web analytics

11

LUNA MOET OP TIJD AANGIFTE DOEN

"Schatje!", zeg ik wanneer ik gebeld word door een ‘geblokkeerd’ nummer. "Eh, spreek ik met mevrouw Van den Heuvel?", vraagt een dame. "Ja, daar spreekt u mee", zeg ik lachend. "U spreekt met iemand van De Belastingdienst Amsterdam", zegt de dame, "ik bel u over uw aangifte omzetbelasting." Oh. Fuck. "Ja, die heb ik nog niet gedaan", zeg ik ietwat minder enthousiast. "Ja, u heeft uw aangifte over het eerste kwartaal 2009 te laat gedaan en die van het tweede kwartaal 2009 nog niet en ik belde u om te vragen of alles wel goed met u gaat", zegt de belastingdame. "Nou!", zeg ik, "breek me de bek niet open." "Het gaat niet zo goed dus?", vraagt de belastingdame. "Ik heb nogal een kutjaar achter de rug", zeg ik. "Ja, ik wilde u toch eigenlijk vragen of u volgende week uw aangiftes kunt doen?, vraagt de belastingdame. "Dat kunt u wel vragen, maar echt, er staan wat andere dingen bovenaan mijn to-do-lijstje", zeg ik. "Het is echt heel belangrijk dat u uw aangifte omzetbelasting op tijd doet", zegt de belastingdame streng, "zo voorkomt u ook boetes." "Het doen van m’n belastingaangifte is écht the least of my problems. Ik heb een enorme chaos in m’n hele leven en m’n werk en m’n administratie, maar het gaat weer goed met me en ik heb alle bonnetjes en facturen weer terug gevonden, dus ook met die aangifte gaat het helemaal goed komen. Het staat op m’n lijstje." "Het is echt belangrijk dit op tijd te doen", herhaalt de belastingdame. "Ja, I know, want jullie schatten nu steeds mijn omzet en de daarbij horende omzetbelasting die ik zou moeten afdragen en ik weet niet waar jullie het vandaan halen, maar ik heb nog nooit omzetbelasting af hoeven dragen omdat ik al jaren in de kleine ondernemersregeling val, dus we hebben het hier over een paar tientjes." "Ja, maar u bent verplicht elk kwartaal aangifte te doen", zegt de belastingdame voor de derde keer. "Ja, dat begrijp ik, maar ik mocht eerst mijn aangifte per jaar doen en dit jaar moest ik het ineens per kwartaal doen en ik vraag me af waarom." "Ja, dat doen we om het u moeilijker te maken", zegt de belastingdame, "zodat u op tijd aangifte doet." "Om het mij moeilijker te maken?, vraag ik. "Ik dacht dat jullie slogan was ‘leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’."

Dit vind je misschien ook leuk...

11 reacties

 1. Cindy schreef:

  Je stukje herinnert mij eraan dat ik ook nog mijn aangifte moet doen. Bedankt.

 2. René schreef:

  Kom op, in de tijd dat je dit stukje heb geschreven had je die aangifte allang klaar kunnen hebben….

 3. Rian schreef:

  Voor probleemgevallen wordt het nooit makkelijker gemaakt ;-))

 4. Joost schreef:

  Ja, dat is mij als zzp’er ook wel eens overkomen, op het strafbankje terechtgekomen omdat ik die omzetbelasting steeds maar niet inleverde.
  Het is een kutklusje maar doe het maar wel even eerst.

  Of je kunt natuurlijk je verhuizing even doorgeven en misschien is Belastingdienst Tiel wel heel aardig en vriendelijk en inlevend…

  J.

 5. Linda schreef:

  Zet m op, ook deze kut-klus gaat je wel lukken. Ik had er ook nooit ’tijd’ voor. Ik deed de aangiftes altijd voor mijn man. Kwam regelmatig voor dat ik ze op de laatste dag om
  23.57 uur verstuurde aan die vermaledijde belastingdienst. Gaf altijd wel weer een lekker gevoel wanneer het toch weer lukte na uren boven de papperassen te hebben gehangen. Dus zet m op. Daarna heb je weer lekker tijd voor leukere klussen.

 6. Marieke schreef:

  Brrr, serieus… ik kan het woord ‘belastingdienst’ niet meer horen. Heb er zoveel gezeik mee! Vooral met zorgtoeslag dat steeds niet klopt, met als gevolg dat ik bakken met geld terug moet betalen.
  En oh ja, ik heb ook mijn aangifte over 2008 nog niet gedaan.
  Stomme mensen.

 7. Swaentje ;-) schreef:

  het is ook een rotkarwei.
  Maar ik ben tegenwoordig fan van ze belastingdienst.
  Wel aardig dat ze daarover bellen.
  ‘Vroeger’ kreeg je gewoon meteen een dikke boete!

 8. Luna schreef:

  @J.: Die verhuizing heb ik meteen maar doorgegeven natuurlijk, scheelde mij weer werk, dat was dan wel weer makkelijk…
  @Marieke: Ook die zorgtoeslag gaat bij mij al 2 jaar mis! Moet elk jaar meer dan 1000 euro betalen om ze het jaar daarna weer terug te krijgen… heel vervelend…
  @Swaentje: Maar die boetes heb ik al te pakken hoor :-)

 9. Cindy schreef:

  Hey Luun als je wilt heb ik wel een handig exceldocje voor je die uitrekent hoeveel btw je moet betalen (of ontvangen ;))?

 10. Maris schreef:

  Heb het ook wel eens te druk voor de aangifte en dan vul ik altijd gewoon een bedrag in. Met de jaaraangifte komt het dan wel weer goed. Maar zo krijg je in elk geval geen boete.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *