web analytics

11

LUNA ZIET ‘THE OTHER FINAL’

Afgelopen zomer, op 30 juni om precies te zijn, speelde Duitsland tegen Brazilië in de finale om de wereldtitel voetbal in Japan. Diezelfde dag vond er een andere voetbalwedstrijd plaats. Ook voor een wereldtitel. Een wedstrijd tussen Bhutan en Montserrat, de 2 laagst geplaatste landen ter wereld, om de plaatsen 202 en 203. Normaal gesproken zou deze wedstrijd natuurlijk nooit hebben plaatsgevonden, want commercieel gezien totaal niet aantrekkelijk. Een paar mannetjes bij reclamebureau KesselsKramer dachten daar anders over en besloten alles in het werk te stellen om de boeddhistische spelers van Bhutan uit te laten komen tegen de Caribische spelers van Montserrat. KesselsKramer maakte een documentaire over alle voorbereidingen en de wedstrijd zelf; ‘The Other Final’. Een documentaire die donderdagavond in Het Ketelhuis in Amsterdam vertoond werd voor medewerkers en bekenden van KesselsKramer. En omdat partner P. daar werkt als copywriter mocht ik mee. Licht opgefokt kwam ik Het Ketelhuis binnen en nog steeds licht opgefokt ging ik een uurtje later zitten in de minibioscoop. Compleet sereen kwam ik weer naar buiten. Een film om verliefd op te worden! Wat een lieve, kleine Bhutanese mannetjes. Wat een rust en wat een wijsheid. En wat een grote, soepele en charmante mannen uit Montserrat. Mooie woorden, mooie beelden, mooie mensen, alles mooi. Je komt naar buiten met het besef dat er zoveel meer is op de deze wereld en dat niet alles draait om geld, macht, commercie en nog meer geld. Het gaat niet om de knikkers, het gaat om het spel. Om respect en om vriendschap. Een heerlijke goed-gevoel-documentaire. Helaas blijft dat serene gevoel maar even hangen. Een gevoel dat ik donderdagavond met een paar biertjes nog wat kon rekken, maar dat nu alweer bijna weg is. Wat blijft is het besef dat ik voor het eerst in m’n leven een voetbalwedstrijd heb gezien, inclusief voor- en nabeschouwing, die wat met me deed. Ik zit zelfs te wachten op de herhaling.
www.theotherfinal.com

Dit vind je misschien ook leuk...

11 reacties

 1. Suffie schreef:

  Maar goed, wie heeft er nu gewonnen???

 2. Wollie schreef:

  gezever.

 3. Rick schreef:

  Ze hadden het kunnen weten, Bhutan uit altijd lastig. Leuk om zoiets te organiseren en er vervolgens een documentaire van te maken. Hier blijft het bij een jaarlijks (regio) ‘Reclame Volleyballtoernooi’, overdag sporten en ’s avonds de tent op de kop zetten.

 4. Eric schreef:

  je kunt wel filmrecensent worden, luna

 5. lijn schreef:

  Bhutan uit altijd lastig. Jazeker, dat land ligt in de Himalaya en ik heb er echt geen waterpas liggende stukken land gezien die de grootte van een voetbalveld halen… En misschien wel onderaan de FIFA-lijst, maar absoluut nummer 1 van alle landen wara ik geweest ben! En, Suffie, ik meen me te herinneren dat ze wonnen. Met 4-0. Ik wil die film ook zien!

 6. Verbal Jam schreef:

  Luna over voetbal en vooral over hoe voetbal zou moeten zijn. Wie klaagde hier over gebrek aan variatie? ;-)

 7. sylans schreef:

  Hadden ze geen ademnood?

 8. duncan schreef:

  mooie bril!..ja…MOOIE nieuwe bril..

 9. Rean schreef:

  KesselsKramer, da’s niet mis. Dan werkt je vriendje wel bij een van de beste reclameburo’s van Nederland…

  maargoed, dat zal voor jou niets nieuws zijn

 10. Richard schreef:

  Heeft iemand enig idee of deze film/docu ook nog ergens voor gewone mensen te zien is? Of ergens online staat of zo?

 11. gnfntrutyeUFJHFJHws