web analytics

16

LUNA HEEFT HET NIET OP VAKANTIE

“Gaan jullie nog op vakantie dit jaar?” Een vraag die regelmatig wordt gesteld de afgelopen weken. En hoewel ik weet dat P. en ik er meer dan geestelijk en ook meer dan lichamelijk aan toe zijn gaan we niet. Enerzijds omdat we momenteel al ons geld in het huis stoppen dat nog steeds nog lang niet klaar is. Anderzijds omdat ik er gewoon helemaal geen zin in heb. Ik zit liever thuis wat te fröbelen. Beetje knippen, beetje plakken, kaartjes sturen, zelf boekjes binden, beetje schrijven, beetje stempelen, beetje werken, beetje tekenen. En ik wil m’n katten sowieso niet alleen laten. Ik ben van huis uit ook helemaal niet gewend om op vakantie te gaan. Eerst gingen we niet omdat we er geen geld voor hadden; m’n vader zat in de WW. Later gingen we niet, omdat m’n moeder voor m’n oma moest zorgen. En toen oma dood was, toen gingen we ook niet, omdat we gewoon niet gingen. M’n ouders vinden vakantie onzin. “Ik zit liever in de tuin met een boekje”, zegt m’n moeder. “Ik ga liever hier vissen in het Amsterdam Rijnkanaal”, zegt m’n vader. “En dit jaar komen we lekker een paar daagjes naar jullie toe. Dat vinden we veel leuker en dan kunnen we jullie meteen helpen met het huis.” Ik blijk een product van m’n opvoeding, want ik ben net zo aan huis gehecht als m’n ouders. Thuis is fijn. Thuis zitten is het mooiste dat er is. Daarnaast heb ik last van heimwee. Ben ik eenmaal weg, al is het maar voor een dag of een weekend, dan wil ik weer naar huis. Naar m’n eigen dingetjes. Niet te ingewikkeld gewoon een beetje drukdrukdruk bezig zijn met niks. Of misschien wel met alles. Gewoon lekker met een toastje op de bank naar ‘When Harry Met Sally’ kijken. “Na mij de zondvloed”, zou m’n moeder zeggen.

Dit vind je misschien ook leuk...

16 reacties

 1. rukwind schreef:

  Die vraag krijgt de ruk de laatste ook nogal vaak. Tis net alsof iedereen maar op vakantie MOET. Ik krijg bijna de neiging om iets te boeken om alleen maar van het gez**k af te zijn.

 2. Suffie schreef:

  Vakantie betekent feitelijk doen waar je zin in hebt. Voor de één is dat zes weken thuis billen op de bank, voor de ander is dat een trektocht met een huifkar over de Andes…

  Belangrijk is dat je de kans krijgt om je kop leeg te schudden…

 3. Dimi schreef:

  Ik ken het gevoel. Ik heb het ook niet echt voor vakantie, maar je wordt wel aangekeken als een gek als je zegt dat je rustig thuis blijft.

  Je probeert wel uit te leggen dat vakantie zoveel betekent als doen waar je zin in hebt en dat dat voor jezelf betekent lekker thuis uitrusten, maar het dringt moeilijk tot de mensen door.

  Pech voor hen denk ik altijd maar.

 4. Merel schreef:

  Drukdrukdruk bezig zijn met niks! Dat ken ik wel! Lekker!

 5. simon c schreef:

  De mens is er niet voor gemaakt om ’thuis’ te zitten, maar om rond te trekken, anders hadden we nu nog met z’n allen in Afrika gezeten ;)

 6. Coby schreef:

  Luna… dit stukje had over mij kunnen gaan… home sweet home is ook mijn motto… heerlijk om zoveel herkenning te lezen!

 7. Paul schreef:

  Hè, Luna, schrijf nou es een slècht stukje. Dit alles is ondraaglijk frustrerend!
  :-)

 8. Hebberig schreef:

  Tja, vakantie is inderdaad gewoon lekker vrij zijn en doen wat je wil. De een wil dan naar de andere kant van de wereld en de ander lekker thuis op die roemruchte bank. Wij proberen meestal een keer per jaar iets zonnigs doen, maar dit jaar gaan we een paar keer een weekje/paar daagjes gewoon weg… even iets anders bekijken dan Amsterdam. Het gaat er voornamelijk om dat je hoofd even lekker leegwaait en je ogen nieuwe indrukken krijgen.

 9. Rick schreef:

  Als je niet op vakantie gaat heb je ook geen slecht weer in je vakantie.

 10. anneke schreef:

  Vroeger was ik ook altijd het liefste thuis. Vakantie was voor mij ruw uit je context gerukt worden en weken lang je geen raad met jezelf weten.

  Tegenwoordig sta ik wat steviger in mijn schoenen en hou ik een weekje op Texel best vol.

 11. Kristel schreef:

  Vakantie is niet naar je werk moeten schuiven elke morgen en verder doen waar je zin in hebt, thuis of elders. Niet moeten gaan werken … het idee alleen al … zalig!!

 12. watgeefik.nl schreef:

  kom gezellig in je vakantie een dag hier naar rotterdam…. bijvoorbeeld op zaterdag 9 augustus met de danceparade…..

 13. Elise schreef:

  Genoeg te doen in ons kikkerlandje en het weer zit dit jaar zelfs mee, dus waarom op vakantie gaan? last minute boeken kan altijd nog in uiterste nood. Laat mij maar snowboarden in de winter!

 14. elswhere schreef:

  De heilige Augustinus zei:”De wereld is een boek en wie niet reist, leest slechts één bladzijde”. Hoe komt zo’n man d’r op,hè?

 15. Flep schreef:

  Op vakantie gingen we vroeger eigenlijk nooit. M’n vader had een bedrijf waarvoor hij altijd aan het reizen was, waardoor thuis voor hem echt rust was.
  Pas sinds ik studeer ga ik regelmatig met vrienden op vakantie. Is heel erg lekker, maar thuis heb ik wel veel dingen makkelijker of beter, dus je hebt heel erg gelijk :)
  (Alleen weekendje Holiday Inn kwam er bovenuit, maar dat doe je ook niet iedere weekend ;) )

 16. Ave schreef:

  ik vind het geweldig om op vakantie te gaan. Nieuwe mensen, nieuw eten, nieuwe indrukken, nieuw leven..
  tis gewoon iets nederlands, dat thuiszitten , huisjeboompjebeestje gedoe. vreselijk. Je wilt toch iets zien iets doen. ??