web analytics

44

LUNA EN DE BROODJESMAN

“Hé Loena, alles goed?”, vroeg de broodjesman vanmiddag. “Ja, lekker, ben eindelijk verhuisd”, zei ik. In mijn studententijd ging ik zeker 3 keer per week een stokbroodje halen bij deze broodjesman. Sindsdien kom ik er hooguit eens per maand en als je het mij vraagt, dan maakt hij de lekkerste broodjes van Amsterdam. “Sorry, maar ik heb geen broodje caprese voor je”, zei hij na ons lekker-weer-hè-gesprek. Hij weet altijd precies wat ik wil. “Kut”, zei ik, “doe dan maar 1 met spek en gorgonzola.” Hij had nog maar een klein stukje mozzarella en smeerde daar wat pesto op. Tomaatje erbij en een plakje Parmaham. “Hier, dan kan je toch een beetje caprese proeven”, zei hij en gaf me het hapje. “Oooh, lekker”, zei ik. En het was lekker. Deze broodjesman heeft de beste mozzarella en de beste pesto en de beste Parmaham van Amsterdam. Vind ik. De broodjesman zette een bordje Zeeuws spek met gorgonzola in de oven en hielp daarna een andere klant. Die wilde een broodje Argentijnse rosbief, waarop de broodjesman een groot stuk rosbief op de snijmachine gooide. Want alles altijd vers. “Moet je effe proeven Loena?”, vroeg hij. “Ja, natuurlijk! Lekker!”, zei ik. En het was lekker. De andere klanten in de kleine broodjeszaak kregen ook een plakje. En die vonden het ook allemaal lekker. Gek. Dan heb ik me m’n leven geërgerd aan het kleinburgerlijke bestaan van mijn ouders. Het kennen van je buren. Het kennen van het meisje bij de kassa. Weten dat ze bij poelier aan de andere kant van de stad de lekkerste kaasworsten verkopen. Het altijd naar dezelfde kapper gaan. Het weten dat je donderdagochtend 2 kopjes koffie krijgt voor de prijs van 1 bij de croissanterie. En dat is juist wat mij vandaag zo gelukkig maakte. Een broodje Zeeuws spek met gorgonzola.

Dit vind je misschien ook leuk...

44 reacties

 1. GJR schreef:

  JA First post

  Tja als je opgroeit kijk je naar je ouders en denk je dat jij het vooral anders zou doen, maar het gezegde blijft kloppen (ja die van de appel)

 2. Bas schreef:

  En ik maar denken dat ik de enige ben onder de 70 jaar die er een half uur over doet om een broodje te halen :)

 3. Marlous schreef:

  Weet je wat lekker is?
  Een ciabatta doorsnijden, bourcin erop (lekker dik), daarover runderrookvlees, daarop veel plakjes kerstomaat en zout en peper daarop.
  Ff in de oven en smullen maar (wij eten het altijd op zondag na een wilde nacht stappen)

 4. Rick schreef:

  En ik maar denken dat jouw hele leven van Sex, Drugs & Rock ’n Roll aan elkaar hangt, zo af en toe iets schrijft en op erotische beursen staat… hè gelukkig maar.

 5. Verbal Jam schreef:

  En als jij nou ff die adressen erbij zet, dan hoeven de lezers het niet alleen bij kwijlen te laten als ze dit stukje lezen.

 6. Menno schreef:

  Duh, thanks, durf je wel, making me homesick on the Saturday morning…. *smooch*

 7. Riet schreef:

  Graag de adresjes, zoals Verbal Jam al vroeg. Wil ook wel eens smullen in Amsterdam.

 8. Suffie schreef:

  Geluk zit in dit soort eenvoud…

 9. brillie schreef:

  Als er geen smaaktje was uitgevonden, zouden we er lang niet zo dik bij lopen dan de meeste van ons doen. Maar het is zo heerlijk.

 10. sylans schreef:

  je wordt langzaam oud en mild

 11. Chris schreef:

  Als die broodjeszaak in de buurt van de kattenburgerstraat zit kom ik ook al 3 jaar…… ;-)

  Maar ’t zal wel een ander zijn……

  Los daarvan; om de streking van je verhaal even te volgen: Je zet je per definitie af van je ouders, om 10 jaar later het idee te krijgen dat je toch dingen van ze hebt overgenomen, en nog eens 10 jaar later zeg je dat je precies op je ouders lijkt…….

  Dat is huilen of lachen……. :-)

  Prettige week allemaal!

 12. Chris schreef:

  Volgende keer zal ik minder zuipen en beter spellen………

  Beloofd………

  (maar ik ben zo blauw dat ik dat morgen weer vergeten ben…..met een beetje mazzel jullie ook….Helaas heb ik niet zoveel mazzel vrees ik….LOL)

  Doei doei!

 13. Arthur schreef:

  Wow, jarenvijftig romantiek in het wild. Hé, nou ben ik weer helemaal in nostimood! Nou ja, dan toch morgen die Swiebertje DVD maar halen…

 14. Hans schreef:

  In de shopperhal van de amsterdamse poort (voor de A’dam Zuidoost werkers) zit een italiaanse brioodjes zaak die ook dit soort spul verkoopt. Zeer jammiejammie!

 15. Sheevar onlijn schreef:

  Ik vroeg mij ook altijd af wat het voor nut had waarvoor mijn ouders altijd iedereen kon, en toen ik uit huis ging was het netwerkje zeer behulpzaam. Nu maak ik er ook gebruik van en ben je ook een bekende bij wie dan ook, zoals jij met de broodjeswinkel. En je geniet er nog van ook….

 16. Tony schreef:

  “Een broodje Zeeuw spek met gorgonzola.” Der staat “Zeeuw”. Zonder een “s”. Heel mijn dag is naar de vaantjes. Helemaal! Volgende keer iets over seksspeeltjes om ’t goed te maken?

 17. Elizabeth schreef:

  Italiaanse ham, Zeeuws spek en Argentijnse worst: wist je dat er alleen in Nederland al jaarlijks ongeveer (ruim) 100.000.000 (honderd miljoen)dieren worden geslacht, en dat niet voordat ze met honderden tegelijk weken lang in kleine KUThokjes zijn opgesloten geweest en vetgemest?? En vervolgens in veewagens gedreven onder begeleiding van electrische shocks? Dat varkens uren voordat ze worden opgehaald voor transport (de holocaust in het vooruitzicht) gaan staan gillen en krijsen? Weet je hoe die varkens dat weten? Ze zien de vadsige kannibalen van mijlenver aankomen. Dit gebeurt alleen maar om geld te verdienen aan mensen zoals jullie die trek hebben in broodjes ham, spek, worst en kots zo maar door. En die daar dan nog een soort deutsche gemutlichkeit aan verbinden ook, zo van, god wat was het toch eigenlijk altijd gezellig thuis bij papsie und mamsie. hebben we nu niks geleerd van gekke koeienziekte (koeien gek geworden: HOEZO?), varkenspest (???hebben ze de pest in???), of Bambi?
  Ja, ondergetekende is vegetarier, heeft twee katten die vlees vreten, voelt zich ook niet erg prettig bij al die blikken rund en konijn, moet ze nog eens iets op bedenken (overigens: de ene kat houdt erg van kaas,yoghurt, chips, tomaat, komkommer en chinese kool, misschien dat hij echt de reincarnatie van een vegetarische hindoegoeroe is), wil dat het nu eens ophoudt, die uitbuiting van dieren.
  Zo, en Ja!Plaatsen!Niks: Eerst zien…Lunaatje, denk er eens over naatje.

 18. GRAPJAS schreef:

  Beste Elizabeth je maakt me hongerig,ik
  denk aan, konijnenboutje,hazenpeper,reerug, ganzenlever,geconfijte eendenbout,gemarineerde kwartels, kippenlevertjes, niertjes in sherrysaus
  lamskoteletjes……….aaaaah HEERLIJK!

 19. Red Haired Poetess schreef:

  Elizabeth, als je dit soort dingen graag ventileert (en daar ook onschuldige stukjes over broodjes voor aangrijpt), waarom start je dan niet je eigen weblog? Kan je bij de volgende verkiezingen meteen mooi lobbyen voor de Partij voor de Dieren.

 20. vinman schreef:

  Elizabeth, gebruik je:

  mascara (of andere cosmetica) hoofdbestandsdeel: diermeel!
  chips: wordt gebakken in dierlijk vet
  lijm: wordt gemaakt van runderbotten
  alles wat gelatine bevat: dierlijke producten.

  Al zou je eromheen willen, je kunt het niet!!!

 21. terence schreef:

  oeeeeeeeeh ik krijg ineens trek in spareribs
  als je een keer lekkere spareribs wilt eten moet je in Leiden aan de Hoge Rijndijk eten.. lekkerrrrrrrrr! ben ff de naam van ’t zaakje vergeten.. maar ’t is een paar deuren links van “’t dijkje”

 22. lotte schreef:

  vinman, wat je zegt is grote onzin. er is genoeg dierproefvrije vegetarische cosmetica, de meeste chips wordt in plantaardig vet gebakken, en ja gelatine wordt gemaakt van botten, maar hoezo kun je daar niet omheen?
  het is echt niet zo moeilijk om jezelf te informeren hoor, misschien moet je het ook eens proberen.

 23. Christiaan schreef:

  Vinman; je vergeet geld. Bankbiljetten, paspoorten en wijbewijzen gaan zo lang mee omdat het papier in een drab van botten en huid enzo wordt gehangen.

 24. Christiaan schreef:

  Dierproefvrije cosmetica? Waar kun je dat kopen? Zelfs de spullen van The Body Shop zijn allemaal getest op dieren (ze doen het alleen niet zelf. Het wordt uitbesteed aan een of ander laboratorium, en ze plaatsen een tekstje op de verpakking dat ze tegen dierproeven zijn).

 25. Elizabeth schreef:

  Luna, sportief van je dat je nog even expliciet hebt willen reageren op mijn ietwat drammerige verhaal. Ik lijk wel zo’n enge gefrustreerde fanaticus (fanatica?) nu ik het verhaal zo teruglees. Leven en laten leven. Even reageren op de vraag van Reda Haired Poetess: nee ik ga geen weblog beginnen waarop ik de partij voor de dieren ga zitten etaleren, verdedigen, steunen. Hebben ze ooit iets gedaan voor dieren dan? En zo ja, wat precies? Hetzelfde geldt voor de dierenbescherming. Die heb ik behalve tegen de consumptie van kerstkalkoenen nooit kunnen betrappen op enigerlei gewaagde actie. En Vinman: ik gebruik zelden of nooit mascara (wimpers zijn al zwart en lang genoeg, heus :-)en de make up die ik verder wel gebruik is dierproefvrij, als dat dus echt zo is, want dat kan ik moeilijk controleren. Chips wordt gebakken in plantaardige olie, lees de opsomming van ingedrienten op de verpakking er maar op na. Lijm dat gebruik ik nooit, behalve als ik het snuif :+)En gelatine gelieve zo veel mogelijk te vermijden. Dus geen winegums meer.

 26. Lex schreef:

  Ben gister bij dat zaakje op de Hoge Rijndijk in Leiden die spareribs wezen eten. Niet normaal lekker man! ’t Vlees valt gewoon van die ribjes af…….. en de marinade!!…. heeft ie afgekeken van hoe ze die in Azie maken, met honing en thijm geloof ik en dan minstens 24 uur in laten trekken……. ach wat een slecht leven hebben we toch :-)

  Lex

 27. In your free time, visit some information dedicated to party poker hands party poker hands http://www.hackerssupply.com/party-poker.html http://www.hackerssupply.com/party-poker.html
  – Tons of interesdting stuff!!!

 28. In your free time, check out some relevant information on party poker companion party poker companion http://www.upthekazoo.com/party-poker.html http://www.upthekazoo.com/party-poker.html
  – Tons of interesdting stuff!!!

 29. In your free time, check out some relevant pages in the field of poker sets poker sets http://www.base-poker.com/ http://www.base-poker.com/

 30. In your free time, check out some relevant pages in the field of poker sets poker sets http://www.base-poker.com/ http://www.base-poker.com/

 31. In your free time, check out some helpful info on world series of poker past champion world series of poker past champion http://www.cafexml.com/world-series-of-poker.html http://www.cafexml.com/world-series-of-poker.html – Tons of interesdting stuff!!!

 32. You are invited to visit some information dedicated to party poker games offers – Tons of interesdting stuff!!!

 33. You can also visit some relevant information dedicated to online pharmacy lawyers guide … Thanks!!!

 34. deflivery schreef:

  You are invited to check the pages on pill .

 35. conditionally.McMullen quested.advertise capacities Islamize!circled waffle precedent surrenders lolita lolita http://www.realestateseller.net/credit-score-chart.html http://www.realestateseller.net/credit-score-chart.html attendee?namesake,