web analytics

16

LUNA EN DE AUGURKENFABRIEK

Zaterdagmiddag bevond ik mij in een achenebbisj fotostudiootje op de Vijzelstraat. Vriendin D. had haar vrijgezellendag en er zou een statieportret gemaakt worden van haar en haar vriendinnetjes. Een uur eerder was haar aanstaande man, vriend J., in precies dezelfde achenebbisj fotostudio met de vrijgezelle mannen op de foto geweest. We mochten meelopen met een strompelende, gerimpelde man met klappergebit en werden neergezet op wat gammele stoeltjes. “Kunt u nog een beetje naar rechts”, klapperde het gebit. “En u nog iets naar links.” Mijn ogen volgden vol verbazing de fotograaf met het klappergebit. Hij leek minstens 100 en deed alles in slowmotion. Nadat we allemaal op de juiste positie zaten kwam een andere man, waarschijnlijk zijn zoon of kleinzoon, controleren of alle instellingen wel goed stonden. Niet dus. Hij moest op 12 en het klappergebit had ‘m op 16 staan. Waarschijnlijk was hem dat al vaker verteld, maar het klappergebit had een beetje moeite met de huidige techniek en waarschijnlijk was zijn korte-termijn-geheugen ook niet meer wat het geweest was. “Wie van de dames werkt er op de augurkenfabriek?”, vroeg het klappergebit ineens. Even bleef het stil. Augurkenfabriek? Augurkenfabriek? Ik keek vertwijfeld om me heen. Augurkenfabriek? Ik snapte ‘m niet, maar het was vast de bedoeling dat we er om moesten lachen. “Hahaha!!!”, deden we met z’n achten en de fotograaf flitste met z’n camera. De hele dag moest ik aan de augurkenfabriek denken. Ik snapte ‘m echt niet. En toen ik die nacht thuiskwam vroeg ik aan P. of de mannen misschien door dezelfde fotograaf op de foto waren gezet. “Ja! Wat een kerel hè?”, zei hij. “Prachtige man”, zei ik. Of ik wist hoe oud hij was. De fotograaf bleek 85 en al 67 jaar in het vak te zitten. “Geweldig!!”, zei ik, “alleen waren z’n grapjes ook 67 jaar oud. Ik snapte ze niet. Hij vroeg of we bij de augurkenfabriek werkten.” “Ja, aan ons vroeg-ie of we augurken gegeten hadden”, zei P., “omdat we zo zuur keken.”

Dit vind je misschien ook leuk...

16 reacties

 1. Kaat schreef:

  Die 67-jarige grapjes zijn dan moeilijker te begrijpen maar hebben wel meer stijl dan al die platte humor nu. Vind je niet?

 2. Patty schreef:

  Je zou toch denken dat iedereen een verbaasd gezicht zou trekken ipv een lach erop toveren of niet?

 3. hansb schreef:

  ik vind het gewoon mooi, de man, z’n leeftijd, zo’n grapje…
  een terublik in een vorige eeuw.
  wij begrijpen dat tegenwoordig niet meer.wij wij zijn te achterdochtig geworden.

 4. Luna schreef:

  Hoho, ik vond het ook mooi! En het was inderdaad een terugblik in de vorige eeuw… ik kon alleen de connectie tussen augurken en zuur niet maken…

 5. Tuig schreef:

  Prachtverhaal. Doet mij denken aan de buurman van mijn stiefvader. Mijn stiefvader was op zich al een bikkel want vorig jaar overleden op z’n 93e en tot z’n dood nog zo’n beetje doorgewerkt aan het verzilveren, vergulden en vernikkelen in opdracht van alles wat gekoesterd of herdacht werd. Ook mijn kapper, een 60-jarige Jordanees, kent die buurman nog van z’n kinderjaren, toen hij vaak in de Weesperpuurt kwam. Die buurman nu is nog ouder (tegen de 100, gaat het gerucht), zit al sinds de oorlog in hetzelfde souterrain aan de Sarphatistraat en maakt nog dagelijks kapotte schoenen heel. Dat is pas een ambacht.

 6. Kiers schreef:

  Biefstukken bij Loetje hoewel ze daar elke dag verse biefstukken hebben, maar wel al vanaf begin jaren ’70.

 7. Erwin schreef:

  Fioew! Ik ken er bij mij ook op het werk die iedere dag dezelfde grappen maken. Al zo’n 10 jaar lang. En dat is pas vermoeiend. Iedere dag weer. Ik ben blij dat ik even in de ziektewet zit (voor een weekje althans)

 8. Suffie schreef:

  Kiers! Tering! Ben je echt al zo oud??

 9. Médard schreef:

  ik vind het echt niet leuk dat tijger/leopard print weer terug in de mode komt.

  *zucht*

 10. blue schreef:

  Hihihi dit maal in de zure bom gelogeerd :)

 11. Pollie's loverboy schreef:

  Echt een toffe column Luun, ik heb dubbel gelegen van het lachen.

 12. Luna schreef:

  Ach Médard, dit vestje is minstens 7 jaar oud, toen was jij pas 12…

 13. Swampy schreef:

  Leuk vestje trouwens! ;-)

 14. Médard schreef:

  en wat wil je daarmee zeggen, Luna? :D

 15. vriendin P. schreef:

  Ik wist niet dat ik twee loverboys had!

 16. vriendin P. schreef:

  Ik heb niks gezegd, dat was m’n eigen pikkie;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *