web analytics

26

LUNA KOTST OP BIJHOUDEN

Het is een altijd terugkerend zinnetje in de conversaties tussen m’n moeder en mij: “Je moet het gewoon bijhouden.” En nu m’n moeder zo lekker dicht in de buurt woont hoor ik het ook eigenlijk iets meer dan me lief is. “Je moet de was gewoon bijhouden en meteen strijken als het droog is.” En vorige week, toen m’n ouders hadden besloten dat de muur van klimop die door de tuin heen woekerde hoognodig gesnoeid moest worden, hoorde ik ‘m ook: “Ja, klimop, dat moet je eigenlijk elke week even bijhouden.” Ook nog: “Ja, met 3 katten moet je het gewoon meer bijhouden, elke dag even stofzuigen.” En! En! En! En! En zo kan ik nog wel even doorgaan! En nu kan ik wel lopen te bitchen op m’n eigen moeder, maar zij is wel degene die ervoor zorgt dat bijvoorbeeld de was binnen dit huishouden wordt bijgehouden. Je geeft het nat mee en 2 dagen later krijg ik het gestreken terug. En wanneer er een mand met schone was staat strijkt zij het hier ter plekke even weg tussen een borrel en een potje klaverjassen door. Hulde. En respect. Maar het is godverdomme The Story of My Life dat de rest van het bijhouden me allemaal nooit tegelijkertijd gaat lukken! Want binnen een dag of week of maand, afhankelijk van het huishoudelijke klusje, ben je gewoon weer terug bij af en moet je alles weer opnieuw gaan bijhouden! En dan moet je ook nog je relatie bijhouden. Vriendschappen bijhouden. De kattenbak bijhouden. Ik moet m’n PloesiePoesie-voorraden bijhouden. En ik zou ook zeker de PloesiePoesie-website veel meer moeten bijhouden. Ik zou al m’n ideeën eens in een boekje moeten gaan bijhouden. En aangezien ik sinds een paar maanden weer zo’n 10 kilo ben aangekomen zou het misschien geen onverstandig idee zijn om ook m’n lichaam weer eens een beetje bij te gaan houden. En nu zit m’n haar over het algemeen hartstikke goed, maar ik moet de kleur in m’n haar wel bijhouden en om de 5 weken verven! Ik moet de huid rond m’n ogen ook zeker een beetje bijhouden en pappen en nathouden, omdat ik goddomme geen 18 meer ben. Ik moet m’n drankvoorraad bijhouden. M’n mailbox bijhouden. M’n opdrachten. M’n familie. De badkamer. M’n agenda. Oh, God m’n agenda! En er is maar 1 lichtpuntje in deze hele toestand en dat is dat ik met dit stukje wel m’n weblog weer heb bijgehouden.

Dit vind je misschien ook leuk...

26 reacties

 1. Marloes schreef:

  Vergeet je nagels, je haren en je bikinilijn niet ;-)
  Gelukkig hou je deze website heel goed bij, want met het bijhouden/lezen van je blog tover je elke keer weer een glimlach op mijn gezicht!

  ps ik ben helemaal ‘bij’ en zit in wachtstand ivm baby dus ben blij dat ik wat te lezen heb!

 2. Sandra schreef:

  Hahaha, geweldig stukje! Ik heb zo’n hekel aan het bijhouden, het wordt er maar niet leuker op :-)

 3. H.IJ schreef:

  Bij houden is imkeren en daar heeft tegenwoordig niemand meer zin in!

 4. darja schreef:

  ik HAAT bijhouden! ik heb een grote logeerkamer en daar staat de was te drogen en als er iemand komt logeren moet ik een 2-persoonsbed leeghalen omdat alle schone was er ligt. Ik loop liever naar boven om een schoon t-shirt te halen in de logeerkamer dan dat ik alles netjes opruim… en de strijk…. daar hebben we het maar niet over! gelukkig strijkt manlief zijn eigen overhemden, anders moest ik dat ook nog weer BIJHOUDEN!

  fijn stukkie luun, hoe is het met je administratie trouwens? :-)

 5. Luna schreef:

  @darja: HAHAHA, m’n administratie! Ben ik gewoon vergeten om die erbij te zetten?? HAHA! Maar! Ik ben eigenlijk best wel bij met de administratie… althans, alles gaat automatisch… en ik moet deze maand m’n btw-aangifte weer doen… maar verder komen er geen vreemde enveloppen binnen :-)

 6. Siets schreef:

  Moeten bijhouden? Hmm ik zou zeggen prioriteiten stellen. De rest volgt later ;)

 7. darja schreef:

  nou luun, dan valt het toch allemaal wel mee: je haar zit goed en de administratie is redelijk bij: niks meer aan doen!

 8. Barbara schreef:

  Lees ik nou dat je moeder je was doet?
  Wat een luxe! Ik ben jaloers!

 9. Brooklyn schreef:

  *big smile* Het hele leven bestaat uit bijhouden, het is een gebed zonder end. Nou ja, dat dan wel weer…..helemaal aan het einde! :-)

 10. DebZ schreef:

  Nou die kattenbak heb ik wel een hele handige tip voor je! En met alle katten hier in huis kan ik je garanderen dat het echt werkt!
  http://www.fretten.nl/index.php?main_page=product_info&cPath=37_454&products_id=2540
  De Omega Paw rol kattenbak! Geen drollen of plasjes meer scheppen. Je gooit er lekker goed klontgrit in (Biokat Fresh hier), je rolt hem 1 keer per dag en voila! Een kind kan de was doen, of de kattenbak “bijhouden”

 11. joline schreef:

  Hahaha ja, behoorlijk herkenbaar. Het is bij mij al een heel stuk verbeterd sinds ik deze website heb leren kennen http://flylady.net/
  Dan wordt bijhouden toch best wel pijnloos. Het bijhouden van het huishouden dan, hoewel die optie van een ijverige moeder misschien niet te overtreffen is…..

 12. Sophia schreef:

  Geweldig stukje….heerlijk gelachen.

 13. Gaby schreef:

  O zo herkenbaar.
  t`is niet bijtehouden.
  En vergeet de tuin niet. ;o)

 14. Maurice schreef:

  ” En wanneer er een mand met schone was staat strijkt zij het hier ter plekke even weg tussen een borrel en een potje klaverjassen door.”

  Ik hou van je Moeder…HIHIHIHIHI…
  But..Strijken? Ooit gehoord van nat ophangen? Scheelt strijken. En anders moet je gewoon dingen richting manlief delegeren…(onder het mom: Anders bak ik geen lekkere taarten meer voor je!!!!) Werkt altijd…LOL LOL LOL

 15. seriouzz schreef:

  Raar dat de sex wel wordt bijgehouden! :-)

 16. Micheline schreef:

  @joline, oh hou toch op met je flylady. Die bezorgt je alleen nog maar een groter schuldcomplex. Het is allemaal zo gemakkelijk en als je dat niet kan ben je pas echt een loser.
  De grootste frustratie in het bijhouden is dat wanneer je het wel bijgehouden hebt, het een half uur, halve dag, halve week later allemaal weer weg is en niemand er iets van gemerkt heeft hoe goed je dat allemaal gedaan hebt…

 17. patchwork schreef:

  Heel herkenbaar! Net mijn moeder! :-D ´Bijhouden´ is iets voor mensen die niet werken.Ik ben blij dat mijn hormonen er nog voor zorgen dat ik 1 keer per maand een soort van zingende opruim/schoonmaakwoede heb. Beter af en toe vrolijk wat langer stofzuigen dan 4 keer per week alleen al veel tijd kwijt zijn aan de stofzuiger tevoorschijn halen en terugzetten! Scheelt ook heel veel energie dus is nog goed voor het milieu- en je portemonnee- ook. Strijken doe ik nooit- gewoon geen te strijken spullen kopen. En met haaruitgroeiverfsetjes kun je verven even rekken.En sinds ik mijn druif niet meer heb gesnoeid heb ik eindelijk eens druiven! Maar je belastingaangifte ´bijhouden´ is wel aan te raden, heb ik gemerkt…

 18. Pedro schreef:

  Hier past maar één nummer bij:

 19. Isa schreef:

  Herkenbaar stukje Luna:)
  @Debz: als ik jouw url wil openen krijg ik sinds kort een waarschuwing “bezoeken van deze site kan uw computer beschadigen….enig idee?

 20. cassje schreef:

  vooral die huid rondom de ogen he:S heeft 1 van jullie goede tips voor een goed intrekkend hydraterend wonderzalfje die ervoor zorgt dat er geen lijntjes onder je ogen komen?
  eerste begin is niet je make up eraf wrijven:/

 21. Marieke schreef:

  Je wordt helemaal gek van het bijhouden. En vaak zijn het ook nog eens dingen, die niet eens leuk zijn om bij te houden… :S

 22. Esther schreef:

  “Moorddadige ideeën bedenk ik onder de afwas. Dat vind ik een stomvervelende bezigheid waardoor ik altijd met bloeddorst wordt vervuld.” ~Agatha Christie~

 23. Honne schreef:

  Haha hoe herkenbaar!
  Strijken heb ik echt een hekel aan en doe ik dus bijna nooit.
  Gewoon zoveel mogelijk strijkvrije kleding kopen.
  Kan denk ik op 1 hand wel tellen hoevaak ik het afgelopen jaar gestreken heb (Laat het eens 3 x max zijn?:-P)
  Ik wordt gek van dat bijhouden, ging gisteravond naar bed met het goede voornemen om vandaag beneden even weer goed te gaan stofzuigen omdat dat al een paar dagen niet gebeurt is.
  Zucht, heb het nu nog niet gedaan en moet over twee uurtjes alweer weg.
  Hoevaak ik wel niet denk dat ik een huishoudschema moet gaan maken om het bij te houden en idemdito voor adminstratie enzovoort.
  Schema’s negeer ik dan gewoon!

  Ik ben benieuwd hoeveel mensen hun huishouden, hun admistratie, hun lichaam (epileren, scheren, verzorgen, gewicht enz enz), hun vriendenkring enz enz allemaal wel bij kunnen houden. Denk dat ik gillend gek zou worden!!! ;-)

 24. seriouzz schreef:

  wat ben je nu aan het bijhouden? iig niet iets online :-)

 25. johan_ schreef:

  hahaha,. HULDE voor deze post!
  :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *