web analytics

25

LUNA EN EEN ARM SCHAAP

Marianne Thieme, van de Partij van de Dieren, is een 10 jaar oud filmpje onder ogen gekomen van een zielig schaap. Op deze 16 mm-film van kunstenaar Jeroen Eisinga ligt een schaap 4 minuten te creperen en te hijgen. Geen prettig plaatje, maar wel een heel realistisch plaatje, want dagelijks, en zeker in het voorjaar, liggen er in Nederland tientallen schapen op deze manier te sterven. Heel klote, maar als een schaap eenmaal op z’n rug ligt, dan heeft het niet meer de kracht om zichzelf om te draaien. En nu is Marianne Thieme dus heel boos op de kunstenaar. Want dierenleed, in welke vorm dan ook, dat kan natuurlijk niet. Thieme wil dat de Tweede Kamer een onderzoek instelt of Eisinga het schaap misschien wel zelf op z’n rug heeft gelegd. Ook wil ze dat zulke kunstuitingen in de toekomst niet meer worden gemaakt. Gelukkig hoeven voor haar eerste eis geen duizenden euro’s betaald te worden aan een onderzoeksbureau, want volgens Jaap van den Ende, die de ontstaansgeschiedenis van het filmpje kent, is het schaap inderdaad voor 4 minuten op zijn rug gerold. Maar daarna weer keurig op zijn poten teruggezet. Hoppeta. En je kan het werk van Jeroen Eisinga natuurlijk als een kunstuiting zien. Een kunstuiting over machteloosheid en lijden. Maar het lijkt mij veel beter als iedereen die dit filmpje onder ogen is gekomen het ziet als een belangrijke bron van informatie! Want! Wat te doen als je argeloos in de trein van, pak ‘m beet, Houten naar Culemborg, zit en je ziet ergens in een weide een schaap op z’n rug liggen? Vroeger was je gewoon doorgereden, want je dacht dat dat schaap het lekker vond; een beetje rollen in het gras, beetje wat zon meepakken op z’n buik. Maar nu weet je dat dat schaap ligt te creperen en ben je aan jezelf verplicht om dat schaap te gaan redden. Dus trein uit, teruglopen of taxi pakken om zo dicht mogelijk bij het schaap te komen en dan… niet het schaap zomaar omrollen! Want dan bestaat er een grote kans op een maagkanteling. En dan gaat het schaap alsnog dood! En dan is het écht helemaal jouw schuld. Nee, je brengt het schaap via zijn kont weer tot staan. Hoppeta.

Dit vind je misschien ook leuk...

25 reacties

 1. Joop schreef:

  Ja, mooi niet dus. Die gekke schapen moeten maar leren zelf op te staan.

 2. Nina schreef:

  Ja eh… op deze manier komt de partij voor de dieren dus nooit geloofwaardig over, wat jammer is. Toch hebben ze wel een punt: een dier laten lijden voor een kunstuiting is vrij achterlijk. Ik zie er geen ‘kunst’ in om een lijdend dier te filmen. Laat hem lekker een bloedend schaap schilderen ofzo.

 3. Sandrissimo schreef:

  Rare beesten die schapen…

 4. esther schreef:

  Sinds ik weet dat Thieme een heel eng geloof aanhangt twijfel ik aan al haar motieven. Laat ze zich lekker met andere dingen gaan bemoeien en niet met kunst. Schaap, blijf bij je leest.

 5. artgrrl schreef:

  De grenzen van kunst blijven altijd onduidelijk, hetzelfde gevoel heb ik altijd bij de worldpressfoto, zelf beter worden van lijden van anderen, ook al maak je mensen bewust via je gebruikte medium.

 6. Nina schreef:

  @ Esther: inderdaad, maar maken haar motieven iets uit als het effect gunstig is? Voor mijn part doet ze dit omdat ze gelooft dat we op een dag verlost zullen worden door de Grote Godheid in de vorm van een schaap. Feit is dat ze goed werk verricht en een einde probeert te maken aan de massale ‘productie’ van dieren. En daar gaat het toch om, lijkt me.

 7. esther schreef:

  @nina: ik vind het prima dat ze iets voor dieren wil betekenen, maar dan moeten we meteen maar alle docu’s en reportages over oorlogen, stervende kinderen en honger ter discussie stellen- want waarom helpt degene die filmt/fotografeert niet, in plaats van het vast te leggen?
  Zoals Luna zegt, is dit iets dat dagelijks gebeurt. Het feit dat iemand dit vastlegt wil nog niet zeggen dat hij meteen medeschuldig is aan het mishandelen van een schaap!

 8. jolanda schreef:

  Zonde dat dit soort schapen zo gefokt is dat ze zichzelf niet meer kunnen redden. Schandalig.

  In de trein ben ik regelmatig ( als student) toeschouwer geweest van dode schapen, die ondersteboven in een weiland lagen…..hartverscheurend vond ik het.

 9. Bl-oxx schreef:

  Hee, volgens mij is het schapendag in Logland.
  En dat op moederdag. Goh.

 10. Luna schreef:

  En dit dan:

  Dit is dierenleed, niet eens in naam van de kunst, maar in naam van de reclame! Foei Samsung… maar ze zeggen zelf: “NO INSECTS WERE HARMED IN THE MAKING OF MILLIMETRES MATTER BUT SOME DID GET A LITTLE STICKY… ACTUALLY, THEY SEEMED QUITE HAPPY TO HELP CLEAN UP – BY EATING UP THE SUGARY MESS!” Sure…

 11. Janssen schreef:

  Sorry hoor,dat dier bewust op zijn rug rollen voor 4 minuten film,dus 4 minuten stress voor dat arme schaap…..raakt kant noch wal.
  Geen kunst,meneer de ‘Kunstenaar’!!!:(:(,in mijn ogen wel degelijk dierenmishandeling!!

 12. Verbal Jam schreef:

  Sommige kunstenaars moet je misschien 4 uur op hun kop hangen om het verstand vanuit hun reet te laten indalen.

 13. Menno schreef:

  Kakkerlak op zijn rug leggen, filmpje op Youtube, kijken of Thieme daar een kameronderzoek over gaat doen. Gaat allemaal van jullie belastingcentjes, dat wel.

 14. helma schreef:

  Luna, hoe zou je het vinden als een kunstenaar jouw katten expres vier minuten liet lijden? Ze net niet dood laten gaan, maar wel flink pijn doen?

 15. Claud schreef:

  Ik kan hier niet echt de lol of de kunst van inzien. Ik vind het echt smakeloos.

 16. vike schreef:

  Nog even en je belandt in de cel wegens medeplichtigheid als je niet dat schaap rechtop helpt…Toch fijn dat er een partij in de kamer zit, die zich bezig houdt met ECHT belangrijke zaken…ahum…

 17. cunningham schreef:

  Het filmpje is jaren oud. Ik noem dat oude koeien (of eigenlijk een oud schaap) uit de sloot halen. Het is geen aktueel issue.
  Laten we dan de bijbel nog eens goed doorlezen hoe dieren er afkomen.
  Maar misschien moeten we gewoon concluderen dat kunst hier doet wat het ook zou moeten kunnnen doen: de discussie aanzwengelen.
  Voor echt aktueel nieuws: wie legt Marianne Thieme vier minuten op haar rug?

 18. Trijntje schreef:

  Als boerendochter-meisje werd ik regelmatig het land in gestuurd om een schaap weer rechtop te helpen. Het is zielig, maar het is ook de natuur. Ze gaan overigens pas na lange tijd dood, dus als je zo’n schaap ziet liggen vanuit de auto kun je haar waarschijnlijk nog helpen. Een schaap ligt altijd iets meer op linkerzij or iets meer op rechterzij. Je moet haar de “makkelijkste” kant opdraaien. Ik deed het meestal met mijn voet, gewoon duwen. Pas wel op want met de poten kunnen ze hard slaan (ook al zijn ze bijna dood).

 19. Mannetje schreef:

  Marianne Thieme moet eens in een vluchtelingenkamp te Soedan gaan uitleggen dat er in NL zoiets als een partij voor de dieren is…

 20. esther schreef:

  @mannetje: hear hear.

 21. Marion schreef:

  @mannetje: Zo ken ik er ook nog wel één…
  Ga jij dan maar uitleggen in Sudan dat we hier de WC spoelen met kraanwater, voor miljarden eten in de biobak gooien, miljoenen uitgeven aan het wegzuigen van vet en Sonja Bakker….gaap….

 22. Kaat schreef:

  Een citaat van Gandhi: “Het niveau van een beschaving kan worden gemeten aan de wijze waarop met dieren omgegaan wordt”. -> Ik ben er eigenlijk wel trots op dat wij een partij voor de dieren hebben….

 23. Menno schreef:

  Gandhi? Makkelijk gezegd, voor een Hindoe = vegetariër. Uit een land waar het de kastelozen nog steeds moeilijk wordt gemaakt om de gemeenschappelijke watervoorziening te gebruiken, want volgens de geruchten wordt het water vergiftigd als een dalit het aanraakt. Maar een handig citaat, dat wel.

 24. Kaat schreef:

  @Menno; Gandhi was ook tegen de kastemaatschappij.

 25. Dré schreef:

  Veel geblaat in de reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *