web analytics

59

AAN DIE AMSTERDAMSE GRACHTEN

Gisternacht liepen P. en ik terug van de Melkweg richting huis. Een wandeling van 20 minuten. Vroeger, toen ik nog studeerde en vrijgezel was. Vroeger. Vroeger, toen liep ik alleen en zonder angst door de Kalverstraat of de Leidsestraat na een nachtje stappen. En niet alleen zonder angst, zelfs met een heerlijk ik-woon-in-Amsterdam-gevoel. Een wat-zijn-de-grachten-toch-mooi-gevoel. Gisteren voelde ik me zelfs met z’n tweeën onveilig en wilde zo snel mogelijk op m’n bank kunnen zitten. Deur dicht en nachtsloten erop. De sfeer buiten voelde grimmig, ook al gebeurde er weinig bijzonders. De straten werden bewoond door de standaard groepjes dronken jongeren, aangeschoten stelletjes op de fiets en een enkele zwerver. Maar ik verwachte ieder moment dat iemand ineens in schelden en tieren uit zou barsten. Of nog erger. En dit gevoel heb ik niet alleen ’s nachts op straat. Ook overdag straalt de negativiteit van de straten. Van de chagrijnige, grijze, haastende mensen die erop lopen. Zelf heb ik ook moeite om vrolijk te blijven. Vandaag liep ik in de binnenstad een hoekje om en botste bijna tegen een man op. “Opkankeren godverdomme”, zei hij. En al probeer ik zonder vooroordelen de wereld in te kijken, het gaat me slecht af. Vorige week fietste ik over de grachten. Een paar honderd meter verderop zag ik 2 jongetjes van een jaar of 10 op een brug staan. Ze hadden waterpistooltjes in hun handen en lachten samenzweerderig. Als ik over de brug fiets, dan gaan ze me helemaal natspuiten, dacht ik. Kutkinderen. Ik overwoog even om voor de brug af te slaan, maar besloot gewoon door te fietsen en ze verrot te schelden als ze zouden schieten. Op de brug liepen de jongetjes op me af. Pistool in de aanslag. Toen ze schoten fietste ik door een wolk van bellenblaas.

Dit vind je misschien ook leuk...

59 reacties

 1. blue schreef:

  :((

  Amsterdam sucks

 2. CiNNeR schreef:

  De grimmigheid heerst in heel Nederland denk ik. Verhalen over AH en irk van de broek enzo helpen daar een aardig handje aan mee misschien. Helaas, het zuigt hevig ..

 3. suko schreef:

  Gek, maar ik heb de laatste tijd van al die grimmigheid veel minder last. Net nog langs het beruchte Allebéplein naar huis gereden. Overal groepjes allochtone jongeren, maar niemand deed iets grimmigs. Steeds meer neem ik afstand van media clichés. Naief.? ik weet het niet, ik fiets al jaren bij allerlei soorten tijd door A’dam, waar dan ook, en nog nooit is me de laatste 15 jaar iets overkomen (even afkloppen)

 4. Swampy schreef:

  And bubbles are beautiful!

 5. Roland schreef:

  terug naar Tiel zeg ik…………..

 6. Huug schreef:

  En straks zeggen ze er nog bij dat de vrouw geen bier had gestolen, maar Heineken! Dàt zou pas een zinloze dood zijn!

 7. kwatsch schreef:

  Je hebt helemaal gelijk. Zit wegens ziekte van mijn vriend al een half jaar noodgedwongen in een provinciestadje maar ik overweeg om niet meer terug te gaan naar Amsterdam omdat het hier zo veel relaxter is. En wat betreft die allochtonen, wil niet discrimineren want mijn vader is zelf een allochtoon, maar als ik in de zomer niet eens meer een kort rokje aan kan omdat Marrokaanse jongens hun hormonen niet in bedwang kunnen houden – en dit is slecht een klein voorbeeld – dan dragen zij er toch echt wel toe bij dat ik niet meer terug wil.

 8. hmmm schreef:

  Typische coke-paranoïa, das wel duidelijk. Je gebruikt veel te veel meiske…

 9. Angelique schreef:

  Juist dat gevoel is er mede debet aan dat mijn beminde en ik Amsterdam verlaten hebben en nu heerlijk plattelandelijk wonen. En nu kan ik wel van Amsterdam genieten zonder alle nadelen van daar wonen! Zo liep ik vrijdagochtend nog prinsheerlijk over de Albert Cuyp maar was ik net zo gelukkig toen ik in mijn autootje weer naar m’n eigen dorpje terugtufte om daar, zonder angst om neergeslagen te worden door een of andere kutjongere, m’n boodschappen in de plaatselijke supermarkt te doen.

 10. Kiers schreef:

  Voorlopig hou ik dit stukje maar op het meest tragische dat ik hier ben tegengekomen. Kleinburgerlijk, dwepen, zeurderig, zinloos emotioneel en onwaar ook. Wel eens met een crimineel verleden een Mercedes bestuurd in Amstelveen? Da’s pas ellende!

 11. dean zelf schreef:

  daar krjjg je toch onherroepelijk zin in om je te verplaatsen in de beelden die zich aandienen tijdens het beluisteren van ‘het dorp’ van wim sonneveld??

 12. seiouzz schreef:

  “ZO! en nu eerst een bavaria” en je ziet die plofkop van een Froger in beeld dat is pas een grimmig gevoel!

 13. Christiaan schreef:

  Ja, maar is het in Tiel zoveel veiliger?
  Daar schoten ze al willekeurige mensen door toen Meindert Tjoelker nog leefde (
  kijk eens in het lijstje op
  http://www.kopijwinkel.nl/users/stopgeweld/index2.html)

 14. Erik schreef:

  Even wat feiten en cijfers. In 2000 47 keer moord/doodslag in A’dam, in 2001 34 keer, in 2002 25 keer. Eerste half jaar 2003 wel weer toename (22), maar nog niet op het niveau van 2000. Bovendien zijn het dit jaar relatief veel afrekeningen. Hebben ze met jou iets af te rekenen: Luna? Zo nee: angst is een slechte raadgever. Zie Bowling for Columbine.

 15. CiNNeR schreef:

  Het dorp Breda (nee inderdaad, Breda heeeeft stadsrechten enzo) is nog crimineler dan Amsterdam. En jullie zijn al helemaal nog nooit in Tijken geweest zeker (st Willibrord voor outsiders).

 16. Paul schreef:

  Ik denk dat het gevoel van onveiligheid niets met de stad te maken heeft maar meer met de mentaliteit van de bewoners.

 17. chant schreef:

  ik mag toch hopen dat je je schuldig voelde voor je gedachten?

  Schattiger kun je het toch niet krijgen… Belleblaas

 18. pm schreef:

  Schuldig voelen voor je gedachten?! Dat nooit!

 19. jp schreef:

  ’t heike en st willebrord, that is.
  naast de vermeende rijke criminele folklore voornamelijk bekend door het aanwezige wielertalent

 20. jp schreef:

  of was dat nou Groesbeek?

 21. mary jane airplane schreef:

  Haarlem!!
  Dat is de stad, luun!

 22. Katie schreef:

  Ik voel me op bepaalde momenten ook totaal niet veilig meer in Amsterdam. Ieders mening hierover is natuurlijk totaal afhankelijk van eigen ervaringen, maar ik ben 2 maanden geleden zowaar met messen bedreigd door 10 jongetjes die serieus niet ouders dan 12 geweest kunnen zijn. Toen ik niet lang daarna op de fiets bijna omvergereden werd door een mannetje in strak geel fietspakje was het volgens hem mijn schuld en stond er binnen no time en man bij die er niks mee te maken had me te vertellen dat ie mn kop wel even zou verbouwen. En dat ik heus niet zo sarcastisch hoefde te doen want hij zou me wel nog een keer tegenkomen. En dan was er natuurlijk de man in het Beatrixpark die me erg graag zijn geslachtsdeel wilde zien toen ik in de eerste van de middelbare school zat. En een man uit onze kennisenkring wiens keel doorgesneden werd door een groepje marokkanen -en dat is geen discriminatie, het hadden net zo goed nederlanders geweest kunnen zijn- omdat hij homoseksueel was en dus uit een homobar kwam. En dan heb je van tijd tot tijd de man die je achtervolgt door half amsterdam en je steeds aanspreekt met pssst he meisje meisje kom eens.. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

  En ik ben nog niet eens 18 en kom pas sinds 4 jaar echt dagelijks in heel Amsterdam. Heeft iemand daar soms statistieken voor?

  Natuurlijk kan je geluk hebben en overkomen deze dingen, die soms heel klein lijken maar erg intimiderend zijn, je nooit. Maar het is naief om te zeggen dat het allemaal wel meevalt, want het neemt een hoop plezier weg van Amsterdam.

 23. Kiers schreef:

  Katie, je schrijfstijl is een beetje rap en doorleefd van iemand van nog geen 18. Dat kan natuurlijk zo zijn omdat je de laatste vier jaar echt dagelijks in heel Amsterdam komt maar als je Amsterdam zo goed kent, ken je natuurlijk ook de mooie stukjes van de stad en hoe de negatieve dingen te omzeilen. Jij klimt in het safaripark ook niet uit de auto, toch Katie?

 24. Rick schreef:

  Buurse, het Amsterdam van Twente.

 25. bart schreef:

  Mooie surreële ontknoping. Dat trek ik wel.

 26. Sabine schreef:

  Iedereen ervaart Amsterdam op zijn eigen manier geloof ik. Mij maak je bijvoorbeeld niet echt blij met een dagje centrum Amsterdam, maar dat is meer omdat ik niet zo van winkelen en de daarbij komende drukte hou (en ik ben toch echt een vrouw en zou het winkel-gen toch in mijn lichaam moeten hebben, hm..raar)….Maareh die bellenblaas is goed!! Wat kun je je soms vergissen he.

 27. Bart schreef:

  Wat een sukkels bellenblaas in een waterpistooltje! Verkeerde combinatie gestolen bij Bart Smit? Die zijn echt nog niet goed geintegreerd! Waar gaat dat heen?

 28. Trio de Twee Wezen schreef:

  Jammer dat de clou van het stukje de meeste mensen ontgaat…Ik wordt er in ieder geval heel blij van! Op het moment dat je onschuld nodig hebt dient het zich aan…

  Maar gelukkig zijn er nog heel veel vooroordelen te gaan, over coke-gebruik bijvoorbeeld…

 29. kwatsch schreef:

  @trio; de kracht van Luna’s verhaaltjes is toch dat iedereen er voor zich wat herkenbaars in ziet. Bij de een roept het een andere emotie op dan bij de ander. Jij wordt er blij van een ander juist verdrietig.

 30. Henk schreef:

  Kiers jonge, dat meisje (Katie) stort haar hart uit en dan ga jij een beetje twijfelen aan haar woorden! Ik ben het vaak met je eens, maar nu moet ik je toch ff virtueel terugfluiten…

 31. Kiers schreef:

  Sorry Katie, bij deze. Als het ECHT waar is wat je schrijft. U heeft gelijk Henk.

 32. Katie schreef:

  Geloof me, ik heb niks overdreven. Waarom zou ik? Ik schrik er dan ook eigenlijk een beetje van dat je dat denkt? Ok dan: De potloodventer in het park? Tijdens een soort schooluitstapje met tekenen, eenden tekenen ofzoiets geloof ik, onder schooltijd met de leraar 20 meter verderop die even was doorgelopen om bij de andere groepjes te kijken. De kleuters met mesjes om de hoek bij een vriendin, een uur of 5 ’s middags bij de overtoom in de buurt. En nee, ik liep niet in een kort rokje rond te huppelen, om dat vooroordeel maar meteen even uit de weg te ruimen. Het mannetje in het fietspakje was op weg naar school, ongeveer Amsterdam-Zuid.
  Ik loop zoals je leest dus niet om 2 uur ’s nacht door de rosse buurt te huppelen. Ik kick namelijk niet echt op de dingetjes waar ik over schreef. Probeerde een beetje een beeld te geven van hoe vervelend die dingen kunnen zijn, zelfs als braaf meisje overdag in zuid. Ik vind Amsterdam alsnog een ontzettend leuke stad on in te komen, met mooie plekken en leuke mensen.
  Het spijt me dat ik misschien een beetje dramatsich overkwam, en misschien is deze post een heel stomme zet, maargoed. En over mijn schrijfstijl, er zijn echt meisjes van mijn leeftijd die niet zO tYpEn en een duidelijke mening over dingen hebben :)

 33. Menno schreef:

  Altijd al rommelig, Amsterdam, hoor Katie, dat krijg je met die “grote” steden – ik denk dat als je 18 bent het wat meer indruk op je maakt, en zo hoort het ook :)

  Als ik van Hans, die op de Wal in een van de zijstegen woonde, ’s avonds laat naar huis in Zuid ging liep ‘ie altijd even mee naar de taxistandplaats op de Nieuwmarkt – met de hond, en niet om hem uit te laten, en ik heb het nu over eind zeventiger jaren. Allochtonen hadden we ook altijd al, ze zijn alleen nu van een ander merk. En ja, het is als ik de Nederlandse kranten mag geloven statistisch misschien rommeliger geworden, maar je moet natuurlijk overal weten waar je wel en niet vertoeven moet. Misschien hebben jullie een nieuwe beetje rechtse burgervader nodig, zoals in New York City Rudi Guliani grote schoonmaak heeft gehouden – nu kun je rustig om drie uur ’s nachts vanuit Soho naar midtown lopen zonder dat je konstant over je schouder loopt te kijken..

 34. Henk schreef:

  Ik vind het het triest dat Nederland zo naar de klotuh gaat, en dan kun je wel zeggen dan je je niet aan moet stellen, maar mijn mening gaat het zo niet de goede kant op…

 35. Jenny schreef:

  *Rick-mode*: ‘Neen, dan Vriezenveen’. */Rick-mode*

 36. PB schreef:

  En nou niet massaal jankend de Grote Klote Stad verlaten en massaal naar het knusse oosten komen alsjeblieft. We houden het hier achter de IJssel graag nog even minder agressief, en bovendien zijn de boerderijtjes op. Dank u allen voor uw medewerking.

 37. JohnDoe schreef:

  Fuck heel de randstad, laat die turken en marokkanen er maar een Islam-provincie van maken. Hier in Groningen heerst die hypocriete verwijfde hippie-mentaliteit die in holland de boel heeft verziekt nog niet. Als men zich hier ‘bedrijgd’ voelt slaan we erop in plaats van er eindeloos over te klagen en te ouwehoeren. Het resultaat? Een veilige witte stad waar iedereen zijn plaats kent en in harmonie samenleeft.

 38. Kristof schreef:

  Fear… the path to the dark side…

 39. party poker site schreef:

  You may find it interesting to take a look at some relevant information about empire poker site empire poker site http://www.allabout-poker.com/empire-poker.html

 40. Please take a look at the sites in the field of edit online poker inspector profiles edit online poker inspector profiles http://www.computerxchange.com/ http://www.computerxchange.com/

 41. You may find it interesting to take a look at some information in the field of poker party free poker party free http://www.upthekazoo.com/free-party-poker.html http://www.upthekazoo.com/free-party-poker.html
  – Tons of interesdting stuff!!!

 42. In your free time, check some information on free pacific poker free pacific poker http://www.homesbysellers.net/pacific-poker.html http://www.homesbysellers.net/pacific-poker.html
  – Tons of interesdting stuff!!!

 43. You are invited to visit some relevant pages about winning poker hands winning poker hands http://www.adspoll.com/ http://www.adspoll.com/

 44. You may find it interesting to take a look at some relevant information in the field of is poker online legal in asia is poker online legal in asia http://www.artisticlandscapes.net/poker-online.html http://www.artisticlandscapes.net/poker-online.html
  … Thanks!!!

 45. You are invited to visit some relevant pages on party poker bonus party poker bonus http://www.cafexml.com/poker.html http://www.cafexml.com/poker.html
  – Tons of interesdting stuff!!!

 46. party poker free schreef:

  In your free time, check out some relevant pages dedicated to Party Poker Secrets Party Poker Secrets http://www.bitlocker.net/party-poker.html http://www.bitlocker.net/party-poker.html … Thanks!!!

 47. betting schreef:

  You can also take a look at some relevant pages in the field of games .

 48. store schreef:

  Please check some helpful info on phatmacy … Thanks!!!

 49. pill schreef:

  You can also check out the sites on bonus .

 50. deflivery schreef:

  You are invited to check out some information about store .

 51. teen schreef:

  imprinted coverlet ironies.Shu acquitting Bergen accessories potassium?drastically young young http://www.realestatehotdeals.com/free-backgammon.html http://www.realestatehotdeals.com/free-backgammon.html coaxing reenters

 52. lady schreef:

  glossed brainwash unaccustomed sailed!hovered pervert bauble northwestern reentered!tinnily signup codes small personal loan signup codes small personal loan http://www.realestateseller.net/small-personal-loan.html http://www.realestateseller.net/small-personal-loan.html .

 53. Tja... schreef:

  jep. Nederland bereikt zijn dieptepunt. En het is nog niet voorbij.