web analytics

19

LUNA EN NICHTJE M.

“Nee hè? Ik ga niet mee. Ik heb geen zin”, zei ik vrijdag chagrijnig tegen P. “M’n moeder is jarig en m’n zus wil een verrassingsetentje geven. Voor de rest komt er geen familie”, zei P., die er duidelijk net zoveel zin in had als ik. “Ik wil echt niet”, jammerde ik, maar ik wist eigenlijk al dat ik er niet onder uit kon. Dus zaten P. en ik gisteren in het zonnetje bij zijn zus B. met zwager E., nichtjes M. en S. en zijn ouders. En zoals het altijd gaat; als je ergens geen zin in hebt, dan wordt het uiteindelijk hartstikke gezellig. Na het eten zat ik met mijn nichtjes te puzzelen met een geduld dat alleen niet-moeders op kunnen brengen. En na puzzels met BABYborn’s, ‘A Bug’s Life’, Kabouter Plop en Dikkie Dik moest nichtje M. naar bed. Ze wilde dat ik haar naar bed bracht. Dus plassen, wassen, tandenpoetsen en nog een verhaaltje voor het slapengaan. Zij las mij een verhaaltje voor en ik haar. “Zal ik jou eens een geheimpje vertellen?”, vroeg nichtje M. me in haar roze pyjamaatje. Ze pakte een doosje met 2 beertjes erop. ‘Mijn eerste tandjes’, stond er in sierletters op. Ze maakte het doosje open en ik zag 1 minuscuul tandje liggen. “Kijk. Hieronder”, zei nichtje M. en ze tilde het tandje met onderliggende watjes omhoog. Ik zag een klein sleuteltje liggen en moest glimlachen. Daar bewaarde ik mijn dagboeksleuteltjes vroeger ook altijd. “Niet doorvertellen hoor, maar dit is m’n dagboeksleuteltje”, zei nichtje M. bloedserieus. “En waar is je dagboek dan?”, vroeg ik. Ze liet het dagboekje zien. Eentje met een Barbie-foto. “Er staat nog niks in hoor”, zei ze, “ik begin pas als ik 18 ben, want ik weet nu nog niet alle woorden om op te schrijven hoe ik me voel.” Wat een wijsheid voor een meisje van 6. “Ooh”, zei ik, “maar ik ben meer dan 20 jaar ouder dan jij en weet je wat? Ik weet die woorden nog steeds niet altijd.”

Dit vind je misschien ook leuk...

19 reacties

 1. JoG schreef:

  Treffend … soms heb je ergens geen woorden voor :-))

 2. verbal jam schreef:

  En zo werd het toch nog een nuttig bezoek dat inspireerde tot een mooi stukje.

 3. Coco schreef:

  toch zeg je wel met je woorden wat je voelt… ook al weet het je niet. paradoxaal?

 4. miss bitch schreef:

  Mooi he, de jeugd…. Ga daar maar vaker op visite, voor je het weet loopt die meid met zwarte lippenstift en een pennenketting om en gaat elke week tot diep in de nacht stappen en rookt shaggies. Ik spreek uit ervaring :-)

 5. poppie schreef:

  wat ontzettend lief!

 6. Horzel schreef:

  Valt dit nou onder ‘doorvertellen’?

 7. Erwin schreef:

  Mmmm dit tovert een glimlach op mijn gezicht. Heerlijk!!!!

 8. Flok schreef:

  Ik ben wat slecht ter brein vandaag: wat is babyborn’s?

 9. Luna schreef:

  Sja, een BABYborn is een soortement van speelgoedpop, zo’n ding dat kan praten en huilen en pissen enzo… ook verkrijgbaar als negertje…

 10. tijger schreef:

  en ook verkrijgbaar als aziaatje…

 11. luz schreef:

  Te bestellen by Foxy. art.nr 69

 12. Jeff schreef:

  Okay, wat jou dus verteld wordt onder het motto “niet doorvertellen!” verschijnt een dag nadien op je weblog? ;)

 13. Zwever schreef:

  Toch een erg mooi stukje tekst

 14. Swampy schreef:

  Mooooooooooooooooooooooi stukje Luna!

 15. Rick schreef:

  Ik dacht even dat je geen zin had in een verrassingsetentje voor je moeder… en dat kan natuurlijk niet hè.

 16. Paul schreef:

  Gelukkig maar dat er nog niets in haar dagboek stond… Dan was er vast het een en ander hier terug te lezen geweest.

 17. daaf schreef:

  Paul, al was dat hele dagboek volgeschreven, dan had jij er nog geen woord van gezien. Als je Luna een beetje kent weet je dat er niks uit dat dagboek naar buiten gaat. Gokje? Ik ben er geen fan van..

 18. Sheevar onlijn schreef:

  Misschien dat het nichtje straks ook een virtueel dagboek gaat beginnen…

 19. Peter schreef:

  Babyburn, babybuuuuurn, zingen wij hier met de reklame mee.