web analytics

7

LUNA-DOET-AAN-CULTUUR-DAG #1

Met in mijn achterhoofd de zin: ‘Je moet niet zeiken, gewoon doen!’, ben ik gisteren op pad geweest. Een dagje cultuur voor Luna. Lopen richting Hortus Botanicus. Rust moest ik aan m’n hoofd en die zou ik gegarandeerd vinden tussen de plantjes, boompjes en bloemetjes. De Hortus Botanicus herbergt niet alleen talloze oude, zeldzame bomen, maar ook talloze oude, zeldzame, Amsterdamse vrouwtjes. Waarschijnlijk nemen deze 80+ dametjes een jaarabonnement van € 16,- en zo gauw het zonnetje schijnt verplaatsen zij zich massaal van de geraniums achter het raam naar de bankjes in de Hortus. Een vreemde eend in de tuin was een neger met een Nike-tasje. Bevooroordeeld vroeg ik me af wat hij hier moest. In de subtropische kas kwam ik hem weer tegen. Sinds juni 2000 blijkt het Zuid-Afrikaanse deel van deze kas ‘de sfeer van een Kaaps fijnbos vol Protea’s’ te hebben, zo las ik op een bordje. De jongen zat op een bankje, naast een Afrikaans boompje, met zijn voeten onder z’n lichaam. Zijn ogen waren gesloten en het Nike-tasje lag naast hem. Een mediterende neger in de kas van de Hortus Botanicus. Prachtig om te zien. Vanaf de Hortus Botanicus ben ik richting de Beurs van Berlage gewandeld om aldaar een kaartje voor de tentoonstelling ‘Magna Brava’ met mijn museumjaarkaart te kopen. Voor slechts € 2,50 heb ik kunnen genieten van het werk van 5 vrouwelijke fotojournalisten. Zelf vind ik het belachelijk om het fotowerk van een vrouw te bestempelen als ‘anders’ dan dat van een man, maar deze dames zijn geen fotografen van nu, maar van toen. Dames die momenteel alle 5 niet zouden misstaan op een bankje in de Hortus. Een bijzondere fototentoonstelling. Een dagje cultuur blijkt lichamelijk net zo zwaar als een nachtje springen op een progressive techno-feestje. En hoewel niet met elkaar te vergelijken; net zo enerverend. Over 2 weken ‘Luna-doet-aan-cultuur-dag’ #2!
www.hortus-botanicus.nl
www.beursvanberlage.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

7 reacties

 1. de buurman schreef:

  ja lekker he… ik ben in kaapstad naar de botanische tuinen geweest, inderdaad rustgevend van onwaarschijnlijk zwelgende kwaliteit!

 2. Da Bunny schreef:

  is dat nu je stopwoord, buurman? :]

  Jah, tuinen en 80+ dametjes = rust

 3. vinman schreef:

  Doe je wel voorzichtig zo ineens met cultuur op de proppen te komen. Zoiets moet je opbouwen, en niet ineens overdrijven. Het is net als sporten, ga je achter elkaar door, eindig je met een vreselijke spierpijn.
  Dus ik heb je gewaarschuwd. DOE HET RUSTIG AAN. Misschien eens in de vier weken, om mee te beginnen!!!

 4. Remco schreef:

  Men kan niet genoeg cultuur opnemen, naar mijn mening.

  Het liefst ga ik ook alleen naar dat soort dingen. In musea heb ik de neiging om alles, maar dan ook alles te lezen en drie keer om ‘de voorwerpen’ heen te lopen.

  “Kom je nog?”

  “Ja ja …”

 5. JW schreef:

  De cultuurshock bleef uit?

 6. Suffie schreef:

  Suffie is al jaren into cultuur. Suffie heeft een legpuzzel van de Nachtwacht…

 7. mwoi schreef:

  Cultuur is altijd goed. Ik ben zondag naar De koopman van Venetie (Shakespeare) geweest, gespeeld door Toneelgroep Amsterdam (momenteel in Theater aan het Spui – Den Haag). Erg goed gespeeld maar ook erg grappig. Zeker de moeite waard, voor een evt. volgende culturele uitspatting.