web analytics

21

DUS LUNA HEEFT ER NU AL GEEN ZIN MEER IN

"Dus als je die bouwtekeningen dan even ter kennisgeving bij Bouw&Woningtoezicht brengt, dan komt het allemaal goed", had de aannemer gezegd. "Dus mijn aannemer zei dat ik deze bouwtekeningen even ter kennisgeving bij Bouwtoezicht moest brengen", zei ik tegen de dame bij de receptie van de Gemeente Amsterdam. "Bouwtoezicht gaat pas vanmiddag open", zei de dame. Zucht. Maar op enige tegenwerking was ik volledig voorbereid, want ik was vanmorgen zonder koffie de deur uitgegaan. Met 3 bakken koffie ben ik in staat om iemands kop af te bijten, zeker met de lange wachttijden bij de Gemeente Amsterdam, maar nu was ik de relaxtheid zelve! "Ja, ik had net al gezocht naar de openingstijden, maar ik kon ze niet vinden op internet", zei ik, "en ik snap ook niet helemaal wat de aannemer bedoelde eigenlijk." Ik keek de receptie-dame zielig aan. Ze ging wel even bellen of er toch niet iemand was die me te woord wilde staan. En wonderwel kreeg ik even later een bezoekerspasje opgespeld en mocht ik met de lift naar de vijfde verdieping. "Dus we wonen al 6 jaar in een huis zonder ventilatie", zei ik tegen een meisje van Bouwtoezicht, "er is maar 1 raampje dat open kan en dat is natuurlijk kut en nu willen graag 2 grote kiepramen plaatsen in de ramen aan de voorzijde van ons huis. Beter voor mens en dier." Het meisje vond het allemaal heel logisch en ook de bouwtekeningen waren luid en duidelijk. Maar ze ging het toch nog maar even navragen. Nou, het was misschien toch, voor de zekerheid dan, handiger om een bouwvergunning aan te vragen. "Voor zoiets lulligs als dit?", vroeg ik verbaasd. Ja, maar het zou dan om een lichte bouwvergunning gaan. "Dus we moeten een lichte bouwvergunning aanvragen en daar moeten we dan heel lang op wachten en dan moeten we over het totaalbedrag van de verbouwing ook bouwleges gaan betalen?", vroeg ik voor de zekerheid. Ja, dat was dus eigenlijk wel de bedoeling. Ik kreeg ineens heel erg zin in koffie. Tijdens onze vorige verbouwing, 6 jaar geleden, kregen we na een paar maanden pas onze bouwvergunning binnen. Inclusief een rekening van bijna 4000 euro aan bouwleges waar we dus helemaal niet op gerekend hadden. "Dus ik denk dat we blij mogen zijn als die kiepramen er in 2011 in zitten", zei ik net tegen de aannemer.

Dit vind je misschien ook leuk...

21 reacties

 1. darja schreef:

  dat is inderdaad mooi klote! Ik zou maar een grote bak koffie gaan drinken….

 2. esther schreef:

  That sucks! Wij wonen in een monument en moeten steeds voor vanalles toestemming vragen. Gelukkig komt die dan vrij snel, zodat we er nu drie ramen bij hebben. Met de openslaande deuren die we beneden gaan maken beginnen we maar gewoon vast; mocht die toestemming niet komen dan maken we er wel weer een muurtje in als we de boel gaan verkopen tzt.

 3. Marloes schreef:

  ik zou gewoon lekker beginnen…een lichte vergunning..lachen joh met die mensen!

  Allemaal tuig! *steekt haar tong uit

 4. marion schreef:

  Ik heb nachtmerries van lichte bouwvergunningen….
  Wij willen naast het dierenasiel, op ons egen terrein, een bord waarop staat “dierenasiel”. Lichte bouwvergunning aangevraagd, afgewezen door de gemeente, past niet in het bestemmingsplan van de “groene zone.” Bord moet aan de gevel. Bord mag niet aan de gevel zegt degene die het gebouw heeft gebouwd, want moeilijke gevelconstructie, risico op lekkage en meer ellende. Als jullie in gevel boren vervalt de garantie op het gehele gebouw (van 8 miljoen).
  Zetten we het bord toch op het dak, dachten wij? Nee, zegt het stadsdeel, in het hele stadsdeel is belettering op daken verboden.
  Kan misschien het bestemmingsplan dan gewijzigd worden zodat we dan toch 1 lullig bordje mogen neerzetten? De overkant van de straat is industriegebied en daar staan hopen borden, dus dan kan ons bord er toch nog wel bij? Misschien, zegt het stadsdeel, vult u maar deze formulieren in. Haha, zegt de welstandscommissie, maar wij zijn er ook nog! Want wij vinden een bord in strijd met de esthetiek van de architectuur. Oh, zegt het stadsdeel, tja. Doe dan maar een bord aan de gevel. Jank, doet Marion.

 5. Swan schreef:

  Ai…typisch gevalletje van slapende honden die nu wakker zijn?

 6. Janssen schreef:

  Heb je een eigen huis mag je nog niets zelf beslissen en dan die bouwleges!!!!!
  Wat een zakkenvullers!!:(:(

  Marion van het asiel…..waarom in de gevel boren???
  Ik heb in de tuin hele borders gelijmd van stenen,er is hele goede lijm in de handel,plak je het bord zo aan de gevel,niks gaten en ellende :):)

 7. patchwork schreef:

  Kiepramen in de voorgevel van een huis in de stadsbeeldbeschermde binnenstad? Ja, dat wordt een rondje welstand…want de kiepstand geeft ´holle ogen´. Daarom moest er bij mij een suskast, die als je beetje normaal wil ventileren enorm bromt.
  Had die aannemer kunnen weten trouwens.

 8. Luna schreef:

  @patchwork Oh God! Ik heb het woordje ‘welstand’ inderdaad horen vallen… De buren bij mij boven hebben ook kiepramen en ramen die gewoon open kunnen, dus misschien gaat het nog meevallen? Aaargh… ik laat de aannemer anders gewoon beginnen… voordat ze komen checken ben je alweer jaren verder… pfffff…

 9. jeanique schreef:

  pppffffffffffffffffffffffff of je nog geen verbouwingsellende genoeg gehad hebt!!
  Fingers crossed!!!!

  xox

 10. Johannet schreef:

  En het ergste is nog dat het geen gezellig leuk bedacht logje is, waarom ik kan glimlachen. Maar waargebeurd. Dus gewoon echt. De realiteit. Dus. En dan kan ik er niet om glimlachen. (Alleen om die bezoekerspas, moest je hem weer inleveren toen je het pand verliet?)

 11. Marion schreef:

  @ Janssen: Was het maar zo makkelijk. Gevel is van hele dunne ijzeren plaatjes, als je er wat op plakt dat dikker en zwaarder is dan papier lazeren die platen eraf. Het enige dat zou kunnen is stickers en dat ziet er niet uit…

 12. olive schreef:

  ik hoop dat het niet dit soort tuimelramen zijn… (ffkes een waarschuwing, geen prettige plaatjes) google maar eens tuimelramen en poezen/katten

 13. Irene schreef:

  Nou ja zeg, ze laten je letterlijk stikken zonder ventilatie:-) Maar ik ken dat, de gemeentekas spekken, toen ik in Bussum mijn schuurtje bij het huis wilde trekken om mijn keuken te vergroten, kostte het ook zo belachelijk veel. De vergunning ging daar wel sneller denk ik, was er binnen twee maanden.

 14. patchwork schreef:

  Rondje welstand valt allemaal binnen dezelfde bouwvergunningaanvraagtermijn,(6 weken) en tegenwoordig wordt zelfs meteen rondje ´vrijstelling aanvragen´automatisch meegenomen in die termijn, mocht het moeten. Ze willen zelf ook niet steeds uitgescholden worden daar om een wetje van de politici, dus dat is aangepast. Qua katten: kiepramen zijn niet hetzelfde als kantelramen, dus no worry.
  Tja,en hoe je buren de vergunning hebben geregeld of niet, en wanneer…
  Maar die scharnieren voor ´gewone´ ramen zijn ´later´ vrij gemakkelijk om te zetten naar kiep…;) voor 100 euro geloof ik…
  Neem je meteen dubbel glas om nog iets te besparen?

 15. Luna schreef:

  De kiepramen zitten op 2,2 meter hoogte, dus een knappe kat die daar naar toe kan springen :-)
  En de onderste ramen worden dubbel glas…
  Het komende jaar gaan we nog meer (intern) verbouwen, dus ik hoop dat alles toch iets soepeler (en mooier!) gebeurt dan 6 jaar geleden… :-)

 16. krizz schreef:

  He luna, ik sluit wel aan bij wat Olive zegt. is de onderkant van het raam op 2,20 meter, en geen vensterbank? Want katten zijn ontsnappers! Mijn ontsnapper springt vanuit de vensterbank of van een tafel zo anderhalve meter recht omhoog… En ik moet er niet aan denken dat ie dan in zo’n kiepraam terecht komt! Niet om kritiek te geven, maar het verdriet van baasjes waarbij de kat hierdoor is overleden is groot!

 17. kim schreef:

  ik heb de bouwvergunning voor mijn terras lekker later pas aangevraagd
  eerst alles gebouwd, daarna vergunning, was geen probleem

  gewoon de tekening zo ingewikkeld mogelijk maken, dan snappen ze er toch niks van , en zetten ze er uit pure wanhoop een “akkoord” stempel op :-)

 18. patchwork schreef:

  Luna steunt de bouwsector in deze moeilijke tijden! :)
  Tja, mooi- dat blijft altijd een verrassing. Van vrouwen worden ze helemaal gek. Heb ooit de tip gekregen om te vragen: ´Zou je vrouw dit mooi vinden?´ dan krijgen ze weer een beetje referentiekader. :-D Het hielp! Al liep eentje toen van ellende wel weg om niet meer terug te komen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *