web analytics

31

HETZELFDE IDEE, MAAR DAN GOEDKOPER

Een kattenvriendin mailde me: ‘Moet je hier eens kijken! Iemand die met jouw idee aan de haal gaat.’ En zo klikte ik door naar een forum waar ik een poezenmeisje tegen kwam dat, om de dierenartskosten van haar kat te kunnen betalen, mandjes maakte. En ze had plannen om knuffels te maken. Ze schreef: ‘Het aankleden van de basisvorm moet het echt leuk maken… de kleuren… accessoires en vooral misschien een knuffel die op je eigen kat lijkt.’ Verdomd zeg, wat een goed idee! Een knuffel van je eigen kat! En heel effectief ook! Want ik werk mezelf al een jaar uit de naad om de dierenartskosten van Bruce Lee te kunnen betalen! Iemand anders op dat forum schreef: ‘Aaaaah… vandaar dat je de ploesiepoesie site zocht!’ En toen reageerde het poezenmeisje: ‘De reden dat ik dus die poezen maak is omdat ik ze dus zelf nooit zou kopen om de prijs… een PloesiePoesie (zo heten ze geloof ik) is 50 tot 75 euro. Ik verkoop niet hetzelfde maar wil een soortgelijk idee gaan doen voor 15 euro, dat maakt het toch alweer heel anders? Ik maak niets na… Als ik op een idee kom dan ga ik daar ook wat mee doen, maar iets maken wat al bestaat is toch niks mis mee? Ik heb een eigen bedrijf en geloof me, ik weet hoeveel geld daarin gaat. Als ik het voor m’n bedrijf zou doen kom ik nog niet op die prijs.’ Ik besloot lid te worden van het forum om een reactie te kunnen achterlaten: ‘(…) Als jij look-a-like poezen voor 15 euro kan maken, dan zou ik iedereen aanraden er eentje bij jou te bestellen, want dat is natuurlijk veel goedkoper dan de 50 tot 75 euro die ik vraag… Wat zeg ik! Als jij een look-a-like kan maken die er net zo mooi en afgewerkt uitziet als mijn look-a-likes en als jij dat kan doen voor 15 euro, dan wil ik je bij deze heel graag een baan aanbieden bij mij in mijn bedrijf! En dan krijg je elke middag een heerlijke home-made lunch en om 17.00 een wijntje!’ Daarna schreef het poezenmeisje dingen als: ‘Zie het als een compliment, ik vind je idee leuk. Alleen persoonlijk, vind ik het te duur voor een knuffelkatje en, ja, ik kan het nu goedkoper.’ Ook nog: ‘Ik zou het bijna als een uitdaging gaan zien eigenlijk… erg hè? En ook: ‘Ik heb nu zo de neiging om mijn ontwerpknuffeltje om te dopen met een naam en wat materialen te regelen, en dan te gaan zetten op m’n website.’ En daar kwam dan nog achteraan: ‘Snap wel dat ik dit nu niet doe. Gewoon een gedachtekronkel, omdat ik nou eenmaal dol ben op concurrentie!’ Ik ademde in. En ik ademde uit. En ik zuchte eens diep.

Dit vind je misschien ook leuk...

31 reacties

 1. Joyce schreef:

  Tsja. Nothing beats PloesiePoesie.
  Dat weet toch iedereen gewoon?

  Anders zou ze altijd nog kunnen kijken of de site copycat.com nog available is…

 2. Juksti schreef:

  Blijven ademen, hahaha…. maar het is wel zo dat je pas echt succes hebt, op het moment dat mensen je nadoen ;)

 3. Marijke schreef:

  Ach er zijn altijd mensen met geen inspiratie, zoals zij… Ze zal het wel niet zo goed doen als jij ;) Er is altijd namaak, maar of die beter is? Meestal niet. En in dit geval zie ik het nog niet zo snel gebeuren.

 4. stephanie schreef:

  het is mij ook gebeurt. Eerst wordt je boos, dan vind je het vleiend en daarna vind je het enorm zielig. Maar uiteindelijk merk je er toch niks van. Zij krijgt klanten die jij waarschijnlijk toch niet had gehad (omdat ze het te duur vinden). Laat haar maar lekker aanknoeien. Iedereen krijgt wat ie toekomt.

 5. darja schreef:

  shit, mijn vorige reactie is verdwenen:

  nouja, nog maar eens dan:

  uit eigen ervaring weet ik dat JOUW look-a-likes perfect zijn afgewerkt, kind-bestendig zijn en worden afgeleverd in een leuke verpakking met een enrome hoeveelheid gratis merchanising waarmee je de hele wereld blij kunt maken (kaarten, spiegeltjes, magneetjes, buttons). Dit geldt overigens ook voor de retro’s waarvan ik binnekort de 8e al weer ga weggeven.

  Check de ploesiesite voor look-a-like nr 138: bali, ik zou wel eens willen weten wat fröbelmeisje daarvan zou maken, kan alleen maar ikea-kwaliteit worden!

  kortom: bij ons komt er geen neppe ploesie in huis, no way!

  Luna, keep breathing en neem nog een prosecco! overigens wel cool dat je haar die baan ging zitten aanbieden, haha!

 6. darja schreef:

  binneNkort natuurlijk

 7. Janssen. schreef:

  Wat een muts!!!
  Massaal naar dat forum toe en afstraffen….:):)
  Hebbie het adres????

 8. Cindy schreef:

  Luun, maak je niet druk! Jij bent een kunstenaar en dit is waarschijnlijk een heel dom meisje.

 9. Swampy schreef:

  “Imitation is the sincerest form of flattery” babe! Although obviously her flattering imitation is going to be CRAP! :-)

 10. Marieke schreef:

  Hahaha, niemand anders dan jij kan Fleur zo mooi maken en Teut en het dekentje en en en….
  (Wel erg irri zo iemand!)

 11. Zezunja schreef:

  Hahaha! Ik vind haar taal echt super! Fijn gequote.

 12. susan schreef:

  ze gaan er vast uit zien als cavia’s.

 13. Cindy schreef:

  Nou dát is nog eens handig, ik was altijd al op zoek naar een namaakploesiepoesie. Zo’n echte neppe weet je wel. Wie zit daar nou niet op te wachten? Niks van aantrekken Luun, als ze ze voor 15 euro verkoopt ziet ze al heel gauw in dat dat echt geen handel is. En dan moet ze haar prijzen gaan verhogen en ja daar trappen klanten niet in natuurlijk. Links laten liggen en mooi van deze gebeurtenis profiteren en een nieuwe ‘copycat’ knuffel ontwerpen, waar je vervolgens stinkend rijk mee wordt! Whoeha!

 14. Kimske schreef:

  Oooh is dat op kattenpl*z*??
  Waar iedereen over me viel omdat t mij opviel?

  Ikzelf heb nu geen tijd voor mijn poezensjopje en heb dus mn site non-actief staan.
  De moeder van deze copycat vroeg al kwijlend wat mijn dingen dan waren. Yeah right.

 15. jojootje schreef:

  Luna,
  laten gaan dat meisje. Ze gaat er geen geld mee verdienen en ze zal er niet gelukkiger van worden. Het was JOUW idee en leven van een geleend(lees gejat) idee geeft nooit genoeg voldoening om het lang vol te houden.

  Ik heb zelf ook eens zoiets aan de hand gehad. Ik verkocht cd’s met boekjes die ik allemaal handmatig ingescand had. Iemand had mijn cdtje gekocht en ging die vervolgens ook kopieren en in veelvoud verkopen ( voor een fractie van mijn prijs) Pissig dat ik was!

  ik ben nog steeds fan van je werk!

 16. jojootje schreef:

  Ik heb het forum ook nog even gelezen en bekeken.
  Ze heeft echt SPUUGLELIJKE stofjes zeg.
  Sommige mensen hebben gewoon geen smaak!

  heb je trouwens een RSS feed op ploesiepoesie? zou ik wel leuk vinden!

  jolanda

 17. Marianneke schreef:

  Niet iedereen kimske ;)

  Grappig om het hier weer allemaal terug te lezen! Go Luna!

 18. Nikita schreef:

  Hmmm, haar soepele mandjes zien en vrij hoekig uit voor een rond mandje, ik wil haar poezen niet meemaken…

 19. FrankiePebbles schreef:

  Precies genoeg energie aan gespendeerd nu. Meer is niet nodig. Zulke schreeuwlelijks komen zichzelf volautomatisch weer tegen. Hoef je alleen maar voor met de armen over elkaar af te wachten.

 20. Nina schreef:

  Ik heb zoooooooo’n hekel aan hobbykippen die dingen van belabberde kwaliteit maken! No worries, het kan nooit zo cool worden als jouw Ploesiepoesies! En al komt ze ook maar een béétje in de buurt, dan kan je je troosten met de gedachte dat ze er niets aan verdient. :) (zo gemeen!)

 21. Aurore schreef:

  Tssssskkk. Die neppoezen van die juffrouw hebben vast een vreselijk beroerd karma.

 22. Wendy schreef:

  Met wat gele, blauwe, rode en zwarte verf, en een lineaal maak ik een Mondriaan ook veel goedkoper… wat een logica.

  Creatieve dingen maken lijkt heel leuk en makkelijk, maar er gaat wel heel veel tijd in zitten. Ook in het bedenken en in het vinden van de juiste spulletjes. Ik vind jouw Ploesiepoesies dan ook absoluut niet duur. Vijftien euro is belachelijk. Dan mag je er echt niet meer dan een uur aan werken (of zelfs maar aan denken).

 23. esther schreef:

  Pff, wat een onsjieke actie van dat kind. Enniewee, de mensen die neppies bij haar kopen, hebben vast ook van die enge poppen voor het raam die naar binnen kijken, of glazen vitrinekasten met poezenbeeldjes erin.
  Maak je niet al te druk, jouw klandizie pikt ze niet af!

 24. marloes schreef:

  wat een vreselijk irritant kind zeg, ik zou ook heel veel keer diep in en diep uit moeten ademhalen, wat denkt ze wel. En trouwens ik heb hier een enig retro ploesiepoesie op de bank staan, dus waar heeft ze het over??

  Jealous mf :-) In ieder geval ga lekker door met wat je doet, je doet het goed!

 25. honne schreef:

  Bah, voor die 15 euro per ploesie kan nooit wat moois uitrollen.
  Ik vind jouw ploesies echt waanzinnig mooi!
  Helaas zit ik niet in de luxe positie om zomaar 2 ploesies te laten maken als look a like van mijn 2 poezen ( waarvan eentje helaas niet meer leeft..snif… ) .
  Momenteel laat mijn knip dat niet toe.
  Maar no way dat ik dan van die goedkope rotzooi van een ander wil kopen van iemand die je na zit te apen!
  Ik wil ooit wel wel de enige echte ploesies van Luna!
  Ik koop liever ook een mooie broek van een goed merk waar ik jaren mee kan lopen dan een flutbroek van de wibra die je na een paar maand weg kan gooien !
  En zo geld dat ook voor jouw ploesies :) .

 26. Agnes schreef:

  Een zeer Chinese kopieergedachte houdt deze dame er op na.

 27. Sminkel schreef:

  Ik heb maar 3 woorden voor deze copycat:
  GET A LIFE!

 28. Mandy schreef:

  Hee Luun,

  Balen! Is mij ook gebeurd. Ik ben erdoor gestopt met mijn sieraden (maakte ik van klei), want mijn verkoop daalde serieus doordat anderen het voor onder de materiaalprijs gingen namaken en verkopen.

  Maar…hád ik maar volgehouden!

  Geen van die zieligerds die mij nadeden, doet het nog. Want zij kwamen erachter dat ze het voor dat geld niet konden blijven doen en dat ze het publiek verpest hadden met veel te lage prijzen. Helaas, pindakaas…

  Weet je, er zijn gewoon een boel freubeltutjes die één keer iets maken en dan gelijk een winkel beginnen. Ze zijn al blij als ze iets verkopen en dus gaan ze voor een paar eurootjes hun spulletjes aan de man brengen. Ze zitten in de sieraden, de knuffels, het vilt…eigelijk in de hele craftbranche.

  Blijf lekker je eigen ding doen. Want ik denk dat jouw ploesies wel degelijk een merkwaarde hebben. Jij bent al zó lang met ze op de markt…laat haar dat maar eens overtreffen! En idd…jouw merchandise…die is keitof!!!

  Het is nu eenmaal een bijwerking van internet…craftpirateressen! Maar jezelf blijven en je eigen idee uitwerken is het enige wat écht werkt voor de lange termijn!

  En ik denk dat ik ook maar eens even ga luisteren naar wat ik jou nu tegen jou zit te preken!

  ~ Mandy

 29. dré schreef:

  Niets mis met wat gezonde concurrentie. De poezenknuffel bestond volgens mij al even en het is wat vreemd dat je graag het alleenrecht wil claimen om hiervan unieke exemplaren te maken. We leven in een vrije wereld met een vrije markt. Niet zeuren dus!

 30. Mrs Bruja schreef:

  Nou lieve Luna, we hebben zojuist een heel goed gesprek gehad en we zijn er helemaal over uit: natuurlijk is het een compliment, vanzelfsprekend bestaat karma dus jij hoeft je he-le-maal geen zorgen te maken. Alles komt goed, daar zorgt God enzo voor!!

  (maar ze moet alsnog gewoon een chronische candida houden tot haar sterfdag! En een zeer hardnekkige blaasontsteking! En een koortslip die uitgroeit tot een grote, vieze korst over haar hele gezicht!)

  ;-)
  Kus!

 31. Branwen schreef:

  Lieve Luna, mocht is ooit poezeknuffels maken (je weet nooit, kon wel eens een lange winter worden) dan gaan ze 1. niet op jou ploeziepoesies lijken want dat niveau haal ik toch niet, en 2. ik ga ze niet verkopen. Als ik een echte wil mail ik jou. Dusse…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *