web analytics

25

BREATHE IN, BREATHE RIGHT

Het eerste dat ik vanmorgen zag was het tijdstip ‘7:34′ op m’n iPhone. No shit, dacht ik, wéér 7 uur non-stop geslapen. Het was een wonder, een klein wonder! Ik keek naast me om te checken of P. naast me lag en of hij nog wel leefde, je weet immers maar nooit, maar die lag poeslief naast me te slapen. Naast hem op het nachtkastje lag een klein blauw doosje, dat ik voortaan de redder van onze relatie zal noemen.

Toen ik net met P. was, toen was dat hele snurken van hem nog best schattig te noemen. Toen kroop ik ook gewoon nog liefdevol naast ‘m als hij met z’n mond open lag te gorgelen. Want, ach, wat was-ie toch lief als-ie sliep. Maar ja, toen lag ik ook nog niet elke dag naast ‘m.

Een paar jaar later, toen we eenmaal samenwoonden, werd ik al iets minder tolerant. Ik schudde soms hard, soms zacht, maar altijd net zo lang tot hij stopte met snurken. En als dat niet hielp dan sommeerde ik hem op z’n zij te gaan liggen met een nors: "Liefje, ga eens op je zij liggen, je snurkt." Later kwamen daar vaak enkele vervloekingen achteraan, zoals ‘klootzak’, ‘lul’ of ‘Godverdomme’.

Je kan dan nog zoveel van iemand houden, maar als je al bijna 10 jaar elke nacht wel een keertje uit je REM-slaap wordt gerocheld, dan is de lol van dat houden van er snel vanaf. Heden ten dage beperk ik mijn anti-snurk-praktijken dus tot een gerichte trap richting het slapende slachtoffer, gevolgd door een harde: "Jooooooo!!!!" En dan mag P. van geluk spreken dat ik nog nooit vitale organen zoals bijvoorbeeld z’n nieren heb geraakt, want in m’n woede was dat nou net het plekje waar ik steeds op mikte.

De volgende ochtend is het altijd hetzelfde verhaal: "Ja, maar liefje, ik kan er toch niks aan doen dat ik snurk?" Ja, en dat ik nu zo bloody fucking chagrijnig ben, daar kan ik dan weer niks aan doen, eikel. "Maar je kan toch wel even lief naar me lachen ’s ochtends?", heb ik P. regelmatig horen vragen voordat ik m’n eerste koffie naar binnen heb gewerkt. Nee dus, want de onthouder van de paar uurtjes slaap die ik nodig heb, die wil ik het liefst zo snel mogelijk de deur uit hebben. Opzouten moet-ie. En snel! Er zijn stelletjes die ’s ochtends gezellig afscheid van elkaar nemen, maar dat soort dingen gebeuren dus niet in het echt hè! Niet hier in ieder geval. Ik ben blij dat-ie weg is en dat-ie de komende 10 uur wegblijft ook!

En na 10 jaar zeuren en zeiken, dan kun je wel eens denken dat niks aankomt bij je man. Dat je tegen een muur loopt te lullen. Dat het hem allemaal geen reet uitmaakt. Dat zijn slaapgenot dus 100 keer belangrijker is dan de jouwe. Maar vrijdag kwam P. met een doosje aanzetten. "Voor jou", zei hij. Ik staarde naar een blauw doosje met ‘Breathe Right’ erop. "Oh God, is dit van die stomme reclame?", vroeg ik. Ik zuchtte. "Zonde van je geld", zei ik, weinig hoopvol.

www.breatheright.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

25 reacties

 1. Janssen. schreef:

  Hoe herkenbaar……..vervang de P. door een N. en je heb hetzelfde verhaal…:(
  Ook ik duw en schop en scheld,het helpt niks.
  N. heeft er zelfs een zware ingreep voor gehad,geen enkele baat bij.
  Morgen ga ik een rondje met hondje naar de apotheek en die pleisters kopen.
  Dank voor de tip,IK WIL OOK SLAPEN!!!!!

 2. FrankiePebbles schreef:

  Hetzelfde geluid waardoor jij niet kunt slapen is tevens het wisse teken dat P. zelf in diepe rust is, en de stierlijk zagende, bloedzuigende ernst van dit geluid dus zelf van geen kant ondergaat. En dat is dus zo oneerlijk en frustrerend aan dat gesnurk. En ook, dat het even later vrolijk verder gaat na een por.

  Zelf schijn ik dan wel eens slachtoffers gemaakt te hebben met – naar verluidt – oorverdovend geknars der tanden. Nu heb ik ineens spijt dat ik toen geen blauw doosje of iets van dien aard heb gekocht.

 3. Aukje schreef:

  Het enige nadeel is om wanneer mijn lief dronken is, hét moment waarop hij vreselijk aan de snurk gaat, die dingen goed op zijn neus geplakt te krijgen…

 4. esther schreef:

  Pfff, hier ook, J. is er al eens voor aan zijn neus geopereerd en daarna ging het een poos goed maar sinds een jaar is het weer feest. Neusspray tegen hooikoorts helpt enigszins, maar ik voel me ’s ochtends ook vaak brak omdat mijn slaap minimaal 2x onderbroken is. Zucht.

 5. jan schreef:

  Heel herkenbaar. Ons huwelijk is gered door gele herriestoppers. Dat wil zeggen dat ik vrolijk ronk en mijn vrouw met oordoppen in slaapt.

 6. blue schreef:

  hmmm die dingen moet ik ook maar eens gaan halen….voor mezelf…zucht ;)

 7. Rutger schreef:

  Volgens mij ga ik mijn vader dit stukje van jou ook even laten lezen, want altijd als ik met hem slaap op vakantie lig ik de helft van de nacht wakker…

 8. Jaap schreef:

  Herkenbaar :) (althans van mijn schoonouders gehoort te hebben)

  Maar gelukkig voor ons beiden zijn we doof en slapen we gewoon door. Alleen heb ik af en toe last van onrustige benen, dus schrikt ze af en toe van mij.

 9. Marijke schreef:

  Ja hoor, hier al van hetzelfde! Ik los het dan weer op met roze oordopjes. Soms helpen ze, soms ook niet.

 10. Maurice schreef:

  Als P. je vloer paars schildert, dan houdt hij echt van je. lol

 11. Luna schreef:

  @Maurice P. heeft de vloer niet paars geschilderd! Ik heb ‘m jaren geleden roze geschilderd!

 12. Marloes schreef:

  Hadden ze dit niet 10 jaar geleden kunnen uitvinden…al die arme vrouwen met snurkende mannen…en dan nog zeggen dat we het zwakke geslacht zijn!

 13. Brooklyn schreef:

  Serieus? Werkt dat? Ik ga ze kopen, NU!

 14. Janssen. schreef:

  Hier luister ik ontspannen naar Adele met een blauw doosje naast de PC in de wetenschap dat ik vannacht hoogstwaarschijnlijk SLAAP,wat een heerlijk vooruitzicht!!:):)

 15. kim schreef:

  ooooh mijn god, hoe herkenbaar is dit?!
  En ik woon nog niet eens samen!

  ik ben aan de ( wax – ieuw) oordoppen, waar ik overigens lichtelijk claustrofobisch van raak..

  ik ga het gelijk op zoeken! ” breath right” wordt mijn nieuwe redding
  god knows dat die klote strips die je op je ( zijn) tong moet plakken niet helpen >:-(

 16. patchwork schreef:

  Ow ja, kreun- en ik ook elke nacht naar die rotbank verhuizen om zijn gesnurk- het was me te zwaar om hem er naartoe te sleuren- om dan ´smorgens verwrongen op te staan. Maar aparte slaapkamers zoals ik bij zijn ouders zag om datzelfde euvel, vond ik ook weer zo kil.Het is uit nu, maar ik was anders toch uiteindelijk wel voor de aparte kamers gezwicht. De evolutie blijft ver achter bij onze ontwikkeling hè- vroeger had gesnurk nog nut om beren te verjagen enzo. Maar die enkele spin van nu loopt er niet eens voor weg.

 17. Luna schreef:

  Ik ben dan wel benieuwd of jullie vannacht geslapen hebben?!

 18. Janssen schreef:

  JA!!!!
  Op de gebruiksaanwijzing staat dat het wel een week kan duren voor er resultaat is,maar N.heeft 3x een geluid gemaakt en het was klaar,niets meer gehoord daarna…….:):)
  Ik heb gisteren een verpakking van 1o gekocht,de volgende keer dus 30 stuks!:):)

 19. Luna schreef:

  @Janssen Hahaha! Wat heerlijk voor jullie!! Al werkt het maar een paar dagen per week, dan ben ik gelukkig! :-)

 20. Janssen. schreef:

  Dat vind ik ook,want na een nacht goed slapen kun je wel een gebroken nacht hebben,maar alle nachten op rij wakker worden,keer op keer, dat nekt je.
  Dat vraagt om regelmatig een middag te slapen en daar heb ik geen tijd voor :):).
  Is dus nu verleden tijd hoop ik!!

 21. Cindy schreef:

  Na 8 jaar naast een kettingzaag geslapen te hebben lig ik nu zalig zonder geluidseffecten te dromen naast mijn nieuwe lover. Dus voor mij is het probleem ook opgelost, zij het op een iets drastischer manier ;)
  Fijn voor je!

 22. Paul schreef:

  Heb ik ook maar helpt maar tijdelijk. Wat bij mij hielp was snorban. http://www.snorban.nl
  Stoppen met roken, drinken en geen overgewicht hebben helpt ook. Weltrusten Paul

 23. Luna schreef:

  Hij heeft ‘m vannacht niet opgedaan (!), dus ik lag al vanaf 4.00 uur wakker… kan ook de mug komen… om 5.00 er maar uit gegaan… zucht!

 24. madelief schreef:

  hebben die snurkers hun amandelen nog? schijnt te helpen als die verwijderd worden, heb ik vanhorenzeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *