web analytics

13

LUNA IN HET KATTENKABINET

‘Luna, hier moet jij ook heel snel naartoe, want dit is volstrekt uniek in de hele wereld’, had hoofdredacteur P. geschreven. Hij was onlangs in Het Kattenkabinet geweest, een, nog geheel in antieke staat, monumentaal koopmanshuis uit de zeventiende eeuw. Een museum vol met kattenkunst. Het Kattenkabinet is in 1990 opgericht door de excentrieke miljonair Bob Meijer, ter nagedachtenis aan zijn overleden rode kater John Pierpont Morgan (1966 – 1983). Elk lustrum kreeg kater Morgan een bijzonder cadeau van zijn baas. Toen hij vijf werd kreeg hij een schilderij gemaakt door Ansèl Sandberg, voor zijn tiende kreeg de kater een bronzen beeld en voor zijn vijftiende het boekje ‘Een harige kat uit Toulouse en andere kolder’. En toen Morgan overleed dus een heel museum. Een bijzonder verhaal en het Kattenkabinet was al net zo bijzonder. Ik zag vanmorgen kunst uit verschillende eeuwen en verschillende culturen, schilderijen van Corneille en Picasso, katten in reclamekunst, katten-beelden, katten-aquarellen en tegels met katten. De muren hingen van beneden tot boven vol met gouden lijsten en overal zag ik katten, katten en nog eens katten. Het was een unieke collectie, maar de mooiste katten waren de levende katten! Het Kattenkabinet wordt namelijk ook nog eens bewoond door 6 échte katten die in alle rust ronddwalen door de antieke kamers. Ze liggen wat op barokke stoeltjes en kitsche tafels, geven kopjes tegen de benen van bezoekers en willen supergraag geaaid worden. Een interactief museum dus! Ik ging op een barok stoeltje zitten en meteen kwam er een spinnend schildpad-poesje op m’n schoot liggen. En toen ik een dikke, grijze, cyperse kater aanhaalde die op een tafel lag, draaide hij op z’n rug om eens lekker over z’n buik geaaid te worden. Een poezen-aai-museum! Hoe een briljante vondst! En ik vond het helemaal geweldig. Binnenkort bij Luna thuis; poezen aaien voor 1 euro.

www.kattenkabinet.nl

Het Kattenkabinet, Herengracht 497, Amsterdam. Maandag t/m vrijdag: 10.00 tot 14.00, Zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00. Toegangsprijs € 4,50.

Dit vind je misschien ook leuk...

13 reacties

 1. Martine65 schreef:

  Ja – jaren geleden ook eens geweest. We waren de eerste bezoekers van de dag en de beheerster van het pand was nog even bezig en we mochten even in de keuken (achterin) wachten. Daar zagen we een rooje kater op tafel liggen. Die had huisarrest, zo kregen we te horen, want hij ging steeds met een haan uit de buurt vechten, daarom had-ie zo’n hoofdwond. Bovendien vond ze het minder dat hij steeds bij een chinees restaurant ging snoepen. De kater was redelijk gevuld, zullen we maar zeggen.
  De kunst was prachtig, en zo apart dat er gewoon Picasso’s en zo hangen. En overal kattebakken natuurlijk.
  Tip: veel publicaties zijn via de site te bestellen. Maar helaas geen bio’s over de katten-bewoners van het Kabinet.

 2. Danielle schreef:

  Klinkt bijzonder cool…

 3. Kaat schreef:

  Wat nou zo jammer is is dat iedereen er nu naar toe wil. Wat geweldig, dat ik nog niet wist van het bestaan, als kattenfreak…

 4. ientje schreef:

  Lijkt me leuk, al zou ik me lam aaien denk ik!

 5. Liesbet schreef:

  Ik denk juist dat die beestjes lam geaaid zullen worden! :-)

 6. kiki schreef:

  Ik denkt dat er nu veel vervelende en kinderachtige jongens gaan schrijven dat ze jou poesje wel willen aaien :-)

 7. Swampy schreef:

  Yippeeeeeeeee; can’t believe I have never heard of it! I’m sold!

 8. jean luc schreef:

  hmm dit katten-innternet werkt alleen met microsoft.
  maar men katten gaan met firefox door het net wandelen. miau.

 9. artgrrl schreef:

  Ik was lange tijd het adres kwijt, en toen ik er eens langskwam waren ze gesloten… In het Illuseum in de Witte de With straat in A’dam lopen zo’n 14 Siamese katten rond http://www.illuseum.com/ill17/iLLU17.htm
  zo mooi! de kunst er wat duister…

 10. novecento schreef:

  Goede bezoektip voor druilerige dagen en zo ‘british upperclass’, het soort statement waar zo’n gebrek aan is.
  Poezen op barok meubilair..egypte revisteded, een heilige kattentempel.
  Wie nog beweert dat surrealisme geen levende kunst kan zijn, heeft het mis.

 11. Kikkertje schreef:

  Jouw poes aaien voor 1 euro. Klinkt strak :)

  Even terug plagen.

  Maar klinkt wel als een stoer museum. Mag je ook je eigen kat meenemen?

 12. Y..... schreef:

  Het klinkt geweldig, zeker een keer naar toe gaan.

 13. Sambo schreef:

  eej sambo ier , iek niet hou van die katte , eej je weet tocg iek ies allergiessj voor , dus waarom geswproke over kate , iek nie van hou, iek eej jweet toch houe van die poes, ja eej van die sma ja die tranga.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *