web analytics

30

AMSTERDAM EN FIETS #24

Dit weekend heb ik fiets #24 aangeschaft. Legaal. Fiets #23 was 2 weken geleden gejat, maar dat is niet geheel verbazingwekkend, want die stond niet op slot. Vergeten. Fiets #1 in Amsterdam was de fiets die ik meenam vanuit m’n ouderlijk huis. Die werd in 3 weken gejat. Fiets #2 was de mountainbike die ik nog bij m’n ouders had staan. Die werd in 2 weken gejat, ondanks 3 sloten. Fiets #3 tot en met fiets #23 variëren van mountainbikes tot opoefietsen en van racefietsen tot brikken. Het enige dat al deze fietsen gemeen hadden was dat zij afkomstig waren van een junk. Junkenfietsen dus, in goed Amsterdams. Ik woon zo’n 5 jaar in Amsterdam en heb dus al 23 fietsen versleten. Hoe dat kwam was mij altijd een raadsel. “Ze moeten altijd mij hebben”, riep ik als er weer eens eentje gejat was. Gisteren werd mij het een en ander duidelijk toen ik heilig overtuigd tegen P. begon te gillen dat mijn allernieuwste aanwinst alweer gepikt was: “Hij staat er niet meer! Zie je wel, ik had nooit zo’n vouwfietsje moeten kopen, die zijn gemakkelijk te jatten!” Hij staarde me aan en begon me uit te lachen. “We hebben de fietsen zaterdag hier om de hoek gezet, omdat alles voor de deur volstond, maar toen je was nogal bezopen, dus dat zul je je wel niet meer herinneren”, zei hij. En inderdaad. Dat herinnerde ik me niet meer. Een paar meter verderop stond mijn schattige vouwfietsje nog gewoon in het rek. Zeer waarschijnlijk staan er in de Amsterdamse binnenstad dus nog zo’n 20 fietsen waarvan ik hier thuis de sleuteltjes heb liggen. Dus binnenkort maar eens een rondje langs mijn stamkroegen. Op zoek naar een roze opoefiets, een paarse mountainbike en een lichtblauw racefietsje. Die kan ik dan mooi weer verkopen zodat ik een avondje gratis kan stappen.

Dit vind je misschien ook leuk...

30 reacties

 1. Rick schreef:

  Geen nieuwe kopen en gaan lopen… lopen in een stevig tempo = caloriën verbranden.

 2. tweet schreef:

  Ik heb ooit eens aangifte gedaan van een fietsdiefstal, terwijl ik de betreffende fiets gewoon vergeten was aan de bieb…

 3. Karel schreef:

  In de 27 jaar dat ik Amsterdammer ben (daarvan fiets ik er zo’n 22)is nog nooit mijn fiets gejat. Ik heb van die junks wel eens gehoord hoe ze die dingen jatten en daar pas ik mijn ‘slotenplan’ op aan. Het zijn veelal studentenfietsen die gejat worden en die leiers kopen ze vervolgens weer van die junks. Zo blijven we bezig, een junk die fietst er echt niet zelf op hoor. Als iedereen gejatte fietsen blijft kopen en die weer met Albertcuyp-slotjes vast zet dan blijven we bezig. Een soort witte fietsenplan, of bruin. Al naar gelang wat men gebruikt natuurlijk. Mijn advies: dikke mac Bike ketting met een niet te kraken hangslot en een Abus beugel. Voorwiel altijd aan je frame en je fiets vast aan paal, hek of nietje. Niet die ouderwetse fietserekken met zo’n iel beugeltje ernaast. Niet op de bekende jatplekken neerzetten en niet te lang laten staan.Als je quick release op je zadel stuur en/of wielen hebt dan ben je die onderdelen lekker snel kwijt. Als je thuis geen ruimte voor een fiets hebt dan is er vast een stalling in de buurt. Dat probleem hebben er vast meer in jou buurt. Is het voordeel van een vouwfiets niet dat die makkelijk mee naar binnen kan

 4. rukker27 schreef:

  een junkenfiets heet in goed amsterdams een junkertzwijntje.

 5. PB schreef:

  PB heeft zich in zijn Amsterdamse jaren uitsluitend per step door de stad bewogen. Zo’n mooie geel-zwarte, de kleuren van de Wegenwacht. Met een extra hoog stuurtje erop, want anders PB te diep bukken. Inclusief Donald Duck fietsbel. En een piepklein ouderwets ANWB-schildje op de stuurstang. Geen verlichting, want PB viel zo al meer dan voldoende op. Zelfs junks wilden niet met dit stepje gezien worden, en lieten bij hun dagelijkse strooptochten mijn stepje dan ook links liggen. Zefls wanneer-ie niet op slot stond, wat altijd het geval was. De step staat nog steeds op zolder en kan tegen een geringe vergoeding voor 1 dag worden gehuurd. Wel zelf even komen halen en terugbrengen te D.

 6. Kristel schreef:

  Had es m’n fiets vasthangen met mega-ketting en mega-hangslot van Abus, aan een paal. ’s Anderendaags: paal oké, ketting oké, fiets weg. Echtwaar, de ketting hing nog rond de paal! Sindsdien: opvallend lelijk kleurtje op oeroud scharminkel. Niemand wil ‘m nog!

 7. Mootje schreef:

  Maakt geen flikker uit hoe je fiets eruit ziet. Was ooit in het bezit van een “frame met wielen + hangslot”, eigenlijk amper meer fiets te noemen. Mooi pleite dus.

 8. peter schreef:

  hé,
  Kom jij vaak in Gent(Belgiê) ? Ik zag immers je roze opoefiets staan vandaag. Aan het café De Jacobijn ! Je hebt goede smaak. Het is een heel leuk café. Misschien kom ik je er ooit wel eens tegen.

  peter

 9. peter schreef:

  Een heel leuke site heb je hier trouwens. KOm ook eens een kijkje nemen op die van mij http://home2.pi.be/pdier

 10. peter schreef:

  Een ander leuk café in Gent is de Vooruit.

 11. Karel schreef:

  Gent is zwaar ok. Ik was daar met Eurobier. Het cafeplan is briljant. Hebben ze de 265 cafes in het centrum op internet in in print bijeen gezet! 265 voor een stad van die omvang. Volgend jaar ga ik ook naar de Gentse feesten en dan kom ik met de boot. Voor een Amsterdammer is een weekend Gent echt er even uit. Bier en lekker eten.

 12. k1m schreef:

  hehe, ik ken mensen die elke keer dat ze hun fiets stallen het zadel meenemen in een tasje. Dat maakt het iets onaantrekkelijker voor de diefjes, maarja ook voor jou natuurlijk. Zie mezelf al lopen met een zadel.

 13. Ray schreef:

  Als je junkenfietsen koopt, ook niet zeiken dat ‘ie weer gejat wordt.

 14. [B4RTK3] schreef:

  teering jantje hee, weer je fiets gejat!! honden !

 15. joke schreef:

  misschien zijn er hier http://www.dederdebelg.be/index.php?p=78&c=1 een paar terechtgekomen?

 16. peter schreef:

  ja, welkom op de gentse feesten, Karel. Jammer dat ze net voorbij zijn hé. Vooral Blue Note-festiva, was schitterend. Kom jij dan ook, Luna? Op de fiets?

 17. Patrick schreef:

  Ik heb nog een goede herenfiets, Iets voor P? Zo ja, mail me maar

 18. PB schreef:

  Stelling van vandaag: Belgen kunnen niet steppen.

 19. peter schreef:

  leve België !

 20. juansi.com schreef:

  Ik was hier in Groningen een week geleden toe aan fiets 27 in zes jaar. Groningen crimineler dan Amsterdam? Of Juansi dommer dan Luna en laat zijn fiets makkelijker jatten?
  http://www.juansi.com/archive/2002_08_11_archive.html#80185720

 21. Kristel schreef:

  En ik dacht dat Leuven op dit vlak een ‘reputatie’ had!? Lijkt me nog mee te vallen!

 22. Kristel schreef:

  @Peter: yeah, België! ;-)

 23. peter schreef:

  dag Luna,
  Meerdere belgen dus nu op jouw site. Misschien maken we jouw site tot een cultgebeuren? Tijd om eens iets over België te schrijven? Het zou geappreciëerd worden. Gent of Leuven, speelt geen rol. Het zijn beide universiteitssteden, zustersteden vanaf nu. Beide steden zijn ook fietssteden.

 24. Luna schreef:

  Ik ben alleen nog maar in Antwerpen geweest… was overigens erg leuk…

 25. PB schreef:

  @peter: Nee, peter, stEppen. PB tikt zeer zorgvuldig en maakt zelden een taalkundige zijstap. Zeker niet wanneer Vlaamse lezertjes zich in de strijd werpen, want die winnen Taalstrijd meestal toch wel en zijn dus zeer kritisch. Dat blijkt wel weer…

 26. Yuroen schreef:

  Ik ben een tijd bezig geweest met het project; de jatimpulsbestendige fiets. Een oude opoe fiets, vanuit de losse hand goud gespoten, crosswieltje voor, bagagedrager voor, racezadel erop. Na een week klussen is de fiets na zijn eerste ritje gejat. Nooit meer teruggezien…….Conclusie; dit soort fietsen zijn ook gewild.

 27. s3mt3x schreef:

  Kind, 24 maar. Ik zit al op nummer 36, en daarvan is er niet een in Amsterdam gejat. Ik heb er ooit wel eens een teruggevonden en die zag eruit alsof er een tank overheen gegaan was…Hoe kunnen mensen nu zo boos worden op een fiets? Anyway de eerste die ik nu live aan mn fiets zie, is 36 keer de klos :) (webcammetje ophangen wil misschien ook wel helpen)

 28. peter schreef:

  Antwerpen is ook ok,ja dat wel. maar je moet echt eens gent proberen. Daar is alles veel gemoedelijker, gezelliger en plezanter.

 29. peter schreef:

  was maar een (flauw) grapje hoor PB. Sorry. vele groeten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *