web analytics

12

LUNA EN HÉT VERHAALTJE VOOR HET SLAPENGAAN

Toen Michael en ik elkaar net leerden kennen sliep ik slecht. Michael opperde om een luisterboek aan te zetten, want met een beetje gewauwel op de achtergrond is het een stuk makkelijker in slaap vallen, dacht hij. Het was het proberen waard.

We hadden een korte zoektocht naar het ideale luisterboek. Want, welke stem is fijn om naar te luisteren en welk verhaal is boeiend genoeg? We kwamen er al snel achter dat we een vrouwenstem allebei niks vonden. Ook vonden we een Nederlands gesproken boek niet prettig om naar te luisteren en een roman of thriller vonden we ook niks. Het werd uiteindelijk ‘A Short History Of Nearly Everything‘ van Bill Bryson, ingesproken door Richard Matthews.

Nu, zo’n 3 jaar verder is naast ‘welterusten’ en ‘ik hou van jou’ mijn meest uitgesproken zinnetje in bed; ‘Wil je het verhaaltje aanzetten?’ En ook Michael zegt regelmatig, als hij merkt dat ik naast hem lig te draaien en woelen; ‘Zal ik het verhaaltje voor je aanzetten?’

Het luisterboek van ‘A Short History Of Nearly Everything’ duurt 18 uur en 13 minuten. We begonnen 3 jaar geleden keurig bij hoofdstuk 1, Michael zette de timer steeds op 30 of 45 minuten en als we ’s nachts wakker werden zette hij ‘m soms nog een keer aan en luisterden we verder waar we gebleven waren. Toen we het boek uit hadden zijn we gewoon weer opnieuw begonnen. En weer. En weer. En weer. We hebben dit boek de afgelopen jaren waarschijnlijk zo’n 60 keer van begin tot einde gehoord.

Het is een geweldig boek vol met heerlijke feitjes over, nou ja, zo ongeveer alles wat met de aarde te maken heeft en het verveelt zelfs na 3 jaar nog niet, omdat je sommige stukken gewoonweg niet onthoudt of misschien niet hoort in je slaap. Al kan ik sommige stukken inmiddels wel dromen. Zo heb ik voor m’n gevoel al 100 keer het stukje gehoord over Yellowstone Park en dat het daar eigenlijk een soort tijdbom is. Dat Bob Evans supernova’s kan spotten met het blote oog heb ik ook al heel vaak horen vertellen. En ook het stukje over de papieren van Madame Curie en dat die nog steeds zo radioactief zijn niemand ze mag aanraken zonder een beschermd pak te dragen, komt regelmatig voorbij.

Maar sommige stukken lijk ik ineens voor de eerste keer te horen, ook al heb ik alles dus al minstens 60 keer, bewust of onbewust gehoord. Dan word ik de volgende ochtend wakker en dan is er ineens iets blijven hangen over Darwin, dinosaurussen, een meteoorinslag, de homo erectus, microben of DNA. Of dan vertelt Michael iets en dan herinner ik me ineens ‘dat dat vannacht bij het verhaaltje was’.

In de laatste weken voor m’n moeders dood sliep ik slecht. Ik sliep wel in, want stress, ellende, gedoe en slapeloze nachten zorgen ervoor dat je aan het einde van de dag kapot bent. Ik werd echter na een paar uurtjes weer wakker om daarna te liggen malen.

“Wil je het verhaaltje aanzetten?”

In 1 van die nachten hoorde ik onderstaand stukje voor de eerste keer.

‘Every atom you possess has almost certainly passed through several stars and been part of millions of organisms on its way to becoming you. We are each so atomically numerous and so vigorously recycled at death that a significant number of our atoms – up to a billion for each of us, it has been suggested – probably once belonged to Shakespeare. A billion more each came from Buddha and Genghis Khan and Beethoven, and any other historical figure you care to name. (…) When we die, our atoms will disassemble and move off to find new uses elsewhere – as part of a leaf or other human being or drop of dew. Atoms themselves, however, go on practically forever.’

Ik vind deze wetenschap een enorme geruststelling en een enorme troost om bij in slaap te vallen.

Dit vind je misschien ook leuk...

12 reacties

 1. Ri schreef:

  ‘Ik vind deze wetenschap een enorme geruststelling en een enorme troost om bij in slaap te vallen.’

  En ik nu dus ook.

 2. Maurice schreef:

  Wauw.
  Kan je de link naar het verhaal plaatsen?

  • Luna schreef:

   Nee, het is een luisterboek… moesten we downloaden ergens… maar heb wel een link naar het boek zelf in tekst staan bij Bol.com! Maar je kan ‘m vast ook ergens scoren bij kringloop ofzo!

  • Nicole schreef:

   Ik ben deze week begonnen in dit boek toevallig. Ik wilde na twee hoofdstukken de handdoek in de ring gooien eerlijk gezegd. Ik vind Bill Bryson geweldig maar het is te theoretisch ofzo. Maarrr ik ga het dankzij jou nog een kans geven. Ook fan van luisterboeken trouwens, de sufste klusjes worden er leuker van bij mij.

 3. Mandy schreef:

  Prachtig.
  Ik val overigens ook al jaren in slaap met luisterboeken. Ik zet de timer op 15 minuten en de volgende ochtend moet ik hem weer 13 minuten terugspoelen omdat ik toen al in slaap was gevallen.

  • Luna schreef:

   Ja, een kwartier is misschien ook wel genoeg, maar ik heb regelmatig dat ik Michael moet vragen om ‘m na 45 minuten nog een keer aan te zetten (en dan heb ik nog niks onthouden)! :-)

 4. Marjan schreef:

  “Ik vind deze wetenschap een enorme geruststelling en een enorme troost om bij in slaap te vallen.”

  Terwijl ik dit lees, zakt mijn te hoge hartslag ineens naar een veel fijner rustiger ritme… soms lees, zie, hoor je woorden, plaatjes, liedjes die je weer even met je beide voetjes op de grond zetten en je rust en gevoel van ‘vrede voelen met’ geven….

  Jouw woorden van hierboven , dank je wel lieve Chantall…..

 5. Tosca schreef:

  Dat is een hele mooie gedachte 💕 dank voor het delen!!

 6. Sandra schreef:

  Wauw! Te complex om te snappen, maar ik neem het graag aan voor waar. Een prachtige en geruststellende gedachte.

 7. DP schreef:

  Wat een fijn en prachtig stuk weer Luna en wat een mooie laatste regel. Bij de Drops of Dew kwam er een associatie met het liedje Drops of Jupiter van Train omdat dit over het overlijden van zijn moeder ging.
  Er wordt vandaag wat regen verwacht. Misschien moet ik de paraplu maar thuis laten en de regendruppels omarmen.

 8. Martijn schreef:

  Er is van Bill Bryson ook “at home’ of in het Nederlands ” een huis vol’.
  Ik weet niet of er luisterboeken van zijn, maar het is net zo boeiend en leerzaam.

  Trailer: “Waarom zijn we van alle specerijen op aarde zo gehecht aan zout en peper? Waarom hebben vorken vier tanden en niet drie of vijf? En wat doet die rij zinloze knopen op de mouwen van een colbert? ”

  Dat soort antwoorden dus.. kan ik erg blij van worden :)

  https://www.audiobooks.com/audiobook/at-home-a-short-history-of-private-life/236950

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *