en teleurgesteld, maar vindt het hier in het zuiden des lands ook best mooi *

 19. Jannie schreef:

  Het was inderdaad inene
  sprookjesachtig romantisch gisteravond…
  en in alle stadjes liepen de liefjes met hun schatjes!

  (straight from Rotter-Kralinger-Forrest-DaM)

 20. dimitri schreef:

  ik mis je amsterdam…. dikke kus vanuit caracas

 21. renate schreef:

  Jaaaa, moooooiii!! Ik kon het ook niet laten om te modern met mijn telefoontje, aiii, foto’s te maken. Rembrandtpark. Mooi. Vondelpark. Mooi. De besneeuwde grachten. Mooi. De bomen. Mooi! Een half uur wachten op de via een omleiding rijdende 17, niet zo mooi. Alle pessimisten die Amsterdam stom vinden. Ook niet zo mooi!

 22. Nina schreef:

  Mijn vriendje, die wel in Amsterdam zit, klaagde dat ik zijn digitale camera uitgerekend DEZE week te leen had. Toen ik hem zei dat ik hier in Rotterdam wel mooie sneeuwfoto’s had gemaakt, hielp dat niets! Nouja. :-s :-)

 23. Menno schreef:

  Yeah, yeah, rub it in :-)

 24. Wel een mooie foto, Luna.

 25. Boef schreef:

  Mooi, mooi, mooi geschreven!

 26. StilleGenieter. schreef:

  Chantall op haar mooist, met knipoog naar @Maurice.

 27. Sudesh schreef:

  De foto is net een kerstkaart! :-)
  Wat ben je toch een mooie vrouw, Luun!

 28. Sudesh schreef:

  Wat zeg ik: Woest-erotisch!

 29. KnuffolMutz schreef:

  Amsterdam is dan ook de mooiste stad van de wereld :D

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *