web analytics

45

ZONDER LUNA

De rouwkaart van de pa van P. kwam binnen.
Zonder mijn naam eronder.
De naam van de moeder van P.
De namen van de zus en zwager van P.
De namen van de nichtjes van P.
De naam van P.
Zonder Luna.
Dat was raar.
Dat was logisch.
Maar dat was raar.

Morgen wordt de pa van P. begraven.
P. heeft liever niet dat ik er bij ben.
Ik begrijp dat.
Ik moet dat respecteren.
Hij vindt het fijn dat ik dat respecteer.
Als ik wel ga is het moeilijk.
Als ik niet ga is het ook moeilijk.
Een begrafenis is trouwens sowieso niet mijn idee van een feestje en ik denk dat de pa van P. het allemaal wel had begrepen.

Ik brand morgen zelf wel een kaarsje.

En ik weet nu al dat ik, ondanks de totale chaos van deze hele situatie, dankbaar zal zijn voor het moment.

Dit vind je misschien ook leuk...

45 reacties

 1. lin schreef:

  Sjeez wat een fucksituatie.
  Toch raar dat je naam niet in de rouwkaart staat…maar goed ik weet nauwelijks van de situatie.
  Sterkte.

 2. Natasja schreef:

  Wat treurig zeg :(, gecondoleerd (ook voor P. en zijn familie). En wat een lastige situatie. Ik begrijp wel dat P. liever niet heeft dat je komt. Dat zou het voor hem extra gecompliceerd maken. Aan de andere kant ben je er ook bij betrokken geweest en heb je, voor zover ik begreep uit de posts, de vader van P. goed gesteund/verzorgd. Een kaarsje branden (e.u. met zijn foto bij de hand) vind ik een heel mooi gebaar en uiteindelijk gaat het toch om het herdenken van iemand. Ik hoop dat je het een plekje kunt geven, veel sterkte ermee!

 3. leila schreef:

  P. kan ik heel goed begrijpen. Dat Luna niet op de kaart staat niet.
  Sterkte voor allemaal.

 4. Moeder van Luna schreef:

  Doen wij ook ’n kaarsje branden !!!

 5. lin schreef:

  Kijk, da’s een lieve moeder.

 6. Marloes schreef:

  Lastig lastig en toch niet eerlijk. Maar ja het leven en de dood zijn niet eerlijk….

 7. darja schreef:

  wat een klotesituatie is het, ik lees al de hele tijd mee en weet gewoon niet zo goed hoe ik moet reageren. Maar ik vind het wel vreemd dat je niet op de kaart staat en ook niet bij de begrafenis bent. Je hebt je toch de afgelopen jaren heel intensief met die man beziggehouden? Maar goed, geen oordeel hoor, daar zal vast wel iets achter zitten. Maar natuurlijk voor jou en voor P heel veel sterkte in deze moeilijke tijd met dubbele moeilijke emoties! In den haag denken we aan je! (en als je taart wilt komen eten van maison belder ben je van harte welkom!)

  x D

 8. Pien schreef:

  Logisch dat je niet op de kaart staat: je bent geen familie meer. Wel kut, dat wel.

 9. Maurice schreef:

  Het leven is een feest, dus de dood ook. Ik wed dat de vader van P. jouw graag had willen zien huilen.

  Je hebt voor hem gezorgd, dus ik snap alle commotie niet. Of heb ik ineens wel zigeunerbloed door mijn aderen stromen. Ex of niet. Jij was deel van zijn leven, dus mag je er gewoon bij zijn.

  Nu ben ik drastisch tegen vriend P. en zijn egoistische familie. Jij hebt er jaren bij gehoord.

  Sorry…

  Toch gecondoleerd en ik brand altijd een kaarsje voor iedereen. Dus ik herdenk gelijk de Pa van ex P.

 10. kim schreef:

  heel pijnlijk lijkt me dit… echt heel pijnlijk

  voor zover ik heb kunnen lezen heb jij jezelf een lange tijd niet op de eerste plek gezet ( ook niet op de tweede)
  natuurlijk weet ik, net als veel meelezers hier, niet alles van de situatie natuurlijk

  Maar het lijkt me heel erg kwetsend om niet op de kaart te mogen, en niet gewenst te zijn op de begrafenis van de pa van P die ook heel lang jouw pa is geweest
  ookal ken ik je niet luun, ik denk wel aan je!
  ( op een niet-stalkerige-manier)

  X

 11. Janssen. schreef:

  Sluit me aan bij Maurice en Kim..:(:(

 12. angelique80 schreef:

  Maurice, Maar wat als hij over 6 maanden gestorven was? Had ze er dan ook op de kaart gemoeten? Ik snap heel goed dat ze het nu zo doen en dat is vast in overleg gegaan met P. Anders was ze vast wel op de kaart gezet.

  Heel veel sterkte morgen meid, het is niet nix. Je hebt zoveel voor ze gedaan en je hield(waarschijnlijk nog steeds)ook van ze. Anders doe je dat niet. Je gaat als vrienden uit elkaar met P. Het kwam alleen op een kut moment maar zo is dat nu eenmaal. Ik vind het moedig dat je die stap hebt genomen. Sterkte! Vader van P zal het zeker waarderen dan je morgen een kaarsje voor hem opsteekt.

 13. Jill schreef:

  Oh, dat vind ik ook bijzonder pijnlijk. En – eerlijk gezegd – ook niet goed te begrijpen (zonder daar iemand mee voor het hoofd te willen stoten). Als je zo lang deel uitmaakt van een familie, lief en leed deelt met elkaar, dan is het wel heel erg hard (wreed) om ineens helemaal buitengesloten te worden.
  Ik bedoel, je naam had er toch wel kunnen staan? Wat heeft de vader van P. (en de rest van de familie) nou eigenlijk te maken met het feit dat jij en P. geen liefdesrelatie meer hebben?
  Dat je niet (of wel) naar de begrafenis zou gaan, dat vind ik iets anders. Maar je naam weglaten… Ik zou me in ieder geval erg rot voelen. Alsof je niet bestaat, alsof het allemaal niets betekend heeft… :(

 14. Aukje schreef:

  Ik snap dat je niet op de kaart staat en dat het moeilijk is voor P. als jij op de begrafenis bent, maar jij hebt wel onwijs voor die man gezorgd, zoals geen ander dat heeft gedaan. Dat zou toch ‘beloond’ moeten worden met een plekje bij zijn afscheid. Al was het maar achterin de zaal.

 15. blue schreef:

  Ingewikkeld. En triest.Voor alle partijen. Sterkte!

 16. Johannet schreef:

  Lieve Luna,
  Als lezer heb ik er geen moer mee te maken maar ik wil wel even kwijt wat ik vind:
  Je hoort bij het afscheid van de pa van P. te zijn. Je kan achterin de kerk zitten. Zo onopvallend mogelijk. Maar je hoort er te zijn. Moeilijk of niet.

 17. AWeetje schreef:

  Jarenlang was het je schoonvader, je hebt hem verzorgd zoals een dochter haar vader zou verzorgen, een moeder haar kind….en dan wordt het uiteindelijk niet gewaardeerd als je bij het afscheid wilt zijn…Ik begrijp dat niet. Alsof je bij het uitmaken met P je meteen je gevoelens hebt gewist..Je niet hoeft te rouwen, niet hoeft te gedenken om het gemis van die man een plekje te geven…
  Luna, sterkte!! en ik brand morgen een kaarsje voor jou!!!!

 18. LIA schreef:

  Heb ook eens bij de begrafenis van de pa van mijn ex gezeten…..Ik zat achterin met de ex van mijn schoonzus. Jaren hoorden wij ebij maar toen achterin met in ons oog de nieuwe liefdes! Kut dus maar toch gegaan en ja was wel uitgenodigd door mijn ex. De familie snapten er niets van???
  Sterkte Luna.

 19. Trijntje schreef:

  Lieve Luun, van die kaart snap ik soort van een klein beetje. Zo’n kaart is formeel en zo gaan die dingen. Mijn zusje stond op de rouwkaart van d’r schoonvader toen ze goed en wel 3 maand een relatie had. Het is ook gelijk een aankondiging aan de hele familie dat het uit is (want ongetwijfeld wist niet iedereen dit).
  Iets anders is de begrafenis. Ik vind dat je daarbij wel welkom hoort te zijn. Okay, achterin, okay geen toespraak oid van jou, okay je houdt je op de achtergrond, okay je komt even kort langs, maar je hoort er gewoon te zijn. Het is toch je ex-schoonvader!? Met mijn ex is nu 5 jaar uit, maar ik denk toch dat als het mogelijk is, dat ik dan wel naar de begrafenis van zijn pa of ma ga. Dusi ik vind dat je gewoon moet gaan, en ik denk dat iedereen dat normaal zou vinden.
  Kaart zou ik het niet meer over hebben.

 20. Paul schreef:

  Gewoon doen wat je hart ingeeft…
  En mischien, als je daar behoefte aan heb kan je bij een “begrafenis”, altijd nog later bij diegene je ……… doen wat je denkt dat je moet of wil doen.
  Zo kan je aan je (ex)schoonvader nog je, hoe moet ik het zeggen, eer bewijzen.
  Take care

 21. Nien schreef:

  Je hebt zoveel voor die man gedaan, hij betekende zoveel voor jou en andersom… Maar tegen de wens van P. (en misschien ook andere familieleden?) ingaan en toch op de begrafenis verschijnen is ook zoiets… Ik denk tussen de regels door te lezen dat je het zelf allang fijn vindt dat je thuis, voor jezelf, een kaarsje kunt branden voor hem, morgen. Weet je waar de vader van P. begraven zal worden? Dan kun je altijd over een tijdje, als de ergste storm is gaan liggen bij zijn graf langsgaan. En zo misschien net even iets meer afscheid nemen. Niemand kan jou in principe verbieden naar de begraafplaats te gaan, dus als dat voor jou tzt goed voelt: niet twijfelen.
  Heel veel sterkte, morgen.
  (Rouwkaarten zijn helaas vaak doordrenkt met van die formele regeltjes – trek je dat niet aan).

 22. JustMe schreef:

  Ik denk dat de keuze om Luna haar naam weg te laten op de rouwkaart geheel aan P. en zijn familie is. Ondanks dat Luna voor haar schoonvader gezorgd heeft, hoort ze niet meer bij de familie in de zin van partner van P.

  Ik denk dat het vooral moeilijk is om zwart op wit te zien dat je niet meer bij partner P. hoort.

  Dat P. je liever niet bij de begrafenis wilt hebben is misschien onbegrijpelijk voor veel reageerders maar als Luna en P. elkaar begrijpen en elkaar hier in respecteren, wie zijn wij dan om daar over te oordelen?

  Lieve Luna, veel sterkte morgen! Ik denk dat het niet uitmaakt of je wel of niet naar de begrafenis gaat. De vader van P. had het vast wel begrepen en je zal morgen op eigen wijze wel even stil staan bij zijn overlijden. Dat is wat telt.

 23. Marina schreef:

  Heel moeilijk om te reageren, juist omdat we maar een heel klein deel van de situatie kennen… Ik wens je in ieder geval heel veel sterkte en misschien kun je ooit op je eigen manier afscheid van je schoonvader nemen. En met de mijne erbij, branden er morgen heel veel kaarsjes….

 24. Maurice schreef:

  @ Angelique “Maurice, Maar wat als hij over 6 maanden gestorven was?”

  Ik denk dat hij dan een stok tussen de benen van vriend P. had gestoken, zijn nalatenschap had veranderd en alles aan Pieterburen had geschonken en eisen dat de leukste (meest gekke, edoch lieve) ex-schoondochter van hem er gewoon bij had mogen zijn.

  Ik wed dat hij genoten heeft van Luun met haar panische paniekaanvallen en stress. Een springveer die op het punt staat tegen het plafond te stuiteren. En nu het toch over het hemelse gaat. God heeft vast Luun zo gemaakt omdat ze grappig is. Rechtvaardig, lief en zo gek als een deurknop. Maar dat is het leven.

  Dat haar naam niet op de lijst doet me denken aan het interview met Barry Hay. Zijn moeder lag in haar kist en de priester hield een heel betoog over haar leven…En wie werd niet genoemd? Juistem, haar zoon.

  Maar Luun komt er wel overheen. Ze is creatief genoeg en heeft TIG Ploesies om haar gezelschap te houden. Haar ex-schoonvader waakt toch wel over haar.

 25. CiNNeR schreef:

  Zal mijn mening maar voor me houden, ik ben tenslotte ook maar een lezer. Ik hoop dat je een goede manier vindt om afscheid van hem te nemen. Vooral voor jou belangrijk om te kunnen doen. Heel veel sterkte vandaag en de komende tijd.

 26. Brooklyn schreef:

  Je krijgt van mij een virtuele kus!

 27. Janssen. schreef:

  Het is niet zo zeer een kwestie van partij kiezen.
  Wanneer je ook maar een klein beetje gevoel voor rechtvaardigheid in je donder hebt,kun je er niet omheen dat hier 10 jaar Luna verloochend word en dat begrijp ik niet.:(
  Maar oke,jij heb er vrede mee en dat is goed,sterkte vandaag.

 28. Jolan schreef:

  Ik kan P. ook goed begrijpen. Als ik me in hem verplaats en ik op het afscheid van mijn eigen vader me ook nog bezig moet houden met mijn ex, dat is veel. Een afscheid per keer. En het is zijn vader…. Goed dat hij aangeeft dat hij liever niet heeft dat je er bent, deze tijd is al moeilijk genoeg voor hem, denk ik. Jou te zien daar en te weten dat je er niet meer voor hem bent op de manier waarop je er voor hem was, au!

 29. Patser schreef:

  Toen ik mijn ex verliet was het eerst wat ik deed haar naam uit ale documenten, verzekeringen, eigendommen, pensioenen en weet ik neit wat verwijderen. Een dagtaak. Maar andersom deed de ex dat ook. Het is een ritueel dat je helpt verder te gaan. Ik zou Luna ook niet op een kaart willen hebben. Niet lullig bedoeld, maar ik neem aan dat P. voorlopig ver weg wil zijn. Hij is de verlatene, begreep ik. Dan gooi je de deur dic ht, uit zelfbescherming

 30. Jan schreef:

  Wel op de kaart, niet de kaart… das helemaal niet van belang. De Vader van P. begrijpt, best als je niet komt op de begrafenis.. Jij bent namelijk ook een beetje zijn dochter geworden..
  Sterkte,
  Jan

 31. Irene schreef:

  Ik sluit me bij Jan aan, veel sterkte Luna

 32. Eveline schreef:

  Als het voor jou goed is, dan is het goed. Sterkte, vooral morgen.

 33. esther schreef:

  Wat verdrietig en pijnlijk, voor alle partijen. Heel veel sterkte met alles…

 34. jan schreef:

  Dat is inderdaad moeilijk. Ik heb het tegenovergestelde meegemaakt. Kort na mijn scheiding overleed mijn “toenmalige” schoonmoeder. Mijn ex-vrouw wilde per se dat mijn naam op de kaart kwam. Naast de hare en die van onze kinderen. Ik heb dat geweigerd. Dat was een vreselijk zware beslissing.

 35. cassje schreef:

  Ik hoop dat de familie en P. je dan op een andere manier laten zien hoe dankbaar ze zijn voor het feit dat jij er voor de vader van P. was, zoals voor je eigen vader.
  Heel veel sterkte in deze moeilijke tijd!

 36. Juicy Bags schreef:

  If you want an awesome dental experience it is advisable to verify out the South Jordan dentist Burberry Shoes. Your new South Jordan dentist will modification the best way you’re thinking that about dentists Burberry Handbags. Good your South Jordan dentist has! Regardless of what your dental specifications you can actually count on your new dentist Burberry Shoes. Prepare to get a adjust as part of your dental know-how for the reason that so-so dentists just never cut it any longer Burberry Shoes. If you need an amazing dental go through you have to test out the South Jordan dentist Burberry Outlet.

 37. Celine Handbags schreef:

  It does not generally cause laxative results as are usually encountered soon after over-consumption Coach Handbags. And is also frequently a larger sum than many people will try to eat in the solitary sitting down Coach Handbags. But when consumed in highly extreme quantities occasionally inspired by its practically non-caloric nature productively consuming Coach Factory. At the industrial level it’s manufactured from glucose by fermentation having a yeast moniliella pollinis Coach Handbags. The laxative response isn’t going to begin until such time as the body’s pure absorption threshold is crossed Coach Factory.

 38. the rise quartz element decoration classical black smallish foreign-style clothing’s star-level designer Coach Handbags Sale. which to the initially time and energy to demonstrate her patterns the whole society Discount Coach Handbags. Attains invitations to engage in this Swarovski crystals aspect challenge Coach Outlet Online. Chanel posted the black minimal foreign-style garments swarovski necklace Coach Purse. it can swarovski necklace sale become sleek additionally, the most effective pronoun Coach Purse.

 39. Coach Outlet schreef:

  Wet outfits and gear are no a good time and this water-proof duffle bag keeps yours dry Louis Vuitton Outlet. Tri-gate transistorsIntel hopes a model brand new transistor technology Louis Vuitton Outlet. The current development of self-education amid a faction of dissatisfied Louis Vuitton Outlet. that add tiny to in general manufacturing and new success creation Louis Vuitton Outlet. the praises of no cost business it never lasts not even by Reagan’s phrase Louis Vuitton Outlet.

 40. Dozens of luxurious womenswear manufacturers make superior Coach Factory Store. Women do get shortchanged on the market within the marketplace Coach Outlet. Inside of the dressing place he squatted in order to make totally sure they match easily Coach Outlet Stores. Emblems tend not to assure excellent craftsmanship Coach Outlet. Even now can mainly because the shifting seasons and use totally different high quality of the substance Coach Outlet. Excellent models-dolce gabbana and akris among the them Coach Factory Outlet Online. It has lengthy been an annoying reality that adult males are offered Coach Factory Store. Ladies are all the time searching for garments that’ll lift their bottoms and easy their bulges Coach Outlet. Some brand names like ralph lauren have different Coach Outlet Store Online. But can use tiny micro demodex denims to brighten Coach Outlet.

 41. transferred smoothly from a conceptual plan in to the home pc course Coach Outlet. By means of Revit enables for experimentation with numerous placements within the windows Coach Factory. There’s distinctive parts suppliers who provide machinery elements Coach Factory. alongside counseling to join the product packaging community Coach Outlet. steps and sign up for this field to build it employment Coach Outlet. alongside the next story that appeared extremely healthy and possibly Coach Outlet. It also offers quick three dimensional visual comments on the precise elevation Coach Outlet. The merchandise packaging always depends upon the caliber of the item Coach Factory Store. Packaging is in point of fact a science that’ll need to have adequate groundwork Coach Bags. wang purses comprise of an ideal option for you personally Coach Bags.

 42. Nike NFL Jerseys schreef:

  Any connectors provide absolutely everyone 2 processes designed to hold any container Louis Vuitton Outlet. we will effectively observe any designer comfortable feelings Louis Vuitton Outlet. Anya Hindmarch has by now released diverse renditions of Nevis Shopper Coach Outlet. Our internet retailer gives you the Thomas Wylde Louis Vuitton Outlet. I believe its fairly great for what it is actually Coach Outlet Online. All of it pledges any enormous high-quality from the container Louis Vuitton Outlet. a 4 elements assistance make any bag further more elegant Coach Outlet. and so on International Brand solutions Louis Vuitton Outlet. Queen B or relatively Leighton Meester rocks this Anya Hindmarch Nevis hopper Louis Vuitton Outlet. supple sheepskin what it put on quite comfy Coach Outlet.

 43. Chanel Outlet schreef:

  with predominantly teens raising significantly Coach Factory Outlet Online. margins it is usually they just please don’t give you discounts Coach Factory Store. On line retailers supplied lower price not always Coach Outlet Online. This manufacturer obtained an excellent bargain of indications of it Coach Outlet Online. margins it is usually they just do not give you discounts Coach Outlet Online.

 44. Coach Outlet schreef:

  I just like the grey color while using dark blue denim Burberry Outlet. I received this sweater to get a awesome offer off of Revolve Clothes Burberry Outlet. at the facet of the wonderful vital elegant Burberry Outlet. For your pop of colour I wore my highest Charlotte Olympia margo python pumps Burberry Outlet. group of two very nearly about TB footwear pumps Burberry Outlet.

 45. Victims could Zolpidem On-line when providing healthcare doctors prescriptions for the very same.

  http://www.coachfactoryonline2012onsale.com/ Coach Factory Online

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *