web analytics

34

LUNA ZAG ‘AMORES PERROS’

“Meisje, deze film gaan we vanavond kijken”, zegt P. en hij schuift me de VPRO-gids toe. Zucht. Altijd als P. iets uitkiest op televisie is het óf voetbal óf een hele moeilijke en depressieve film. Ik lees de recensie van ‘Amores Perros’: ‘(…) … met prijzen en lof overladen speelfilmdebuut… honden spelen een grote rol… aanklacht… naar aanleiding van een 21 seconden durend hondengevecht… (…)’ “Ik heb geen zin in hondengevechten”, zeg ik. “Het is een goede film”, zegt P., “goed gefilmd.” “Kan mij het schelen”, zeg ik. “Nee, maar het gaat over een leuke hond”, zegt P., “die alle gevechten wint.” “Ja, en die hond gaat zeker dood?”, vraag ik. “Ja, dat zeg ik niet natuurlijk”, zegt hij. En dan weet ik al genoeg. Verantwoorde, culturele films hebben nooit een happy end, maar er gaat wel altijd iemand dood die helemaal niet dood had hoeven gaan. En dan het liefst een hond, waar de hoofdpersoon dan hard om huilt zodat de kijker ziet dat de hoofdpersoon ook in staat was tot liefde. En gevoel. “Als die leuke hond doodgaat hoef ik die film niet te zien”, zeg ik. “Dat van die hond is niet eens het hoofdverhaal”, zegt P., “en ik wil ‘m graag nog een keer zien.” Zucht. Vooruit dan maar. Vooruit. Dan. Maar. Om 0.00 begint de film en ik word al binnen 1 seconde getrakteerd op beelden van een creperende hond met heel veel bloed in een auto. “Ah, P.! Verdomme. Dit trek ik niet”, zeg ik. “Hè, wat?”, vraagt P. terwijl hij wakker schrikt. “Ja, hallo, dat is lekker! Jij ligt gewoon te slapen! Jij wilde die film zien. Die hond is nu al gewond met bloed en alles!” “Sorry meisje”, zegt P., maar valt een half uur en 3 hondenkadavers later gewoon weer in slaap. “Je hebt me er ingeluisd”, sis ik hem zachtjes toe. Daarna doe ik de televisie uit, de deur op slot, de lampen uit en het gordijn dicht. En omdat ik niet in slaap wil vallen met de beelden van dode honden voor m’n ogen, sleep ik kater John Digweed mee naar de slaapkamer voor een uitgebreide knuffelsessie. Partner P. slaapt een nachtje op de bank.

Dit vind je misschien ook leuk...

34 reacties

 1. Floor Kik schreef:

  Gelukkig dat ik niet gisterenavond per ongeluk naar die film gekeken heb. Wie kijkt daar nou naar voor zijn plezier?

 2. Tom schreef:

  Maar het is wel één van de beste films ooit gemaakt, je moet gewoon heel de film uitkijken, dan vallen alle puzzelstukjes netjes in elkaar. Toch beter dan al die slappe Hollywood-producties met hun happy endings, nee?

 3. Luna schreef:

  Eh, nee… :-)

 4. Aukje schreef:

  Dat is bij mij ook de reden waarom ik de film nog niet heb gezien.

 5. Sandra schreef:

  Mmm… misschien was Amélie kijken gisteravond inderdaad wel een veel beter idee.

 6. n8vlinder schreef:

  ach, vanavond weer idols! (overigens, dit is weer een ouderwets Lunalog waar ik met een grin van ear tot ear heb gezeten en dat is ook wat waard!)

  ps: wees blij dat het niet over kleine poezelige katjes ging ;-)

 7. Klaas Kroepeulie schreef:

  Lieve mevr Luna,

  Al sins 9 sept 2005 toen ik u fodo stal en plaaste op http://www.dreknek.com/archive/2005/09/09/44334aa88sj#comm heb ik op me dagelikse Hang Plek rituel altoos weer paar sec mogen geneiten van die smaaklijke in kijk op u pronte tietjes.

  Van avend is de lang vewachte w00t2000!!!

  Deot u ook mee?

  Vanacht 04.30 kom ik specaal voor u al eerderder uit Kroeg van Klaas. Ik laat u des noods winen, heus. Oke??

 8. Janssen schreef:

  Bah…..vechtende honden,hanen of stieregevechten,daar word je toch niet vrolijk van,gatverdegatver!!!!
  Niemand,maar dan ook niemand, krijgt mij daar voor op de bank!!

 9. Jenny schreef:

  Ik vond het een prachtige film. Al een tijd geleden gezien…..en volgens mij ging die hond helemaal niet dood. Maar misschien heb ik dat verdrongen…

 10. blue schreef:

  heel goed luun! ik hou ook niet van die VPRO films..brrrrrrrrrr :(

 11. Kimske schreef:

  whahaha geweldige reactie! Je hebt groot gelijk hoor, laat hem maar lekker liggen daar op de bank :P Heb je wel een beetje kunnen slapen?

 12. Ilse schreef:

  Die hond uit de beginscene gaat inderdaad niet dood. Ik ben ook iemand graag geweld en ellende uit films geschrapt ziet. Deze film heb ik een tijd geleden gezien, en heb ervan genoten, nare toestanden herinner ik me er niet van. Er vallen wel dode honden, maar de narigheid daarvan wordt buiten beeld gehouden. Hoewel, wat narigheid betreft, als de film eindigt zijn enkele hondeneigenaars/liefhebbers invalide geworden in hun poging hun hond te redden.

 13. Alper schreef:

  Ik heb niet zoveel toe te voegen aan wat er al gezegd is, maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden *hoe goed* Amores Perros is. Hoe kun je hierbij in slaap vallen?

  En er zou bij het begin van de film al gestaan moeten hebben dat er geen dieren of mensen geschaad zijn bij het maken van de film.

 14. Luna schreef:

  Dat stond er inderdaad ook bij hoor Alper… en daar ben ik ook wel van overtuigd, dat er geen mensen of dieren geschaad zijn bij het maken van deze film… het is meer (voor mij dan) dat huidige films zo realistisch gefilmd worden dat ik het ’te realistisch’… te eng… te dichtbij… vind… en dan zit ik dus te huilen en te huilen en te huilen op de bank omdat er een hond in een film is doodgebeten… en dan denk ik bij mezelf; ik had beter (zoals Sandra hierboven al aangaf) naar ‘Amélie’ kunnen kijken… of naar ‘Babe’… maar aan de andere kant; ik ben gek op pulp… en als er iets pas écht treurig is dan is het dat… ;-)

 15. Wendy schreef:

  gaaaaaaaaf… goeie film. heb ‘m op dvd!!! N’joy!! Laat me wetenwat je er van vond.
  Lfs

 16. Suffie schreef:

  Ik heb al moeite met de meer gewelddadige passages uit The Goofy Movie…

 17. nove schreef:

  Nou zitten er dus feitelijk heel wrede en gemene scenes in de 100 Dalmatiers vanwege die dame Cruella en dat is verdorie een zeer verantwoorde (want amirikaans denk ik dan) jeugdfilm. De beestjes worden opgejaagd, er heerst cahos en paniek, en er is veel eenzaamheid en weinig liefde.
  Tis net de echte wereld.
  Ben jij soms ook een dominante tante die van wraak leeft ?

 18. Koen schreef:

  Neeeeeeee…..was Amelie Poulain gisteren op tv..?? Waar dan?

 19. henk schreef:

  Nee, dan Sleepwalkers, naar en met Stephen King, zaterdag op RTL 7. Dat begint met een hoop dooie katten, maar de boosdoeners worden adekwaat gestraft door een hoop andere katten. Genieten!

 20. Nina schreef:

  Zielige dieren in films zouden VERBODEN moeten worden! Dat mensen elkaar afslachten, martelen en vermoorden, ok, maar dieren; dat is altijd ZO zielig!
  Het is maar goed dat je de film hebt gelaten voor wat-ie was, en lekker bent gaan knuffelen met John! ;-)

 21. BUURMAN M schreef:

  Jaaaaah hilarieus! whahah die artiefartiefillums!

  De buurman zegt dat je beter ’s avonds laat de BBC kan checken of er nog een goeie film op komt. Jaja.

 22. Anne schreef:

  Mooie feel good film en af en toe hilarisch: ‘you and me and everyone we know’. Mooiste film die ik sinds tijden gezien heb. Kruizing tussen Amelie en American Beauty. Draait nu in een aantal bioscopen

 23. koen schreef:

  prijzen in cultuurfilmfestivals idd ernstige waarschuwing ! doe mij ook maar een hollywood happy end … of een goed boek, daar kan het dan weer wel … maar een film, nee, dat moet onderuitzakken blijven

 24. seriouzz schreef:

  Tis maar film. Mogen Films als Munich, The Pasion Of The Christ, Saving Private Ryan en Henry, Portrait of A Serial Killer dan ook niet? Of die weer wel?

 25. Menno schreef:

  Afgezien van die honden, heb ik dat paarsamen een film kijken nooit begrepen. Heeft iets met “bij elkaar passen” te maken, geloof ik. Net als de meeste movies, fiction.

 26. fred schreef:

  ik vind honden stomme stinkende beesten dus ik zat er niet zo mee, maar de film is geweldig!
  zo zonde dat je em niet afgekeken hebt.
  en s. is een eikel dat ie in slaap valt bij zoiets moois….:-)

 27. fred schreef:

  zei ik s. ? ik bedoel p. natuurlijk, ja met kleine letters, net als god…

 28. helena schreef:

  Luna, je moet ook ALTIJD google-en als je partner een film voorstelt! Hiero: ‘Amores Perros is een uitermate rauwe, troosteloze film. De gruwelijke hondengevechten in het begin van de film zullen velen – waaronder ondergetekende – doen twijfelen of deze echt wel getruceerd zijn en de hondenliefhebbers onder ons vaak met afgrijzen laten wegkijken.”

  Zo heb ik mijzelf aan menige emotionele mokerslagfilm weten te onttrekken. Niet dat elke film per se moet eindigen met de hoofdrolspelers die hand in hand richting regenboog huppelen, met dartelende vlindertjes om hen heen, maar je moet er natuurlijk niet volslagen depressief van worden. daarvoor kijk ik in ieder geval geen film..

 29. Luna schreef:

  Ik heb me rotgelachen om dit log, maar die dode honden kan ik niet verdragen. Dode muizen vind ik al moeilijk.

 30. Nick schreef:

  Een nacht op de bank is P’s straf omdat hij je die film liet kijken? :)

 31. lieve schreef:

  als ik gael garcia bernal zie dan word ik spontaan slapjes in de knieen. ligt het aan mij of is die jongen seks on legs? (hoezo homo? niet in mijn dromen)

 32. Erwin Troost schreef:

  En weer een ruime blik van Luna geveld?

 33. herman schreef:

  Een meesterwerk die film. Heb hem vaak bekeken en ook onlangs mezelf weer stevig in de zetel genesteld voor een avond heerlijke televisie na twaalven.

 34. Tom schreef:

  @ Lieve: Ja, die heeft al in een paar spaanstalige meesterwerken meegespeeld. ‘y tu mama tambien’ ‘la mala education’,… prachtig gewoon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *