web analytics

39

LUNA DE KUNSTKOPER

P. was jaren geleden lid bij de SBK Kunstuitleen Amsterdam en heeft in die tijd een leuk collectietegoed opgebouwd. Maar al 3 jaar stond dat geld te wachten tot P. iets van kunst ging aanschaffen. Dat wachten was ik zat, dus ik schoof hem gisteren een briefje onder z’n neus met de strekking: ‘Ik, P., geef Luna toestemming om al mijn gespaarde collectiegeld bij het SBK vrij te besteden.’ “Nee, dit teken ik niet”, zei hij. “Waarom niet?”, vroeg ik. “Nee, ik vertrouw jouw kunstsmaak niet, dus ik teken niet.” “Jij tekent echt wel”, zei ik. Dus ik daarna op m’n fiets naar de SBK op de KNSM-laan met het getekende briefje. En ik was nog geen minuut binnen bij de Kunstuitleen toen ik een foto zag waarvan ik meteen wist; dit wordt hem. Ik moest denken aan de sfeer die Roddy Doyle in zijn ‘The Barrytown’-trilogie schept. Ik zag een wat oudere vrouw in de verte staren. Ze staat in een door weer en wind vergane patatkraam met links de letters ‘FISH’ en rechts de letters ‘MUNCHYS’ in rode, afbladderende letters. In gedachte zag ik de patatvrouw in vieze, vette olie bakken. En die dan serveren aan hard zwoegende Ierse arbeiders met rouwrandjes onder hun nagels. Ik zag haar uitzichtloosheid en haar berusting. Links van de patatkraam rent een jongetje met een hond. Die zou nog aan diezelfde uitzichtloosheid kunnen ontsnappen. Ik was verliefd op de foto! Ik nam ‘m! Dus briefje van P. laten zien, paspoort laten zien, inpakken en wegwezen! En ik had ‘m ook bijna meegenomen zonder überhaupt te kijken wie de fotograaf was. Maar toch maar even met partner P. checken: “Liefje, ik sta bij een foto en dit wordt ‘m. Het is er eentje van Martijn van de Griendt. Eentje met een patatkraam.” “Echt?”, zei P., “die foto ken ik. Die is te gek! Dat vind ik 1 van zijn beste foto’s! Doen!” “Zie je wel! Zie je wel! Ik heb echt wel smaak!”, zei ik triomfantelijk. Volgend jaar begin ik een eigen galerie.
www.martijnvandegriendt.nl (‘reportages’, ‘ballymun’, tweede van links)

Dit vind je misschien ook leuk...

39 reacties

 1. Rick de Kikker schreef:

  Wat een prachtige foto’s, vooral die serie over Raymond Joval is vet!

 2. ilse schreef:

  Wat een geweldige foto’s! Maar minstens zo overrompeld was ik door de vormgeving van zijn website. Ik werd even stil van de startpagina.

 3. Suuz schreef:

  jouw omschrijving van de foto vind ik mooier dan de foto zelf..doe mij maar die linksonder, het meisje achter de lantaarnpaal…

 4. Tamara schreef:

  Toffe foto’s! En die patatkraam ziet er hip uit.(hoewel ik zoiets persoonlijk niet aan mijn muur op zou hangen) :P

 5. Misty schreef:

  Good choice!

 6. Oh wow! De transsexual reportage al gecheckt?

 7. c. schreef:

  mooi hoor, maar ook heeeel erg deprimerend… pfoeh!

 8. Silvia schreef:

  Die foto’s zien er gaaf uit zeg!!!

 9. blue schreef:

  hmmmm…heel aparte foto…maar wat een troosteloze toestand zeg! ik zou um niet aan mijn muur hangen, veel te deprimerend ;(

 10. eliane schreef:

  Hee, je moet gewoon ook stukjes bij zijn foto’s gaan schrijven, net als vandanb!

 11. walb schreef:

  galerie de aanshouw veilt kunst op straat als het weer september is in rotterdam! http://www.aanschouw.nl/

 12. Sven schreef:

  De foto geeft mij wel een beetje het “winterschilder” gevoel.
  Zo van: “Ja, ik moet ook nog veel aan mijn huisje doen.”

  Als ik de foto aan mijn muur had gehangen, had ik hem voordien toch wel eventjes bewerkt met Photoshop.

  De jongen met de (TWEE) honden is inderdaad mooi op de gevoelige plaat gezet. Dat soort type ‘bevroren’ aktiefoto’s vind ik leuk.

  Eigenlijk doet het mij ook denken aan de schrijnende situatie waarin zich de europese frietkotten bevinden. Menigeen frietKOT wordt opgegeven door de harde concurrentie van de plastic fastfood paleizen. Ook in het land der oorsprong, onze Zuiderburgen, bevinden zich nog maar enkel echte KOTten waarvan het aantal dramatisch dalende is.
  Daarom heb ik ook veel respect voor het enigste frietkot dat Eindhoven nog rijk is. Voor insiders; dat is het ouderwetse donkerhouten kot bij het station.

  Dus Santé aan de Ieren voor het behoud van de kotten.

  -Sven

 13. GdeB schreef:

  Martijn is een toppertje!

 14. Martijn schreef:

  Jeetje wat een compliment..
  nou dan ga ik maar eens reclame maken aangezien ik er toch geen reet mee ga verdienen, maar eind april komt mijn eerste fotoboek uit..
  groeten martijn

 15. Sya schreef:

  Luna, je log lees ik al een behoorlijk tijdje inmiddels. Die foto’s zijn helemaal te gek! Echt een goeie koop en dat Martijn er (nog) niks mee verdient is natuurlijk bezopen.
  Maar jij en 10de doen het ook super! Met die mega-vrolijke site met mega-leuke foto’s erop.

 16. Martijn schreef:

  toch maar even uitleggen. Ik verdien absoluut genoeg met mijn werk, maar een fotoboek is andere koek. Daar is niet echt een markt voor. En het is vrij kostbaar om te maken, vandaar mijn opmerking.. maar ik heb nix te klagen verder!

 17. Maks schreef:

  @Martijn: ken(de) je werk niet, maar het lijkt me sterk als je met dit werk geen uitgeverij kunt vinden die het met je aan durft.
  Erg vet werk! (en dan niet alleen wat friettent betreft)

 18. Sya schreef:

  @Martijn.
  Nou, da’s fijn om te horen Martijn! Dat je maar veel en nog meer moge verdienen! Want het is echt bijzonder mooi wat je maakt.

 19. Tamara schreef:

  @martijn: ik denk dat als je misschien wat meer promoot je best een hoop fotoboeken zult verkopen hoor!

 20. Sillycrazyme schreef:

  Hoho, ik ben toevallig gek op fotoboeken! :-)

 21. nove schreef:

  Het enige waarvoor fotografen interesse vertonen is mijn opgestijfde blote lul. Geen recordafmeting of zoiets hoor, echt niet. Het was toendertijd een eenmalige ‘vriendendienst’ in ruil voor, tja , wat eigenlijk maar goed ik zwerf dus over de hele wereld in obscure plakboeken, lig te grijp onder groezelige matrassen en wordt aanbeden, gelikt, besmeurd met zaad en soms stel ik me voor dat het plaatje tegen een muur van een erotisch prive galerietje in een zonnig homo vriendelijk oord als Ibiza, Marbellla, de Cote D’Azure o.i.d. te koop hangt. Over deprimerende toestanden en amateur fotografie gesproken. Ik heb er schoon genoeg van. Been there, seen that, done so & so. Over & dicht die sluiter.

 22. nove schreef:

  Martijn is een geweldig ‘life & liberty’ documentarist.

  Pic of the day (random choice): Raymond Yoval in t-shirt met iets bokslogoachtigs en tekstopdruk ” Surinamers werken nooit..”

  Dat maakt de dag weer helemaal goed :-)

 23. Suffie schreef:

  Wellicht moest ik tijdens mijn volgende depressie maar eens een dagje met de Canon de straat op….

 24. hb schreef:

  Echte yuppenkunst!

 25. Sven schreef:

  Ik wilde toch even een opmerking maken op de opmerking van nove.
  Toen ik die opmerking las, was mijn eerst reaktie: ‘gatver!’. Niet vanwege het feit van homosexualiteit, daar heb ik niks tegen. Maar het gaat om de situatie die nove beschrijft.

  Sinds de Multimedia-hype rond Lune’s en 10e’s weblog, worden deze teksten nu door heel veel mensen gelezen, van jong tot oud. Ik kan mij voorstellen dat sommige teksten niet geheel geschikt zijn voor onder de 18, maar dit gaat wel erg ver.
  Je kan wel zeggen, “dan moet dat jong volk maar deze weblog niet lezen”. Nou, vertel dat maar eens tegen een puber dan 14 jaar. En ik vind maanisch.com ook nog niet zo’n aard dat het opgenomen zou moeten worden in de blacklist van NetNanny.
  Note: dit is puur mijn persoonlijke mening, niet dat iemand zich daar iets van aan hoeft te trekken.

  Om even aan te haken op de opmerkingen van Martijn: Het uitbrengen van een fotoboek is altijd een kwestie van concessies maken. Het drukken van zoiets kost klauwen met geld, dus om er geen geld op toe te leggen moet je aantallen kunnen verkopen. En met aantallen bedoel ik dan wel in oplagen van 1000 of meer.
  Daar is vaak het dillemma: Laat ik het aan de uitgever over, die bepaalt welke foto’s erin komen om zo een zo groot mogelijk publiek te vangen? Of blijf ik bij mijn persoonlijke selectie, met het risico dat het mogelijk minder aanslaat? In het eerste geval is het niet meer mijn ‘persoonlijke’ fotoboek, in het laatste geval behoud ik tenminste mijn identiteit in mijn werk.

  -Sven

 26. Martijn schreef:

  Goed dan even iets over het fotoboek en dan hou ik er over op: Het wordt een boek dat ik helemaal zelf heb samengesteld met een bevriende vormgever, geen concessies. Het wordt dan ook een kleine oplage (1000) en met sponsering van de SBK (Stichting Beeldende Kunst). Het gaat over het leven van een half Marokaans-Nederlandse tweeling van 10 jaar. Documentaire-foto’s over hun leven. (hard cover, 160 pags, isbn: 90 5330 4363)
  Fotoboeken over dit soort onderwerpen verkopen niet echt en ik ben geen Anton Corbijn. Maar voor mij is dit het ultieme: een eigen boek! (volgend jaar komt er weer 1!)
  Dus ik blijf lekker doorkieken!
  goed weekend allemaal!
  Amen!

 27. eliane schreef:

  Is er een tekstje van Nove weggehaald ofzo? Dat wat er nog staat heb ik drie keer overgelezen, maar ik lees niks wat niet iedere puber van 14 zes keer per avond op BNN voorbij hoort komen.

 28. Wiro schreef:

  leuk man, een echte vdg aan de muur

 29. Menno schreef:

  @Martijn: In Netscape komen je popup windows transparant op, over je homepage heen, en zijn dan geheel onleesbaar. I will bet that works just fine in Microsoft Internet Exploder?

 30. zara schreef:

  @menno: idd, in exploder en safari werkt het wel, in netscape niet… kwam ik ook achter

 31. nove schreef:

  Eliane, ik wed dat een streetwise 14 -jarige me compleet uitlacht vanwege dit anecdotisch en tam beschreven postje. Hun ‘lingo’ m.b.t. tot genitalien en het sexueel verkeer is fascinerend, ze zijn vast creatiever geworden.

 32. nove schreef:

  Oh ja, Sven, had ik het over homosexueel verkeer ? Ik heb ooit na lang gezeur, aandringen enz. ingestemd met een fotosessie, ik heb ooit naakt geposeerd. Dat ligt anders.
  Minder toevallig was de geaardheid van de fotograaf, een tuin/landarchitect in ruste met een internationale kennissenkring (lees nog iets rijkere nichten) waar hij zo nu en dan op hun priveadressen met fotomateriaal exposeerde en zo nu en dan, soms ‘dingetjes’ verkocht, zo beweerde hij. Ik dacht een platonische vriendschap op te kunnen bouwen. Naderhand weet je beter, ik wordt slecht begrepen en nog minder goed beloond in die scene.

 33. Nina schreef:

  De foto’s van Martijn zijn MOOI. Ik vind de foto die Luna gekozen heeft zeker niet een van de mooiste, ik denk dat ik er best depri van zou raken! Ik had denk ik 1 van de foto’s uit ‘summer’ uitgekozen.
  Hoe dan ook…. Martijn bereikt nu wel een groep met potentiele fans via deze weg! Ik denk dat ik al een mogelijke koper van het fotoboek ben. :-)

 34. Kris schreef:

  Hier ook een mogelijke koper. Waanzinnig mooi, zowel de foto’s als het design van de website. Altijd fijn om op dit soort mensen gewezen te worden!

 35. nab schreef:

  Mooie foto’s, een foto uitkiezen is altijd persoonlijk, ik vind hem mooi. De nieuwsgierige ik vraagt wel af waar die komt te hangen;)
  Ik zag dat martijn zelf ook de site bekijkt, een leuke serie over roodharige kan volgens mij ook interessant worden.

 36. Jenny schreef:

  Prachtig werk. Goeie keuze!

 37. Wim schreef:

  deprimerende foto’s

 38. Nina schreef:

  Bij deze bied ik mij aan als roodharig model. :-)

 39. Brownie schreef:

  deze kan zo in de film “the Commitments “

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *