web analytics

37

LUNA’S KARMA IS WEER IN BALANS

“Can you help me please?”, vroeg een jongen met donker haar me op het Centraal Station. God, god, godverdegodver. Daar had ik nou net geen zin in. Fuck off. Ik had haast. En ik had stress. De bastards van de UPC hadden me voor de zoveelste keer afgesloten, omdat ik ook voor de zoveelste keer 1 fucking maand te laat was met betalen. Ik moest dus heel snel een spoedbetaling gaan doen bij het GWK, zodat ik binnen 24 uur weer zou worden aangesloten. “What?”, vroeg ik. “I need to go here”, zei de jongen in gebrekkig Engels. Hij liet me een papiertje zien waarop in een sierlijk ouderwets schoonschrift het adres van de Roemeense ambassade stond. “That’s in The Hague”, zei ik enigszins opgelucht omdat hij niet om geld vroeg, maar naar de weg, “you’re in Amsterdam.” Yes, “I know”, zei hij, "I need a ticket and I have 7 and the ticket is 9.” Toch geld. Jammer. “I’m sorry”, zei ik, “I don’t have any money either.” “Oh, you’re just like me”, zei de jongen en hij keek me recht aan. “I’m sorry”, zei ik en ik liep door, maar ik kreeg een enorme vlaag van medelijden over me toen ik me steeds verder van de jongen verwijderde. Ik keek om en zag hoe de jongen verschillende passerende mensen aansprak en hoe hij volledig genegeerd werd door die mensen. Ze gaven hem niet eens de tijd om zijn vraag te stellen. En dat vond ik nog het zieligst van alles. Dat totale proberen te negeren. Dat ‘nee-nee-ik-hoor-je-niet’-gedrag. Wanneer en waarom besluit iemand dan om wél geld te geven? Waarom de ene keer wel, de andere keer niet? Iemand die geld vraagt aan een vreemde moet sowieso al heel veel schaamte hebben overwonnen. Maar dat die iemand volledig afhankelijk is van de gemoedstoestand van een ander, dat trok ik op dat moment even niet. Ik liep terug. Ik liep terug in plaats van door. Ik zei: “I will buy you a ticket to The Hague”, en liep samen met hem naar het kaartjesapparaat waar ik met mijn pinpas een enkeltje Den Haag afrekende. Ik zei: “Here’s your ticket and you buy yourself something nice to eat for that 7 euro.” Daarna heb ik de jongens en meisjes van de UPC weer eens een keertje goed de huid vol gescholden.

Dit vind je misschien ook leuk...

37 reacties

 1. Moeder van Luna schreef:

  Je bent te goed voor deze wereld !!! maar ik ben trots op je !!!!!

 2. Yolanda | desenyo schreef:

  een erg leuk stukje! Ik ben blij dat je ze schrijft!

 3. Kimske schreef:

  Wauw dat er nog zulke mensen zijn!!! Toppie!!Je zou tegen upc moeten zeggen dat je te laat was, omdat jij arme mensen helpt ;)

 4. Maurice schreef:

  Ja. Je had inderdaad tegen UPC moeten zeggen dat je de wereld bij het Centraal Station aan het verbeteren was!

 5. Menno schreef:

  Umm, enkeltje? Ging ‘ie op de ambassade wonen?

 6. Laïs schreef:

  wat lief van je!
  liefs Laïs

 7. Hennie schreef:

  Hee Luna waneer ga je weer foto,s nemen op feesten volgende week the powerzone? gr Hennie ha dit hoort hier niet…..

 8. Pollie schreef:

  Zo is je karma idd weer goed in balans.

 9. Suffie schreef:

  Het had een broer kunnen wezen, zou ik me dan bedenken….

 10. blue schreef:

  je bent een topwijf!

 11. henk schreef:

  Erg lief van je. Je kan UPC trouwens ook gewoon opzeggen. Heb ik ook gedaan, er is toch niks leuks meer op TV.

 12. Franca schreef:

  Je bent een engel!

 13. Cindy schreef:

  *pinkt traantje weg

  Goed van je! Hij heeft vast een lekker groot pistoletje gezond gekocht voor die 7 euro ;)

 14. Kaat schreef:

  Ja een goeddoenstokje-actie. Way2Go girl!

 15. Chileen schreef:

  Een enkele reis Amsterdam-Den Haag kost overigens 9,50. Die Roemeense jongen staat wel vaker op het centraal station Luna, vorige maand kreeg ik dat papiertje ook onder m’n neus gedrukt. Op het station Amsterdam Zuid probeert momenteel iemand een gelijkaardig trukje. Dat kaartje dat je gekocht hebt laat hij zich natuurlijk gelijk terugbetalen aan het loket.

 16. Luna schreef:

  En weet je Chileen, dat maakt me helemaal niets uit… ik heb met alle liefde die, inderdaad, 9,50 euro betaald… dat hij dat kaartje weer heeft omgewisseld voor ‘echt’ geld moet hij zelf weten… het was op dat moment zijn kaartje geworden namelijk… dat hij van ‘mijn geld’ drank of drugs gaat kopen; prima… dat doe ik namelijk ook wel eens van mijn geld…

 17. Chileen schreef:

  Tuurlijk… alleen zou ik zelf het leuker vinden als ze dan direct en eerlijk zijn, en geen smoesjes gebruiken. Ik geef ook regelmatig aan mensen die het nodig hebben, maar elke keer als iemand onder valse voorwendselen bedelt, wordt de kans groter dat de echte behoeftigen minder krijgen (niet van mij, maar in het algemeen). Vaak zijn die niet minder handig in het bedelen. Da’s dan weer zo sneu.

 18. Luna schreef:

  Iemand die bedelt, is in mijn ogen altijd ‘een behoeftige’… ;-)

 19. koen schreef:

  wat een lullige manier om iemands goed gevoel om zeep te helpen Chileen … denk je dat er hier iemand is die niet ook wist wat jij er nog eens in moest wrijven ?

 20. Ellen schreef:

  Wauw Luno wat een top reaktie. Echt……….tof. :-))

 21. Mannetje schreef:

  Gisteren een keurig geklede negermeneer aangetroffen in de hal van de Bijenkorfparkeergarage, te R’dam. Hij zocht peuken in de asbakken. Kort praatje, 2 sigaretten gegeven. (meer had ik er niet) Blij die man! Niks smoesjes, karma weer rondom in orde.

 22. Mannetje schreef:

  En een stuk voordeliger…

 23. Aefke schreef:

  Hi Luna,

  Wat een ontzettend leuk log. Ik kom hier dan ook zeker ff vaker spieken!

 24. seriouzz schreef:

  waarom zit jij nog steeds bij UPC en hoe komt het toch dat je af en toe een maand te laat bent met betalen?

 25. Goentah schreef:

  Goed dat je hem het voordeel van de twijfel gaf. De reden waarom hij het geld nodig had maakt in feite niks uit: hij had het nodig.
  Ik heb ook eens een broodje voor iemand gekocht die zei dat ie niks te eten had. Broodjes kun je niet omruilen :-)

 26. Menno schreef:

  Hey Luun… electricluna.etsy.com werkt niet..

 27. Janssen schreef:

  Goed gedaan,en inderdaad,waarom hij dat geld nodig had maakt niks uit,misschien heeft hij wel een ziek kind of een zieke moeder waar hij een pannetje soep voor wilde maken.

 28. Annemiek schreef:

  En toch knaagt het, dat mensen misbruik mensen van de liefheid van anderen. Ik heb ook wel eens als ‘experiment’ 25 gulden ‘geleend’ aan iemand en ik voelde me toch beste k.u.t. toen ik het de volgende dag niet in mijn brievenbus vond. Tuurlijk, hij zal het nodig gehad hebben, maar ook ik had liever gehad dat hij het dan eerlijk had gezegd en geen smoes had verzonnen over een kapotte auto langs de A10.

 29. michèle schreef:

  geweldig lief.

 30. Luna schreef:

  @ Menno: Etsy doet het weer… ze hebben afgelopen weeken geupgrade van versie 1 naar versie 2… :-)

 31. Fem schreef:

  Je bent een engel! Als er meer waren zoals jij had Verdonk geen schijn van kans!

 32. Brooklyn schreef:

  Ik hing nog steeds bij Luna en P. dromen,er kwam maar geen nieuw stukje. Vanochtend nog niets en nu ineens 4 stukjes en heel veel nieuwe Ploesiepoesies. Leukleukleuk! Die vertraging zal wel aan mij PC gelegen hebben aan de de data van je stukjes te zien.

 33. Ben schreef:

  Ongelooflijk dat je nog bij UPC zit. Enne die gozer had ook kunnen gaan lopen, net zo ver als met de trein.

 34. salsa schreef:

  Kolere bedelaars. Sorry hoor, maar die gasten moeten ze nou het land uittrappen terwijl ze de rest van die 26.000 gezichten toelaten. Stelletje parasieten, net als de huismijten in je matras. Bah.

 35. Gijsch schreef:

  Jij ook al? Ik ben een paar maanden geleden afgesloten door UPC omdat ik te laat zou zijn met betalen (al 7 jaar nog nooit te laat betaald). Het was volgens hen mijn eigen schuld, ze hadden echt een herinnering gestuurd (die ik niet had ontvangen). 15 euro extra en me pas weer aansluiten als ze het geld binnen hebben. Motherfuckers. Maar goed, UPC, dus je weet waar je aan begint.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *