web analytics

83

“WAT?”

“Do you have 20 cents for me?”, vraagt een smoezelige dame naast me. Voor me is de caissière net bezig mijn pak melk langs de scanner te halen. “Wat?”, vraag ik een beetje pissig. Of ik geld voor haar had, want ze wilde graag een ‘candybar’ kopen. Ondertussen zette de smoezelige dame een beugelfles Grolsch op de lopende band. Het was 9.30. Zucht. Meteen beslis ik om met m’n pinpas te betalen. Zeggen dat ik geen 20 cent heb, terwijl ik een briefje van 50 euro aan de caissière overhandig staat ook zo lullig. Ik pak m’n portemonnee en hoor het kleingeld rinkelen. Ik voel me ongemakkelijk en de vrouw vraagt nog een keer om 20 cent. “Je ziet toch dat ik bezig ben?”, zeg ik nog steeds pissig. “En als je zo graag chocolade wilt, dan zet je dat bier toch gewoon terug?” Ze verstaat me niet, maar ze begrijpt me wel, want ze vraagt nergens meer om. Het liefst had ik nog veel meer willen zeggen, want ik wind me er vreselijk over op. Prima dat ze verslaafd is aan alcohol, maar val mij er niet mee lastig. Zucht. Al die daklozen, verslaafden, sloebers en junks zijn natuurlijk hartstikke zielig en hebben vast ook allemaal een hele goede reden waarom ze zijn zoals ze zijn, maar niets praat goed dat ze mij sinds de euroflatie op de meest genante momenten om geld komen vragen. Ik noem de rij bij de kassa, de rij bij de pinautomaat, als ik daadwerkelijk stá te pinnen, in de tram, in de trein of als ik gewoon op een terrasje een witbiertje drink. Bij de uitgang van de supermarkt koop ik de daklozenkrant van een jongen die me daarna vriendelijk een prettige dag wenst.

Dit vind je misschien ook leuk...

83 reacties

 1. Roland schreef:

  Irritant zoiets ja. Laten ze gaan werken verdorie!

  Een vriend van me heeft een schoonmaakbedrijf en die heeft de grootste moeite om aan (ongeschoold mind you!) personeel te komen. Zolang dat zo is koop ik ook geen daklozenkrant. Ga toch werken in plaats van de hele dag staan te lummelen met die kut krant in je hand. Geen respect voor.

 2. carmen schreef:

  @ Roland – Ik ben (sinds kort) woontrainer van dak- en thuislozen, (ex)gedetineerden en jong-verslaafden. Prachtig werk wat dicht bij mijn hart ligt omdat je de mensen helpt bij een baan, schuldsanering, verslaving, reclasering ipv er over te oordelen! Een daklozenkrantje verkopen is ook werken. (een re-intergratie project) Lijkt het jou een pretje om voor een klein bedrag (ze vangen maar een paar procent van de winst) de hele dag in de kou te staan met mensen om je heen die je veroordelen en negeren? Nee, dan beter een rustig kantoorbaantje met een kacheltje en de koffie warm……

 3. janneke schreef:

  gewoon luid en duidelijk NEE zeggen/schudden, werkt voor mij in junkie & daklozen town Rotterdam, goed

 4. Chantal schreef:

  Ik kan me helemaal vinden in het verhaal van Luna, maar niet zo in de harde reactie van Roland…
  Er kunnen inderdaad genoeg (goede) redenen zijn waarom mensen zijn zoals ze zijn en de sterken moeten de zwakkere helpen in de maatschappij etc. maar ook ik sta te balen als ik me een dag de pleures heb gewerkt op kantoor en dan van mijn eigen zuurverdiende geld lekkere dingen ga kopen en dan moet worden lastiggevallen door bedelaars. Mij is het ook niet allemaal vanzelf komen aanwaaien. Maar goed zo eenvoudig zit de wereld (gelukkig) niet in elkaar.

 5. Rolandow schreef:

  In Nederland is het nog steeds zo dat je niet op straat hoeft te leven als je dat persé niet wilt.

  Dus wat voor reden er ook is, Chantal, ze hebben het nog altijd zelf gedaan.

  Bovendien help je ze niet door 20 cent te geven voor een candybar. Want het geld dat ze daarmee uitsparen, kunnen ze weer mooi besteden aan drank.

  Nee, ik heb totaal geen respect voor daklozen die andere mensen op een persoonlijke manier gaan lastig vallen om geld van ze los te krijgen. Ik negeer ze meestal gewoon.

 6. Kristel schreef:

  Je kan dan natuurlijk alleen maar hopen dat het niet een lid is van de bende die de daklozenkrantjes namaken. Erg voor degenen die wèl het echte krantje verkopen.
  ‘k Heb trouwens ooit een babbel gehad met ’n dakloze man in London. Werk kwijt, huis kwijt, vrouw kwijt… De man was doodgelukkig met het kleingeld en wat eten dat ik bij me had!

 7. junkie extra small schreef:

  Ik ben eens belazerd met een nep-daklozenkrant! Ik dacht heel barmhartig laat ik eens zo een krantje kopen van zo een stinkerd…was het de videolandkrant!
  verdorie, ik voelde me erg bij de neus genomen.
  Anyway de meeste gevallen zijn psychisch niet in orde door dingen die ‘gewone’ mensen niet voor kunnen stellen….t’is nou eenmaal zo.
  Nederland is al jaren geen verzorgingstaat meer, dus op hulp hoeven zij niet te rekenen.
  Ik geef alleen geld aan diegene die ik ok vind.

 8. Kat schreef:

  Nederland is wel degelijk een verzorgingsstaat. Bedenk een probleem en er is wel een instantie waar je aan kunt kloppen voor hulp. Dus als mevrouw De Zwerfster een hap zoetigheid wil, dan gaat ze die maar halen bij de voor haar in het leven geroepen instanties.

 9. junkie extra small schreef:

  En daarom is het dus zo druk met daklozen in Amsterdam?
  In welk land leef jij lieve meid?
  Zo te horen weet jij van dit onderwerp maar weinig.

 10. george bataille schreef:

  Aan alcololisten zouden ze nooit bier in een (glazen) flesje moeten verkopen.

  Komst als galsscherven op straat te liggen en ik of een ander rijdt er zn band er lek op!!!

  Alleen blikjes voor junks!!!!

 11. Rick schreef:

  …maar hopen dat ze niets heeft gejat… of was het niet bij AH.

 12. Caroline schreef:

  Roland, ik vind dat je gelijk hebt… Spijtig voor iedereen die ik hiermee op zijn ziel trap. Bij de plaatselijke supermarkt alhier staat dag-in-dag-uit zo’n daklozenkrant-verkoper. Hij is zelfs te beroerd om de krant vast te houden.. en hangt m dus met een knijpgevalletje aan zijn jas… Staat daar de hele dag met zijn handen in zijn zakken (binnen! dus niet in de snerpende kou of ondraaglijke hitte..)voor een billboard waarop ze schreeuwen om vakkenvullers….

 13. Inez schreef:

  En bijv. mensen zonder verblijfsvergunning die op straat zijn komen te staan? Ze kunnen niet terug naar het land waar ze vandaan komen, ze mogen niet werken, geen huis aanvragen, geen lessen volgen, niks. De instellingen zitten overvol. Ze hebben geen enkele mogelijkheid dus.
  En dat gelul van ‘het is ons ook niet komen aanwaaien’. Over het algemeen worden de meesten hier gebóren met de kansen voor het oprapen. (Voel je vooral neit persoonlijk aangevallen, want ik weet niet hoe het hier bij ieder afzonderlijk zit). Je bent in een bevoorrechte positie en dan gaan zitten kankeren op mensen die dat buiten hun schuld toevallig niet zijn.

 14. verbal jam schreef:

  @ Carmen: dank je dat je dat nu eens hebt uitgelegd dat het in het kader van reïntegratie is. Ik vroeg me namelijk ook altijd al af waarom die krantverkopers bij de supermarkt niet gewoon binnen vakken gingen vullen.
  Overigens moeten wij niet zozeer de daklozen de schuld geven, want er zitten veel psychiatrische patiënten tussen. De schuld ligt bij de bezuinigende CDA-kabinetten uit het verleden, die hierdoor vele patiënten de straat op heeft gejaagd.
  Maar goed, dat voortdurende bedelen kan inderdaad behoorlijk irritant worden. Soms vraag ik dan wel eens of ze terug hebben van 50 euro, want zelf kan ik ook irritant zijn. ;-)

 15. Huug schreef:

  Vraag of je kan pinnen…

 16. Paul schreef:

  De Daklozenkrant is inderdaad een lovenswaardig initiatief. Daar kun je beter je geld aan besteden.

 17. karin schreef:

  ik koop altijd een daklozenkrant, behalve als ik ‘m al heb natuurlijk, en geef dan wel wat extra. het is gewoon een aardige man, die altijd uitbundig bedankt.

 18. DaG schreef:

  Hmmm, klinkt als die Amerikaanse dakloze dame die al meer dan 20 jaar in de Westerstraat in de jordaan bij de AH rondhangt…

 19. Lars schreef:

  Ik koop altijd, eenmaal per maand, de daklozenkrant bij dezelfde man bij de AH. Werkt goed, we weten allebei waar we aan toe zijn, zeg maar.

  Alle tussenliggende keren groeten we elkaar gewoon, en maar 1 keer per maand komt het tot een transactie.

  Geef verder nooit los geld, simpelweg omdat daar geen beginnen aan is.

  En als ze me benaderen als ik sta te pinnen, een kaartje koop of anderzins m’n portemonnee heb getrokken bijt ik van me af… op zulke momenten moeten ze écht optiefen.

 20. Gooly schreef:

  Een daklozenkrant koop ik meteen. Lezen doe ik hem overigens niet, want hij boeit me verder niet. Op een “normaal verzoek om geld” krijgt men een glimlach en een duidelijk “nee”. Wanneer het verzoek komt terwijl ik sta te pinnen of met mijn portemonee open bij de kassa sta krijgt men een welgemeend “Sodemieter op!”
  Een tijdje geleden stond ik bij wijze van uitzondering in Utrecht op de trein te wachten, toen ik werd aangesproken door een dakloze met lang haar, best relaxte gast vond ik. Ik keek hem aan en zeg: “Nee, sorry” Hij zegt, “OK, geen probleem man” en hij wandeld weer verder. Ik weet nog steeds niet wat er met me gebeurde, maar ik ben hem achterna gegaan en heb hem een twee euro stuk gegeven dat ik los in mijn jas had zitten :)
  Ik ben verder nog nooit iemand achterna gelopen om hem geld te geven.

 21. junkie extra small schreef:

  Inez en verbal jam zij toppie, die weten waar ze het over hebben.

 22. Rolandow schreef:

  @Inez: Illegalen krijgen niet voor niets geen verblijfsvergunning.

  Als je Nederland binnen wilt, moet je aan bepaalde regels voldoen. Of die regels terecht zijn, is een andere discussie, maar ik denk dat je niet moet onderschatten hoe moeilijk het is om deze regels op te stellen en ze voor iedereen gelijk te houden.

  Illegale mensen voldoen blijkbaar niet aan de regels, anders hadden ze wel de legale weg bewandeld. Maar met illegale mensen kun je verder niets.

  Je “ziet” ze niet. Het is een groep mensen waar je als land geen vat op hebt.

  Net als bij een bedrijf, een school, of een instantie, heeft iedereen een capaciteit. Kom je daarboven, dan krijgt iedereen daar last van.

  Een kleuterklas met 40 kinderen. Niet alleen de 15 kinderen die er teveel zijn ondervinden de gevolgen, ook de 25 andere kinderen, want de aandacht wordt verdeeld.

  Een bedrijf die het werk niet meer aan kan, zal ook klanten moeten afzeggen, of meer werknemers aan moeten nemen.

  Lap je deze regels aan je laars, dan ondermijn je dus eigenlijk het systeem. Het systeem waarmee wij met z’n allen proberen Nederland leefbaar te houden.

  Mensen die hier misbruik van maken (illegalen) verpesten het dus voor iedereen. Ook voor zichzelf. Want ook de illegalen kunnen we niet helpen.

  Nee, naar mijn mening hebben illegalen al helemaal geen recht van spreken.

 23. junkie extra small schreef:

  Rolandow, je hebt gelijk.
  Er zijn altijd mensen die misbruik maken en het verpesten voor anderen, dat weet jij net zo goed als ik.
  Maar je weet het verhaal niet achter een illegaal.
  Als je niet terug kan naar je land en je hebt geen keus…dan kies ook jij ervoor om illegaal te zijn in een land.

 24. Rolandow schreef:

  @Junkie: Dan blijft het nog steeds terecht als dat land je eruit zet. Ik ken inderdaad het verhaal niet van de illegaal, maar nogmaals, je kunt nu eenmaal niet meer mensen helpen dan het maximum.

  Door dan maar voor illegaal te kiezen is voor zowel het land als de illegaal zelf geen oplossing.

 25. GJ schreef:

  het hangt een beetje van de situatie af hè!

  als ik op schouwburgplein (r’dam) loop.. dan is het meer een spelletje om de (agressieve) junks en zwervers te ontwijken..

  tja.. loop ik langs een (niet agressief) junk/zwerver op een rustig plekje.. dan denk ik er wel eens aan..

  loop ik laveloos (bijna zelf junk/zwerver) door de stad.. dan mag ik nog wel eens wat geven..

 26. Roland schreef:

  Wat betreft illegalen is het volgens mij erg simpel: op het moment dat ik illegaal in een land ga verblijven dan neem ik bewust een risico en KIES ervoor buiten alle rechten te staan. Een ander kun je daar niet voor verantwoordelijk houden.

 27. Inez schreef:

  Nee, je kunt niet meer mensen helpen dan het maximum. Dan zou je er natuurlijk aan kunnen denken om het aanbod te vergroten… zij wat meer, wij wat minder.

 28. Inez schreef:

  (yeah! ik word in één adem genoemd met verbal jam! :-))

 29. junkie extra small schreef:

  @rolandow: tuurlijk is het terecht dat je het land uit word gezet als je gepakt wordt, dat is het risico.
  Maar dat risico neem je als je voor die keuze staat.
  Maar zoals ik al eerder zei de psychische hulp die bij de ‘gewone’ zwerver word aangeboden is nihil.
  En dat vind ik om te huilen.

 30. Jweetje schreef:

  Ach soms is het gewoon te veel, te vaak, te gek. Maar ze dringen zich vaak zo erg op dat je je ongemakkelijk voelt.
  Ach… :(

 31. Kikkertje schreef:

  Ik krijg tranen in mijn ogen Luna. Wat is 20 cent? Als 20 cent iemand gelukkig maakt, wie ben jij dan om dat mensje gelukkig te maken. 20 cent.
  De volgende keer als ik vloeitjes koop, zal ik aan je denken. Luna misgunt me dit vast.
  Ga maar virtuele kleedjes ontwerpen. Sjeezus. Ik ben gelijk van slag.

 32. Kikkertje schreef:

  En nee, ik haat je niet, dat kost me vast 25 cent.

 33. Langharig. schreef:

  Lekker gemakkelijk, je hand ophouden? Ik dacht het niet. Als jij naar huis loopt met je “problemen” , dan staat zoiemand nog steeds op straat. Beetje afsnauwen die daklozen, some attitude zeg. Ik hoop van ganser harte dat die Roland een half jaar op straat komt te staan. Het is net als met die sukkels die de bek vol hebben over de Nederlandse gevangenissen die hun als hotels beschouwen. Als ze één dag en één nacht opgesloten worden drukken ze ’s nachts al huilend op het belletje. En of ze “alsjeblieft naar huis mogen, alsjeblieft?”. Opneuken met eigenheimers!

 34. Kikkertje schreef:

  Ik vraag me af wat er met jou mis is Langharig. Ben jij zo’n zielige loonslaaf die voor zijn vrouwen pumps moet kopen?
  Luna had gewoon die twintig centen moeten geven. Wie weet moet ze er zelf om bedelen.
  En wie geeft haar dan 20 cent?

  Ik wel :)) Om haar uit te lachen!

 35. joke schreef:

  Mensen, die zich een verslaving kunnen permitteren moeten vooral zelf weten wat ze doen; echter zodra men er derden voor/mee lastig moet vallen(diefstal,inbraak,overval bedreiging, etc, etc) moet het afgelopen zijn…wieberen > verplicht afkicken > opzouten; dat zijn doorgaans volkomen onbetrouwbare en hyper-egoïstische klootzakken…en dan zijn alco-junks nog wel de ergste; …wegwezen met dat tuig!!

 36. junkie xtra small schreef:

  @kikkertje: Ze heeft toch een daklozenkrantje gekocht!
  das meer dan 20 centen, hoor.
  Wat ben jij een bal, zeg gatver

 37. brillie schreef:

  Wat is nu 20 centen? Eigenlijk totaal niets. En als je iemand daar mee gelukkig kan maken, dan geef je iemand die 20 centen. Of zelfs nog iets meer. Ik zou meer moeite hebben met en spuiter.

 38. junkie xtra small schreef:

  brillie, you talk shit as always.

 39. Actiereactie schreef:

  Caissière: U wilt pinnen?
  Luna: Jazeker.
  Caissière: Onder de tien euro is dat dan 25 eurocent extra.
  Luna: Okay.

 40. bart schreef:

  Dat sommigen het volkomen absurdistische idee hebben ook maar iets verdiend te hebben van de welvaart die je bij je geboorte als Nederlander vrijwel per definitie ten deel valt, dat ergert me nog het meest.

  Op een goede tweede plek komt de hulpverleningsfetisj die daar dan weer het tegenovergestelde van is: de houding die in iedere junk of dakloze een slachtoffer van de maatschappij ziet en elke negatieve opmerking daarover tot het rijk der arrogantie verwijst.

  De waarheid ligt in het midden. Vraag eens aan de gemiddelde illegaal om zijn cv op te schrijven en geniet van de serie Nederlandse bedrijven die je dan tegenkomt. Wie profiteert er van wie?
  En junks en daklozen zijn geen zielige slachtoffers, alhoewel ik de opmerking dat ze er zelf voor kiezen net zo goed kul vindt. Op de hele aarde is er geen enkele populatie te vinden die niet voor een deel uit drop-outs bestaat. Ik kies ervoor ze simpelweg als mensen te zien. Irritante, zielige, goedlachse, manisch depressieve, volkomen gestoorde, levenswijze, ergerlijk verslaafde, geldgebrekkige, hardnekkig stupide, maar in ieder geval menselijke mensen.

 41. Rolandow schreef:

  @Inez: Het aanbod is niet te vergroten, want we kunnen blijkbaar niet eens voor onze eigen bevolking zorgen. Het nieuws gevolgd?

  Nog meer bezuinigingen. Nog meer mensen op straat. En dus .. nog meer mensen die gebruiken zullen moeten maken van de sociale voorzieningen.

  Ik geloof niet dat er in deze barre tijden veel over is voor goede doelen. Probeer het over een jaar of 5 nog eens, als de economie een beetje opgekrabbeld is.

 42. Langharig schreef:

  Kikkertje, Roland en Joke. Wat een fijne mensen. Altijd hun (voor)oordeeltjes klaar. En maar wijzen met dat vingertje. Ze zien in één oogopslag hoe mensen van binnen zijn. Scheren alles en iedereen over één kam. Zulke uitspraken maken jullie enger en a-socialer dan welke dakloze stereotypes die zich tussen jullie oren bevinden.
  Jullie zijn de werkelijke armen, van geest.

 43. bart schreef:

  @langharig – grotendeels eens, alleen is het probleem dat het concept binnenkant waarschijnlijk in dorre aarde valt bij hen. Want binnenkanten, die zijn voor mietjes > wieberen > opzouten > rtl-4 aan > niet langer nadenken.

 44. CiNNeR schreef:

  Kikkertje: een iemand 20 ct. geven is nog wat anders dan twintig man per dag 20ct geven.

  “In Nederland is het nog steeds zo dat je niet op straat hoeft te leven als je dat persé niet wilt.”

  Dat durf ik wel te betwijfelen. De welvaartstaat is goed voor mensen die precies in de regels passen en niet al teveel tegenslag hebben gehad. natuurlijk zijn er die niet hoeven maar door keuzes op straat belanden. Er zijn er echter ook genoeg die ergens een uitzondering vormde en dan is de weg naar de straat ineens bizar kort. Zelf mogen ervaren en was het niet door famillie of vrienden lag ik chronisch ziek en al onder dezelfde brug. Die welvaartsstaat moest me niet, een uitzondering kan niet bestaan. Het is een papieren vangnet wat lang niet voor iedereen meer werkt.

 45. Arthur! schreef:

  In de Rotterdamse metro liep ooit eens een dakloze om geld te bedelen. Zijn gezicht zag eruit alsof hij net helemaal in elkaar geslagen was. Hij vroeg de vrouw naast mij om geld voor eten. “Eten?” , vroeg de vrouw. Uit haar tas haalde ze een appel en gaf die aan de dakloze. De reactie van de man (ik citeer):

  “Dikke kankertrut met je varkenskop, ik wil ook wel eens blowen” en met een felle beweging gooide hij de appel tegen de deur van de metro.

  Voor deze mensen heb ik absoluut geen respect, ze zorgen alleen maar voor overlast en dat is volgens mij niet wenselijk. Ondankbaar volk.

  Ik vind zoals velen dat in Nederland alle mogelijkheden zijn om uit een dal komen. Ik krijg meer en meer het idee dat diegenen die op straat leven niet de motivatie hebben om uit hun dal te komen. En dat deze mensen het niet gemakkelijk hebben gehad, dat vind ik geen reden om het goed te praten. Ik ken genoeg mensen die het ook niet gemakkelijk hebben gehad (en dat is nog een understatement) en die hebben gewoon een baan, zijn niet verslaafd en zijn – voor zover dat mogelijk is – gelukkig.

 46. Rnow schreef:

  @arthur! Precies. Als ik die hongerige een hamburger aanbied is tie meteen vertrokken. (…hm… Okay heeft ie ook wel weer gelijk in.)

 47. Wendy schreef:

  Een dakloze heeft zijn positie compleet aan zichzelf te danken, bezorgt andere overlast met opdringerig bedelen en inderdaad: er zijn banen zat. Gastarbeiders waren in de jaren zestig ook niet te beroerd een bezem ter hand te nemen. Werken voor je geld, dat moet ik toch zeker ook?

 48. CiNNeR schreef:

  Als je het zo leest zou je bijna denken dat er helemaal geen sprake is van recessie, helemaal geen sprake van een gestage toename van schuldsanering en executieverkopen en er geen enkele waarschuwing is gegeven over het feit dat steeds meer mensen dak- en thuisloos raken.

  De mensen waar hier over gepraat wordt (die appels tegen deuren gooien of schelden) zijn de rotte appels onder een grotere groep mensen. De ‘nette’ dak en thuisloze kom je niet bedelend tegen met en fles drank onder een arm en een opgeheven middelvinger.

  Soms lijkt het wel een teken van zeer misplaatste jaloezie. ‘Ik moet toch ook werken’ Ik ben chronisch ziek en krijg regelmatig quasi grappig te horen dat ik lekker kan uitslapen. Standaard reactie “wil je de ziekte er ook bij??”

  Wordt je ziek of ontslagen vanwege bezuinigingsrondes kunnen de schulden in twee maanden dusdanig oplopen dat je sneller op straat staat dan je denkt. Niet voor niets hebben we een te kort aan opvanghuizen voor gezinnen. Mensen die echt wel willen werken en niet al hun geld naar een verslaving hebben gegooid, maar verder niet beter af zijn dan de gemiddelde zwerver die toevallig wel een grote bek heeft.

 49. Langharig schreef:

  Quote van Wendy:
  Een dakloze heeft zijn positie compleet aan zichzelf te danken, bezorgt andere overlast met opdringerig bedelen en inderdaad: er zijn banen zat. Gastarbeiders waren in de jaren zestig ook niet te beroerd een bezem ter hand te nemen. Werken voor je geld, dat moet ik toch zeker ook?
  Wendy – 27.06.03, 14:28″

  Arme Wendy, wat moet het erg wezen om zo dom als jou te zijn. Geen enkele realiteitszin, en vol vooroordelen. Met het huidige beleid en de recessie is dakloos worden een bittere realiteit voor velen. Als je je baan verliest, je hypotheek niet meer kan betalen en je man jou zat is (wat ik me héél goed voor kan stellen) ben jij misschien ook aan de beurt voor een paar maandjes “zwerven”. Geen huis hebben is niet alleen weggelegd voor drugsverslaafden. Maar ach, je bent vast te dom om zoiets aan te zien komen. Dakloos is immers ook : zwerver, alcoholist, a-sociaal, en dom. Héé, jij bent ook dom, see you bij het leger des heils?
  Achterlijke kutsnol.

 50. Dicky ! schreef:

  Settle down langharig…
  Er bestaat geen kuur tegen domheid, laat lekker gaan. Zulke lui zijn uberhaupt te dikhuidig om te kwetsen.
  :-)

 51. Arthur! schreef:

  Misschien is het aardig als men in een discussie niet naar woorden als ‘kutsnol’ grijpt. Dat maakt het voor velen een stuk prettiger.

 52. iLiaNa schreef:

  @Arthur: Ook een waargebeurd verhaal;
  Mijn beste vriendin heeft lange tijd in de psychiatrie gewerkt, op een gesloten afdeling vol knettergekke mensen, waaronder een ex-zakenman. Ooit succesvol,steenrijk en charmant. Nu is er op een gegeven moment een draadje in zijn hersenpannetje doorgebrand. Resultaat: Mr “businessman-of-the-year” loopt de hele dag met stokjes in zijn oren en bij tijd en wijle ook één in zijn achterste. Kun je je voorstellen dat we steil achteroversloegen toen wij dezelfde vent op straat tegenkwamen en hij ons wist te vertellen dat hij uit de inrichting was ontslagen omdat “ze niks meer voor hem konden betekenen”!!!

  Ik besef heus wel dat dit waarschijnlijk een uitzondering is, net zo goed als jouw halvegare idioot die mensen in de metro uitscheldt…

  @Wendy: Ik weet niet in welk land jij leeft. Maar in mijn Nederland komen er per dag alleen maar meer werklozen bij.
  Enne…wil ik je nu vragen je Westerse eerste-wereld-reet naar Limburg te verhuizen en daar voor 3 euro per uur asperges te gaan steken, negen uur achter elkaar.

 53. junkie xtra small schreef:

  hehe eindelijk goed publiek hier!
  Iliana,Cinner, arthur…you rock my world.

 54. Langharig schreef:

  @ Arthur: Misschien is het aardig om in een discussie niet voor agentje te spelen.

 55. Arthur! schreef:

  Ik ben zelf gewend dat mensen in een discussie en respect hebben voor andermans mening om vervolgens die andere ook in zijn/haar waarde te laten. Maar je hebt gelijk, langharig… Het is niet mijn log en het is zeker niet mijn wens om politieagentje te spelen.

 56. iLiaNa schreef:

  @ junkie xs: : )
  Waar het eigenlijk op neerkomt is dat ik het vooral met Bart en CiNNeR eens ben. Natuurlijk zijn dit soort discussie vaak zwart-wit. Maar waar het over mensen gaat mag er ook wat nuance gebruikt worden. Wat mij mateloos irriteert is dat “rijkeluis” toontje dat hier af en toe gebruikt wordt. Niet iedereen heeft het even makkelijk, ook niet in Nederland. Dat is niet iets waar je je schuldig over hoeft te voelen, maar het is zeker ook niet iets waar je “trots” op moet zijn.

 57. junkie xtra small schreef:

  @langharig: arthur, mag best jou op je taal wijzen.

  De een houdt er andere ideeen op na dan de ander.
  Het belangrijkste is gewoon respect.
  Als ik zwerver mij uitscheld omdat ik niks geef, dan krijgen ze van een dikke middelvinger in hun gezicht (zoals vaak gebeurt op traject r’dam-a’dam) en als ze beleeft iets vragen, dan geef ik wel.
  Je hebt goede en slechte zwervers, net als bij ‘normale’ mensen, en ieder heeft zo zijn rede om zo te zijn.
  het is luna goed recht om niks te geven en goed recht om wel een krantje van een dakloze te kopen.
  Luna heeft respect voor mensen en daar mogen best meer mensen respect voor hebben.
  Niet om te slijmen hoor, maar t’is wel zo.

 58. laure schreef:

  Een zwerver vraagt mij geld voor een kop koffie en ik bied hem mijn kop koffie aan,hij keert het voor mijn neus om….echt de laatste keer hoor….
  Maar mensen we kunnen echt ALLEMAAL in de goot komen te liggen,geloof mij maar…bv.baan kwijt,huis verkopen of de huur niet meer kunnen betalen..zijn de eerste tekenen,de rest volgt dan vaak heel snel….let wel,het hoeft niet maar het kan heel snel gaan.

 59. Langharig schreef:

  “@ langharig:Arthur mag best jou op je taal wijzen”
  ?????????????????????????????????????????
  ?????
  Dat was al opgelost, WTF is jouw probleem?

 60. junkie xs schreef:

  whatever.

 61. Sabine schreef:

  Helaas heb ik ook een paar keer een slechte ervaring gehad met geld of eten geven aan bedelende zwervers. En ik niet alleen. Het is echt niet leuk als de zwerver jou of anderen blijft benaderen (soms op zeer agressieve toon) terwijl je net wat hebt gegeven. Of hij vindt je kleingeld niet genoeg en neemt het niet eens aan. Of hij loopt linea recta naar de dealer die bij de kroeg staat te wachten. Daarom houd ik tegenwoordig mijn geld in mijn portemonnee, tenzij ik verwacht dat het ‘goed’ terecht komt. Een krantje koop ik bijna nooit meer, dat moet ik maar weer ‘ns gaan doen. In Utrecht werkte ik ooit bij GWK op het station, daar kwam altijd een vieze, maar zeer vriendelijke zwerver, die dan vroeg of ik zijn kleingeld wilde wisselen. Nu mocht dat eigenlijk niet, maar als het rustig was deed ik het altijd wel. En als hij een stuiver over had zei hij altijd ‘houd maar’, kijk op zo’n manier kun je iemand tenminste waardig behandelen omdat hij zich ook op een waardige manier gedraagt.

 62. Dicky ! schreef:

  Sabine’s reactie is van een poetische schoonheid.
  Als ik het filter dan hoor ik: Ik geef uit mijn hart. Met de boodschap dat het draait om waardigheid en dat is zooo waar…

 63. Dicky ! schreef:

  -Wat?-…. zei ik dat?
  :-)

 64. pom schreef:

  Hee… Ik was al een tijdje op zoek naar mensen die op de huidige regering hebben gestemd – en volgens mij heb ik ze gevonden.

  Als het je goed gaat is het je eigen verdienste, als het je slecht gaat een ander z’n schuld. Gaat het een ander slecht, is het merkwaardigerwijs ook zijn eigen schuld.

 65. iLiaNa schreef:

  Hmmmm…Ik voel me niet aangesproken hahaha.

 66. junkie xs small schreef:

  Nou ik ook niet…
  ik stem al jaren SP.

 67. Gien schreef:

  Mijn standaard-antwoord op zo’n vraag: Neem maar ’n krantenwijk!
  ;-)

 68. Inez schreef:

  ‘Grappig’…

 69. Eva schreef:

  poeh…

 70. CiNNeR schreef:

  @junkie xs small: tnx :)

  Ik heb PvdA gestemd. Iets waar ik inmiddels ook een piets spijt van heb. Maar inderdaad is goed te merken wie pro-Balenende denkt en wie niet ;)

 71. junkie xtra small schreef:

  Het maakt ook eigenlijk helemaal niet uit waarop je stemt. Eigenlijk zou je dus niet moeten stemmen….

 72. Wendy schreef:

  Dat is helemáál jammer.
  Trouwens: ik ben geen kapitalist of mensonterend wezen. Ik stem altijd Groenlinks en ben vrijwilliger bij Vluchtelingewerk (inderdaad heel nobel ja), maar ik heb veel slechte ervaringen met zwervers. Bovendien lijkt me een krantenwijkje geen rampscenario voor ‘die mensen’. En achterlijke kutsnol… Ben je net zo respectvol als een zwerver zijn hand uitsteekt?

 73. junkie xtra small schreef:

  gaan we weer schelden?

 74. Wendy schreef:

  Ik herhaal hoe Arthur mij noemde XS

 75. Wendy schreef:

  Ik bedoel Langharig.

 76. junkie xtra small schreef:

  Okey :-)

 77. sabina schreef:

  hallo zo jullie hebben veel oordelen over zwervers jullie weten er maar weinig van er zitten natuurlijk van die lui bij maar ze zijn niet allemaal gelijk.en wat weten jullie er nou van hebben jullie zon persoon meegemaakt in je leven ik wel ik heb een broer die zo is geweest en er is ook veel pech bij vaak loopt ook alles mis met deze mensen ze hebben geen geld moeten vaak wachten op instanties vaak loopen dingen mis soms is het ook hun eigen schuld maar niet altyd. dat weet je pas als je het zelf hebt meegemaakt of gezien.

 78. theoline van Schie schreef:

  Beroving op klaarlichte dag

  Vrijdag 27 mei: Ik heb op de markt op het Gerardusplein mijn allerlaatste geld uitgegeven, en besluit voor de resterende boodschappen nog even met mijn pinpas naar Albert Heijn op de Roostenlaan te gaan. Bij de ingang probeert een jonge vrouw de daklozenkrant te slijten. Met ogen vol leed kijkt ze me aan, smeekt dringend en dwingend, tot het haar duidelijk is geworden dat ik niets te besteden heb. Of ik dan de krant wil kopen als ik dadelijk terug kom? Ik knik van ja, en vraag bij de kassa of ik wat extra geld mag pinnen. Dat kan, maar de cassiere heeft alleen biljetten van 50 euro. Dus ga ik naar de infobalie , waar een begripsvolle medewerkster mij voor €45,- biljetten, en voor € 5,-muntstukken in verschillende waardes geeft: ‘Zo, nu hebt U alle keuze, mevrouw.’
  Ik stop het geld in mijn portemonnee, en aarzel nog even hoeveel geld ik er uit zal halen. Ach, denk ik nog, dat kan dadelijk wel, ik zal eerst eens kijken wat zo’n krant kost. Buiten word ik natuurlijk onmiddellijk aangeklampt door de jonge dame, en als ik zie dat de krant €1,50 kost, neem ik een munstuk van €2,-, reik haar dat aan met mijn rechterhand, terwijl ik met de linkerhand, waarin nog mijn portemonnee, de krant aanpak. En dan gebeurt het: Ze wil mijn geld niet aannemen, ze wordt woedend, ze trekt de krant terug, ..denkt ze misschien dat ik maar 1-eurostuk gaf? …ho, ze trekt aan mijn portemonnee…!!!
  Dan laat ze los, kijkt naar het 2-eurostuk, geeft aan dat dat toch wél genoeg is, wil er zelfs correct 50 cent van terug geven, en uit zich plots in grote dankbaarheid.
  Met een onbegrijpelijke naïviteit knik ik haar vriendelijk toe, doe boodschappen, krant en portemonnee in mijn fietstassen en rijd argeloos naar huis. Om daar te ontdekken dat ik beroofd ben! Die vrouw heeft niet aan mijn portemonnee getrokken, maar er de biljetten uit gehaald!
  Toch die daklozenkrant eens goed bekijken. Hé, die heet ‘HET DAKLOZEN WOORD’, en dat is raar; er staat eigenlijk helemaal niets in wat met daklozen te maken zou kunnen hebben. Wel een artikel over de paus die overleden is, een nieuwe paus die Benedictus heet; een aankondiging van een tentoonstelling in Den Haag die al lang is afgelopen, nog meer aankondigingen van activiteiten die voorbij zijn, en in de franse taal enkele filmaankondigingen!
  Wat zit hier mis? Ik besluit ‘HET DAKLOZEN WOORD’ eens op het internet te zoeken en kom daar inderdaad politiemeldingen en berichten in diverse media tegen waarin gewaarschuwd wordt voor een malafide organisatie van Oost-europeanen met Roemeens sprekende mensen die deze nepkrant verkopen.
  Deze krant heeft niets te maken met de echte daklozenkrant, die door echte daklozen wordt verkocht, en waarvan de opbrengst deels voor de verkoper is, deels voor het goede doel, en inhoudelijk ook alleszins de moeite waard.
  …Ik heb me vanavond door een Roemeense laten uitleggen hoe de truc met de portemonnee werkt. Ze vertelde me ook dat dergelijke criminele organisaties nooit langer dan 1 dag achtereen op dezelfde plaats zijn. Dus waarschijnlijk komen we ‘Het daklozen woord’ de komende week(en) niet in Eindhoven tegen.
  Maar wanneer dan ook, geloof ‘HET DAKLOZEN WOORD’ voor geen woord.
  Theoline van Schie

 79. Take your time to check out some relevant information in the field of party poker signup bonus codes party poker signup bonus codes http://www.sportscribe.com/party-poker-bonus.html http://www.sportscribe.com/party-poker-bonus.html
  … Thanks!!!

 80. You may find it interesting to check out some relevant information on heads up texas holdem heads up texas holdem http://www.nemasoft.com/ http://www.nemasoft.com/
  – Tons of interesdting stuff!!!