web analytics

9

LUNA HEEFT RECHT OP HAAR FLES ROSÉ

Albert Heijn-caissière Thea, een kloeke vrouw van een jaar of 50, laat langzaam mijn boodschappen door haar handen gaan. Een zak zoete aardappelen, bliep, 2 zakjes bapao’s, bliep, halfje bruin brood, bliep, grillworst met kaas, bliep, pastinaak, bliep, zakje Cheetoh’s, bliep, flesje rosé, bliep, piep.

“Even wat vragen hoor”, zegt Thea tegen mij en ze roept naar Jannie, de caissière die aan een andere kassa zit. “Jannie, hoe zit het nou, mag ik nou wel of niet die fles rosé aan haar verkopen?”

Ik draai me om en kijk naar Jannie. Jannie is net zo kloek als Thea, maar dan wat jaartjes jonger.

“Ja, nou, volgens de regels mag het niet”, zegt Jannie.
“Ja, nee, dat dacht ik al”, zegt Thea.
“Ze is 12 hoor”, zeg ik verbaasd tegen de caissières en wijs naar oppasmeisje M. die keurig de boodschappen aan het inpakken is. Ik had al gehoord van de nieuwe regels en dat een moeder met haar 17-jarige zoon boodschappen ging doen, maar haar sixpack met bier niet meekreeg. Dat ging mij dus niet gebeuren. Doei! Prima, al die regels, maar in het huidige politieke-kut-crisis-klimaat moet je je problemen zoveel mogelijk wegslikken met Prozac en wegspoelen met rosé. Uiteraard op een moment dat alle kinderen op bed liggen, anders geef je het verkeerde voorbeeld.
“Ja, van mij mag het gewoon hoor”, zegt Jannie, “maar van de regels mag het niet.”
“Maar waar beginnen die regels dan? Want als je nou een kindje hebt van 5, die laat je niet alleen thuis zitten, dus die moet mee boodschappen doen. En zij is 12, maar ja, zij moet ook mee.”
“Ja, ik vind het ook raar”, zegt Jannie.
“Dus het mag wel?”, vraagt Thea aan Jannie.
“Ja, ik vind het haar eigen verantwoordelijkheid”, zegt Jannie.
“Oh, ik was van plan haar een roseetje bij de lunch te geven”, zeg ik.
“Ik lust het niet eens”, zegt oppasmeisje M. ineens tegen Thea, “een keer had mamma haar vinger in het bier gedoopt en ik vond het echt smerig.”

De caissières keken me aan. Dit ging helemaal de verkeerde kant op.

“Ik ben haar moeder niet hoor”, zeg ik.
“Ik wil nooit in m’n leven gaan drinken, gatverredamme”, zegt M. stellig.
“Die regels slaan toch nergens op”, zeg ik.
“Ja, maar het zijn wel de regels”, zegt Thea, al gaat ze door met het scannen van de rest van de boodschappen.
“Ik vind het je eigen verantwoordelijkheid”, zegt Jannie.
“Die Rutte is echt stom hoor”, zegt oppasmeisje M.
“Mag ik pinnen?”, vraag ik.

Thuis krijgt oppasmeisje M. een glaasje chocomel.

Dit vind je misschien ook leuk...

9 reacties

 1. Esther schreef:

  Dus als ik het goed begrijp mag je als volwassene geen alcohol meer kopen als je mensjes onder de 18 jaar bij je hebt? Ik voorzie kleuters buiten vastgebonden aan het fietsenrek…

 2. Else schreef:

  Huh, hebbik iets gemist ? Ik dacht dit wordt een stukje over dat ze je zitten te begekken omdat je er zo goed uitziet . . . of dat je mij gaat vertellen hoe die pastinaak echt superduber wordt in plaats van een zoete melige net niet helemaal smaak in de stamppot. Maar als niet kind bezitter en amper drinker heb ik dus iets gemist – kunnen ze in Den Haag s.v.p. aan het werk gaan ?

 3. Else schreef:

  Ik begin geloof ik boos te worden – moet je het kind samen met de hond bij je fiets vastknopen terwijl je zelf in de super boodschappen doet, in de hoop dat alles er nog is tegen de tijd dat je bij het fietsenrek terugkomt ? O ik zie dat Esther al dezelfde gedachtengang heeft. 1 flesje rose, mensen waar hebben we het over.

 4. Luna schreef:

  Ja, maar al zou je 20 kratten bier halen omdat je een feestje hebt… AARGGH! Ik word er niet goed van… de kassavrouwen waren wel begripvol hoor, die vonden het ook stom… maar toch… Ik ben in staat om dit weekend bij alle supermarkten te gaan shoppen en 5 tieners met me mee te nemen…

 5. Kees Versluis schreef:

  Eigenlijk hè, is de oplossing simpel als we kinderachtig moeten doen naar de letter van de wet.
  Je kind koopt een rolletje drop en hoort niet bij jou.

 6. liese schreef:

  toen wij 15 waren kochten we zelf onze drank, niemand die er iets van zei, ik was daar in den tijd al helemaal verwonderd over. Maar dit slaat echt alles! :-)

 7. fuckit schreef:

  Zie je allemaal fake: je trekt je kutleven alleen maar dankzij prozac en wijn, mmmm….. Zeker last van korsakov met bijbehorende confabulatie?

 8. Inge schreef:

  Beste Fuckit,

  dat zijn nogal wat frustraties na het lezen van een blog dat niemand je door je strot duwt. Wie bepaalt wat de waarde is van een mensenleven is? Jij niet, behalve dan dat je je eigen leven nu verziekt door zo te reageren.

 1. 23 januari 2014

  […] Als oppasmeisje M. op bed ligt, dan neem ik lekker een roseetje. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *