web analytics

20

LUNA AAN DE SAKETINI

“Zeg Luun, heb jij het nieuwe, hippe drankje eigenlijk al geprobeerd?”, vraagt ex S. me nonchalant terwijl hij net een hap van z’n sushi neemt. Ik kijk hem aan en vraag me af hoe hij dat nou kan weten. Van dat nieuwe hippe drankje. “Oh, je bedoelt saketini?”, vraag ik net zo nonchalant als hij. Dat bedoelde hij inderdaad. “Hoe weet jij dat nou man?”, vraag ik. Had hij ergens gelezen. “Jesus, S.! Lees jij de Cosmo!?” Lag ergens op een tafeltje. Kapper. Natuurlijk. In de Cosmopolitan stond een tijdje terug een interview met Plum Sykes, schrijfster van ‘Bergdorf Blondes’. Haar werd gevraagd wat momenteel helemaal hip was in New York. Toen zei ze dat saketini momenteel helemaal hip was in New York. En dat dat een combinatie was van sake en martini. En aangezien ex S. en ik toevallig in een Japans restaurant zaten, werd het tijd voor zo’n saketini. “Volgens mij is het wel een lekker aperitief”, zegt ex S. en ik ben het met hem eens. Tijdens het toetje bestellen we er 2 waarbij we de serveerster melden dat de sake gewoon koud bij de martini geschonken kan worden. Al weten we dat zelf ook niet zeker. Ze knikt beleefd, maar kijkt ons aan alsof we niet helemaal lekker zijn. Lekker waren wel onze saketini’s. Daar hebben wij er zoveel van gedronken tot we waggelend, maar wél helemaal hip, naar huis liepen. Maar het zat me toch niet lekker. Warme of koude sake. Ik moest het zeker weten. Wat research op internet leerde me dat saketini helemaal niet bestaat uit sake en martini. Saketini bestaat uit gin met sake. Of uit wodka met sake, daar zijn de virtuele cocktailshakers het ook niet over eens. Het is in ieder geval geen drankje van sake met martini, wat overigens niet betekent dat die combinatie niet te zuipen is. Ik belde ex S. net om mijn bevindingen te vertellen. Hij kwam net als ik niet meer bij van het lachen. “Wat waren we helemaal hip hè?”, zei ik. “Echt wel”, zei hij.

p.s.: Dit is nu wel de eerste Nederlandse site waarop vermelding wordt gemaakt van het woord ‘saketini’. Dat is dan wél weer helemaal hip.

Dit vind je misschien ook leuk...

20 reacties

 1. Paul schreef:

  Hoezo? Suckittome is alom bekend.
  Lekkah.

 2. Paul schreef:

  Flauw!
  Sorry.

 3. Jacky schreef:

  Saketini? That’s so two months ago…
  Ex S. and you really need an extreme makeover!!!
  Momenteel is het Campagne! (=1/3 Campari + 2/3 Champagne).

 4. goblin schreef:

  ummmmmm…..ik vind sneeuwwitje wel lekker..

 5. Suffie schreef:

  Mag ik hieruit concluderen dat de sakechoc nog helemaal niet in de scene is doorgedrongen??

 6. Skar schreef:

  Mmm… geef mij maar gewoon jus d’orange ofzo :P

 7. Harry P. schreef:

  Rivella, ook lekkah. En chocomel…

 8. Tulp schreef:

  En amaretto-appelsap? Wel errug zoet…

 9. Maks schreef:

  Snor. Dé beachdrink van de hotte retro beachbum!

 10. Aliëtte schreef:

  Bij het woord ‘hip’ denk ik altijd aan die meisjes van de Modepolitie en krijg ik koude rillingen over mijn rug. Hip. Brrrr. Liever niet.

 11. Rick schreef:

  Ik denk bij hip aan hop.

 12. eliane schreef:

  Toen ik nog hip was heb ik een keer veel te veel sake gedronken, au. Zonder Martini.

 13. Paul schreef:

  Pas op met Amaretto-Appelsap! Daar kun je goed ziek van worden.

 14. Menno schreef:

  Pff, nog nooit van gehoord, en ik ben toch wekelijks in Manhattan. ff opgezocht, West Coast uitvinding, fusion, sake *in plaats van* gin, shaken not stirred, ze gooien tegenwoordig ook van alles in de good ol’ Martini..

 15. Jan schreef:

  Wat een dom woord (HIP)
  Tenminste als je er even bij nadenkt.

 16. max schreef:

  het probleem van hip is dat hip een bepaalde hoeveelheid herhalingen / gebruikers nodig heeft. iets is niet hip als het 1 keer is gebeurt of het wordt door één persoon gebruikt. dan ben je een buitenstaander. dus als iets hip is is het eigenlijk alweer achterhaald of net te laat. het hele gedoe met “hip” zijn heeft daarom wel iets zieligs. je kan gewoon beter jezelf zijn dan hoef je daarover geen zorgen te maken. of domweg gewoon het woord niet gebruiken. en overigens is hip inderdaad een dom woord. bijv. bladen die de termen “hip”, “trendy” of “lifestyle” gebruiken hebben meestal geen idee waar ze het over hebben.

 17. schreef:

  Lijkt mij ook wel lekker…

 18. eFBee schreef:

  Voor mij al bijna 20 jaar lang HiP:
  Gin-Cassis. / Proeven wordt voelen.

 19. Menno schreef:

  Nee nee nee Max, HIP is als iedereen het er over heeft. Umm, I guess that means Luna is HIP ;-)

 20. Daan schreef:

  De saketini-trend stond echter ook beschreven in de volkskrant magazine, dus ook niet-cosmo lezers hebben over deze trend kunnen lezen. De volkskrant had het echter ook fout. Maar waarom dan de tini in het woord, vanwege het glas waar het uit gedronken dient te worden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *