web analytics

LUNA ZIET ‘PAY IT FORWARD’

Gisteren, tijdens Frankrijk – Italië, moest ik voor de 1-na-laatste keer op zoek naar iets anders in de VPRO-gids om te gaan bekijken op de tv in de slaapkamer. “P., op NET5 komt ‘Pay it Forward’, is dat wat?’, vroeg ik. “Ja, dat is wel een goede film”, zei hij. “Met een happy end en alles?”, vroeg ik. “Ja, meisje, met een happy end. Helemaal Walt Disney”, antwoordde P. met zijn blik op de voorbeschouwing van de wedstrijd. Lekker! Een Walt Disney-film, ik had er zin in! En ik zat er binnen 5 minuten ook helemaal in. Ach, wat een lekker mannetje is die Haley Joel Osment. En ach, wat een lief idee, dat ‘pay it forward’, dat iedereen een goede daad moet doen voor 3 mensen en dat die dat op hun beurt weer bij 3 anderen moeten doen, ja, zo zou de hele wereld moeten zijn, ja, gezellig. En wat kan dat jochie toch goed acteren, ja, lekker ja, en ook die Helen Hunt erbij en Kevin Spacey, lekker setje zo met z’n allen. Heerlijk. Heerlijk. Ik zat 2 uur lang in de film. Maar net toen de film over de climax heen was. Everybody happy, ze hebben elkaar, liefde stroomt vanaf het scherm, kusje hier, kusje daar, ja gezellig, ja, ik in tranen van vreugde en geluk, toen gebeurde het. Dat allerschattigste jochie, dat de hele ‘Pay-It-Forward’-beweging was gestart werd overhoop gestoken. Hartstikke dood. Zo even, hatsekiedee in de laatste minuut van de film. Totaal nergens voor nodig. “Wel kut, kut en nog eens kut”, riep ik naar boven, “P.! P.!” “Wat?”, hoorde ik zachtjes tussen het voetbalgeluid. “Dat jongetje gaat godverdomme dood! In de laatste minuut! Niks geen happy end!”, roep ik. Geen antwoord. “Dit is geen Walt Disney-film”, riep ik erachteraan. Ik zette de televisie uit, ik wou dat klote-einde niet langer aanzien. “P.! Hij gaat dood”, zei ik verontwaardigd toen ik naast hem stond. “Ja, dat kon ik toch niet weten”, zei hij zonder z’n blik van het groene tv-scherm af te halen, “ik heb die film nog nooit gezien.” “Maar, maar, 2 uur geleden zei je…”, probeerde ik. Tevergeefs. Luna sluit zich dus niet aan bij de ‘Pay-It-Forward’-beweging. De ‘Pay-It-Back’-beweging is meer iets voor mij. En ik begin bij P.

Dit vind je misschien ook leuk...

31 reacties

 1. Joop schreef:

  Je bedoelt Frankrijk – Portugal.

 2. Marjolein schreef:

  Heb alleen de laatste 5 min gezien en wist dus totaal niet waar het verhaal over ging…. Maar het eind is zwaar depri makend indd.

 3. Marijn schreef:

  Bij deze mijn debuut op jouw site, want ik moet echt even reageren. Had de film nou afgekeken joh! Net als bij beroemde kunstenaars wordt na de dood van dat jochie pas duidelijk hoeveel impact zijn pay-it-forward idee wel niet heeft gehad. Gr, filmgek

 4. Pollie schreef:

  Pieuww dat is goed klote. Als je in een film ‘zit’ en het einde is zo ruk. Hoe komt P. er dan bij dat dit een good movie is als hij hem nog nooit zag? Het lijkt bijna of drie goede dingen doen voor anderen daarna je leven tot een hel maken! Ach denk maar zo… het is een film. Drie goede dingen doen voor anderen is altijd okay.

 5. Luna schreef:

  Nou, Pollie, ik denk dat partner P. graag in een relaxte omgeving (lees: zonder mij) voetbal wou kijken… :-)

 6. Sjak schreef:

  Ik heb deze film een aantal jaar geleden gezien en op het eind echt tranen met tuiten gehuild! Zo’n eind moesten ze echt verbieden.
  Ik vermoed dat P riep dat het een happy end was omdat hij met z’n hoofd al bij de wedstrijd zat? ;-)

 7. Sjak schreef:

  Oeps, te lang gewacht met het plaatsen van mijn reactie waardoor ik nu zeg wat jij ook al had bedacht… heb ik weer!

 8. Inger schreef:

  Gek genoeg vergeet je dus dat einde over een tijdje (daar kom ik na het lezen van je blog achter) en de rest vergeet je eigenlijk ook (want ik weet zeker dat ik hem gezien heb). Niets verloren dus, maar wel een ‘payback’ gewonnen. Enjoy!!

 9. Ellen schreef:

  Whahahahaa……….hilarisch.

 10. Anouchka schreef:

  een verschrikkeleke (wat een woord) film. Ook ik zat er helemaal in maar had echt een kater door het einde. Wie verzint nou zo iets. Ik had nog beter voetbal kunnen kijken. haha nee dat ook weer niet.
  Luna ik lees al een tijdje je blog. wilde even kwijt dat ik je geweldig vind! Altijd leuk om te lezen! en ik vind je bruce ook top!

 11. watnoulief? schreef:

  ga nu niet zielig zitten doen jullie vrouwen vinden het gewoon heerlijk om teilen vol te janken bij een film haha………

 12. CeeBee schreef:

  ja maar, na die scene komt juist de mooiste scene uit de hele film!

 13. Thierry schreef:

  Nou, ik vond het een prachtige film en het trieste eind ook wat vreemd en misplaatst. Kan geen kwaad toch De Blijde Boodschap van iets doen voor een ander, belangenloos, uit te dragen op zo’n leuke manier? Pff, en dan zo’n rot-eind…. Ben het helemaal met je eens Luna!

 14. kim schreef:

  hahaha jaa ik ken deze film ook! toen ik hem voor het eerst zag dacht ik ook: whouw wat een leuk jongetje, zo eentje moet ik later ook hebben
  schrok me kapot toen hij werd neergestoken, moest spontaan van de schrik huilen (en ik was ongesteld maar dat heeft er nike mee te maken.. of wel.. hmnaja)
  leuk stukje weer ;)

 15. Miek schreef:

  Hey Luna,
  Ik wou even zeggen dat ik je stukjes altijd met veel plezier lees, vaak erg herkenbaar!
  Ik hoopte dat de laatste scene in het ziekenhuis zou zijn, en dat hij gewoon nog leefde, maar het mocht niet baten.. er moest weer een triest eind aan gebreid worden, waarschijnlijk om hem te laten hangen.. das dan wel weer gelukt aangezien hier iedereen er een mening over schijnt te hebben!

 16. lieve schreef:

  Tja, niet zo netjes natuurlijk van P. maar daarom niet minder begrijpelijk. Kijk, die wedstrijd was de op een na laatste wedstrijd waarin Zinadine Zidane zou schitteren voor Frankrijk. Jij als woordkunstenaar moet toch wel gevoelig zijn voor de schilderijtjes met een bal van iemand die werkelijk de naam Zinadine Zidane heeft meegekregen? NIet? Nog maar twee dagen en dan is de pret weer over. Snif.

 17. Bedz schreef:

  Je hebt wel een heel mooi nummer gemist aan het eind. Ik heb deze film een jaar of 5 terug gezien en liggen janken als een achterlijke en ik was zwaar pissed dat het zo moest eindigen. Ik wilde een feel good movie! Grmbl!

 18. Agnes schreef:

  Zo, die kan ik van m’n lijstje afschrappen!

 19. Suffie schreef:

  De ultieme wraak: iedere keer dat P. een opgenomen wedstrijd wil bekijken, roep jij snoeihard de uitslag..

 20. Lin schreef:

  Ik ben erger. Ik wíst dat die film een kut-einde had en ik heb ‘m gewóón nog een keer gekeken en wéér zat ik mee te snotteren. En wéér was ik verbaasd dat ik moest janken.

  How stupid.

  Suffies voorstel doet mij overigens weer lachen. Ik stem voor. Vanavond finale. 1-0 voor Italië.

 21. Nina schreef:

  Bedankt voor de waarschuwing!!!

  Tss… P. verdient punishment! Wat dacht je van een lokale stroomstoring vanavond rond, laten we zeggen, 8 uur??? :-p
  Dat zal hem leren!

 22. champagne schreef:

  Geweldig! De pay it back formule! Vanavond, tijdens de finale. You go girl!

 23. Roland schreef:

  Weet je, ik krijg steeds meer het idee dat die P. van jou een beetje een omhooggevallen arrogante op-jou-neer-kijkende lul is. Echt zo’n mannetje. Alleen al de ge-aanspreek met “meisje”. Dat benadrukt je positie wel ja. Maar goed, jij stelt je ook zo op dus kennelijk vind je dat wel fijn. ook goed hoor.
  of zie ik dat toch fout?

 24. Luna schreef:

  Dat zie je helemaal fout Roland… maar dan ook echt helemaal! En ik hoop dat P. mij als ik 82 ben en hij 89, nog steeds ‘meisje’ noemt…

 25. Buurman M schreef:

  JA joh! Ik heb natuuurlijk Frankrijk – Italië gekeken, dan had je beter ook kunnen doen…

  Maar idd Pay It Forward, een erg goede film, heb hem al 4 keer gezien ofzo. Een échte tranentrekker!! Hahah.. maar je hebt het enigszins “positieve” einde gemist idd.

  K.D. Lang – Calling On Angels .. heet dat nummer volgens mij.

  Nee je had de film niet op dat moment moeten uitzetten joh! Lekker sentimenteel, vind ik soms wel lekker qua film!

 26. Janssen schreef:

  De film heb ik niet gezien,maar happy end of niet,ik jank bij beide.
  Dat is ook de reden dat Spoorloos bij mij op het menu staat,gelegitimeerd janken,heerlijk!!!

 27. Lineke schreef:

  ja ik huil ook bij alles. maar bij deze film was het gewoon keihard bulderen.. sielug :(

 28. Nick schreef:

  Mijn god, wat heb ik een hekel aan zo’n eindes. Alleen als het functioneel is mag een film van mij slecht aflopen, en anders mogen ze in de tv gids wel een waarschuwing zetten ;-)

 29. Erwin Troost schreef:

  Hee die film wilde ik ook gaan zien.
  Helemaal vergeten.

 30. Lin schreef:

  @Roland. Als je omhoog valt (op zich al knap) dan dien je toch automagisch neer te kijken. Ik bedoel, waar anders moet je naar toe kijken?

  Of zie ik het nu verkeerd?

  Maar ik vind je opmerking óók een beetje verkeerd. Vast toeval….

 31. Karin schreef:

  Ging dat jongetje dood? Ik heb de film al twee keer gezien. Hoe kan ik dat nu vergeten zijn? Zeker geblokkeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *