web analytics

8

LUNA EN HET SPEL MET DE ZOEMER

“Busje komt niet vrijdag”, zegt een blond meisje met een jampot-glazen-bril. Het is geen vraag, maar toch gaat ze aan het einde van de zin iets met haar stem omhoog.
“Oh, waarom niet?”, vraag ik.
“Pappa is jarig.”
“Oh, heb je een feestje vrijdag! Gezellig!”

“Busje komt niet vrijdag.”
“Nee, want je vader is jarig! En dan heb je een feestje! Wat gaan jullie doen?”

“Busje komt niet vrijdag.”
“Heb je een leuk cadeautje voor je vader gekocht?”

“Busje komt niet vrijdag.”
“Zullen we samen een mooie kaart voor hem tekenen?”

“Busje komt niet vrijdag.”
“Gaan jullie lekker taart eten dan?”

“Waar woont je vader?”
“Komt je vader je halen?”
“Ga je ‘lang zal ze leven’ voor hem zingen?”
“Heb je er zin in?”
“Komen er nog meer mensen?”

Van 1990 tot 2003 werkte ik, naast m’n studie, in de zorg. Eerst met demente bejaarden, daarna met verstandelijk gehandicapten, tussendoor in de thuiszorg. Meestal betaald, soms vrijwillig. En ik liep al jaren aan iedereen die het horen wilde te vertellen dat ik m’n werk in de zorg zo miste. “Ik mis het zo”, zei ik dan, “ik kon daar altijd zoveel van mezelf in kwijt.”

Doe het dan.

Vorige week twijfelde ik of ik naar m’n eerste vrijwilligersavond met 20 verstandelijk gehandicapten zou gaan. “Liefje”, vroeg ik aan P., “zou ik wel gaan, nu zo met je vader?” “Liefje, doe maar wel, je vond het altijd zo leuk, maar je moet het zelf weten”, zei hij.

Doe het dan.

Tijdens een creatieve avond knipte en plakte ik wat met een aantal verstandelijk gehandicapten. Ik maakte wat praatjes. Ik vroeg hoe het met iedereen ging. Wat ze de volgende dag gingen doen. Of ze verliefd waren. Of verkering hadden. Wat hun hobby’s waren. Wat ze die avond gegeten hadden.

En ik verzon minstens 100 verschillende replieken naar aanleiding van het zinnetje: “ Busje komt niet vrijdag.”

Dit vind je misschien ook leuk...

8 reacties

 1. jealine schreef:

  Ik hoop dat je een superavond gehad hebt!!!!

 2. Maurice schreef:

  Gek genoeg had ik dat wel van jouw verwacht. Jij bent – voor mijn gevoel dan – een sociaal typje. Af en toe “gek”, maar sociaal bewogen.

 3. Marloes schreef:

  hehee “ik kon daar altijd zo veel van mezelf kwijt”. En een kei in het spel met de zoemer zo te lezen. Wat een talenten heb je toch :-)

 4. Suus schreef:

  Jeroen van Koningsbrugge is er niks bij, haha! Goed man, van je!! You go girl :-)

 5. esther schreef:

  Dit vind ik zo bij jou passen, als ik afga op hoe ik je ken! Super dat je dit doet.

 6. Rutger schreef:

  Maar, je gaat het dus doen?

 7. darja schreef:

  @ rutger: volgens mij schrijft ze juist dát ze is geweest!

  Goed gedaan Luna, en even de zinnen verzetten is niet onverstandig in deze tijden…. sterkte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *