web analytics

30

LUNA OP DE FIETS IN ANTWERPEN

Als ik iets slecht trek, dan zijn het de toeristen in Amsterdam. Soms lijkt het alsof ik bij alles wat ik doe, al is het een pak melk bij de Albert Heijn halen, omringd ben door toeristen. Als ik ’s ochtends vanuit de keuken met een kopje koffie uit het raam staar zie ik de bussen op het parkeerterrein aan de Prins Hendrikkade staan. Lege bussen, klaar om busladingen vol toeristen weer naar huis te brengen. Of misschien eerst nog een tussenstop in Volendam. Of misschien eerder nog een nachtelijke sightseeing Amsterdam. Het zijn er altijd teveel. Te veel bussen. Te veel toeristen. Maar als de toeristen gewoon in die bussen zouden blijven zitten, of zich alleen maar zouden neervlijen op terrassen of in cafés of coffeeshops, dan denk ik dat ik er nog mee zou kunnen leven. Dan zou ik ze niet zo haten. Mijn haat begint als een toerist zich op een fiets begeeft. Want toeristen op een fiets zijn een gevaar op de weg. Nu was ik het afgelopen weekend bij vriendin M%n in Antwerpen. En het leek haar een goed plan om op de fiets naar de stoffenwinkel te gaan. En toen zij dat opperde, toen leek het mij ook best een goed idee. Ik ben immers een door de wol geverfde Amsterdamse fietser, dus dat Antwerpen, dat ging mij ook best wel lukken. Maar niet dus. Fietsen, op een onbekende fiets, door een onbekende stad, is eng. Dat is verschrikkelijk eng. Dat is met samengeknepen vuisten aan het stuur hopen dat er niets gebeurt. En met je blik op oneindig, of eerder met mijn blik op de rug van de fietsende M%n voor mij, gewoon maar gaan en hopen dat je niet omver gereden wordt of met je band in een tramrails rijdt en dan alle tandjes eruit. Ik was zeer opgelucht toen ik 2 uur later, inclusief kekke Antwerpse stofjes weer bij M%n thuis op de bank zat na te trillen. Ik besloot meteen: ik ga nooit meer op een fiets door een grote stad die ik niet ken. “Dus nu heb je zeker wel iets meer respect voor de toeristen als ze door Amsterdam fietsen?”, vroeg partner P. gisteren. “Echt niet!”, zei ik, “echt niet. “Nu weet ik helemaal zeker dat het verboden zou moeten worden, die hele fietsen-verhuur-business hier.”

Dit vind je misschien ook leuk...

30 reacties

 1. Nina schreef:

  Hahaha!
  Tja, ik weet wat je bedoelt… en als je achter zo’n regels-overtredende-toerist fietst en je belt omdat je er langs wilt, dan horen ze je ook NOOIT!
  Kan je je voorstellen hoe Amsterdam er uit zou zien zonder in-de-weg-lopende toeristen? Leeg! Sereen en kalm :-)

 2. Janssen schreef:

  Ook hier in Goes hebben we een stroom van toeristen,de hele zomer en elke vakantieperiode.
  Het lijkt dan wel of heel Duitsland hier rondloopt.
  Ronduit ergerlijk is het wanneer de winkeliers je in het Duits aanspreken terwijl jij als Hollandse kaaskop ook gewoon aan het winkelen bent.
  Meestal gaan we maar heel vroeg want als de campings leeglopen is het niet leuk meer.
  Elk weekend is het aan De Goese Sas klein Belgie,ze komen hier allemaal duiken,nemen hun hele gezin mee en zetten hun klapstoelen bij voorkeur midden op de weg of de zuurstofflessen,kortom,elk weekend ergernis wanneer wij met de hond daar zijn.
  Wanneer je daar na het weekend komt zie je de troep die ze achter hebben gelaten,erg asociaal:(:(
  Fietsen worden hier bij het station wel verhuurd maar minimaal……..

 3. pm schreef:

  Ik snap ook niet waarom die toeristen blijven komen met al die arrogante kut-amterdammers. En dan zijn die import-amsterdammers nog het ergst. Neppers.

 4. Janssen schreef:

  OOOOOO,dat is het,ik ben een arrogante kutamsterdammer die in Goes woont tegenwoordig……vandaar mijn aversie tegen toeristen…..het is me duidelijk!!!!

 5. Luna schreef:

  Mensen die anoniem reageren, dat zijn pas neppers! Zou ook verboden moeten worden!

 6. tijger schreef:

  Ik erger me ook kapot aan toeristen die als kippen zonder kop door de stad zwalken, enige troost is dat ze geld uitgeven, wat weer goed is voor Amsterdam…

  Grtz,

 7. Japie S. schreef:

  Typisch geval van hypocrisie.

 8. Japie S. schreef:

  @ Janssen:

  Hij bedoeld het stukje van LUna, niet iedereen die reageert heeft het tegen jou…

  En Luna, ik geef je partner P. hierin gelijk, wie ben jij om te bevelen wie er wel en niet door Amsterdam mag fietsen, enkel het criterium ‘wel of geen toersit’ lijkt me erg kort door de bocht, maar misschien wil je juist een discussie aanzwengelen?

  Moet iedereen de auto pakken?? Lijkt me niet.

 9. Janssen. schreef:

  Als geboren en getogen Amsterdamse voel ik me aangesproken Japie,of je dat nu oke vind of niet!!
  Bovendien zal Luna,dat is haar wel toevertrouwd, me wel op de vingers tikken wanneer mijn reacties hier haar niet bevallen:).

 10. koen schreef:

  Luna,
  fietsen in Antwerpen is zelfs voor ons Antwerpenaars een ‘stresserende bezigheid’ … t centrum is echt ‘ni te doen’

 11. Marijn schreef:

  Waarom fietsen mensen eigenlijk? Het is weersafhankelijk, vermoeiend, het ziet er niet uit, het duurt lang en die zadels zitten nooit goed. Groeten uit Apeldoorn

 12. Daniel schreef:

  En ze kunnen ook het fietspad niet van de stoep onderscheiden…

 13. Marijke schreef:

  Ik woon in België en ga regelmatig winkelen in Antwerpen ;-) Met de auto is dit al zeer gevaarlijk om daar te komen en met de fiets zou ik het ook nooit durven!! Dus in Antwerpen ga je best te voet :-( Duurd langer maar is VEEL veiliger!

 14. Brownie schreef:

  Ik fiets regelmatig in Amsterdam, maar de totale anarchie op de straat is het eerste waar je rekening mee moet houden in Amsterdam, aan 2 ogen en een ingebouwde radar heb je nog niet genoeg daar , Rood betekend toch doorlopen/rijden ?? Blokt een auto de rijbaan, wordt je als wandelaar ook van je sokken gereden, nee niet door toeristen, maar die %$^%#^%# fietskoeriers ! Krijgen die per gemiddelde KM/u uur betaald ofzo ?? Stads wijs, Stads eer, zullen we maar zeggen, meestal reageer ik meteen op straat, maar zo van je afschrijven is ook een manier …. toch ?

 15. seriouzz schreef:

  volgende uitdaging voor Luna: fietsen door New York, LA of een willekeurge plaats in Italie of Griekenland!

 16. walb schreef:

  rotterdam rules

 17. paco painter schreef:

  Zeer herkenbaar.Ik woon in Edam en daar fladderen meer toeristen rond dan vliegen om een lijk.
  Toevallig zag ik gister nog een Amerikaan met zijn gehuurde vouwfiets de sloot inrijden.Soms zit het mee en soms tegen

 18. Sandra schreef:

  Fantastisch stukje!!!! Whaa…

 19. Goentah schreef:

  Twee jaar geleden zouden we een bedrijfsuitje hebben: sightseeing Antwerpen per fiets :-) Niemand zag dat zitten, en het is níet doorgegaan. Pfff.
  Enne, ik durf het haast niet te bekennen, maar ik ben ook wel eens toerist in Amsterdam…

 20. Pollie schreef:

  Dit zou zeker een wijs besluit zijn, geen fietsende toeristen in grote steden.

 21. Maurice schreef:

  Toeristen mogen ten alle tijden fietsen in mijn geboortestad Amsterdam. Het liefst op een fel gekleurde fiets, zodat ik ze herken. Voetgangers van buiten Amsterdam zijn juist het ergst. (Alles buiten Amsterdam = toerist)

 22. Maralicious schreef:

  Hallo! Ik woon zelf ook in Antwerpen, en het is voor mij elke dag een survival struggle om weer de stad door te komen en japanners te omzeilen. Mag ik vragen waar jullie die leuke stoffenwinkel vonden? Ik ben er namelijk al een tijdje naar op zoek..

 23. Kaat schreef:

  Ai ai ai, toeristische fietsers die in slakkentempo over de gracht fietsen, terwijl jij gewoon je dagelijkse dingen aan het doen bent en haast hebt. Of van die sukkels die vast komen te zitten in de tramrails (al is dat mij als import amsterdammer in het begin ook wel gebeurd), het zou verboden moeten worden. Die fietsers vormen een gevaar voor zichzelf + omgeving.

 24. don juan schreef:

  klein beetje dr over of niet?

 25. don juan schreef:

  kort door de bocht heet dat in Nederland!
  tsja ik ben Belg dus ’t schiet me iets later te binnen.

 26. demopperpot/bdb schreef:

  nog mazzel dat je niet vast zat tussen die kutkinderkoppies

 27. Niky schreef:

  Fietsen huren? In Rotterdam koop je die voor 5 euri op de witte de with straat!

 28. Dré schreef:

  Ben jij niet dat meisje dat verhuisd is van de metropool Tiel naar het dorp Ansterdam. Volgens mij ben je zelf ook ooit als “tourist” begonnen in Amsterdam!!

 29. EvilGirl schreef:

  Het is ook errug “leuk” om in Palermo (hoofdstad van Sicilië) auto te rijden. Rood betekent daar dat je mag stoppen, als het je uitkomt. Fietsen heb ik daar nooit gedaan, omdat het met de auto al te gevaarlijk is om daar te rijden!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *