web analytics

82

LUNA ROOKT STUG DOOR

Het moest er een keertje van komen. Het was niet te vermijden. De aanschaf van mijn eerste pakje sigaretten dat voor de helft versierd was met teksten als ‘ROKEN IS DODELIJK’, ‘ROKERS STERVEN JONGER’ en ‘ROKEN KAN LIJDEN TOT EEN LANGZAME EN PIJNLIJKE DOOD’. Vroeger stond er gewoon: ‘Brengt de gezondheid ernstige schade toe.’ Alsof er nu nog überhaupt iemand is die dat niet weet. Belachelijk gedoe van de overheid. Wanneer krijgen we van dit soort waarschuwingen op een fles wijn, blikjes bier en de Breezer-flesjes (‘Alcoholisten zijn een gevaar voor zichzelf en hun omgeving’)? Of op een pak spinazie (‘Twee keer opwarmen kan op den duur kanker veroorzaken’)? Of op de verpakking van paracetamol (‘Het doorslikken van alle tabletten ineens, is dodelijk’)? Of in de etiketjes van de door zielige kindjes gemaakte shirtjes van H&M (‘Het dragen van dit shirt zal u uiteindelijk een schuldgevoel bezorgen’)? Ook slecht voor lichaam en geest: meer dan 60 uur per week werken, 7 dagen per week naar de snackbar, langer dan 5 minuten naar het journaal kijken, een telefoongesprek met je moeder over je drugsgebruik, een hypotheek aflossen, belastingformulieren invullen, de kots van een gehandicapte opruimen en 3 nachten amper slapen. Dus mag ik tussen al dit drama door gewoon een sigaret roken zonder dat ik eraan herinnerd word dat het slecht voor me is? Ik rook en dat doe ik met heel m’n lichaam. Ik vind het lekker, ik vind het gezellig en ik word er blij van. Omdat die nieuwe, kutverpakking alle plezier aan het roken van een sigaret ontrekt heb ik een prachtig sigarettenblikje gekocht. Met een tijgervelletje erop. Ik negeer, dus ik besta.

Dit vind je misschien ook leuk...

82 reacties

 1. Da Bunny schreef:

  Amen!

 2. Da Bunny schreef:

  ik zag ook op een pakje iets met sperma ofzow? in ieder geval heb ik er wel een hele avond om gelachen…

 3. buurman schreef:

  Geweldige column! Relativeren is toch Heerlijk he?

 4. mixologist schreef:

  Luna, je vergelijkt het ene slechte met het andere als je nou het slechte eens met het goede zou gaan vergelijken. B.v. een peuk versus een sinaasappel!

  Toch wel typisch dat rokers en drugsgebruikers en anabolenspuiters altijd roepen van: ” maar drank is ook slecht, maar autorijden is ook slecht, maar dit of dat is ook slecht” Er zijn genoeg dingen in het leven die goed zijn, ze kijken nooit eens naar de goede dingen van het leven die je gezondheid en gesteldheid positief beinvloeden.

  Als je echt tevreden bent dat je rookt moet je ook geen schuldgevoel hebben en het gewoon accepteren.

  ps geen flames aub ik ben gewoon een health freak.

 5. Luna schreef:

  Ik heb geen schuldgevoel hoor…

 6. Uniquehorn schreef:

  Ik ben een keer flink aan de schijterij geweest van sinaasappels.

 7. Suffie schreef:

  Suffie is wel eens geschrokken over wat er allemaal over masturberen owrdt geroepen…!!!

  Brrrrr….!!

 8. Actiereactie schreef:

  Wij in huize Reactie vermoeden een complot, wij gaan met de tijd mee immers.
  Ergens kwamen de fabrikanten met een bezwaar richting overheid, de winsten waren aanzienlijk gekelderd sinds de verplichte vermelding op verpakking.
  Een nog frisse ambtenaar, sprak droog in zijn eeuwig durende pauze, ‘maar wat let u, om de bewuste tekst niet groter te printen, en dan produceert u mooie, niet al te duurzame sigarettenblikjes, ik mocht u de verwachte stijging in uw winst graag even in een duidelijk grafiekje doen toekomen.’
  De fruittelers denken sterk over een opdruk ‘er kunnen zich nog restanten bestrijdingsmiddelen op de schil bevinden’, de speciale reinigingsdoekjes zijn al in productie.

 9. ChrisPelhead schreef:

  ik protesteer en rook gewoon een pakje extra, zonder hoesje of bakje eromheen.
  Volgens mij wordt Marlboro door de overheid betaald voor het plaatsen van die teksten. Het verkopen van advertentieruimte als het ware…

 10. Da Bunny schreef:

  ’t gaat zich toch om de sigareten en niet om ’t pakje?

  Luna heeft zich er goed aan gedaan om een sigarettenblikje met tijgerprint aan te schaffen.

  Niks geen grotere teksten, zolang het niet op de sigaretten zelf staat is ’t all good :P

  een sigaret versus een sinaasappel vind ik een slechte vergelijking…
  een sigaret versus een vette biefstuk lijkt mij eerder t geval..

  en ik ben vegetarisch…!

 11. Mikaël schreef:

  In de USA is het al zover. McDonalds heeft een keertje een rechtszaak verloren toen er iemand in de drive-in zijn koffie tussen zijn benen gezet had en die was omgevallen.
  Sindsdien moet er op elk bekertje koffie : “warning : hot !”. Nou …

 12. Rick schreef:

  Roken is prima, maar ga dan niet van mijn belastingcenten gezondheidszorg zitten te consumeren. Stik dan ook maar in je longemfyseem!

 13. Ab schreef:

  Amen ja,
  Het is zelfs al zover in de wereld,
  als je heel gezond denkt te eten en je koopt zo’n fijne eco kip, in de hoop een verantwoord stukje vlees te eten, dan blijkt daar ook wel weer iets in te zitten.

  Er zijn trouwens leuke stikkers te verkrijgen voor op je pakje peuken.
  Of wees zelf een creatief.

 14. Rick schreef:

  Hahaha! Het is over uur wereld-niet-roken-dag. Kijk maar op http://www.stivoro.nl.

  Overigens kunnen de volgende teksten allemaal op het pakje staan:

  – Rokers sterven jonger
  – Roken veroorzaakt verstopping van de bloedvaten, hartaanvallen en beroertes
  – Roken veroorzaakt dodelijke longkanker
  – Roken tijdens de zwangerschap is slecht voor uw baby
  – Bescherm kinderen: laat hen niet uw rook inademen
  – Uw arts of uw apotheker kan u helpen te stoppen met roken
  – Roken werkt zeer verslavend; begin er niet mee
  – Stoppen met roken vermindert het risico op dodelijke hart- en longziekten
  – Roken kan leiden tot een langzame, pijnlijke dood
  – Zoek hulp om te stoppen met roken: DEFACTO 0900-9390 (€ 0.10/min) of http://www.stoppen-met-roken.nl of raadpleeg uw arts of apotheker
  – Roken kan de bloedsomloop verminderen en veroorzaakt impotentie
  – Roken veroudert uw huid
  – Roken kan het sperma beschadigen en vermindert de vruchtbaarheid
  – Tabaksrook bevat benzeen, nitrosaminen, formaldehyde en waterstofcyanide

 15. mixologist schreef:

  kijk ik heb niets tegen rokers, zolang ik er maar geen last van heb.

  Maarja ga naar een gemiddelde kroeg en er is overal rook, Iets waar ik niet voor gekozen heb. Ik vind dat in kroegen ook een algemeen rook verbod moet komen. Ik heb een lichte vorm van astma maar ik heb het altijd benauwd als ik uitga, en dan kun je wel zeggen van dan ga je toch niet uit maar dat is niet eerlijk vind ik!

  Bovendien hoeveel mensen sterven er niet onschuldig door kanker omdat ze passief meeroken?

  Roken is gewoon uiterst gevaarlijk en ik weet ook wel dat veel mensen niet van het roken af kunnen komen omdat ze verslaafd zijn door de nicotine. Ik vind het goed dat er gewaarschuwd voor wordt. (liever heb ik nog zoals in amerika, dat kinderen een middeltje ingespoten krijgen dat ze geen nicotine kunnen binden voor x aantal jaren) Roken is gewoon dom en je verpest niet alleen je eigen lichaam er mee maar ook andermans! Roken past bij mij thuis in het rijtje:
  1) met drank op achter het stuur
  2) neuken met een vreemde zonder condoom
  3) buitensporig drugsgebruik

  Ik kan me niet voorstellen dat je dat kleine beetje “kick” wat een sigaret je geeft niet op andere manieren kunt verkrijgen. zoals b.v. door lekker sporten of van de natuur genieten! (ja ja dit klinkt suf maar het heeft ook iets met volwassenheid te maken denk ik)

 16. Grayburn schreef:

  Er zou op een pakje moeten staan:

  “Van roken gaat u uit uw bek stinken”

  Uw gesprekspartner (mits hij of zij net als u aan een vorm van anosmie lijdt) zal bij de aanblik van uw pakje onvermijdelijk die pestilente geur gewaar worden.

  Daar komt uw ijdelheid direct in gevaar.

 17. Vanzo schreef:

  een hoop woorden voor een illusie van genot…

  ach ja

 18. AdiJos schreef:

  Wat dacht je van suiker?

 19. DarkShades schreef:

  hi 5, Luna

 20. Maschax schreef:

  Mijn moeder negeert ook en was uiterst creatief met stift en wit papier. Zo staat er nu op haar pakje: Roken is gezellig en Rokers lachen vaker.
  Zag er vrolijk uit!
  Greetz!

 21. Wybo schreef:

  Roken is dan wel minder goed voor een mens, maar zoals Luna al zegt zijn dat eigenlijk de meeste dingen in het leven.

  Wat nou heel erg vervelend is als er mensen gaan roepen dat je als roker minder RECHT hebt op gezondheidszorg. Als degene die dat roepen nou ook dezelfde accijnzen betalen per maand die een gemiddelde roker betaald, dan is het eventuele begrotings tekort voor de gezondheidszorg gelijk aangevuld.

  Roken is dan wel minder goed voor je lichaam, maar dat is op straat lopen ook met al die uitlaatgassen…..

  Wat betreft de uitgaansgelegenheden, ik vind dat een kroeg/disco of wat dan ook een betere lucht circulatie (filtering) moet hebben. In de meeste van die oh zo gezellige hutjes staan de tranen in m’n ogen van de rook..

 22. Wybo schreef:

  steek er nog even eentje op…

 23. sera schreef:

  Je kunt in ieder geval altijd met een gerust hart overstappen van roken op volledig blowen. Hier staan namelijk geen waarschuwingen op dus is dit volledig gezond!!
  Lachen gegarandeerd!!
  : )

 24. yuroen schreef:

  Sera heeft een punt…..;-)

  Ik vind dat niet rokers wel erg ver gaan in hun beweringen en rokers bijna criminaliseren (mixologist). Elke andere verslaving word op een andere manier aangepakt. (legaliseren, reguleren, etc.). Bij geen enkele verslaving wordt de prijs opgevoerd en het de mensen steeds moeilijker gemaakt om maatschappelijk verantwoord met hun verslaving om te gaan. Laten we het eerst hebben over de preventieve middelen voor de volgende generatie rokers en niet de huidige (in principe tegen hun wil verslaafden) generatie niet helemaal ‘afbranden’.
  Ach het blijft een lastig onderwerp. En zelfs een straffe roker (ik) kan zich vaak nog vinden in wat niet-rokers verkondigen. Maar we moeten niet doorslaan.

 25. Uniquehorn schreef:

  ex-minister Zalm riep voor aanvang van de koninginnenach in Den Haag: “U zuipt en rookt weer lekker zie ik, gaat u vooral door, het spekt onze staatskas!” Vonnik wel geinig..

 26. mixologist schreef:

  Bij geen enkele verslaving wordt de prijs opgevoerd en het de mensen steeds moeilijker gemaakt om maatschappelijk verantwoord met hun verslaving om te gaan.

  en autorijden en alcohol dan?

  en hou a.u.b toch op om roken met andere “slechte” dingen te vergelijken, dat maakt roken heus niet minder slecht hoor! roken is en blijft slecht ongeacht welke verschrikkelijke andere dingen er wel niet zijn!

  zoals ik al zei roken moet je vergelijken met iets goeds! zoals een sinaasappel!

  Dan zie je dat roken gewoon bar slecht is !

 27. Dude schreef:

  Ha! Ik heb fijn 3 sloffen sigaretten gekocht vanmorgen, om niet-rook-dag te vieren! En ik doe mijn best om ze in hoog tempo op te roken, liefst in een kroeg, met veel drank erbij en gefrituurde vettigheden. Ik stoor me gelukkig totaal niet aan wat er op dat doosje staat, maar die “Roken is gezellig” stickers print ik nog wel eens uit. Vreemd genoeg staat in het land der idioten op dit gebied, de USA, slechts dit:
  Quitting smoking now greatly reduces serious risks to your health.

 28. Dude schreef:

  Roken moet je niet vergelijken met sinaasappels, hoewel ik het sinaasappels schoonmaken vlakbij ook vind stinken.

  Waarom zou je roken met een sinaasappel willen vergelijken? Rookwaren zijn genotsmiddelen, en een sinaasappel is fruit.

  Maar goed, okee, gooi maar een flinke accijns op sinaasappels dan, als je ze zo graag in het zelfde licht wilt zien.

 29. Kleber schreef:

  Wat loopt die Rick nou te lullen dat we van zijn belastingcenten gezondheidszorg lopen te consumren ???
  Die consumeren de rokers gewoon van de door hen zelf afgedragen accijnzen !!!!!!!!

  BTW, waarom heeft de koningin eigenlijk op 04.10.1994 besloten dat roken zo slecht is voor je gezondheid ?

 30. tijger schreef:

  met een tijgervelletje?! wil ik ook! enne, natuurlijk heb je wel gelijk, lieve Luna.

  pootje

 31. sera schreef:

  Iedereen is heel zijn leven bezig met doodgaan, als je bij alles een afweging moet maken hoeveel eerder je daardoor dood gaat, kun je volgens mij beter gaan bridgen met hoogbejaarde sufkutten!

 32. marc schreef:

  Ik rook ook nog vrolijk verder luna! Wat dacht je van stickers op onze euto’s? “geld maakt niet gelukkig”

 33. Albert schreef:

  Prima als je ook maar zo stoer bent als je met je chemo’s bezig bent kan is namelijk redelijk groot!!

 34. slappezever schreef:

  Na 5 pogingen ben ik weer langzaam begonnen met roken. Roken is de smerigste kutziekte die ik ken en ik wil er van af. Maar ik heb te weinig ruggegraat om definitief te stoppen. Als ik een biertje drink wil ik roken. Als ik koffie drink ook. Mijn vriendin rookt ook. Lul allemaal op met onzin als ‘rokers zijn gezelliger’ en stop inderdaad eens roken te vergelijken met andere slechte dingen. Rokers zien er slechter uit en zijn eigenlijk achterlijke idioten om te denken dat roken lekker is. Alsof de eerste paar peuken die je gerookt heb lekker waren. Nee, het is het bevredigen van een door jezelf veroorzaakte verslaving, dat is niet lekker, dat is jezelf voor de gek houden.

  en het kutte is dat ik het zelf nog blijf doen ook

 35. D.W. schreef:

  slappezever heeft gelijk. Stoppen met roken in makkelijker dan je denkt. Niet herbeginnen is het moeilijkst. Ik ben na 6 maand terug beginnen roken en ben van plan om eerstdaags terug te stoppen. Het nicotinemonster moet weer uit m’n lijf.

  Rokers moeten rekening houden met mensen die die nicotine en teer niet (meer) willen.

  Het is eigenlijk zielig…..

 36. Flippo! schreef:

  Van roken ga je 7 jaar eerder dood. De rest zijn praatjes voor de vaak en slappe excuses.

 37. sera schreef:

  Van weinig neuken wordt je ook niet ouder!

 38. sera @ Flippo schreef:

  Waar baseer jij dat op dat als je rookt je ook 7 jaar eerder doodgaat?

  En wat nu als je rokend wordt aangereden op je 25e, ben je dan ook 7 jaar eerder doodgegaan?

  Wat een slappe onzin!

 39. kleber schreef:

  Ja klopt, altijd zeven jaar eerder !!

  Een roker die 93 wordt zou anders 100!!!!geworden zijn, een kind van 5 dat dood gaat zou rokend slechts -2 geworden zijn…

 40. sera schreef:

  Kleber, jij slaat de spijker op zijn/haar kop!

 41. LGB schreef:

  Voordeel is dan wel dat je 7 jaar minder hoeft te luisteren naar het gezeur van verpleegsters in het verzorghuis dat je niet meer mag roken omdat je daar eerder dood van gaat…

 42. Rick schreef:

  Slappezever:
  Stoppen is makkelijk, volhouden is inderdaad veel moeilijker. Er bestaan veel methoden die juist het volhouden willen bevorderen, een opsomming op http://www.stopeffectief.nl.

  Kleber en Sera:
  Dit is wel een erg triest voorbeeld van struisvogelpolitiek. Durf je gewoon niet onder ogen te zien dat rokers gemiddeld 7 jaar eerder dood gaan en vaker een ellendige dood sterven?

 43. sera @ rick schreef:

  Ik zie best in dat roken niet gezond voor je is, ik rook zelf ook niet, ben destijds gestopt (overigens gemakkelijk gestopt) juist omdat dit beter is voor mijn gezondheid.

  Verder vind ik die 7 jaar nergens op slaan en ongegrond, hoe kun je hier nu iets over zeggen terwijl je nooit kunt weten wanneer iemand dood gaat en dus geen vergelijking hiermee kan trekken!

  Maar durf jij niet in te zien dat er mensen zijn die vrijwillig roken juist omdat ze hier van genieten!? Een plezierig leven is nl. heerlijk! Ook al zou je dan eerder dood gaan.

 44. Rick schreef:

  Sera, je zou roken kunnen vergelijken met een ski-vakantie. Beide kunnen leuk zijn en leveren een hoger gezondheidsrisico op. Maar dit is een pro-roken argument, en ik ben anti-roken.

 45. Yuroen schreef:

  Roken verminderd de kans op hardlopen!

  als dat het ergste is…;-)

 46. Kristel schreef:

  *zucht*
  Sera, met die 7 jaren bedoelt Flippo natuurlijk ’t aantal jaren dat je spaart door niet aan ’n ‘rokersziekte’ … te sterven. Dit de totaal andere mogelijkheden, zoals een ongeval, zelfmoord, aids, … (niets met roken te maken) buiten beschouwing gelaten. Wakker worden!
  Enne: ’t feit dat er meerdere slechte dingen op deze aardkloot zijn, praat roken niet goed, duh!
  Veel mensen worden gewoon ziek van sigarettengeur (instant kotsnijging), en krijgen een denigrerende blik als ze vragen te stoppen of buiten te gaan. Ikzelf hou wierookstokjes in de aanslag tegen sigarettengeur, maar dat vinden rokers “stinkstokken”, stel je voor!

 47. GJR schreef:

  Jemig, dit zijn wel de meest belabberde tegen-rook argumenten die ik ooit gehoord heb. En Mixo.. vergelijk iets goeds met iets slechts dan zie je dat het slchte slecht is. Doe normaal, dat is pas een slechte vergelijking.
  en de accijns op sigaretten wordt regelmatig verhoogd, de enzine wordt duurder, maar niet door accijns verhogingen, idem voor de drank.

  Ik weet heus wel dat het slecht voor me is, dat hoeven ze me niet met elk pakje te vertellen. Dat is het bezwaar wat de meeste hebben.
  Steek liever geld in een “begin er niet aan” beleid. Dan betaal ik mijn vele belastingcenten, accijnzen (ja meervoud) en particuliere ziektekosten verzekering, en steek er nog LEKKER een op.

  Gert-Jan Roeleveld

 48. GJR schreef:

  P.s. Goed stuk Luna

 49. kleber schreef:

  Vervelend hoor als mensen last hebben van roken, als je er inderdaad kotsneigingen of benauwdheid van krijgt.

  Maar ik heb sterk het idee dat veel fanatieke anti-rokers ook altijd last hebben van feestjes bij de buren, bussen die twee minuten te laat komen, onbeleefde serveersters, het weer, de politiek, hun baas en collega’s etc.

  Beroepszeikerds dus.

 50. Dude schreef:

  Zeg! mag ik alstjeblief zelf bepalen of ik 7 jaar eerder dood zou kunnen gaan? huh?

  (Wedden dat er nu een meerook-discussie op gang komt? :-) )

 51. Yuroen schreef:

  Ik zal ff een voorzetje geven.

  Ik vind dat de mensen die meeroken niet moeten zeuren.
  Dat zijn vaak mensen die wel gewoon in een auto rijden, hardhout en spuitbussen gebruiken etc. Daar word de lucht ook niet beter van.
  Dus verbeter de lucht en begin bij jezelf….
  Daarnaast weet je dat er in een bar gerookt wordt, als je er niet tegen kan dat moet je niet gaan….
  Start lekker je eigen rookvrije bar, zal lekker gezellig worden zonder roker’s….

  Nou dit lijkt me genoeg stof tot praten in de meerook-discussie.
  Om niet te veel vijanden te maken distancieer ik me bij deze alweer van hetgeen ik hierboven heb gezegd…..
  ;-)

 52. Da Bunny schreef:

  *schouderklopje* goed gezegd…!

 53. Wybo schreef:

  oeh.. da’s wel zwak.. een statement maken en daarna …

 54. Yuroen schreef:

  Je hebt helemaal gelijk Wybo,

  Maar dat kan me helemaal niet schelen…….. hahaha (no offence)

 55. Yuroen schreef:

  En daarbij ben ik het er zowieso niet helemaal mee eens. Ik wou alleen maar ff de knuppel in ’t hoenderhok gooien.

 56. sera schreef:

  Ik heb gewoon een hekel aan anti-rookmensen! Ik rook niet maar ben zeker niet tegen roken. Als je anti-roken bent ben je gewoon hypocriet, bekrompen en een ouderwetse conservatieve lul. Laat iedereen in zijn waarde die doet wat hij wil (behalve anti-rokers, die mag je buiten hun waarde laten, zijn nl. niets waard..)

  ; )

 57. Yuroen schreef:

  Stevige uitspraken, Sera

 58. Yuroen schreef:

  ;-)

 59. fred schreef:

  dat rokers zichzelf een pijnlijke langzame (long)kankerdood aan doen moeten ze helemaal zelf weten, (en dat zijn er 30.000 per jaar in nederland!!)alleen ik wil geen langzame (long)kanker dood sterven doordat ik rook van rokers moet inademen.
  zo simpel is het en daarom ageren antirokers vaak tegen rokers.

  enne yuroen, waarom zou een rookvrije kroeg niet gezellig kunnen zijn? wat een onzin,
  dat vind ik nou dom gelul…

 60. fred schreef:

  oeps, die 30.000 gaan niet allemaal dood aan longkanker maar ook aan andere door roken veroorzaakte nare ziektes….

 61. sera schreef:

  Fred ik ben het niet met je eens!
  Meeroken is je eigen keuze, ga dan ergens heen waar ze niet roken!

 62. Yuroen schreef:

  Wat leuk dat er toch nog serieus op mijn uitspraak word gereageerd…… Dank je wel Fred.

 63. Wybo schreef:

  offense taken @ Yuroen.. :)

 64. Yuroen schreef:

  TNX Wybo

 65. Wybo schreef:

  *devlish laughter*

 66. Junique schreef:

  Harry Jekkers heeft in een van zijn programma’s ook een stukje over roken. Daar rekent hij voor dat met alle accijns die je op sigaretten betaald, je makkelijk alle ziekenhuiskosten kan betalen in het allerslechtste geval dat je alles krijgt wat je als roker kan krijgen. Oftewel je moet het zelf weten of je wilt roken of niet.

 67. fred schreef:

  sera,
  helaas roken mensen nog bijna overal!! dus dat valt niet te ontwijken, zelfs op een terrasje buiten zit er vaak iemand naast me waarvan de rook recht mijn kant op waait!!
  en dat zou betekenen dat ik geen kroeg in kan?? zal ff lekker worden….
  zal ook echt blij zijn als straks in de trein niet meer gerookt mag worden, gister nog weer, iemand met een sigaret door de niet rokers coupe, gelijk een stank van hier tot tokyo, dat wil ik helemaal niet!!! rokers zullen waarschijnlijk nooit begrijpen hoe hinderlijk zoiets is…

 68. karin schreef:

  wisten jullie dan ook al dat wierookstokjes en kaarsjes (tegen de rooklucht) net zoveel vervuiling van de lucht geven als een peuk (of wat)?

 69. Flok schreef:

  Roken is ook veel te lekker gemaakt. Daar zouden ‘ze’ nou gewoon eerst ‘ns wat aan moeten doen. Of iets ontwikkelen wat net zo lekker is maar niet slecht voor je gezondheid. Dat is toch niet teveel gevraag?

 70. Eric schreef:

  Roken is gezond, want als je rookt leef je blijkbaar 7 jaar korter.
  Je rookt dus 7 jaar minder.
  7 jaar niet roken is gezonder dan 7 jaar wel roken dus gewoon doorpaffen…
  Trouwens die 7 jaar die je mist zij toch de laatste 7 van je leven, daar gebeurt sowieso vrij weinig spannends meer in.

 71. Ab schreef:

  Ik ben geen roker, althans zo zie ik mezelf niet, Maar als ik vanavond uit ga en er toch eentje wil roken zijn er voor mij dan pakjes zonder zulke waarschuwingen?
  Want ik voel me hier echt niet door aangesproken hoor! Nederland is gewoon overgereguleerd!!!!!!
  En de staat de hoeder der mensheid?

 72. KJ schreef:

  ik negeer dat ik besta

 73. GJR schreef:

  Meerokers krijgen twee keer gefilterde rook lucht binnen, daar is al het slechte allang uit!

  Ik reageer dus ik besta ;-)

 74. Flippo! schreef:

  Precies zoals ik zei: van roken ga je 7 jaar eerder dood; de rest zijn excuses en slap gelul.

  Sera: het gaat hier om erkend wetenschappelijk onderzoek. Sla The Lancet van deze week er maar eens op na. Ja, het gaat om gemiddelden. En de uitzondering bevestigt de regel. Maar waarom zou jij die uitzondering zijn? Tien tegen een ben jij de gemiddelde roker.

  Junique: kun je nagaan wat een onzin het is om eerst accijns te heffen om daarmee de ziekenhuizen aan het werk te houden. Kunnen we dat geld en die ruimte niet beter besteden aan het genezen van ongevraagde ziekten?

  Eric: slap gelul. Heb je geen geliefde? Hoe zou die er over denken dat je haar 7 jaar eerder in de steek laat en zij nog 7 jaar moet leven zonder jou?

  Sera: ik ben geen conservatieve ouwe lul. Waarom zouden verpleegkundigen moeten zorgen voor mensen die zich zelf doodroken? Waarom moet ik een lever afstaan aan mensen die zich dood drinken?

  Yuroen: het domste is te denken dat het zonder roken niet gezellig kan zijn, bijvoorbeeld in een kroeg. “Roken is zo gezellig”. Wat een gelul. Moet je een op de kanker-afdeling van elk groot ziekenhuis gaan kijken. Tjonge, wat is het daar gezellig.

 75. Bolivian schreef:

  “Moet je een[s] op de kanker- afdeling van elk groot ziekenhuis gaan kijken. Tjonge, wat is het daar gezellig.”

  Daar mag damn ook niet gerookt worden…

 76. Garfield schreef:

  Hmmm, rokers leven dus 7 jaar korter…
  Zouden ze dan dus de laatste jaren missen waarin ze de grootste aanspraak van hun leven op het zorgstelsel gedaan zouden hebben???
  Rokers financieren het zorgstelsel dus voor een groot deel en offeren 7 jaar aanspraak op.

  We zouden bewonderd moeten worden!

 77. Yuroen schreef:

  Flippo!: Zie je nou wel dat niet-rokers niet gezellig zijn. Je kunt niet eens op een “luchtige” manier deze discussie voeren….

 78. prudence van 'slim!!!' schreef:

  Gestoord gewoon. Sigaretten breng je jezelf in gevaar luna… maar dat boeit mij niets. Je moet eens rekening houden met andere!!! Heb je kinderen? Zo ja denk dat eens aan passief roken. Dat doen je kinderen de hele dag door. Daarmee breng je hun gezondheid in gevaar. Je eigen gezondheid is jou zaak, maar de meeste mensen beweren ‘zogenaamd’ van hun kids te ‘houden’, dus mensen die in het bijzijn van kids gaan roken zijn egoistisch!!!!!!! Als je rookt, ga dan maar lekker ergens anders aan de andere kant van de wereld staan of op een onbewoond eiland, wat immers niets uitmaakt voor het klimaat, al die troep waarmee je de lucht vervuild. Je vergroot het broeikaseffect ook nog eens. Maar natuurlijk….
  Luna rookt stug door,
  Luna is stug voor,
  Egoistisch en dom zijn,
  vind ze toch o zo fijn,
  Zonder een peukje,
  zonder een reukje,
  van roken ga je dood,
  lig je lekker tussen 6 vlakken zwaar als lood.

 79. dirk schreef:

  Ja je hebt echt gelijk!
  Roken is slecht voor je gezondheid en ook voor andere. Mensen zouden eens beter moeten nadenken

 80. prudence van 'slim!!!' schreef:

  Als je dat laatste niet snapt,
  en je naast je voeten trapt,
  Komt door je sigaretten zo dom,
  klopt ja dat is toch stom,

  Tussen 6 vlakken tel je kist alvast,
  wil je het voelen, ga liggen in een kast,

  bedankt voor het lezen en je aandacht,
  Ik ben degene die het laatste lacht,

  blijf maar gezellig doorroken,
  todat je tijd is aangebroken,
  Zwart dat zal alles zijn,
  je longen ow zo erg fijn.

  Roken dat is al besproken,
  Alles weet je toch al,
  is er iets dat je zal,
  doen voordat je ver weg bent gedoken.

 81. De Paepe J.P. schreef:

  Ik heb een auto gekocht waarin “verschrikkelijk” veel is gerookt !
  Ik heb de bekleding binnen al afgewassen, in de garage een spuitbus gekocht tegen deze rookgeuren, en er is constant een anti-tabak-spray in de wagen aanwezig, aangesloten op de luchttoevoer. Toch blijft de sigarettengeur.
  Kan iemand mij een tip geven hoe ik hier best zou kunnen vanaf geraken ???
  Bij voorbaat Dank.

 82. een heel gezellige niet roker schreef:

  rokers zijn gewoon dom. En als ze er dan uiteindelijk ziek van worden hebben ze spijt, ja jammer dan. Ze zouden de ziektekostenverzkering moeten opschroeven laat die mensen maar voor hun eigen shit opdraaien. Als ze al dat geld aan sigaretten kunnen uitgeven kunnen ze het ook utgeven aan hun genezing.