web analytics

19

THE FUTURE CAN BE BRIGHT

Op m’n vrijwilligerswerk blijf ik het fascinerend vinden op hoeveel verschillende manieren de oudjes oud zijn geworden. Op hoeveel verschillende manieren dementie z’n plek in het leven van de bewoners heeft opgeëist en op hoeveel verschillende manieren de bewoners daarmee omgaan. Hoe de ene bewoner alles met argwaan bekijkt en beleeft, de ander hard en grondig begint te vloeken bij alles wat haar niet zint, een ander bang en stilletjes op haar stoel zit en nooit wat zegt, weer een ander zijn jeugd elke dag keer op keer beleeft en om zijn moeder roept en hoe weer een ander continu blijft hangen in Christelijke gebeden.

Als ik oud word. En dement. Of iets met Korsakoff. Of misschien word ik toch nog de eerste xtc-bejaarde! Maar als ik ooit alle besef van de werkelijkheid kwijt ga raken, en dat staat voor mij eigenlijk vast. Dan! Dan wil ik worden zoals mevrouw V.

Deze 96-jarige dame komt na het ochtendritueel zingend de woonkamer binnen: "Ooooh, wat ben ik mooi, ooooh, wat ben ik mooi, dat heb ik in jaren niet gezien…"
Als je vraagt of ze een kopje thee of iets anders wil, en ze wilt het, antwoord ze: "Dat lijkt me heerlijk, dank u wel hoor."
Wil ze het niet, dan zegt ze: "Nee hoor, ik ben hélemaal tevreden."
Deze dame weet weinig meer, maar als het over vroeger gaat zegt ze steevast: "Ik heb een héérlijk leven gehad, met een heel fijne man."

De rest van de tijd, als er niemand tegen haar praat, of als er niets gebeurt in de woonkamer, dan zit ze een beetje voorovergebogen in haar stoel, met haar handen in elkaar en tegen haar mond wrijvend. Dan wiegt ze met haar lichaam en neuriet zachtjes.

"Waarom zonk de Titanic?", vraag ik.
10 bejaarden staren de ruimte in. Geen blik van herkenning.
"De Titanic, dat grote schip, het eerste schip dat van Amerika naar Europa vaarde."
Nog niks.
"Die reed tegen een ijsschots aan!", roep ik.
"Reed, reed, jij bakt ze helemaal bruin", zegt meneer B.
Een paar lachen met hem mee.
"Oh ja, ja, voer, voer! Hij voer tegen een ijsschots aan! Ze hadden alleen een klein puntje boven het water uit zien steken, maar het was een supergroot blok, hele schip kapot, bijna iedereen verdronken. Hartstikke dood. Toestand!"
"Nou, nou", mompelt mevrouw V.
"Ja, ik doe wel alsof ik alles weet, maar ik weet dat alleen maar omdat ik de film heb gezien hoor. Die kwam een paar jaar geleden uit. Hele mooie film. En vooral met een héle knappe man. Met Leonardo di Caprio. Echt een lekker ding hoor."
"Oh, nou, het is jammer die ik die man niet gekend heb", zegt mevrouw V. ondeugend.

En dan smelt ik volledig. Een beetje verliefd op een dame van 96.

Je kan dromen over later. Over grote huizen. Veel geld. Reizen naar de andere kant van de wereld. Succes. Macht. Status. Auto’s. Apparaten. Spullen! Heel veel spullen! Je kan ervan dromen om al vroeg met pensioen te kunnen. Om nooit meer te hoeven werken.

Ik hoop dat wie je bent, hoe je leeft en hoe je liefhebt van invloed is op je laatste jaren. Ik droom ervan om later, in al mijn dementie, oprecht te kunnen zeggen: "Ik heb een héérlijk leven gehad, met een hele fijne man."

Dit vind je misschien ook leuk...

19 reacties

 1. Marleen schreef:

  Aw, wat lief! Fijn dat je zo gelukkig bent, en ’t nog beseft ook.

 2. Jan schreef:

  Wow, groots stukje weer !

 3. Coco schreef:

  Wauw, dat is nog eens een mooie toekomstdroom!

 4. Honne schreef:

  Heel mooi warm stukje :-) .
  Ik heb ooit ook jaren geleden (ver voor mijn kinderen haha) op zo’n gesloten afdeling gewerkt met demente bejaarden.
  Heerlijk werk, mooie mensen. Soms ook verbazend hoe mensen kunnen zijn wanneer ze zwaar dement zijn.
  Bijv een man die altijd heel nors geweest zou zijn, zwaar gelovig en getrouwd en een heel stel kinderen.
  Die flirte er op de afdeling op los (ook als zijn vrouw op bezoek was), en dan zong hij: O, was ik maar nooit getrouwd, dan had ik het nooit berouwd, ik heb 17 kinderen een hond en een geit, was ik het zooitje maar kwijt!
  Geen idee of het liedje daadwerkelijk bestaat of een verzinsel van hem. Maar wat was het altijd lachen met die man.

 5. Elly schreef:

  Dankjewel

 6. Ingrid schreef:

  Kippevel! Prachtig “beeldend” geschreven (voor mij in elk geval)

 7. wendy schreef:

  SMELT instantly

 8. Cindy schreef:

  De oma van mijn vriend is 95, woont nog zelfstandig maar is als de dood (…) om dement te worden, dat zegt ze elke keer weer… Gelukkig kan ik daar nog geen spoortje van ontdekken, behalve dus dat ze dat steeds blijft herhalen ;)

  “”Reed, reed, jij bakt ze helemaal bruin”, zegt meneer B.
  Een paar lachen met hem mee. ”
  – ik moest ook lachen. :’)

 9. Brooklyn schreef:

  Nou, dat zou ik ook wel willen zeggen. De tijd zal het leren…….

 10. Maja schreef:

  Luun, dit is een meesterlijk stukje, van A tot Z.

 11. Maurice schreef:

  Ontzettend mooi en beeldend geschreven, Luun!

 12. M%n schreef:

  Inderdaad, echt helemaal geweldig stukje!

 13. Linda schreef:

  Nooit zo over nagedacht, maar verdulleme, je hebt hartstikke gelijk!

 14. Sandra schreef:

  Wat een prachtig stukje! Het is hartverwarmend! Ik hoop dat ik dat later ook mag zeggen.

 15. Cisca schreef:

  Ja, JA, en amen.

 16. Sandra schreef:

  Heel schattig! Als ik oud mag worden, dan teken ik voor oud worden op deze manier. Lijkt me super:).

 17. Jeany schreef:

  :) ik vind het zo tof dat je dit bent gaan doen.

  Het stukje raakt me nu extra…mijn omi is een paar dagen geleden opgenomen in verpleeghuis. Pas nu merken we hoeveel mijn opa voor haar zorgde, want ze is het meest ‘slecht’ van haar afdeling…Even hoopten we dat ze er niks meer van mee zou krijgen, maar bij afscheid zei ze toch tegen mijn opi “dus nu gaan we uit elkaar?”……..Ik hoop dat ze waar zij nu woont ook een Chantall hebben….En dat ze ook kan lachen en nog weet dat ze een fijn leven heeft gehad, met een hele fijne man. Die zijn draai niet meer kan vinden nu ze weg is.

  xx

 18. Lisa 2 schreef:

  Het is trouwens ‘Voer’ niet vaarde…
  ‘ dat die oudjes haar niet corrigeren, vreemd?.
  Nee, ik duim elke dat dat ik later als ik ooit zo oud mag worden (maar dat durf ik niet eens te hopen) 1) vast mag en kan houden dat ik mijn man kan en mag blijven herinneren en 2) dat ik dat nog weet en hem en hoe hij eruitzag zoals ie nu is 3) iemand mag tegenkomen zoals jij om dat te kunnen en mogen zeggen.
  thx voor deze herinnering voor later, trouwens ;-)

 19. Lisa 2 schreef:

  *tja, niet al mijn zinnen lopen grammaticaal goed*

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *