web analytics

56

“WAT KOST DAT?”

“Hai, wat kosten deze boekjes?”, vraag ik. “Wat? Schat?”, vraagt een nep-blonde-vrouw achter een klaptafeltje. Ik laat haar een tijdschriftje met de naam ‘met Naald en Schaar’ zien uit 1953. “Oh, eh, nou, laat me eens kijken, die zijn een euro per stuk.” Mooi, denk ik. Ik had me voorbereid op 5 euro, maar nu neem ik ze alle 7, want er staan naaipatronen in van kekke ’50 jurkjes. Ik kijk nog wat verder tussen de spullen die zij uitgestald heeft op deze ‘kofferbakken-markt’ in Amsterdam Noord. Ik zie een mapje met een stuk of 20 oude foto’s. Die zou ik wel willen hebben, maar meestal zijn oude foto’s nogal prijzig. Handelaren weten wat ze ervoor moeten en kunnen vragen. “En dit mapje?”, vraag ik. “Oh, schat, die krijg je er gratis bij!”, mompelt de nep-blonde vrouw. Gratis? Gratis? Voor niets gaat de zon toch meestal op? De nep-blonde-vrouw is erbij gaan staan. Haar zwarte hoog-opgesneden badpak met roze trainingsbroek zijn alles behalve flatterend. Een stuk heup piept boven de trainingsbroek uit en haar buik hangt eroverheen. Ze neemt een slok van een blikje Heineken en ineens realiseer ik me dat ze dronken is. Of minstens aangeschoten. Ik besluit deze situatie volledig uit te gaan buiten. Ik neem haar uitgestalde handeltje in me op en zie een reiskoffer vol met oude foto’s en brieven daterend van 1910 tot 1960. Van zo’n koffer, barstensvol herinneringen van een wildvreemde, liefdesbrieven misschien of foto’s van vakanties gaat mijn hart sneller kloppen, maar de prijs is bij antiquariaten vaak enkele honderden euro’s. Ik waag het erop. “En als ik nou én die tijdschriftjes én deze koffer wil, wat kost dat?”, vraag ik. “Ja, dat zou jij wel willen weten hè?”, lispelt de nep-blonde-vrouw. Slokje bier. Stilte. “Voor 20 euro mag je alles meenemen”, zegt ze. Ik slik. En ik onderdruk een gil. Niet nu al een gat in de lucht springen. Haar een briefje van 20 geven, met een pokerface aankijken en dan snel naar huis, voordat ze van gedachten verandert. Of haar nuchtere man ineens verschijnt. Of iemand anders die haar vertelt dat ze net een belachelijk lage prijs heeft gevraagd. Betalen en wegwezen. Ren Luna ren! En eenmaal veilig thuis, met mijn koffer vol honderden foto’s en brieven, spring ik door het huis van blijdschap.

Dit vind je misschien ook leuk...

56 reacties

 1. hanneke schreef:

  wauw, super zeg! echt een schat om te koesteren..

  fotootje?

 2. Lous schreef:

  Ooow ik ben zo jaloers!!! (p.s. er staat een klein spelfoutje in de tweenalaatste zin)

 3. Johannet schreef:

  Ga je nu voorlezen?

 4. Janssen schreef:

  Tja…..ik vind het eigenlijk misbruik maken van…..:(,zou ik moeilijk kunnen.

 5. Luna schreef:

  Haha… nee, dat vind ik niet… als je op een rommelmarkt gaat zitten met spulletjes en je gaat ondertussen aan het bier, dan zijn de consequenties daarvan voor jezelf… En alle gekochte spulletjes/foto’s/brieven hebben bij mij een heel goed thuis gevonden… ze zullen terecht komen in verschillende kunstwerken, atc’s en nog veel meer! Ik denk zelfs dat de oorspronkelijke eigenaresse, ene Maria uit Den Haag, geboren in 1917 (haar geboortekaartje zit er ook tussen!) en waarschijnlijk onlangs overleden, behoorlijk tevreden zal zijn met de bestemming van haar ooit zo dierbare foto’s… zoals ik uit enkele brieven heb gelezen is haar man namelijk een zeer fanatieke kunstkoper geweest ;-)

 6. watnoulief? schreef:

  volgens mij moet jij een huis vol grappige bezienswaardig heden hebben veel plezier met je nieuwe aanwinst we zullen er vast wel wat van zien komende tijd doeiiiiiii gr Hennie

 7. hanneke schreef:

  misschien was de nep-blonde-vrouw wel haar dochter..? haha!

  ik heb zo ooit eens een web-log gezien waar ze een koffer aan het strand hadden gevonden, vol met brieven en foto’s. doet me dit een beetje aan denken.

 8. M%n schreef:

  Ooooh! Gij ge-luk-zak!!
  Je neemt toch even kopietjes van die brieven voor je ze verknipt? Niets zo prettig om lezen als iemands persoonlijke correspondentie… ;))

 9. Sandra schreef:

  Oo, een heuse schat :-)

 10. koen schreef:

  “let jij even op mijn kraampje, schat, ben binnen twee minuutjes terug, even bellen” … zei de standhouder tegen de blonde ietwat dronken vrouw van het standje naast hem … ;-)

 11. Luna schreef:

  Hahaha! Koen! :-)

 12. franka schreef:

  en als je nou eens heel mooie copieen maakt van die spullies en de originelen bewaart, dan kun je die brieven en foto’s wel 100x verknippen en verplakken.

 13. Joost schreef:

  Kun je geen website/boek maken over Maria, haar levensverhaal gereconstrueerd aan de hand van alle brieven, rijk geillustreerd met alle foto’s? Lijkt me wel een mooi project…

 14. Moeder van Luna schreef:

  Helemaal geen misbruik maken van ..zoiets doen we allemaal als we de kans krijgen,je hoeft niet heiliger te zijn als de Paus!!!!
  Veel plezier met alles.. ik zie het wel t.z.t.

 15. Swampy schreef:

  Hey babe, were you at the Ijhallen?! So were we; you should have come to visit with your suitcase full of memories!

  x

 16. Vader van Luna schreef:

  Twintig euro betalen voor andermans troep… neem nog een biertje Luna ;-)

 17. demopperpot schreef:

  als de drank is in de vrouw, is de handel snel van jou ;-)

 18. Janssen schreef:

  Aaaaaaaai,moeder van Riet.
  Nee dus….ik ben niet heiliger dan de Paus:),maar ik heb nu eenmaal bepaalde principes,het zou voor mij niet goed voelen.
  Mag toch???

 19. ifje schreef:

  volledig gelijk Janssen. Anyway: 20 euro voor andermans rommel, volgens mij heeft die nepblonde jou liggen gehad haha :)

  Al gemerkt dat je fantastische-geluk dat je nu voelt toch maar tijdelijk is… Dukha …

 20. Nina schreef:

  De situatie uitbuiten? Hahahaha!
  Daar is wat mij betreft in dit geval niets mis mee: eigen stomme schuld dat ze dronken wordt.
  Geluk voor Luna!

 21. Luna schreef:

  Nou ifje, ik kan je vertellen dat ik nog steeds helemaal loop te glimmen van binnen als ik een brief tussen de grote hoop vandaan haal en het prachtige zwierige handschrift zie… :-)

 22. Maurice schreef:

  Ik zou het inderdaad niet zomaar gaan zitten verknippen Luna. Sorteer eerst alle brieven. Lees ze allemaal en bouw dan het leven van die Maria in de vorm van ATC’s op.
  En wat anderen al zeiden…Maak kopietjes!!! of scan ze. Bewaar de orginele.

 23. Janssen schreef:

  Het kan aan mij liggen maar….de laatste pakweg 6 regels in je stukje Luna, zeggen mij dat je deep down inside best weet dat het eigenlijk not done is…….

  Ik vind het leuk voor je hoor,begrijp me niet verkeerd maar ik heb nu eenmaal ten alle tijde,zonder aanziens des persoon,een duidelijke eigen mening :):)

 24. Marjolein schreef:

  En zaten er ook nog romatische liefdesbrieven in die de moeite waard waren?

 25. Ellen schreef:

  Dat zijn van die zaken die ik straal voorbij loop. Daar hecht ik totaal geen waarde aan. Zo zie je maar, ieder zijn meug.
  Veel plezier ermee Luna. :-)

 26. Luna schreef:

  Nou Janssen, met die laatste 6 zinnen wilde ik alleen maar aangeven dat ik het een ongelooflijk goede deal vond! En juist omdat ik het niet kon geloven wou ik zo snel mogelijk naar huis… Ik heb er totaal, maar dan ook totaal geen moeite mee dat ik een stuk leven (achteraf blijken het trouwens brieven en foto’s van meerderen te zijn) heb gekocht voor maar 20 euro…
  Wat had ik dan moeten doen?
  Wachten tot de verkoopster nuchter zou worden (of misschien was dit wel haar normale staat van zijn?)…
  Tegen haar zeggen: “Nee, dat is echt veel te goedkoop, ik bied je 200 euro!”?
  Het koffertje niet kopen en het een paar minuten later door iemand anders mee laten nemen voor 20 euro?
  Nee hoor, er was echt geen andere optie dan dit! Ik wou het koffertje en zij wou mij die verkopen voor 20 euro… Ik had echt niet anders kunnen handelen :-)

 27. Floor schreef:

  Hoi Luna,
  Prachtig stukje weer! Even iets heel anders: Kan het zijn dat sinds je moeder (en vader?) je log lezen de stukjes wat ‘braver’ geworden zijn? Of ligt dat aan mij?

  Kan me daar overigens van alles bij voorstellen hoor. Bovendien ben je ondertussen ook wel 30 geworden natuurlijk ;-)

  Grtz!
  Floor

 28. Janssen schreef:

  Oke Luna!!!
  Gewetensvraag!!
  Jij staat op de rommelmarkt met een kraam vol schilderijtjes van Bruce.
  Vol liefde gemaakt.
  Je moeder(voor het gemak:))neemt het even over,plaspauze voor Luna.
  Het is warm,ze neemt een wijntje en nog 1,aaaaai,dat hakt erin,en moeder van Luna word dronken.
  Je komt terug en je kraam is leeg,de hele handel verkocht voor 10 eurootjes,gaat er dan niet door je hoofd:Shit,ze hebben mij ma een oor aangenaaid,misbruik van haar gemaakt omdat ze dronken is(sorry moeder van Luna):)
  Hahahaha,ik ben benieuwd!!!:):)

 29. pauld schreef:

  Zulk soort cadeautjes zijn altijd welkom en vaak zitten er erg leuke verhalen aan vast. Een vriendin van me heeft op de boekenmarkt in Deventer zo een oude kaart gekocht met een heel grappig verjaardagsgedichtje erop. Uiteindelijk is ze voor haar afstudeerproject het verhaal gaan uitpluizen en hetr verhaal geillustreerd in een erg leuk boekje. Ze is zelfs nog bij het ouderlijk huis van de, reeds, overleden eigenaresse van de kaart geweest.Ik kan je helaas (nog) geen link geven. op één of andere manier heeft ze wat problemen met haar website.

 30. blue schreef:

  gaaaaaaaaaaaaf Luna! Ik zeg: no mercy met heineken-drinkende dames, kom naar beneden en sla je slag! (oeioei, wat een foute quote) groetjes van mij! (ps ik was bijna morgen naar Adam gekomen om mijn 40 e verjaardag daar only the lonely door te brengen maar kies toch voor Groningen..) (2e ps..als ik weer naar A’dam ga…gaan we dan weer samen lunchen? )
  :))

 31. Pieter schreef:

  “Ik besluit deze situatie volledig uit te gaan buiten” …. dat was toch wel redelijk asociaal profiteren!

 32. patchwork schreef:

  Wat maakt het uit of het 20 euro of 200 kost! De eigenaren wilden ervanaf, hoe dan ook- dan moet je DAT veroordelen, niet de persoon die het koopt. Anders was het aan het eind van de dag misschien op de vuilstort beland- nu komt het in liefdevolle handen- en misschien in nog meer handen. Ik hoop dat mijn zooi later, desnoods voor nop, in zulke handen komt!

 33. Janssen schreef:

  Jij bent een goeie voor de politiek Patchwork,zo kun je alles rondbreien tot het in je eigen straatje past…..

 34. Luna schreef:

  Haha, Janssen, nee jij moet de politiek in! Je beantwoordt mijn vraag met een wedervraag ;-)

 35. Moeder van Luna schreef:

  Het is ’n hoop gezeik om niks!!!Ik had het ook gedaan ..is toch prachtig!!!!
  Principes die moet je af en toe aan de kant zetten…anders krijgen we zo’n starre wereld
  En Janssen …van 2 glazen wijn dronken worden???? ..nee hoor ..dat is tegen mijn PRINCIPES!!!!!!!

 36. Janssen schreef:

  Hoho moeder van Luna……niks gezeik,gewoon een discussie,wat is daar mis mee???
  Maar oke…..ik begrijp dat ik geen antwoord op mijn vraag krijg….einde discussie,jammer!!:):):)

 37. Luna schreef:

  Neehee Janssen! Ik krijg geen antwoord van jou op mijn vraag: “Wat had ik dan moeten doen?” En ik ben best in voor een discussie hoor, al zie ik niet precies in wat nu het probleem is… ik koop spulletjes van een aangeschoten vrouw, voor een veel te lage prijs… als zij, of iemand anders, heel erg aan die spulletjes gehecht zou zijn, dan zou ze ze niet verkopen… ze wilde van die spulletjes af en ik wilde ze graag hebben!

 38. Janssen schreef:

  Wat je had moeten doen kan ik je niet vertellen…..wel wat ik gedaan zou hebben!
  Ik had niets gekocht,kun je geloven of niet:)

 39. Marloes schreef:

  Nou, wat is het punt dan. Janssen koopt niks en Luna vervolgens wel. Hoppetee.

  (Dit doet me denken aan het verhaal over twee mannen die gaan eten in een restaurant en een grote en een kleine vis geserveerd krijgen. Zeggen ze allebei 100X “kies jij maar eerst”, “Nee, kies jij maar eerst.”, etc. Tot er eentje dan uiteindelijk als eerste kiest en de grote vis neemt. De andere man wordt na het eten boos en zegt “je had natuurlijk het fatsoen moeten hebben om de kleine vis te kiezen!” Zegt de eerste man die de grote vis koos: “Zou jij de kleine vis hebben gekozen dan?” De boze man knikt bevestigend. Zegt de eerste man: “Wat zeur je dan, je hebt hem toch ook gekregen?”)

 40. Mandy schreef:

  Sja…eh, moet je es horen…dan had dat mens daar niet moeten gaan zitten zuipen. Hopelijk voor haar heeft ze d’r lesje geleerd en heb je haar zo juist geholpen. Wie weet zou ze anders volgende maand een staande klok die wel 4000 euro waard is voor maar 40 euro hebben verkocht. Mag ze je toch dankbaar zijn, of niet?

 41. Menno schreef:

  Ik herinner me nog als de dag van gisteren dat je lag te kankeren omdat je ouders zonodig aan de kompjoeter moesten en jij dus vanzelf de helpdesk was. Nu zie je wat je er van krijgt, moeders was al niet weg te timmeren, en nu loopt pa ook binnen. Sheesh ;-)

 42. ifje schreef:

  Luna: hoe je het ook blijft draaien of keren, het blijft gewoon op dit neerkomen: jij had een ongelooflijke begeerte om die foto’s in jouw bezit te krijgen. Het maakt niet uit of je er nu 10 euro of 100 euro voor betaald hebt (de waarde van dingen is nu eenmaal relatief). Wat wel uitmaakt is het feit dat je WIST dat je die vrouw iets aan het aftroggelen was en dat je je slag ging thuishalen omdat die vrouw dronken was. Het feit dat die vrouw maar niet moest dronken zijn maakt niet veel uit, het is jouw intentie die telt.

  Vergeet niet: karma is een universeel feit. Wat je nu wel/niet goed/slecht doet tov van een ander zal een dag terugkeren naar jou. Aan jou dan de keus om negatief karma op te bouwen voor wat “tijdelijke” geneugten van wat foto’s.

  Probeer misschien anders die beheerten wat onder controle te houden, want zij hebben blijkbaar niet veel moeite om jou (en bijna de volledige wereldbevolking) onder controle te houden

 43. Kim van dancelinx schreef:

  Ik geef je groot gelijk luun beter hoor! ik had dat klaptafeltje ook nog afgetroggelt. moet ze maar niet zuipen onder werktijd >:)

 44. patchwork schreef:

  Wat een bullshit- over dat aftroggelen! Luna vroeg gewoon de prijs en heeft geen moeite gedaan om er nog wat af te pingelen, ondanks dat dat misschien ook nog gelukt was! Toen die vrouw ´smorgens die koffer in haar kraam zette, was ze nog niet dronken neem ik aan.
  En mocht die vrouw spijt hebben, wat ik betwijfel, dan heeft ze een leuk levenslesje gekregen met haar dronken ´karma´. Wie weet is haar leven nu gered! *halleluja*

 45. Geertjan schreef:

  Die aangeschoten lady was gecharmeerd van jou.
  Zij hoopt dat je nog eens iets komt kopen.

 46. Luna schreef:

  Lieve ifje, blijkbaar heb jij steeds de behoefte om mij te wijzen op mijn negatieve eigenschappen en wat voor vreselijks er daarom wel niet met mij kan gaan gebeuren in de toekomst… Met welke intentie doe jij dat? En wat doet dat met jouw karma?

 47. koen schreef:

  @luna, uiteindelijk heb je eigenlijk niet ‘afgeboden’ … en dat is gewoon ‘not done’ op zo’n rommelmarkt … dat is je reinste marktbederf ! ;-)
  ik wed dat Ifje het met me eens is :-)

 48. Letje schreef:

  Kan niet anders zeggen dan dat je een schat aan dingen in huis hebt gehaald. Had er graag samen met je tussen gesnuffeld :)
  Aftroggelen of niet, ik had hetzelfde gedaan :) Alleen het koffertje al :)

  gr Letje

 49. Marloes schreef:

  Ter voorkoming van misverstanden: karma is niet hetzelfde als zonde. Al denken wij met onze westerse, christelijke invloed wel gelijk aan straf voor onze daden. Karma is een zuivere, natuurlijke beweging van oorzaak en gevolg, met evenwicht als doel. Miljoenen, eeuwenoude draden die wij met ons kleine menselijke verstand niet kunnen overzien. Zo zou het kunnen zijn dat, omdat ik nu een blauw shirt aanheb, Luna overmorgen een prachtige ATC maakt. Of er iets veel ergers, elders op de wereld gebeurd.

  Vanuit het geloof in karma is de intentie tot “goed doen” (wat dat ook moge zijn) inderdaad belangrijk en het niet ontkennen van de oorzaak/gevolg-relatie ook, maar wij zijn niet gemachtigd tot het bepalen welk gedrag waartoe leidt. We kunnen dat niet. Misschien was het wel nodig om het vanuit wat voor intentie dan ook voor 20 euro van een dronken vrouw te kopen, omdat het leidt tot iets anders dat nodig is. En zal dat alleen maar mogelijk zijn door het op deze manier te kopen. Wie zal het zeggen?

  Het gaat nog wat dieper (een bepaald gedrag of bepaalde gedachte maakt bepaalde stadia door, wat ook weer karmische effecten kan hebben), maar dat zal ik verder achterwege laten. Het is uiteindelijk gewoon de bedoeling dat je doet wat jou op dat moment goed lijkt (en soms misschien ook iets te doen wat jou op dat moment niet goed lijkt.). :)

 50. hanneke schreef:

  volgens mij is ifje van de Karma-police (radiohead)

 51. Pollie schreef:

  Wijze woorden Marloes, zo had ik het nog niet bekeken. Ik ga jouw zinnen nog eens goed nalezen, zoals jij het zegt verklaart een hoop en dat bedoel ik serieus.

  xx,

 52. cassje schreef:

  ik zou er inderdaad gewoon kopietjes van maken en daarna proberen familie op te sporen, zodat ze erg gelukkig zijn met de brieven van hun over over overgrootoma

 53. Hans schreef:

  Godallemachtig janssen, wat een gezever. Als jij je snijdt bloed je dan goud?

 54. Janssen schreef:

  Jezus Christus Hans,mag ik a.u.b gewoon mijn mening geven?
  Moet ik het dan maar klakkeloos overal mee eens zijn en braaf ja en amen roepen terwijl ik dat niet zo voel?
  Dacht het niet!!!!
  Ben ik dan ook niet van plan:):)
  Prettige dag Hans!!!

 55. Hans schreef:

  Dank je. En natuurlijk mag jij je mening verkondigen. We zitten hier in Nederland. Het land van polderen, waar iedereen die een menig heeft die zomaar mag spuien, oordeelkundig of niet. Het land waar voor elke scheet drie commissies en een zelfhulpgroep worden opgericht. Maar..


  Ik had niets gekocht,kun je geloven of niet

  gaat er bij mij niet in. Wat zou je gedaan hebben als jij die koffer gehad had willen hebben? “Goh, mevrouwtje, ik ben geinteresseerd in uw koffer, maar ik zie dat u licht bezopen bent. Benadeeld u iemand als u die koffer aan mij verkoopt voor 20 euri? Gaat er iemand boos worden?”

  Misschien is die mevrouw wel op haar best als ze aangeschoten is, misschien wilde ze echt voor dat geld van die koffer af. Misschien heeft ze die koffer wel gevonden op zolder toen ze vers in hun huis trokken en hebben ze er geen band mee. Wie zegt dat ze iemand een hak heeft willen zetten die even moest pissen. Weten wij veel? Alleen Luun was erbij en ook zij weet de achtergrond niet. Luun is alleen maar blij met haar hit.

 56. patchwork schreef:

  ´Bloed je dan goud´…
  Die ga ik onthouden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *