web analytics

16

LUNA IN DE WACHTKAMER

Ik zit om 10.30 in de wachtkamer van de tandarts in Tiel. “Koud wah buiteh?”, zegt een man die net binnenkomt tegen niemand in het bijzonder. “Ik heh me eigeh vahmorgeh maar goed ingepak.” Hij hangt z’n jas aan de kapstok en gaat zitten op een wit klapstoeltje. Hij kijkt onrustig om zich heen. Ik probeer me te concentreren op een Libelle, maar de man is een prater. En die praten toch wel. “Ge bin toch nie senu-achtig wah?”, vraagt de man. Hij kijkt mij aan. Nee hè, hij heeft het tegen mij. Er zitten hier 7 wachtenden en hij kiest mij. Heb ik weer. “Nee hoor, ik ben helemaal niet zenuwachtig”, zeg ik beleefd. Om dat te bewijzen geef ik hem een vriendelijke glimlach zodat hij kan zien dat al mijn tanden keurig op een rijtje staan. “Ja, want witteh, ik zeg altijd moar, ge kun bitter bij de tandarts zitteh dan bij de dokter”, vervolgt de man. Hij heeft iemand gevonden om tegen te praten, dus nu is er geen houden meer aan. Hij vervolgt zijn monoloog over een bedrijfsongeval van 6 jaar geleden. Hij was betonvlechter. Iets met een machine die niet werkte, en huppakee, zo een stalen buis door z’n pols. “Ja, en dan stoah de wel effe te kieken”, zegt hij. “Nou”, zeg ik. Hij balt z’n vuist en draait z’n pols op en neer. “Maar gelukkig heh de dokter alles weer aan elkoar witteh te zetteh”, zegt hij. “Ja, dat kan allemaal tegenwoordig”, zeg ik. “Soms hedde een dokter gewon nodig”, zeg hij. Hij doet z’n vuist open. Ah! Nee! Nee! Die kerel mist 2 kootjes van z’n wijsvinger! Ah! En het is nog ochtend! Als ik amputaties wil zien dan kijk ik wel op Yorin naar ‘Shock Doc’. Waarschijnlijk vertelt deze man, al 6 jaar lang, aan iedereen het verhaal van zijn bedrijfsongeval. En dan laat hij aan iedereen een beetje terloops z’n geamputeerde vinger zien. Zo van, kijk, ik zit er helemaal niet mee. Heus niet. “Ja, soms hedde een dokter gewon nodig”, herhaalt de man. “Nou”, zeg ik. En ik kijk de andere kant op.

Dit vind je misschien ook leuk...

16 reacties

 1. c. schreef:

  Hahahaha! Als hij die stalen buis door zijn tanden had gekregen, was het zweet je pas echt uitgebroken, denk ik…

 2. Opa-Buiswater schreef:

  Zit ik met het zweet in de handen het verhaaltje te lezen………..weet ik het nóg niet! Gaatje of geen gaatjes???

 3. charlotte schreef:

  wow, wat kun jij goed betuws schrijven. ik hoor hem zo praten.

 4. Luna schreef:

  Ja, nou, ik ben natuurlijk ook een echte Tielse, haha… enne, Opa, ik had geen gaatjes! Ik werd zelfs uitvoerig gecomplimenteerd met mijn ‘gave’ gebit… :-)

 5. Kaat schreef:

  Ow, dat vind ik toch altijd zo vreselijk van die mensen die tegen je aan gaan lullen en dan maar gelijk alles op tafel gooien.

 6. Orangez schreef:

  haha, zie hem zo zitten. Ben blij dat hij tegen u aan heeft zitten praten! ;)

 7. Maks schreef:

  Betuws de nieuwe Breezah-taal?

 8. Job schreef:

  Wees blij dat je hem niet in het webcamhuis bent tegengekomen…

 9. blue schreef:

  nou, ik vind dit verhaal nog wel meevallen. Moet je us naar zwangerschapsgym gaan en daar naar bevallingsverhalen luisteren, brrrrrrrrrrrr :) das pas erg !

 10. Erwin schreef:

  Maakte dit het wachten nu langer of korter duren?

 11. Anne-Floor schreef:

  Hahaha, die vent praat net als de oude en zeer Betuwse ooms en tantes van mijn moeder. En wat betreft geamputeerde vingers, daar ben ik altijd doodsbang voor geweest. Geen idee waarom. Ieuw…

 12. schreef:

  Was die kerel niet een klein beetje verdwaald ofzow?

 13. Rick de Kikker schreef:

  Stak de man het stompie niet in z’n neus toevallig?

 14. Kikkertje schreef:

  Das noah een strak stukkie Tiels Luna. :D

 15. ChocLot schreef:

  Ik heb geprobeerd je een mailtje te sturen, maar het lukt niet. Maar ik wilde je bedanken voor het leuke kaartje dat ik vanmorgen in mijn postbus vond! Ik was aangenaam verrast. Dank je wel!

 16. artgrrl schreef:

  Al die accenten lijken ook zo op elkaar, dacht even dat het Gronings was…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *